Jak řešit krádež u osmiletého syna?
Dobrý den, nevím kam bych to měla napsat. Můj syn 8let kradl u cizích lidí. Nastesti se na to přišlo ale bylo mi v tu chvíli strašně ukradl tisíc korun pak z té dotyčné vylezlo že se jí ztratila další tisicikoruna. Syna sem zmlatila tím se nebudu tajit to by udělal snad každej a do očí vám zapira že to on nebyl sáhla sem do kapsy a našla sem tam ten litr pak sem vlitla do pokojíčku. A tam sem našla další ukradnou tisicikoruna bylo mi v tu chvíli zle až na zvracení muž pa přišel domů z práce tak sem mu to řekl ať si s ním promluví že tohle se nedělá já sem radči odešla ven. Apak když sem se vrátila domů nepřála sem se co mu řek jak s ním mluvil nebo tak prostě ne je mi ještě teď hrozně ani nec jak se mám zachovat před tou dotyčnou a jak mám jednat se synem nemůžu se na něj ani podívat nebo vyslovit jeho jemno já bych ho zabila.
@pistacijka jenže ono je to s těmi dětmi celkem podstatné. Máš mimino, máš o dost staršího syna (pokud je vůbec tvůj), už to samotné dělení pozornosti může být ten důvod. Už Ti to tu pár holek psalo a já to napíšu taky - řešením není kluka zmlátit, ale hledat ten důvod, proč to udělal. Zmlácením si sice ulevíš, ale problém to neřeší, spíš naopak. Tím, že zjistíš důvod, můžeš nadále výchovně předcházet podobným situacím v budoucnu.
je trochu škoda, že jste ho zmlátili
i když tomu na první dobrou rozumím, tak jde přece o ten důvod, proč! to udělal
jinak stalo, ne osobně mně, ale v rodině, a bylo to podle mě horší, protože ve škole, spolužákovi mobil, a doma potom rodičům dvoutisícovku
probrali to, i když... skřípání zuby, pár na zadek se jeví jako lepší model, jenže není no.
doufám, že vám to poví, proč
@pistacijka promin, kdyz ty se ale ptas na situaci, ktera s vychovou naprosto uzce souvisi. samotnou te preci zajima, proc to udelal a dostavas tu rady a napady, co ho k tomu mohlo vest, takze je bohuzel jasne, ze to chce trochu si i sahnout do svedomi, jestli to sama delas dobre a jak to doma mate. chapu, ze to neni prijemne, ale prece jsi chtela rady, necekala jsi, ze te tu budou jen chvalit a radit ti, jak ho vic potrestat, ze ne?
@pistacijka a) Jen tak vítr nefouká a syn má nějaký "důvod", proč to udělal. Good luck v pátrání.
b) Narození sourozence občas bývá náročné, neříkám, že je to váš případ, ale stálo by to za to prozkoumat, protože se může syn cítit odstrčený. Ano, řeší to pitomě, ale spoustu dospělých řeší svoje problémy pitomě, třeba alkoholem.
c) Pokud někdo napíše, že zmlátí dítě a nebude se tím tajit. Je na místě prozkoumat, jak se v té rodinně komunikuje a vychovává, protože krádež bude mít hlubší příčiny. Výraz zmlátit je hodně tvrdý a násilný. Je mi krajně proti srsti, když někdo mlátí děti, i když dělají takto závažné činy. (Cíl je zjistit proč to dělá a napravit to.)
d) Nevím, jak může být finančně gramotné 8 leté dítě a vědět jakou hodnotu má 870 eur. Může to považovat za ekvivalent Kč.
e) Z diskuze mi přijdete hodně sebestředná a neuznáváte jiný názor, než svůj. Řada lidí to popře, ale nechodí si do diskuze pro radu, ale nechat si posvětit svůj názor a chování.
f) Řešila bych to s psychologem, protože důvěra syna ve Vás bude v háji a je divné, že to dělá, když nevyznáváte krádeže jako životní styl.
g) Já to zkoumám, kdo mi odepisuje, některé uživatelky mají velmi dobré postřehy a rady. Jiné jsou urýpané kozy.
@pistacijka Vidíš a já znám rodinu kde byla hodně přísná výchova, výprasky, a stejně kluk sedí v base.
@somalicats To mě třeba nenapadlo, že syn je manžela, klidně to tak může být. Tím pádem by to chtělo kvalitní rodinnou terapii, protože synek těmi krádežemi volá o pomoc.
Neee syn je náš 😂 má všechno na co si vzpomene můj muž je vysoce postavený podnikatel a já jsem státní zaměstnanec. Máme několik charit atad... Ale to tu nebudu rozebírat. Škola žádný problém tedy co se týče učitelů co vám řeknou na třídních schůzkách koníčky co má tam také žádný problém. A pokud jde o nějakou partu bůh ví co je mezi klukama jsem zvědavá co vypluje na povrch. Teď je na hokeji tak třeba se mu to v hlavě rozlezelo uvidíme.
8leté dítě nezná hodnotu peněz.. může to pro něj být podobné, jak kdyby kámošovi šloh lízátko.. Zjisti důvod, proč kradl peníze.. na co to chtěl, nebo co mu chybí. Zkuste zajistit třeba menší kapesné.. pokud si chce na něco šetřit. Osobně bych ho to poslala s omluvou samotného vrátit.. Aby mu to bylo trapné a příště to nedělal. Popřípadě za svoje peníze koupil dotyčnému jako omluvu ještě čokoládu, kytku.. Vysvětlit, že ten kdo krade může skončit i ve vězení a že by mohl do průšvihu přivést i vás.. Že by se mu taky nelíbilo, kdyby mu někdo ukradl třeba kolo, že se to nesmí opakovat.
@kometkak přesně nezná hodnotu peněz když jdu do krámu jde semnou a i on se ptá jestli by na to měl z kapesnych. Nebo když jde s babičkou na zmrzlinu tak říká vezmu si kapesny stejně mu jo babička koupi za své to je jasný nebo i my koupíme. Myslíme si že to může bejt naka parta ve škole nebo na hokeji ale 🤷♀️🤷♀️ uvidíme no
@pistacijka Vidíš, manžel vysoce postavený podnikatel, ty státní zaměstnanec... Nemůže to být od syna volání o pozornost, které může mít třeba málo?
@pistacijka Syn třeba může chtít být taky takový king jako je otec a mít tolik peněz.
To babička dělala také, když jsme si chtěli něco koupit z kapesného, tak nám to koupila 😂
@klokanka31 to si nemyslim ráno ho muž nebo já odvezeme a přivezeme do školy jezdíme s nima na tréninky na zápasy ne vynechali jsme žádný trénink zápas učení ve škole na výbornou od mala ho tahame všude na dovolený výlety doma se nenudime bych řekla má veškerou pozornost v kuchyni semnou pomáhá prostě normál 🤷♀️takže asi jen nějaký zkrat
@pistacijka chápu, že tě to strašně vytočilo. U nás fyzické tresty jsou, ale jen když selhává domluva, nebo je kluk v raplu a sám ubližuje. Pokud by udělal to, co ten tvůj, rozhodně by mě slyšel, ale hlavně bych chtěla vědět, proč to udělal. Víš, pamatuji si, jak jsem ve 14 zapomněla u kamarádky peněženku a v ní zlaté náušnice a stříbrný řetízek, které jsem sundala kvůli koupání v rybníce. Kluci co tam přijeli a já před nimi raději utekla, jí prohrabali batoh, rozbily podprsenku a někdo z nich vykradl tu peněženku. Když jsem to zjistila, tak první věc, na kterou jsem se mamky zeptala bylo " mami, když ti něco řeknu, nezbiješ mě?" U nás lítaly facky pro kdejakou blbost. Nezbila mě, hledal se viník, kluci to házeli jeden na druhého. Řetízek mi nový kupoval ten, který to neudělal, ale prostě to odskákal. Bohužel to mělo ještě dohru, ale to už je jiný příběh...
@somalicats To mi přijde jako nesprávné přirovnání. Mluvíme konkrétně o krádeži, takže doma manželovi opravdu peníze tajně neberu😀.
@1772 Je rozdíl, když krade dospělý, a když sebere peníze dítě, které nezná hodnotu peněz. Tohle považuju za nevhodné chování, nikoli za krádež tak, jak se bere u dospělých. A opravdu je nutné to tomu dítěti vysvětlit, proč je to nevhodné, proč se to nedělá a že je to dokonce trestné.
@pistacijka Prostě bohatej podnikatel, co nacpe synkovi prachy horem dolem, ale o hodnotě peněz a o tom, že vydělat je stojí nějaké úsilí, ho nepoučí. Místo toho kluka radši zmydlíte, když udělá to, že si prostě prachy vezme. Ano, to je fakt výchova...
@somalicats Jojo, hlavně že znáte poměry.
@1772 ale paní sama během diskuze uvedla, že manžel nosí dost peněz a ona dělá ve státním sektoru, že o peníze není nouze. Tak se hledal důvod třeba strhnutí pozornosti rodičů, načež byla odpověď, že je jim plně věnována pozornost. Takže může to být tak že malý stále nechápe hodnotu peněz a jestli je zvyklý, že dostane, tak si tentokrát mohl prostě vzít...
@1772 Však to tu autorka sama píše. Kluk má, co si řekne, o prachy není nouze.
@somalicats Ale rozhodně nepíše, že by měl syn málo pozornosti. Podporují ho v jeho činnostech, třeba hokeji, což je časově náročné.
@petrasipkova1 dcera v 7 letech nezna hodnotu peněz? Neposilas ji nakupovat nebo tak?
@somalicats tvl
@somalicats manzel tě snad nevychovava, jak můžeš srovnávat výprask děcka a dospělého? 😒za krádež si kluk výprask určitě zasloužil, najde se tady pár dam co budou tvrdit opak. No po bitvě je kazdej generál že?
@1772 Já ale píšu o hodnotě peněz. Když je zvyklý, že dostane, co si řekne, vidí, že se doma prachy válí, tak co by si nevzal... A k té pozornosti - to, že ho podporují v hokeji a já nevím v čem ještě nemusí vůbec znamenat, že má pozornost. Taky ty všechny kroužky můžou být jen kompenzace ambicí rodičů.
@fire85 V čem přesně je to zbití výchovné?
@somalicats Vidíme to každá jinak. Z toho, co je napsáno, mi nepřijde, že se peníze doma válejí. To, že někdo umí peníze vydělat, neznamená, že se nevěnuje dostatečně dítěti. A možná výprask, který syn zřejmě jinak nedostává, ho skutečně upozorní na závažnost toho, co udělal.
Situace je asi pro tebe dost těžká a věřím že je ti smutno , z toho co píšeš možná spíš ten vztek. Přijde mi zvláštní, že si sem jdes pro radu, ale zároveň vyfiltrujes všechny , který se vyjádří k fyzickému trestu. Takže si vlastně jedeš ve svým a moc nevím, kam se chceš posunout. Zkusila jsi se na věc podívat z jiného úhlu, jestli třeba není váš styl výchovy ten impulz, proč syn něco takovýho udelal? Mozna to má souvislost, možná to byl jen nějaký jeho úlet a zkrat, když měl příležitost. To tu těžko někdo vyřeší.
Ale napsat že jsem svoje dítě zmlatila, samotné ti z toho není uzko? Já strašně zle prožívám každý ujetí nervů kdy to nezvladnu a dám lepanec přes zadek

@pistacijka Dýchej, vyčkej pár dní, omluv se synovi, že jsi to přehnala, ale že ti prostě ruply nervy. A pak se uvidí, buď kápne božskou, nebo s ním bude lepší řeč a bude schopen říct proč proboha. Zatím je to pro všechny čerstvé.