Jak pomoci manželovi s problémem s alkoholem?
Krásný den, jdu si k vám pro radu a možná i podporu. Dnes jsem z manžela dostala přiznání, že má problém s alkoholem, se kterým si neví rady. Přiznal se v souvislosti s jiným "prusvihem". Já si toho všimla, několikrát jsem se snažila už delší dobu s ním i tom zavést hovor, ale vždy to skončilo tím, že je vse v pohodě. Jenže není. Neopíjí se ani nepije tajně ani (snad) se nezadlužil. Je hodně společenský, rádi si dáme víno, pivo k dobrému jídlu, jezdíme na Moravu, jenže teď už se najde důvod a příležitost denně. Má obrovskou genetickou zátěž. Z jeho rodiny nepije jen švagrová a babička. Děda, strejda, táta, brácha i mama...vsichni alkoholici v různých stádiích. Co jsme spolu, přes dvacet let, ho na to upozorňuju, že ta genetika tam prostě je. I tak to nezvládl. Co s tím? Jak pomoci, kam se obrátit? Řešili jste, nebo řešíte? Dá se to překonat? Nechci aby v tom děti vyrůstaly 😥
@panilisteckova naděje je, mám blízkou zkušenost u dvou případů, zas tak beznadějné to není, být abstinující alkoholik. Na netu je spousta testů závislosti na alkoholu. Zkuste ten týden, lépe měsíc úplně bez a zhodnoťte jestli to bylo moc na sílu, náročné, těžké, s abstinenčními příznaky, trvalou touhou se napít, kdy to zabírá 90% mysli.
@panilisteckova -- trvale "vyléčit" se může, ale má to několik ale. Zaprvé musí sám chtít a pak pro to něco udělat. A hlavně se postupně podřídit režimu, že alkohol už ne. Je to něco jako, když zjistíš, že máš cukrovku. Taky musíš změnit režim, něčemu se vyhýbat.... S alkoholem je ten problém, že hlavně v naší kultuře je nenormální ten, kdo nepije.... Tedy úplně abstinovat je nejen těžké kvůli chybějícímu alkoholu, ale i v té sociální sféře.
@panilisteckova -- ještě doplním, že by bylo dobré, aby si manžel našel kromě psychiatra i terapeuta-adiktologa. Psychiatr může nasadit léky, ale s terapeutem se pak manžel může naučit zvládat situace, které jsou pro něho stresové a řešit je jinak než s alkoholem.
@helabella už oba oslovil, v pátek se asi začne něco dít. Jinak naprosto souhlasím s tou společností. Nenormální je ten, kdo nepije. Bohužel. On to Nešpor řekl dobře, že se jen málokde vidí, že nealko je dražší než alko...
@escapelle díky za respektující odpověď. Ono to není po dvaceti letech. Mívá období a vždy když bylo více picí uznal že je to moc a zbrzdil. Teď sám říká že už zbrzdit nejde. On dobře ví, kde tu hranici mám. Ne že bych ho nechala celou dobu chlastat bez varování...
@gruyerre díky
@panilisteckova ano, bohužel.Alkoholik se nikdy nevyléčí. Je to celoživotní boj.Přeji hodně štěstí a síly.🍀🍀🍀
Taky jsem pila každý den dvojku vína, nikdy, ani při nějakých příležitostech, ne víc. A jako alkoholik jsem se cítila. Už od 3 odpoledne jsem byla nervózní, až si naliju. Kamkoliv jsme jeli, bylo nutnost, mít sebou víno. Jak jsem se napila, úzkost vystřídala pohoda, ale už se mnou nebyla řeč, jen jsem odpadla. Pak jsem jednou musela se synem do nemocnice, kde jsem logicky 3 dny nic nepila. A řekla si, že bych u toho ráda zůstala. První 3 týdny jsem měla pěknej absťák. Pár měsíců si vždycky odpoledne a večer říkala, jak bych si dala sklenku. Už to budou dva roky, co jsem si nedala ani lok a je mi mnohem líp. Je mi jedno, když lidí okolo mě pijou a jsem na sebe pyšná;) Alkohol jsem vyměnila za hořkou čokoládu🙈 Ale ta mi život nezničí. Takže za mě ano, i na malém množství může být člověk pěkně závislý, zvlášť, pokud je ještě genetická predispozice. Pokud to sám nezvládne, vyhledala bych psychiatra a adiktologa. Držím palce❤️
@martinka_33 jo na ty jatra myslím právě nejvíc, to mě děsí, dostávají asi na frak...takže dělam si různé očisty a přestávky, suchý únor atd...ale samozřejmě vím, že by bylo nejzdravější prostě nepít, když mi manžel řekl, proč ten alkohol piju, moje odpověď byla, protože mě to prostě baví....to taky není úplně normální 🙂.
@panilisteckova naděje je, mám blízkou zkušenost u dvou případů, zas tak beznadějné to není, být abstinující alkoholik. Na netu je spousta testů závislosti na alkoholu. Zkuste ten týden, lépe měsíc úplně bez a zhodnoťte jestli to bylo moc na sílu, náročné, těžké, s abstinenčními příznaky, trvalou touhou se napít, kdy to zabírá 90% mysli.
@lv poradíš prosím nějaký smysluplný test?

@panilisteckova chápu,že je to pro tebe za hranicí. Ale v tomto případě bych se priklanela k tomu,abyste pomoc nestranneho člověka vyhledali oba.
Kdyby na mě manžel po 20letech manželstvi naběhl,že sklenicka vína po práci je pro něj neprekonatelny problém a dělal ze mě alkoholika,tak bych asi čuměla 🙈
Ale jak říkám,akcepruji,že pro tebe to překročení míry je. Ale neprijde mi normální z toho dělat "nepřekonatelný problém s alkoholem".