icon

Jak řešit finanční problémy způsobené manželem?

9. srp 2022

Ahoj zeny, omlouvam se, ze pisu anonym, ale jsou tu lidi, ktery nas znaji.

Prosim vas o nazor na tuto vec, se kterou nevim jak se mam vyporadat. Jsme s manzelem spolu 13 let a mame jedno dite. Pred 5 lety se stalo, ze jsem prisla na to, ze nas zadluzil. Zdedil barak po tatovi i s dluhy a chtel si dokazat, ze se dokaze postarat. Jenze jedna pujcka zaplacla druhou az z toho byla hypoteka, kde zfalsoval muj podpis na milion. Samozrejme jsem o nicem celou dobu nevedela. Barak se prodal, vyplatili jsme tchyni a segru, vyplatila se hypo a zustalo nam nejakych 400 tis ke splaceni. Ja manzelovi odpustila a zili jsme si stastne a spokojene, meli jsme penize na dovcu a vylety a tak, neco malo nasporili. Jenze pak covid, zdrazovani, inflace a ja zacala mit depky z toho, ze vlastne skoro nic nemame, vsechno co jsem chtela v zivote, baracek, knihovnicku, krb, psa u baraku, zahradku a tak nemam. Ted bydlime v malym bytecku a casem chceme chaticku az vsechno splatime, ale pri tehlech cenach?
Vcera jsme se strasne pohadali a manzel mi poslal navrh jak ted budeme fungovat. Nemam problem i kdyz mi to trochu evokuje rozvod, ale pry jsem ho vyprovokovala. Az na to, ze ja mam praci a brigadu a stejne manzel vydelava vic nez ja. Takze mu i vic zbyde a ja zas utru hubu 😒 jak byste to resili?

Jak řešit finanční problémy způsobené manželem?
Strana
z4
jolana24
13. srp 2022

Vytiskla bych si žádost o rozvod a řekla bych mu, že pokud trvá na tom návrhu, tak to může rovnou podepsat

exbordelar
13. srp 2022

Hele po hádce často padají ještě slova hořkosti... Přesně jak tu někdo psal, za týden si o tom znovu promluvte s vychladlýma hlavama. Věřím, že najdete společnou řeč. Ber to tak, že o finance se hádá téměř 99% mladých rodin. My jsme jednou dostali s manželem a ještě jiným manželským párem záchvat smíchu, když se před námi pohádali - taky na téma prachy. Protože to bylo jako přes kopírák u nás. Začali jsme si vzájemně vyprávět zážitky, které člověk do té doby bral velmi osobně a dramaticky. Ačkoliv téma bylo vlastně vážné, tak tím, že jsme to viděli i u jiných, tak jsme nějak získali jakýsi nadhled a lépe jsme pak náš problém vykomunikovali. Takže nejste v tom sami. Manžel evidentně to řešit chce, nevypadá, že by to byl flákač a nezodpovědný blbec. To dáte. Držím vám palce!

kristyn86
13. srp 2022

Ja myslim,ze to tak hrozny neni. Pohadali jste se,byl nastvany atd...tak si to takhle sepsal...Nahodou,ted se k tomu da sednout a probrat to. Nejak si ty finance treba rozdelit,co kdo bude platit,o co se bude kdo starat a hlidat to (zalohy,pojisteni). Jestli jinak fungujete normalne a rozumite si a mate se tadi,tak bych se nerozvadela. A uz vubec ne kvuli hrubce v textu 😂 Pani asi nikdy nic nepsala ve stresu,v emocich atd...Rodina nemusi mit finance vzdy dohromady. At to ma kazdy tak,jak mu to vyhovuje. Proberte to,sednete si v klidu a bude dobre. Proste ted se na chvilku jen zatahlo...Dokazala si mu odpustit ten podvod,zvladli jste to. Tohle mi pripada proti tomu nic. To vyresite. Jen je to ted bolave,to chapu...

prostejina
13. srp 2022

Skvělý, takže na splacení dluhů po jeho tátovi jsi mu byla dobrá a měli jste táhnout za jeden provaz, a najednou ne? Poslala bych ho do prdele. Je to sobec, protože ON chce být mistr světa, tak ty máš bejt ticho, a ještě ti jak puberťák píše vzkazy? Mně už tam chybí jen "zakroužkuj ano/ne", fakt.
Nebylo by ti líp bez něho?

katherine177
13. srp 2022

@prostejina souhlasím

kristyn86
13. srp 2022

@prostejina
@katherine177
Holky,docela me prekvapuje,jak byste se hned rozchazely po jednom "blbem" dopise....Se svym partnerem se tez rozchazite po jedne hadce? Vsak to jeste autorka s manzelem bude resit....

marketka_m
13. srp 2022

Chce to resit..nenavrhl rozvod..neprijde mne navrh mimo...necetla jsem vsechny komentare..jejich tu hodne...jinak kazda domacnost ktera deli ja prijym ty prijem misto MY je dle nas spatne....my jedeme MY a nas prijem a nasr platby..zadny muj tvuj ucet... Ja ti budu prispivat a ty mne...dle mne to takhle nemuze nikdy fungovat...
Uz prvni bod ve mne evokuje myslenku ze neco zaridil a autorce se to nelibilo tak ji navrhuje at si to proste resi sama... Nebydlime s vama..vubec nevime jak fungujete..tezko soudit z jednoho papirku.ja ocenuji snahu resit.

levandulovy_caj
13. srp 2022

Nevím, co bylo předmětem hádky, že měl muž potřebu rozepisovat se, co bude platit on a co ty.
Každopádně bych se pokusila o to společně vymyslet nějakou vizi, kde chci být třeba za pět let a společně to vymyslet, co je potřeba pro realizaci.

katherine177
13. srp 2022

@kristyn86 podle mě ten chlap nic řešit nechce ,když tady rozepsal co bude platit paní ,co on ,jak po rozvodu .Pro něj to už je definitivní.

levandulovy_caj
13. srp 2022

@katherine177 s tvým přístupem se nedivím, že se každé druhé manželství rozpadá...

marketka_m
13. srp 2022

@katherine177 vy mate asi jeden spolecny ucet ...autorka nejspise ne..

kristyn86
13. srp 2022

@katherine177 Jako bychom obe cetly jiny dopis 😉 Ja ten obsah sdeleni chapu uplne jinak...Za me,kdyby nechtel nic resit,tak by to napsal uplne jinak. Pohadali se o financich,tak tady pan v euforii emoci sepsal svuj navrh. A neresil to osobne,jelikoz autorka byla v praci. Takze opustit kvuli tomuto dopisu manzela je za blbost. Ale kazdy mame pravo na svuj nazor 😉

j.a.n.i
14. srp 2022

@kristyn86 No a k čemu je mi mit manzela, když budu mit oddělené finance? To je bezpečnější, když to bude partner ci spolubydlící s vyhodami.

autor
14. srp 2022

@exbordelar dekuji za pekny prispevek 😘 u nas to je stejny, kolikrat se taky s druhymi smejeme, ze to je jak u nas, ze vsude stejny 😂

autor
14. srp 2022

@prostejina ver tomu, ze nebylo...

kristyn86
14. srp 2022

@j.a.n.i 🤦🤦🤦

autor
14. srp 2022

Zeny tak pisu rozuzleni. Ano, muz to napsal, v nastvani, resit to hned nemohl, protoze jak jsem psala, ja v praci a manzel cely tyden nocni a doma dite. A jelikoz nam v patek odjelo pryc na vikend, tak jsme to vsechno resili az v patek. Oba uz v klidu 😉 vytahli jsme si vsechny smlouvy a pocitali a pocitali... 🤦 Ano mame rozdelene ucty a i kdyz jsme premysleli, ze dame jeden, tak jsme se rozhodli, ze to nechame takhle a nevidim na tom nic spatnyho 🤷 Ja si nainstalovala appku od CEZu, protoze jsem treba vubec nevedela kolik platime elektriku, plyn atd. Vsechno tohle zarizoval chlap, ja tomu nerozumim, tak jsem to nechala na nej. Tak ted budu mit prehled. Dale pojisteni, domacnost, auto, zivotni atd... taky jsem nemela predstavu, vsechno tohle zarizuje sam. Naopak jsem zjistila, ze fakt nic bokem pro sebe nedava, naklady se zvysili 🤷 takze zaver: vse zustava pri starym, ja si ujasnila kolik za co platime a ze fakt nekeca, coz po tom pruseru asi obcas potrebuju, prece jen ta duvera je slozita vec... Rozvadet se nebudeme!!! Mame se radi a nechceme byt bez sebe. Nakonec z toho byl docela prijemny vecer 🙈🤭 ano, 13 let je fakt makacka, nemuze to byt jen ruzovy. Takze vy co jste psali, jestli by me nebylo bez neho lip, tak fakt nebylo.

marketka_m
14. srp 2022

Takze zdrojem neduvery jsi byla ty a ne manzel.. ha...a to ho malem zde ukamenovaly...

autor
14. srp 2022

@marketka_m no ja jsem prvni vyjela 🙈 ano sypu si popel na hlavu 😂 proste jsem nad tim uz premyslela dyl, plus stres v praci, PMS, zhorseni zdrav. stavu a uz to jelo. Omluvila jsem se a vysvetlila mu to a dekovala, ze ma se mnou trpelivost a neposlal me do pr... 😂🙈
Jak pisu asi zafungovala trochu i neduvera i diky tomu pruseru. Ale je to asi jako nevera, tak se hned ta duvera taky nevrati.

betelgeuzz
14. srp 2022

To je fajn, že probrat v klidu pomohlo. Jak se říká: nic se nejí tak horký, jak se uvaří. Kdybys před ním hned začala mávat rozvodovýma papírama, jak někteří radili, asi by to takhle neproběhlo.

ilonne
14. srp 2022

To je dobře 😉

kristyn86
14. srp 2022

To je dobre,ze to mate vyresene 😀👍

katherine177
14. srp 2022

@j.a.n.i taky to tak vnímám

lenniik
14. srp 2022

@j.a.n.i no to je hrůza mít oddělené finance, my máme dokonce i předmanželskou smlouvu 🤣🤣🤣 To musíme být ve vašich očích vyvrhelové. Máme rozdělené, kdo co platí. Sice ne striktně, ale všeobecně ano. A nepřijde mi, že kvůli tomu máme nějaký méněcenný vztah. Jsme spolu přes 14 let z toho skoro šest v manželství a jsme velice spokojeni. Jo a byla doba, kdy byl manžel dokonce vyživováný (on ještě studoval, já pracovala)

mourovatakocka
14. srp 2022

@katula94 OT k zdárně vyřešenému příspěvku zakladatelky, uvědomuješ si, že ve svém komentáři máš taky hrubku?

j.a.n.i
14. srp 2022

@lenniik No a ja zas neuznavam byt v manželství a pritom mit oddělené finance, to mi moc neprijde jako v dobrem i zlem. Pak se ti dva nemusi brat.

exbordelar
14. srp 2022

@j.a.n.i Vzdyt kazdy clovek na svete je odlisny a kazdy par je unikatni. To, co nevyhovuje jednem, to pro druhe znamena spoustu vyhod a souzneni a naopak 🙂

lenniik
14. srp 2022

@j.a.n.i ano a proto by se tady většina po jedné hádce o financích hned rozváděla. Ale jak bylo řečeno, každému tak jak to vyhovuje.

katherine177
14. srp 2022

@lenniik po jedné hádce se člověk nerozvádí ,ale pokud to vygraduje do fáze moje peníze a tvoje peníze bez ohledu jestli ten jeden má víc nebo míň tak takový vztah už jde jen do kopru.

exbordelar
14. srp 2022

@katherine177 ja nevim, ale tyto fraze kdo vydelava vic, kdo min, kdo vice utraci a za co, kdo by si nechal pro korunu koleno vrtat apod... to jsou proste hadkove vety. Protoze kazdej jsme nastavenej jinak a jde o to si to s tim druhym vyjasnit, co kdo jak myslel, co ho ve skutecnosti trapi apod. Najit zkratka spolecne reseni. Hadky do dlouhodobeho vztahu patri, a hadky o prachy jakbysmet! Na tom se clovek uci a roste. Bohuzel to mnoho paru nevi a tak kazde druhe manzelstvi ztroskotava na vecech, ktere resitelne jsou... a je to skoda.

Strana
z4