icon

Jak partnerovi vysvětlit obavy z půjček na zbytečnosti?

9. zář 2024

Hezký večer,mám dotaz...
Mám svoje bydlení,svůj dům.Hypotéku už jsem doplatila.Nemám žádný dluhy.Chodím do náročné práce a na co si neušetřim,to si nekoupím.Co se týče placení,elektřiny,voda,opravy a pojistky,tak si platím vše sama.Úplně vše si platím sama.Dcery mám dospělé.
Našla jsem si přítele a dala jsem mu trvalý pobyt.Též chodí do práce.Přišel ke mě s ničím,to mi nevadilo vůbec.Je zvyklý že měl pujčky.Teď nemá.A už že si nabere pujčky a koupí si jen pro sebe věci.Auto,kolo,rybářské věci atd.Vše na pujčky.Auto má,chce jiný.
Dàvá mi měsíčně na jídlo.Já mu vařím,peru atd.
Já nechci pujčky na zbytečné věci.Vyčítá mi,že chodí do práce a že nic nemá.
Jak mu říct,že nechci pujčky v dnešní době.Že se bojím.
Děti nemá.Bydlel na ubytovně.Kdysi měl exekuce za kravinky.
Děkuju

martulka88
9. zář 2024

Postavit před hotovou věc, buďto bez půjček nebo rušíš trvalý pobyt.

zuzkasim
9. zář 2024

Přístup k financím je dost důležitá věc v partnerství. Já bych asi nemohla mít partnera s tak odlišným životním stylem. Takže buď si ho necháš jen na hezké chvilky, nebo jeho přístup k financím zkousneš. Nepředěláš ho!!! Chápu, co ti vadí, vadilo by mi to též. Ale nemůžeš se snažit změnit člověka, natož v jeho padesáti (věk odhaduju, když ty už máš děti pryč z domu, i kdyby mu bylo 40, je to stejné). Abys nemusela mít strach z exekucí, musela by sis od všeho schovávat účtenky, abys případně dokázala, že věci jsou tvé a ne jeho. Trvalý pobyt bych mu u sebe nedala. Že ti dává na jídlo je hezké, ale ony se taky platí energie, šetří se na opravy domu nebo se platí nájem. A pokud bych chlapovi vařila a prala, očekávala bych jeho zapojení do domácnosti zase v jiném směru. Jak si nastavíš pravidla, tak budou. Ale fakt ho nepředěláš, jen můžeš vymezit to, co si dovolí u tebe.

lobella
9. zář 2024

Tak pokud ti plati jen jidlo a zbytek platis ty, kde ma zbytek vyplaty? Ja bych s takovym clovekem byt nemohla

merope
9. zář 2024

Naučila bych ho zařídit spořící účet a posílat na něj měsíčně tak 40% z výplaty - možná bude sám překvapený, jak rychle tam budou peníze i "na blbosti".

autor
9. zář 2024

Tbytek vyplaty má pro sebe a já co mi zbyde,tak nám té pro sebe.Ale já mám výplatu menší a musím šetřit na opravy domu atd.
On je zvyklý na pujčky,já právě ne.
A to mohu zrušit trvalý pobyt,kdybych mu náhodou řekla,aby se odstěhoval?

klokanka31
9. zář 2024

Takového chlapa bych poslala o dům dál.

berenika39
9. zář 2024

Trvalý pobyt můžeš zrušit kdykoliv. a je to namístě. Než tě doběhnou exekuce.

irmamala
10. zář 2024

Po svych zkusenostech bych si takoveho chlapa na krk nepovesila.

levandule_k
10. zář 2024

Proč jsi vůbec s ním? Proč ti nepřispívá na elektřinu, vodu, teplo? Přece žárovka svítí i pro něj. Bydlení na ubytovně také není zadarmo.

cilkat
10. zář 2024

Neumí hospodařit s penězi. Chápu tu potřebu "makám, tak ať si něco užiju", ale ne, spadne do další exekuce. Trvala bych na tom, že pokud chce mít u tebe psaný trvalý pobyt, tak si na běžný věci půjčky brát nebude. (Chápala bych půjčku na opravu baráku/kotle a pod... asi bych chápala i na auto, zvlášť pokud ho potřebuje k práci, ale už ne na "se mi to starý nelíbí".) ... Klidně u tebe může i dál bydlet, pokud je ti s ním dobře (i když ekonomicky ti zjevně nepomáhá), ale bez napsaného trvalého pobytu.

exbordelar
10. zář 2024

Pro exekutory je dulezite, kde ten dluznik opravdu fyzicky bydli. Trvaly pobyt v tom tedy nehraje roli.
Jak dlouho jste spolu? Mas ho rada? Milujes ho?
Ja teda bych v tvem veku - predpokladam, ze je ti 40+, zadneho financne negramotneho prizivnika vedle sebe nesnesla. Takze bych nastavila jasna pravidla, ze jestli u tebe chce bydlet, tak nebudou zadne pujcky, dale at ti posila nejen na jidlo, ale i na celkovy provoz domacnosti (elektrina, drogerie, atd.) a z toho setrit na opravu domu.
Vis co, uz jsi velka holka, ktera se dokaze hezky sama zaopatrit, tak proc vlastne mit vedle sebe takoveho "vyzirku"? Jestli je to fajn chlap, tak urcite na tva pravidla pristoupi. A jestli ne, tak bych honkopla do zadku. TY jsi pani domu!

exbordelar
10. zář 2024

Na tohle tema se presne hodi tento clanek od Ireny Obrmannove. Ten jsem si musela ulozit 😀

https://www.prozeny.cz/clanek/serialy-ocima-pad...

vendulis
15. zář 2024

Já vás jen obdivuji. Moje dokonalá máma má taky samé chlapy parazity. Podle mě je on parazit. Myslím, že se to u něj bude zhoršovat, nebude platit půjčky a vy to budete doplácet.