icon

Jak přesvědčit manžela k užívání léků a vitamínů?

26. led 2023

Nevíte jak přesvědčit manžela, že někdy jsou léky/vitamíny opravdu nutné? Jeho matka mu odjakživa vtloukala do hlavy, že léky užívají jen chcípáci (ano,takhle doslova), že i hnisavá angína se dá přejít bez léků. Takže on podle toho žije (naštěstí jen u sebe). Jemu může být sebevíc špatně, může mít migrénu jak prase, a stejně si odmítá vzít něco na bolest. Teď máme virózu, je mu očividně opravdu blbě, ale odmítá jak něco na kašel, nechce ani paralen na teplotu, ani si nevezme nějaký vitamíny. Nejen že mi ho je líto, ale taky se mi to zdá nefér vůči mě. Já se vždycky nacpu práškama abych mohla fungovat, máme malé dítě (a je jedno jestli léky na bolest, teplotu, kašel, antibiotika), ale on si to prostě jen jde vyležet, všechno se mu táhne delší dobu, a jsem na všechno sama.

Strana
z2
autor
26. led 2023

@bara88 Když je zdravý tak pomáhá.

bara88
26. led 2023

Tak pokud je problém jen když je nemocný tak nechápu že to řešíš. Každý se nechce ládovat léky. Já třeba jsem taky dost proti lékům.rozhodne je do sebe nervu jen proto abych mohla kmitat kolem děti a uklízet. Úklid počká a jídlo se dá objednat

martinka_33
26. led 2023

@bara88 to jo, ale okolo batolete skákat musíš ať chceš nebo ne, a o to by se meli podelit, třeba dopoledne ja, odpoledne ty nebo jakkoliv jinak, ale aby chlap ležel a zenská nemocná hlídala batole..
Teda takhle, neni díte jako dite, nekteré posadiš k televizi a sedí a ty muzes lezet a nekteré musis co pár minut od nekud sundavat 😂

jerrabina
27. led 2023

Já si taky neberu léky, treba na bolest si nevezmu, to jen když se potrebuju vyspat, Paralen jen na vypocení a tak. Byla jsem od dětství často nemocná a zjistila jsem, že dlouhodobě to léky jen zhoršují. Ale teplé čaje piju, sirup na kašel jsem objevila přírodní a je dokonalý a naopak i dlouhodobě je mi po něm líp (což neplatí ani o všech bylinkách) a když je potřeba zafungovat nemocná, taksice dělám jen to nejnutnější, ale dítě obstarám. Když je manželovi líp, stará se on, a někdy i o mě, ale snažím se i když "umiram" udělat aspoň nějakou jednu drobnost za ten den, pomoct.
Já o manžela jsem se ještě nestarala, je o dost zdravější než já a navíc je ten typ co si neřekne ani když něco potřebuje, ale když jdu třeba sobě pro čaj, většinou se ho zeptám a udělám mu taky (nejvíc vyčerpávající na tom je přesvědčovat ho že je to v pohodě, že tam mám stejně cestu 😄) a nebo když vidím že je i jen unavený po práci, občas mě napadne co by se mu hodilo abych pro něj udělala. A občas se i trefim 😂
Ale je to prostě o vzájemné snaze a zodpovědnosti, nikdo u nás do nemoci neleze schválně (teda krom dítěte, ale té jsou 4, ta na přehmaty typu ledové pití při bolesti v krku má ještě nárok 😄 Teda ne že bychom jí něco takového dávali, ta spíš litá bosa nahata, ledové ruce a nohy, ale když se má obléct tak hysterak... Snad ji to ale do dospělosti přejde 😁) Popravdě mi přijde, že se Vas manžel chová jako moje dcera. Ale po právní stránce je dospělý a člověk ne Adéla nic. Já bych ho prostě ignoroval. A protože jsem na tohle docela držka, řekla bych mu na rovinu že jestli opravdu chce být nemocný ať to ledové pití klidně pije, ale že já se pak i něj starat nebudu. Ani zdravá když si to způsobí sám. (popravdě to stejné říkám i dceři - a když třeba běhá nemocná po bytě a nechce si lehnout a pak chce obskakovat tak jí říkám dojdi si. Nebo si počkej až tam budu mít cestu a pak si připomeň. Lítat jsi mohla, teď si můžeš dojít. Nebo i treba nechtěla ses obléknout, tak tě obskakovat nebudu, to jen ty kdo se poctivě léčí)

jerrabina
27. led 2023

@jerrabina edit: ledové pití při nemoci už vlastně dcera párkrát měla, je zvyklá si vzít v lednici mléko někdy sama. Ale většinou se mi daří to ohlídat aby to nepila hned 🙂 Ale prostě princip stejný, nikdo dospělý tohle u nás nedělá.

orchidis
27. led 2023

je to sobec, který si hraje na hrdinu
znám tyhle typy
a jinak jsi s ním spokojená?
normálně je k tobě hodný, citlivý a chová se k tobě láskyplně?

ina10
28. led 2023

Jé, další budoucí kardio pacient na cestě...vzkaž mu, že se už moc těšíme. Jinak teda budu hnusná, ale přála bych mu zánět močáku, to by léky zobal jak kura na dvorku. Jestli jsi nemocná, normálně se na vše vybodni, jsi taky člověk, a chlsp, když nebere léky, ať se stará a když ti ani čaj neuvaří, vynadej mu...necháváš si kálet na hlavu, že i během své nemoci funguješ.

orchidis
28. led 2023

@ina10 ano, ale to batole se fakt samo nepřebalí, nenakrmí, neohlídá...☹

to je ten fór, že žena, která má úplně toho stejného covida/chřipku, se má narvat Ibalginem a makat, zatímco pán vzdychá, umírá a nechává od té nemocné ženy pečovat i o sebe
tohle mě vytáčí do vrtule, jak je to pořád norma, že ženská má trpět a u toho makat a pán si válí šunky a hraje si na hrdinu

ina10
28. led 2023

@orchidis pak by se měli starat napůl (směnný provoz), ale pokud má sobce (jakože má), tak já osobně bych normálně v její situaci udělala herecký výkon, že jsem strašně marod a prostě už nemůžu, klidně i omdlít - naštěstí to nemusím řešit, chlap je schopný a když jsem chorá, tak se postará, ale to se umí postarat i v době zdraví.
Ale paní psala taky, že brala ATB a pan velmož byl zdravý a přesto všechno (péče o dítě a chod domácnosti) zůstaly na ní. Toto není manželství, toto je pozice pán - služka/otrokyně.

orchidis
28. led 2023

@ina10 Přesně tak... jen jsem reagovala na zcela pravdivé poznámky, že se má na vše vybodnout (jídlo objednat, úklid počká), ale ono to s těmi batolaty fakt nejde.... my jsme měli děti tak divoké (všechny), že ležet fakt neexistovalo (pády, rabování čehokoli), ani jedno z našich dětí nebylo ochotné pozřít příkrm ze skleničky (nechápu) - takže vaření, nákupy, příprava příkrmů... no a plínky, koupání, nočník, čaje ... jako fakt to nejde smést ze stolu slovy tak na vše prď. V tomto autorku zcela chápu a vím, o čem mluví.

Autorko, má tě za služku/otrokyni.

ina10
28. led 2023

@orchidis to jó, ty služby jsou fajn, ale když má člověk vedle sebe zdravého lenocha, tak jd to na odstřel.
Ono právě je taky dobré si vzpomenout na začátky vztahu...tito chlapi-lenochové si dost dobře vybírají partnerky,které kolem nich skáčou (a v budoucnu budou taky) nebo takové, které ti chlapi mají naprosto na háku a zároveň ta baba je uhání (ať už z jakéhokoli důvodu) - konkrétně mám v okolí 2 takové páry - a ženská musí vše obstarat (i presto, že je chlap doma, tak se o ty děti prostě nepostará), ale i tak ty chlapy obhajují, že ti chlapi musí pracovat (ty ženské taky chodí do práce+domácnost+děti), ale co si vybraly, to holt mají (obě pravě uháněly a chlapi je měli na banánu).

kamilkak
Autor odpověď smazal
veronikav31
29. led 2023

Doma neřeším rýmu,kašel, virózu nebo covid u chlapa.neco jiného bylo,když měl vyhřezlé plotýnky,už ho to potkalo 3x,to už se opravdu bez mé pomoci neobešel, každý pohyb odskucel bolestí,nebyl schopný se ani obléct,ani obout,takže to jsem mu pomáhala. Místo dvou dětí,jsem měla doma tři,ale muselo se to zvládnout,zvládlo se i díky pohotovosti, injekcím,lékům a rehabilitaci.ted už naštěstí dobrý.dyž je zle mě,jdu si lehnout, postará se o děti.ted, v pátek v noci ho chytl modrák,jak si nebere brášky,tak tentokrát si ho vzal a stejně ráno musel jet na pohotovost,vytrhli mu ho.vi,že když řeknu,že ho naložím do auta a odvezu ho tam já, tak je opravdu zle,to neříkám jen tak

Strana
z2