icon

Jak překonat smutek po ztrátě maminky?

nazka
26. led 2025

Jdu si k vám pro radu, útěchu..
Je to čerstvé, příliš čerstvé.. Byla moc nemocná, autoimunitní onemocnění. Nicméně jsem začala věřit, že to zvládne. Byla týden na jip, pak dva týdny v nemocnici, kde předpokládali, že to nezvládne. Pustili ji domů a po 14 dnech doma náhle konec. Slibovala jsem ji, že jí vezmu na chatu. Věřila jsem tomu. Zemřela tam, kde to měla ráda, bylo to rychlé. Jenže co teď my. Drží mě děti, bez nich bych se asi zbláznila. Bojím se teď o tátu, jak vše zbladne. Bydlíme v jiném městě.
Jak překonat tu nejhorší dobu?

Strana
z2
lv
26. led 2025

Dovolit si truchlit, vyplakat se, hodně se objímat. Upřímnou soustrast.

hennrietta
26. led 2025

Mrzí mě, co se stalo.. a tady pomůže jen čas.
V prosinci to byl rok, co mi zemřel bratr. Rodiče měli na tu nejhorší dobu antidepresiva.

eviicka
26. led 2025

Upřímnou soustrast, je to těžké☹. O tátu jsem měla také velký strach, zvládl to, ale první půlrok byl fakt těžký. Táta byl tedy těžký introvert, naučily jsme ho, že jsme mu se ségrou obě každý den telefonovaly + návštěvy, o větší kontakt nestál, ještě mu pomáhal jeho kocour. Ale to má každý jinak.

nazka
autor
26. led 2025

@lv
@hennrietta dekuju holky

nazka
autor
26. led 2025

@eviicka táta má naštěstí psa. Mrzí mě i Vaše ztráta. Děkuji za zkušenost

evellin123
26. led 2025

@nazka ahojky ,je mi to moc líto ,také přeji upřímnou soustrast. Mě zahynul tatínek při tragické nehodě ,kterou nezavinil ,už je to 10 let zpátky ,pořád to strašně bolí . První tři měsíce jsem měla antidepresiva,já ještě v té době neměla děti ,ale měla jsem pejska ten to ze mě cítil a to bylo neuvěřitelné,jak byla pořád u mě , když jsem plakala ,seděla mi v klíně a nechala mě plakát ani se nehla třeba hodiny . Pak mi pomohly procházky v přírodě a práce ,pracovala jsem i 16 hodin denně ,jen abych na to nemusela myslet. No mě to trvalo minimálně 5 let, než jsem se s tím jakž takž naučila žít..Ta bolest pak s postupem času je menší ,jako nikdy nezmizí ,ale naučí se s tím žít .

fatal_error
26. led 2025

Uprimnou soustrast. 🖤

nazka
autor
26. led 2025

@fatal_error dekuju Evi, je to mazec

nazka
autor
26. led 2025

@evellin123 mrzí mě Tvá ztráta. Jsi silná žena, obdivuji Tě. A ano, pes je prostě Top..

lencaa11
26. led 2025

@nazka dovol si brečet ,klidně i vztek měla jsem v prvních dnech vztek na všechny lékaře ,manžela ,pak přišla fáze obviněni atd. . koupila jsem si bylinky na zvládání té bolesti drželi mě nad vodou děti manžel ...bylo to opravdu náročné ještě k tomu to bylo před svátkem maminek a to byla další rána ...

me_druhe_ja
26. led 2025

Pokud bude potřeba, neboj se si říct o antidepresiva. A už vůbec se nestyď říct o jakoukoliv pomoc a podporu. Upřímnou soustrast.

volfikovi
26. led 2025

@nazka Upřímnou soustrast. Mě odešla mamka září 2023 , a bylo to hrozně těžký protože já srpen 2023 porodila ..byla jsem ji ukázat malého a po týdnu přestala vnímat a zemřela.Bohužel jsme věděli ,že to jinak nedopadne , měla rozsáhlý nádor v jícnu a veškerou léčbu odmítla ..až do porodu jsem za ní chodila každý den . Nicméně , chce to čas . Je to u tebe čerstvé , hrozně to bolí , člověk má pocit že se udusí a pukne mu srdce . Já musela fungovat kuli mimču , ale bylo to náročné . Časem se emoce uklidní , bolest neodejde . Ani po roce a půl nejsem ok ..stýská se mi , pláču, urnu mám na mamky rodném domě který jsem zdědila a chodím si tam s ní povídat , často mě chytne smutek a musím se vybrečet. Jen už to není tak intenzivní. Člověk si ten tu ztrátu musí odtruchlit,pak přijde takové smíření a klid ..... Hodně sil posílám 🌹

marketa1218
26. led 2025

@nazka upřímnou soustrast, ztrátu svojí maminky si nechci ani představovat 😓. Drž se!

podestatka
26. led 2025

Upřímnou soustrast. Tohle je to nejtěžší co nás potká a vyrovnat se s tím jde opravdu těžko....Mě v květnu zemřel tatínek,moc jsem ho milovala a stále to strašně bolí. Kamarádka,která ztratila pár let před tím maminku, mi řekla ,že ten smutek nikdy nezmizí,ale já si na něj zvyknu. Tak čekám. Drž se, řekni si o pomoc

felis
26. led 2025

@nazka ahoj, drž se, ale nemusíš být silná... nam maminka zemřela v roce 2017. Taky poměrně rychle, během tří týdnů.
Vím, že to zní jako klišé, ale on ten čas fakt pomůže nejvíc. Mluv o ní, o jeji smrti, o tom jak Ti chybí, co jste nestihly, ... prostě o tom všem mluv. Dovol si plakat. Nejhorší je asi ten první rok. Pak už si zvykneš, ze není. Maminku nikdo nenahradí, ale naučíš se se smutkem zit. Me maminky smrt pomohla v tom, že jsem si uvědomila, co v životě už nechci a chci a určitě jsem v mnohých ohledech jaksi vyspěla. A taky nas jeji smrt v rodine hodne ztmelila.

sonaxoxo
26. led 2025

Upřímnou soustrast. Emoce musí ven, takže brečet, brečet..antidepresiva to vše jen tlumí a to není dobře ani zdravé. Jsou různé přírodní čaje na stres. Já jsem tohle zažila minulý rok s tátou, hrozně rychle zemřel na rakovinu, bylo to hrozné! Celý týden jsem jen seděla a brečela, ale poté bylo tolik věcí na zařizování a měnila jsem i zrovna práci, že jsem nevěděla co dřív, tak to mi hodně pomohlo, fyzická práce. Doteď říkám, že jsem pořádně neměla čas ani truchlit. Ale doteď to na mě padá, že kolikrát jen sedím a najednou brečím, ale po chvíli to přejde a jedu dál, chce to prostě čas. Je to těžké, ale musí se to zvládnout! 🍀🙏

nazka
autor
26. led 2025

@podestatka ❤️

nazka
autor
26. led 2025

@lencaa11 jaké to byly bylinky? Děkuji moc za zkušenost ❤️

nazka
autor
26. led 2025

@felis děkuji moc za zkušenost. Co se tehdy mamince stalo, že to bylo tak rychle? Moje byla moc nemocná, ale myslela jsem, že pár let ještě zvládne a vůbec jsem nečekala, že včera ji vidím naposledy.
Rok je dlouhá doba, dlouhá cesta před námi..

nazka
autor
26. led 2025

@sonaxoxo dekuju za zkušenost. ❤️

nazka
autor
26. led 2025

Holky, všem moc děkuji, je mi líto, že se tohle děje, je to život, je to boj.. Vaše zkušenosti mi pomáhají

lencaa11
26. led 2025

@nazka https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa... pomohli mi nechtěla jsem prášky skrze děti prášky jsem měla kdysi dávno a už jsem nechtěla hlavně skrze děti

sfet
26. led 2025

Upřímnou soustrast. Tak trochu chapu. Já svou maminku ještě mám, ale je nevyléčitelně nemocná, věčně v nemocnici, nevím jak dlouho.
Každému pomůže neco jiné. Když se mi zabil bracha, máma brala rok a půl antidepresiva, pak už jen docházela na psychologii. Někomu pomůže víra a kněz, kamarádi, někomu až psycholog a psychiatr. Jsou dobre knihy sbohem mami, sbohem tati, světlo na konci tunelu.
Máma, naše první slovo navždy vryté v našem srdci. Máma ten bezpečný přístav, naše naděje a pochopení ve všech chvilich. Když je nám ouvej, trapime se, máme bolest, vždy voláme právě maminy..

nazka
autor
26. led 2025

@sfet děkuji moc za tipy

nazka
autor
26. led 2025

@sfet a držím palce, ať maminka je s vámi ještě dlouho

sfet
26. led 2025

@nazka moc děkuji, snad ještě chvíli bude.

levandule_k
26. led 2025

Tohle se musí odžít, nepotlačovat emoce. Dopřej si ten čas. Netlač na sebe, že bys něco měla, nebo neměla. Každý truchlí jinak. I táta si to bude muset odžít.

Pro nervovou soustavu je důležitý hořčík, ten se bere i při depresích jako doplněk.

Klidně si o tom popovídej s nějakým psychologem.

sayast
26. led 2025

Moc ti rozumim. Mne maminka odesla loni,tyden pred Vanoci. Jeste v rijnu chodila do prace a s nicim se nelecila. Tyden pred smrti nam dali nadeji na vyleceni nebo aspon prodlouzeni zivota. Bylo ji 58 let. Ten posledni tyden jsem ji mela doma. Mne se par dnu az tydnu po jejim odchodu stalo vice zasadnich udalosti. Ale doted beru antidepresiva,dochazim k psychologovi. Stale to moc boli,rekla bych ze vic nez kdyz to bylo cerstve. Stale mam vycitky jestli jsem udelala vse co jsem mohla. Co jsem mohla udelat jinak,lepe. Moc mi chybi.
Uprimnou soustrat a hodne sil,objimam na dalku ❤️

nazka
autor
26. led 2025

@sayast přeju upřímnou soustrast i Tobě. Chápu. Také se ptám dokola, co jsem mohla udělat jinak. Na zachránce mi řekli, že nic. Počítám minuty, jak dlouho je už pryč. Slíbil jsme si, že pojedeme spolu na chatu a nedodrželi jsme to. Pro mě bylo ulevujici, že mě nechali se s ní rozloučit a byli na nás strašně milí..

Strana
z2