icon

Jak přimět manžela, aby přestal kouřit? Poradíte?

27. pro 2021

Ahoj holky,
už nevím kudy kam. Manžel mi už skoro rok slibuje, že přestane kouřit. Vydržel nekouřit skoro půl roku, pak opět začal, dokonce mi i lhal, že nekouří, dokud jsem ho nenachytala u nás na balkoně.
Já dříve taky kouřila ale přestala jsem hned jak jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, v těhotenství mi začali cigarety hrozně smrdět a ten problém přetrvává do teď. Manžel mi od té doby, co jsem přestala kouřit, taky navrhl, že by to taky mohl zkusit. Chtěla jsem, aby s tím přestal, a tak jsem ho vzala za slovo. No a jak jsem psala, skoro půl roku to vydržel. Byla jsem na něj neskutečně pyšná a pak zase hrozně zklamaná.
Potom se zase pokoušel přestat. Říkal, že až porodím, tak kouřit nebude, přijeli jsme z porodnice a on hulil pořád a měl pořád výmluvy, že v krabičce má ještě posledních pár cigaret, co musí dokouřit. Pak řekl, že až dokouří tu krabičku, tak se cigaret ani nedotkne a kupoval si stejně...
Jde o to, že mě ten odér z něj úplně odpuzuje, několikrát jsem mu říkala, že pokud bude od toho smrdět, ať nečeká, že s ním něco budu mít, nehledě na to, že i když vyloženě doma nehulí, stačí když projde přes byt a celý byt v tu ránu smrdí taky. On se tomu jen směje. Nehledě na to, že ví, že mi to vadí a kolikrát si ještě přede mnou zapálil a tvářil se jak největší hrdina. Prostě provokace!
Hlavně mi to vadí i po finanční stránce, nepatříme zrovna k těm, co by penězma mohli házet oknem. Na to mi řekl, že on si na to vydělává, že mi moje peníze nebere.
Už třetí den jsme rozhádaný. Myslím, že už jsem s ním za to jeho věčný slibování měla trpělivost velkou až až... Včera večer, když jsem mu řekla teda, že si opravdu asi nejspíš bude muset vybrat, jestli rodina nebo cigarety. Tak mi vyčetl všechno možný a řekl, ať si najdu nějakýho debila, kterými budu moc rozkazovat, že teda radši půjde do háje.
Vážně ho moc miluju, nechci se s ním skrz takovou "blbost" rozejít ale mě to prostě dovádí k šílenství, nehledě na to, že vážně nemám chuť s ním po tom, co si zahulí spát nebo se s ním líbat, smrdí od toho nehorázně. A teď fakt nevím, co si myslet, když je schopnej zvolit si cigarety než mě a ještě se tomu směje. A když si uvědomím, jak jsem dřív smrděla já, když jsem někam vešla, tak je mi z toho do breku.
Prosím o trochu tolerance a o neukamenování. :D Potřebovala bych poradit co a jak dál, jestli někdo nemáte zkušenost? Děkuji.

Strana
z2
michaela666
27. pro 2021

Nedávno kamarád prohlásil, že klidně přestane kouřit když jeho přítelkyně začne minimálně 3 krát denně. Ať není ve stresu. Zkus to taky 😃....a teď vážně.
Nikdy jsem se cigarety nedotkla, manžel kuřák. Když jsem říkala že mi to hrozně smrdí, přešel na balení. Zachutnal mu tabák, který mi voní. Hodně to omezil a já jsem se s tím smířila. Je to stejné jako kdyby on nutil/ zakazoval něco mě. Na truc bych nepřestala jen protože to požaduje.

tasimia
27. pro 2021

Jako celkem mi to přijde jako hádka o babovicku. Dokud si kouřila i ty, neřešila si, nevadilo ti, že si smrděla nekuřákům? To si v té době neřešila, protože si kouřila.
Já přestala taky kouřit v těhotenství, ze dne na den, chlap mi neustále říká, ze chce též přestat. Nepřestal, je to jeho zdraví.
Je dospělý? Všimla sis? Je. A zakazovat mu něco, jen proto, že se to nelíbí tobě.
Kdyby byla situace obrácená a můj mladý mi něco zakázal a ještě po mě neustále kdakal jak kvočna, vezmu první pánev a hodím mu jí po hlavě.

halasovci007
27. pro 2021

Manžel je kuřák, ale co jsem podruhé těhotná hodně to omezil. Jednou na mě dychnul ten smrad a já se pozvracela 😅🙈 kompenzuje si to takovými nikotinovymi pytlicky. To se strčí pod jazyk a nemá chuť na tu cigaretu. Podle mě je to taky svinstvo, ale nesmrdi mi doma. Dá si třeba čas od času venku nebo v práci cigaretu to jo, ale proti dřívějšku je to minimum. Zkus třeba navrhnout takovou alternativu. Manžel taky několikrát přestával a proste to nezvladnul. Taky jsem mu koupila pohlcovac pachů na oblečení a kdyz jde zvenčí a kouři tak se s tím nastrika a nesmrdi tolik. 💪😉. Jinak ono to půjde fakt jen kdyz bude chtít. Měl nadváhu a jednou řekl proste dost, začali jsme se hýbat (já teda teď už zase jen kynu 😂🙈) a zdravěji jist a zhubnul fakt snad 20kg za půl roku cca a z velikosti Xxl si dnes kupoval kratasy velilosti L. A v tom ho hodně motivovala dcera si myslím. Škoda ze ho nemotivovala v tom přestat kouřit 🥺

vlaxyz
29. pro 2021

My kouřili oba dva. Přestali jsme oba dva ve stejný den. Ale já jsem sráč. Nedám to. Nikotin potřebuju a jsem schopná bez něj skočit proti zdi. Proto jsem začala kouřit elektronku. Nikoho tím neobtěžuju a svou dávku co potřebuji mám. Stárko ví, že pokud mi to bude zakazovat, budu stejně kouřit na tajňáka a řvát po všech, protože mám neskutečný absťáky. Cigarety mi strašně smrdí, ale pokud by začal Stárko zase kouřit, nic bych s tím neudělala. Zkus mu navrhnout tu elektronku. Ale pokud budeš tlačit, tak spíš počítej s tím, že do prdele pošle tebe, ne cigára. Na nich je závislý, na tobě ne. A pokud nechce svou závislost léčit, tak ty jsi ta poslední, kterou poslechne. Kor když ti to dělá naschvál.

magicaetezzz
29. pro 2021

Já už krásných 6 měsíců nekouřím, co jsem zjistila, ze jsem těhu. Před tím jsem zvládla i krabičku denně. Teď cítím cigaretový kouř a regulérně se mi nablejva 🤢
Chlap huli jako fabrika. Má náročnou práci, a tohle je se sportem jediný, jak si “ulevit”.
Není to tak dávno, co mi dal hubana (na tvar) těsně po cigaru a já se regulérně zblila. 🤷🏻‍♀️ Tim pochopil, ze si nedělám prdel a fakt mi to vadí.
Ale aby přestal ho nenutim, parkrat jsem ho požádala, aby o tom vážně uvažoval. Kouřil klidně elektroniku, vypeku, IQOS, proste něco co “nehori”. Bezvýsledně.
A to, ze ty mu to budeš zakazovat vyústí v to, ze té pošle do prdele, v lepším případě si najde nabíječku. 🤷🏻‍♀️

Je důležitý si uvědomit, ze tohle je fakt závislost a teď dotyčný musí sám chtít bez nátlaku.
Ty bys přestala kouřit, kdyby do tebe sil frajer, ale ty bys neviděla jediný důvod krom “vadí mi to”?

nicedaisy
30. pro 2021

Hele a co zkusit elektronku? Iqos nebo Glo, něco kde se spaluje tabák,ne ty liquidy. Když to bude kouřit na balkoně nebo venku,tak smrdět nebude. A mohli byste oba být spokojený. Zkusila bych mu to nenásilně navrhnout. Jestli on sám přestat nechce,tak nutit ho nebo dávat ultimátum nemá cenu. Akorát bude doma zle.

lovemusicsun
30. pro 2021

Ty jo, jsem překvapená, kolik reakci tu je ve smyslu, že je to v pořádku a nutit ho do něčeho co sám nechce je špatně. A co že sama kouřila? Uvědomila si, že je to nesmyslné a nezdravé a přestala s tím, teď by si přála, aby přestal i manžel. Snažit se vylepšit něco na vztahu je přece v pořádku, navíc jde o jeho zdraví (a zdraví celé rodiny). A že si vzala kuřáka a má se s tím prostě smířit? To přece není jeho součást, nic co by k němu bylo přirostlé a nedalo se to změnit.. Podle mě je to naprosto legitimní dotaz.
My když jsme se s manželem poznali, tak jsme oba kourili. Klasická mladická nerozvážnost. Po dvou letech jsme s tím sekli oba, pro mě to bylo dokonce těžší a tajně jsem ještě tak měsíc kouřila, pak s tím také skončila. Ve finále to tak hrozné nebylo, ale musí se chtít. Musí to reálně vycházet z toho člověka, ne z okolí. Ta kniha od Alana Carra je dobrá, ukáže člověku situace z druhé strany, například to jak kuřák říká že ho cigareta neomezuje a užívá si ji a přitom mrzne v dešti před vchodem, zatímco ostatní se baví u večeře uvnitř. Je toho víc, člověk si uvědomí, že ho něco ovládá, omezuje, že to smrdí, je to nezdravé i pro okolí a navíc to stojí ranec peněz, které vlastně vyletí do vzduchu. Zkus tu knihu koupit, je psaná poutavě, mohla by mít úspěch i u manžela.
Můj manžel nekouří už několik let, ale když jde 2x ročně na nějakou velkou oslavu, tak si dá. Většinou je mu hůř než kdyby si cigaretu nedal, stačí mu to k tomu, aby toho zas dalších několik měsíců litoval. Možná bych se to snažila takto směřovat - pokud mu to chutná, ať si dá když je někde ve společnosti. A jak psaly holky, doma ať nekouří a snaží se aby tím nesmrděl. A třeba bych zkusila najít jinou věc, která se zas nelíbí jemu na Tobě a zkusit to spojit, například věc typu, že se budeš snažit zhubnout 5 kg nebo třeba přestane pít colu, když přestane kouřit (je to příklad, neber to doslova). Vzájemná motivace ve vztahu dokáže zázraky a navíc to lidi spojuje.
Každopádně ti držím palce!

sternliebe
30. pro 2021

Ono, pokud sam nechce, tak ho nedonuti nikdo aby nekouril. Pokud sam mechce, nepomuze nic. Ja s manzelem taky kourila. Nekolikrat jsme se pokouseli prestat a neslo to. Ja pak otehotnela a prestala jsem, prpste jsem chtela. Manzel prestal po marozeni dcer, ale proto, ze chtel. Ne proto, ze musel...

sternliebe
30. pro 2021

@sternliebe prominte za preklepy 🙂

vlaxyz
30. pro 2021

@nicedaisy zahřívanej tabák je jen skok z bláta do louže. Bude po tom smrdět, ba dokonce to smrdí neskutečně pro okolí. 😀 Pro zdraví je to taky dobrej kekel. A stojí to stejně jak cigára.
Vapování liquidů by bylo mnohem lepší. Stojí to pár kaček, když to kouříš doma, tak to máš místo aromadifuzéru 😀 Jediná škodlivá látka je nikotin. Zbytek jsou látky co najdeš v potravinách. 🙂

tasimia
30. pro 2021

@lovemusicsun nevím jak to bereš ty, ale můj chlap je dospělý, svéprávný a opravdu nemá ustrihnuty roh občanky, abych ho nutila přestat kouřit. K tomu rozhodnutí musí dojít on sám. A ne nejsem taková abych mu to dennodenně vyčítala, jen protože jsem přestala já. Kdyby zakladatelka nebyla těhotná, kouří do teď, nevadilo by jí to.
Sorry, ale nebudu dospělého člověka nutit, do něčeho co on sám nechce. Jestli ty by si svého manžela, tlačila do kouta, je tvůj boj. On moc dobře vi, jaký to má vliv na plíce a jeho zdraví.
A navíc, můj chlap kouřil v době kdy jsem ho poznala, kdybych chtěla nekuřáka, najdu si nekuřáka, co to je za 💩 měnit chlapa po x letech, jen protože jsem přestala já 🙂. Takže když se stanu vegankou, musí i nutně chlap, protože ja nechci jíst maso a smrdí mi?

lovemusicsun
30. pro 2021

@tasimia Já nic o tlačení do kouta nepíšu. Máš pravdu, že dospělý chlap je svéprávný a sám se může rozhodnout. Ale to jsme všichni a k tomu, abychom něco (cokoliv) udělali potřebujeme určitý impuls nebo motivaci.
To srovnání s veganstvim je trochu demagogie. Mohla bych oponovat - kdyby Tvůj muž začal brát tvrdé drogy nebo třeba nacpal Vaše úspory do automatů, taky bys to nechala na něm a jeho sveprávnosti? Je to extrém, jen chci ukázat, že srovnání těchto situaci je těžké.
Je skvělé, že teď jste oba sami se sebou a navzájem spokojení a nemusíte řešit, že Vám na druhém něco vadí. Myslím si ale, že lidé se v čase mění, stejně tak jejich názory a potřeby. A co nevadilo v minulosti, může začít vadit v budoucnu.

tasimia
30. pro 2021

@lovemusicsun ja jsem zásadova. Kdyby bral drogy nebo hrál automaty, odešla bych od něj. Takového chlapa, jsem si užila jednou, po druhé ne i kdyby vyhrál milión.
Spíše jsem reagovala na to, ze se divis, kolik reakci je tu ve smyslu, ze tlačit ho někam je špatně.
Motivace je věc druhá, tlačení do kouta, ze sním mít nic nebudu, protože smrdí, mi přijde spíše jako vydírání než pozitivní motivace..
Ajo srovnání situace je těžké, ale já zkrátka nebudu nebo spíše nechci, nutit chlapa přestat kouřit, protože to chci já. 🙂
Když nekouří i týden, pochválim, ale já svému chlapovi říkám, ze je to na něm a rozhodně nejsem zklamaná, když se mu to nepovede a nevyčítám mu, že selhal.

odvarkova
30. pro 2021

A co zkusit vaping? Nesmrdí to, je to o 95% méně škodlivé než cigarety. Na youtube má Mik Godwin přesvědčivá videa proč, jak, co. Hodně lidem to pomohlo přestat. Ale musí chtít on sám, v tom nikdo jiný nepomůže.

odvarkova
30. pro 2021

@vlaxyz přesně tak 👍

odvarkova
30. pro 2021
https://www.youtube.com/watch?v=jhJ2B4vpz2c

Třeba tady, těch videí je tam spousta, pokoukejte třeba spolu.

gramar
30. pro 2021

Nejhorší je přeučený kuřák, co má potřebu šířit "dobro" a vyžadovat jej... Bývají to opravdu velmi otravní lidé... Myslím že v dnešní době každý ví že je to nezdravé, drahé a technicky k ničemu, jsou tací kteří to zvládnou a tací kteří přestávají každý den, ale ještě nikdy nikoho od opuštění zlozvyku neodradil nátlak a vydírání, naopak lidskou vlastnosti je spíše to že se člověk zabejčí... Ty jsi měla velkou motivaci a výhodu že ti cigarety způsobovali nevolnost on ne, kdybys to tak neměla, kouříte pravděpodobně oba do dnes a u podobných diskusí bys vyskakovala jak čertík z krabičky, ani peníze a škodlivost by tě nepřesvědčila...

ai30
30. pro 2021

@martt K tomu milovani cloveka sebevic... Ja si jako (byvaly kurak) uprimne nedokazu predstavit, ze by mi clovek, ktereho miluju rekl, ze nesnese smrad z cigaret a ja bych pred nim ostentativne kourila a bylo by mi ukradene, ze mu smrdim pod nos.
Nehlede na to, ze vy tu ze zakladatelky delate hysterku, ktera se pridala k nekuracke sekte a ted uzurpuje chudaka manzu, ktery si prece jenom chce zapalit. Nekurakum smrad z cigaret vadi, to je holt fakt. A ona se tim nekurakem nestala proto, ze o tom psali v novem Cosmopolitanu, ale proto, ze nosila jeho dite. Jako nesr*lo by me, ze nemuze prestat, je tezke se zbavit zavislosti. Ale nesnesla bych, aby se choval tak, jak to zakladatelka popisuje a fakt cumim, jakou tady ziskava chudacek utlacovany podporu..

pampeliska1313
30. pro 2021

@ai30 jako to okecávání a kupování dalších cigaret muže bejt proste pravděpodobně to, že přestat nechce/nezvládne to. Možná povolil, že by to šlo přestat, cvaklo, že to nejde, ale už se třeba zakladatelka nějak angažovala a neměl odvahu to říct. To s tím, jak si před ní ještě naschvál zapálí… nevim no. Naschvál to může být z pohledu zakladatelky. Může si prostě “jen” zapálit. Stejně jako to opravdu může byt “naschvál” jako reakce na to, že má pocit tlačení do kouta, někdo prostě tu náturu takovou má - zakážeš? A stejně to udělám! Být zakladatelkou se na nějaký zakazování vykašlu, evidentně to nikam nevede a třeba to manželovi cvakne ve chvíli, kdy to uvidí dítě a bude se cigarety dožadovat taky (to se třeba stalo kamarádce, pak přestala kouřit) nebo bude ticho po pěšině, přijde zase motivace, zkusí to, bude pochválenej a to je všechno. Sama jsem to zkoušela několikrát přestat a jsem vážně vděčná, že manžel moje relapsy nerozebíral, nedával ultimáta, ale naopak pochválil popřípadě si vyslechl jak mi to chybí, ale snažím se držet. Protože kdyby začal, mrzí mě to, cejtim se ještě hůř než bych se cejtila v tý chvíli a pravděpodobně si zapálím stejně, protože to nemá cenu, když mě nepodpoří partner.

ai30
30. pro 2021

@pampeliska1313 Ale ty zakazy nejsou prvni dobra, ty zakazy jsou vyraz zoufalstvi, protoze nefunguje to, co by normalne ve vztahu dvou lidi fungovat melo, a to ohleduplnost a pochopeni. Jemu by melo stacit, ze ona rekne, ze nesnese ten smrad. V tu chvili proste normalni partner prepne do modu bud 'ok, zkusim prestat' a kdyz to nejde, tak 'ok, zkusim nesmrdet'. A sorry, ale kazdy z nas, kdo zacinal s kourenim ve veku, kdy by to rodicu neproslo vi, ze nesmrdet jde. Ale kdyz mu jeho zena nestoji ani za to, aby ji nekouril pod nosem, tak je podle me chyba jinde, nez u nekuracke utlacovatelske hysterky.

pampeliska1313
30. pro 2021

@ai30 jako souhlasím s tím, že jde regulovat zápach z cigaret, popřípadě mít alternativu - vapo, iqos - ale ten smrdí, jen jinak, ale min otravne než cigára (teda z reakci okolí, protože mám zrovna iqos a klasicky cigára mi silene smrděl, i různý doutnicky co si da občas manzel, ale hold to preziju) nicméně to porad muže bejt nějaká urazenecká a detinska reakce(to koureni před partnerkou)

tasimia
30. pro 2021

@gramar přímo! ❤️

urtica
30. pro 2021

Souhlasím s tím, že nutit kohokoli do čehokoliv je kontraproduktivní. Na druhou stranu rozumím tomu, že nekuřákovi kuřák může smrdět tak, že ho to fyzicky odpuzuje a s tímhle pocitem odporu autorka dost dobře nic neudělá. Ono to skutečně může vést až k rozluce, je to podobné asi jako kdyby se dali dohromady dva pohodlní, na stravu kašlající obézní lidé a jeden z nich časem došel k tomu, že chce žít jinak, začal sportovat a stravovat se zdravě, zatímco druhý by pokračoval ve stejném způsobu života jako dřív. Ta propast mezi nimi podle mě časem zesílí tak, že spolu nevydrží. V podstatě máš ale jen tři možnosti - buď ho brát tak jak je, nebo se rozejít - nebo! se s ním domluvit na řešením přijatelném pro oba - viz. @korin. Ještě mě zaujalo, že jsi psala, že jsi kvůli němu přišla o kamarády. To bylo Tvé rozhodnutí, nebo to bylo na jeho nátlak?

Strana
z2