icon

Jak prarodiče vnímají vlastní a nevlastní vnoučata?

2. bře 2025

Zdravím
Mám děti a partner taky + jedno společné. Mi přišlo v pohodě, že moji rodiče vnímají moje děti a společně jako jejich vnoučata a děti od partnera berou, ale ne tak jako vlastní. Tak nějak podobně to mají i jeho rodiče. Naše společné a jeho berou za 100% vnoučata a ty moje mají rádi, ale tak jinak.

No a teď nastal kámen úrazu. Moji rodiče, chtějí vzít na necelý týden pryč jen moje děti. Nejmenší je moc malé. Jedou autem (Kodiaq 5 míst) jednak nemají prostor a ani plnohodnotný vztah k jeho dětem. On má své děti 1x za 14 dní + náhodně. Partner začal být zlý, že dělají rozdíly. Z mého úhlu pohledu je to normální a v pořádku. I jeho rodiče dělají rozdíly. Bohužel, jeho rodiče nemají moc peněz, takže na dovolenou děti ani ty vlastní nevezmou, rozdíly dělají v čase stráveném a dětmi - dle mého pochopitelně. Moje děti mají své prarodiče a jeho ty své.

Jaký vztah mají vaši rodiče k bonus dětem, když ani nemají pořádnou možnost se s nimi vídat?
Kdyby jste byly vy v pozici mého partnera, taky by jste to braly jako špatnou věc?

Prosím o nezaujaty pohled na věc 🙏

Strana
z2
izz76
4. bře 2025

@sisulenka Přesně tak,děti mají trávit čas s otcem, ne s cizí babičkou. Neco jiného by asi bylo kdyby s otcem žily v domácnosti,ale tatínek je má jednou za 14 a ještě má potřebu se jich zbavit.

ninive211
4. bře 2025

@pampelina18 Ale ty rozdíly nedělají rodiče (nevlastní matka), ale prarodiče, pro něž ty druhé děti jsou prostě "cizí". Jsou babičky (a není jich málo), které nemají čas ani na svá vlastní vnoučata a tahle by měla na dovolenou vzít cizí děti? Možná kdyby to byly jediné děti v rodině (tazatelka by vlastní neměla, ale má a prostě o tolik dětí se postarat je problém...a teda já bych měla asi proobém převzít odpovědnost za někoho, kdo ani není "má krev" - nemluvě o tom, že do toho má co mluvit matka těch dětí, a jak ta se k tomu staví, to nevíme, já být na jejím místě, nejsem nadšená, že její děti jedou místo se svým vlastním tátou na dovolenou s rodiči jeho nové přítelkyně...které předpokládám matka dětí ani pořádně nezná, jestli vůbec).
Navíc otec nemá děti ve vlastní péči ani ve střídavce 50/50, ale jen každý 14 dní o víkendu + náhodně. Tedy vcelku málo. A i z toho mála by ty děti strčil na dovču s novou tchyní, než aby se jim věnoval sám...

autor
4. bře 2025

@ninive211 jeho ex prská pokaždé když chceme s jeho dětmi někam jet. Když je teda nevezeme(protože je prostě odmítá pustit) tak otočí jak se moje děti mají lépe jak ty jejich. To stejné děla i vramci toho, že jsou v kontaktu s mými rodiči - jsou štěka proč, nejsou začne útočit.

autor
4. bře 2025

@ninive211 no, ex moji mamku zná z "vidění" - mamka má svůj obchůdek a ona tam chodi občas nakupovat. Taťku nezná vůbec.

ninive211
4. bře 2025

No, takže tvoje rodiče nezná. Já být na jejím místě, tak bych děcka asi stejně nechtěla pustit. Partner by to měl pochopit, za mě je to i příležitost (pro něj) věnovat se těm svým dětem na 100 % bez dělení se o pozornost s nevlastními sourozenci. Jako podle mě nemusíte vždycky ve 100 % případů všude jezdit jako rodina ty, partner a všechny vaše společné děti. Ať je partner ty svoje děcka na pár dní někam vyveze, kde si to užijou s taťkou bez přítomnosti "macechy" (tebe).

autor
4. bře 2025

@ninive211 já si taky nedovedu představit, že by moje děti jely někam na delší dobu na druhou stranu republiky s rodiči od partnerky mého ex. Jo vím, že je vzali do zoo a podobně. Ale to je jednodenní výlet.. A i tam jsem poprvé měla zatnute zuby a čekala co z toho bude. Pohled ex na konkrétně tuhle situaci chápu (Teda v tom, že i ona je nepustí), nechápu jiné rozhodnutí ex, ale to už je na jinou debatu.

autor
4. bře 2025

@pampelina18 já bych chtěla říct, že z mé strany nejsou žádné rozdíly. Jasně někdo by považoval za rozdíl že jednomu dítěti se koupila bunda druhému boty, ale to jsou věci které v ten moment potřebovaly. Co se týče mých rodičů, nemůžu jim nakazat ať vezmou 4-5 děti. Nemají autobus a ani se nechystaji kupovat si 7 místne auto a plně chápu mamcin strach ze zodpovědnosti za cizí děti. (my ho mimochodem taky nemáme, když někam jedeme všichni, jedeme dvěma auty)

andelka
4. bře 2025

Máme to stejně a přijde mi to úplně normální a pochopitelné. U nás teda asi nikdo ani není v situaci,že by sám prarodič ( mmch máme už jen babičky) vzal čtyři děti někam. Jo, jednou byli někde na výletě,když děda ještě žil a my byli někde pryč,ale to šlo o krátkou dobu. Hlavní je, že se prarodiče k dětem chovají hezky, nikoho vyloženě nevyzdvihuji a nepodporují rozdíly.

izz76
6. bře 2025

Zakladatelko nenech se ovlivňovat názorem přítele, tvoji rodiče nemají žádné povinnosti k jeho dětem. Mam nevlastní dítě už 15 let a klidně přiznám,ze rozdíly dělám a neinvestuju do něj tolik energie,času,zájmu, peněz jako do svých dětí. Protoze není důvod, ma svoje rodiče i prarodiče kteří se o něj starají.

Strana
z2