Jak řešit finanční problémy způsobené manželem?
Ahoj zeny, omlouvam se, ze pisu anonym, ale jsou tu lidi, ktery nas znaji.
Prosim vas o nazor na tuto vec, se kterou nevim jak se mam vyporadat. Jsme s manzelem spolu 13 let a mame jedno dite. Pred 5 lety se stalo, ze jsem prisla na to, ze nas zadluzil. Zdedil barak po tatovi i s dluhy a chtel si dokazat, ze se dokaze postarat. Jenze jedna pujcka zaplacla druhou az z toho byla hypoteka, kde zfalsoval muj podpis na milion. Samozrejme jsem o nicem celou dobu nevedela. Barak se prodal, vyplatili jsme tchyni a segru, vyplatila se hypo a zustalo nam nejakych 400 tis ke splaceni. Ja manzelovi odpustila a zili jsme si stastne a spokojene, meli jsme penize na dovcu a vylety a tak, neco malo nasporili. Jenze pak covid, zdrazovani, inflace a ja zacala mit depky z toho, ze vlastne skoro nic nemame, vsechno co jsem chtela v zivote, baracek, knihovnicku, krb, psa u baraku, zahradku a tak nemam. Ted bydlime v malym bytecku a casem chceme chaticku az vsechno splatime, ale pri tehlech cenach?
Vcera jsme se strasne pohadali a manzel mi poslal navrh jak ted budeme fungovat. Nemam problem i kdyz mi to trochu evokuje rozvod, ale pry jsem ho vyprovokovala. Az na to, ze ja mam praci a brigadu a stejne manzel vydelava vic nez ja. Takze mu i vic zbyde a ja zas utru hubu 😒 jak byste to resili?

@levandulovy_caj až budete prosit chlapa o peníze ,aby jste měla vůbec něco do pusy dát sobě nebo dětem tak možná pochopíte ,no každý má jinou zkušenost ,a takovým dělením peněz to začlo,domácím násilím skončilo ,moje zkušenost.
@jola777 a vis ze me zrovna to vlastni bydleni netrapi? Vis kolik lidi zije bez vlastniho bydleni, treba v cizine? Za par let koupime hezkou chatu a na duchod se odstehujeme tam 😂 jinak muj muz dokaze zabezpecit rodinu, mame co jist, kde bydlet, nase dite ma vsechno co chce, atd 🤷 verim, ze tvoje manzelstvi je uplne bez mracku a zustane tak az do smrti 😉😂
@katherine177 to je ale tvoje zkusenost, ale neznamena to, ze vsichni chlapy jsou takovy zmetci. Je mi lito, ze u vas to takhle dopadlo a ze jsi zazila, to co jsi zazila. Ale ja ani neprosim, o penize na jidlo. Proste debilni hadka no 🤷
Tak držím pěsti 🍀 ať je vše ok
A s tim zadluzenim - dle autorky to bylo diky dedictvi po jeho tatovi. Takto je zkratka nastaveny pravni system, bud zdedite uplne vsechno, tj. nemovitosti, cennosti, atd. VCETNE dluhu a nebo se uplne vseho vzdate - tedy dluhu, VCETNE nemovitosti, cennosti atd. Takze jestlize mel manzel k baraku a vecem citovy vztah, tak chapu, ze si dedictvi nechal se vsim vsudy. Tam riziko bylo, manzele to vedeli, a holt to nevyslo. To se stava... dulezite je, ze se maji radi a chteji to spolecne resit. Nejvice o tom vi oni dva. A chapu, ze ses v cerstvych emocich sverila. Jeste zes to dala anonymne 😂 Na moralisty kasli ☺️
@katherine177 já třeba v tom dopisu nevidím rozdělení moje peníze, tvoje peníze, když bude dávat peníze na domácnost. Vidím tam jen řešení, kdo se bude o co starat a mít v tom přehled a informovat partnera. A tím, že peníze chodí na jeden společný účet, kde je jen jeden vlastník a druhý disponent, tak v tom rovnost a nezávislost zase nevidím já.
Souhlasím s každým slovem @exbordelar.
Tak pokud si můžete dovolit vše co chcete a jsi spokojená, tak pak nechápu proč sis tady na manžela tak stěžovala. 🙂
@jola777 a vy jste se nikdy nepohadali? Vsechno je porad ruzovy jo? A nestezovala jsem si na manzela, ale nevedela jsem si radu se situaci.
@exbordelar dekuji za doplneni. Jen pridam, ze muj manzel se hlavne musel postarat i o segru a mamu, takze kdyby odmitl dedictvi, jakoze barak, tak by ze vsech byli bezdomovci. A dluhy se ti muzou navysovat az po dobu 5 let, ze se muze kdokoliv prihlasit, coz se taky stalo. A v ty dobe byl 21lety kluk, kdyz mu umrel tata🤷. Bych chtela videt tady ty chytre damy, co delali oni a jejich manzele ve 21 letech, manzel chodil do prace, splacel dluhy a rekonstruoval vlastnimi silami barak.
Jasně že jo, každý se hádá a kdo říká že ne tak kecá. 😆 Hádáme se ale málo a většinou kvůli blbostem jako neuklizené ponožky, zvednuté prkýnko na WC atd když mám blbou náladu. 🤣 Kvůli penězům nebo nějakým zásadním věcem naštěstí ne.
@jola777 ale nikdy nevis, co bude 😉 za par let... Nas zase netankujou pohozeny ponozky, prkynko, zarlivost atd... 🤷
To neví nikdo. Ale věřím, že můj muž můj podpis na milionové půjčce nezfašuje. 🙂
@jola777 jak uz jsem psala, preju hodne stesti 😘 ver, ze me by to taky nikdy nenapadlo a jeste pred par lety bych rikala to same 😉
Autorko, žiješ s chlapem, který zfalšoval tvůj podpis a zadlužil tě milionovou půjčkou.
Nevím, jestli chápeš plný význam této věty, ale za tohle se naprosto běžně chodí sedět.
Na několik let.
Kdo se ptá na tvé sny, koho zajímají?
Umíš si na to odpovědět?
Jako s borcem, který mě bez mého vědomí zadluží, sere na mě a vše rve do svého koníčku, bych byla hotová do pěti minut.
Že máš práci a brigádu a vyděláváš méně než on, je smutný, ale irelevantní. Jste manželé, vše co je jeho, je i Tvé.
Nemá milenku? Na mě to působí jako návrh, jak fungovat, až se k ní v nejbližší době přesune na delší časové úseky.
Zkrátka manuál, aby bylo jasno kolem dítěte a spol. majetku.

@katherine177 Víc než rozdělené peníze by mě tady teda víc trápilo že je muž zadlužil, nemají už kvůli němu vlastní bydlení a on jak to tak vypadá nedokáže finančně zabezpečit rodinu. A ona se mu ještě omluví? Za co? Že na něj kvůli tomu byla naštvaná? No kdo by nebyl.