icon

Jak řešit nerovnoměrné rozdělení péče o děti a domácnost?

15. zář 2022

Chci se zeptat, jak to mate vy? Nebo se spis jen vypovidat? 🤔
mam pocit, ze je vsechno jen na me. Mame jedno dite a manzele jsme 7 let. Starost o dite je vetsinou jen na me, takze skolka, ted uz skola, krouzky, co bude jist atd. Urcite vsichni znate. Muj manzel sice tak nejak udela vsechno, co mu reknu, ale ja mu odmitam rikat kazdy den, co ma delat, jako malymu klukovi. A kdyz mu nic nereknu, tak nic neudela a lezi v posteli a kouka do mobilu. Takze ja klasicky kolecko, rano dite pripravit do skoly, do prace, odpol domu, kolem ditete, domacnost, vecere, vecer jsem rada, ze padnu. A manzel lezi v posteli na mobilu nebo spi. Kdyz mi rupnou nervy, a reknu mu, to to nevidis, co je potreba? Tak pry nevidi, mam mu to rict. Ale ja prece nebudu za nim chodit, hele je potreba umyt vana, je potreba umyt nadobi, proc neseberes papirek na zemi, kdyz kolem neho jdes? Atd, vzdyt to je jak s ditetem. Nikdy ho nenapadne, jit s dcerou jen tak sam na hriste, sednout si s ni k uceni, nebo navrhnout nejaky program.
Kdyz mu treba reknu, ze tim ze lezi v posteli a kouka na telefon mi moc nepomuze, ze si klidne muze najit brigadu, tak mi rekne, ze prece travi cas s nami. On povazuje to, ze lezi v posteli, je traveni cas s rodinou! Dopoledne o vikendu spi, jako jediny, rano vstava posledni a pry je unaveny, protoze chodi do prace ale 3 tydne do fitka muze chodit.
Zas abych nekrivdila, kdyz vymyslim nejaky program tak vetsinpu jde s nami, ale zas, musim to vymyslet ja.
Chodi do prace na 3 smeny, ale zas kdyz ma odpoledni, tak je v klidu sam doma dopoledne a nic neudela, odpocine si, a ja jsem pak tyden na dceru sama.
Samozrejme spolu mluvime, vsechno tohle, co jsem tady napsala, jsem mu i rekla a proste to nechape 🤷 a pak se divi, ze mi rupnou nervy a vyjedu na nej.
Ja uz nevim jak dal, ani nemam chut s nim spat, i to jsem mu rekla, ale je mu to asi jedno, vzdycky me mensi chut na sex nez ja.

Strana
z3
jessika85
15. zář 2022

@klokanka31 přesně můj chlap je úplně to sami 😂😂 ale mě to nevadí já si to radši udělám sama dle sebe, ale když chci, aby něco udělal, když nestíhám jde. Znám jen pár co pomáhají doma sami od sebe.

felixfelicis
15. zář 2022

To, ze jedete stylem vsichni vsechno, vede jen k tomu, ze ty cekas, jestli zrovna dneska manzela nenapadne vecer uklizet, a jsi frustrovana z toho, ze ho to kupodivu nenapadne, a on spoleha na to, ze udelas vsechno ty. Bud bych si rozdelila ukoly, aby mel za neco komplet odpovednost vcetne toho, ze na to bude myslet, nebo uklizejte spolecne. Doma mame svoje "sfery vlivu", nepotrebuju, aby muz cetl e-maily ze skoly, protoze to resim ja. A zase vubec nedelam jine veci (napr. to zehleni. To me fascinuje, ze nezehli. Kdybys ty rekla, ze taky nezehlis, bude chodit ve zmackane kosili?🙂)

autor
15. zář 2022

@felixfelicis jo bude tak chodit 🤣 kosile teda nenosi, ale klidne sezvaneny triko si na sebe vezme 🤦
Asi nas pravdu, ja jsem flustrovana, ze ho to nenapadne a pak jsem nasrana. Ale vetsinou jen pred MS, jinak to zvladam v klidu a obcas si z toho i udelam srandu.... Zkusim to doma nejak rozdelit.

anika6
15. zář 2022

Nema to tak naučeno z domu ,prostě žena byla na domácnost a chlap vydělává peníze a udělá chlápske práce.V klidu ho požádat ,máte zatím jedno dítě ,takže všechno jde zvládnut ,jen hlavně se nahadejte.

ahyt
15. zář 2022

@vineta to je uzasny a pravdivy👍👍

vikinkav
15. zář 2022

Ja jsem se kdysi s timhle trapila, tehdy pritele (nyni je to muj manzel) nutila uklizet, vymyslela, kdo ma jaky ukol, kdo co kdy udela a… vubec to nefungovalo. Ale nutno rict, ze manzel neni vubec linej, udela tisic veci kolem baraku, postara se o auto, umi vse opravit, vyrobit, deti vezme ven, ale mame 3, takze je potreba se porad o nektere dite starat a ja mam jen dve ruce 😄
Tim chci rict, ze jsem ja osobne zmenila strategii, beru to tak, ze kazdy mame “neco” co nam jde snadneji a lepe. Navic mi nedela problem mu rict, co je potreba, co ma nakoupit, aby obstaral rano deti. Myslim, ze zena aby byla spokojena, tak by si mela uvedomit, ze to manzel mozna udela jinak, nez si ona predstavuje, a i to je v poradku. Neni lepsi mit nedokonalou domacnost a nedohadovat se nad zbytecnostma, nez se hadat kvuli perfektnimu uklidu? Za me je napriklad vysavani 1x tydne vic nez dostatecne 😉

babetak
15. zář 2022

Dělám to co vy, manžela máme asi stejného, můj nedělá doma nic, domácí práce, starost o děti, prostě nic... Jen máme 5 dětí 😉

autor
15. zář 2022

@babetak ty kraso, tak to klobouk dolu. Jsi skvela, ze to zvladas 😘

babetak
15. zář 2022

Skvělá určitě ne, beru to tak jak to je. Chtěla jsem velkou rodinu a i když je to někdy na Chocholouška, neměnila bych...

felixfelicis
15. zář 2022

@vikinkav jo, to je presny, neni dobry ocekavat, ze partner bude druha ja🙂

hojda
15. zář 2022

@vikinkav a má být spokojená i když to udělá jen napůl? Třeba prádlo ze sušičky - vyndá, poskládá, dá všechno na jednu hromadu a tady to končí a říká jak moc mi pomohl. Z mého pohledu to pomoc není, protože zase musím přijít já, roztřídit to a odnést do skříně. Navíc musím třeba ručníky přeskládat, protože je skládá na jiný formát než je máme složené ve skříni a já je v tom jeho poskládaném formátu do skříně nedostanu....řekneš mu to 100x a on to stejně příště zase složí blbě....asi kdyby s tím prádlem došel k té skříni, tak by to zjistil, ale do té fáze se prostě nikdy nedostane. Vím, že je to blbost ale 100x nic umořilo vola a takových věcí je mraky (dřevěné prkýnko v myčce, polepené láhve od kompotů v myčce, aj.).

kubesovaadelka
15. zář 2022

@te_reza jako na jednu stranu tě chápu, na druhou stranu buď ráda, že něco udělá když mu řekneš, já mám doma to samé s tím že přítel má jen ranní a o půl 3 je doma, jenže 3 týdne fitko stejně jako tvůj a pak je unavenej a já jsem přece na řidičáku, takže sedne za noťas a paří. Malou má když má den co cvičí tak 5-15 min max a když nemá fitko tak tak půl Hodky a o víkendu Hodinu dohromady s tím že je s ní tak 5 min pak 10 a tak když potřebuji třeba na záchod nebo mu udělat oběd. Taky miluju tu větu, ženská má zvládat všechno sama, jsem na rodičovské DOVOLENÉ 👌 takže ano rozumím, ale jsou na tom i hůř ❤️

autor
15. zář 2022

@hojda to je presny, 100x nic umorilo vola. Presne tak si ted pripadam. Konecne jsem prisla na spravny termin, diky 😘 sunda pradlo, ale hodi to na kupu a pak kal debil zehlim. Sice da pradlo do pracky, ale smicha barvy, atd vycisti uachod kocce, ale uz tak neda pohlcovac pachu. Takze jdu a udelam si to sama, protoze to ke rychlejsi a ve finale me to mozna stoji i mene energie.

autor
15. zář 2022

@hojda ono kdyz musis vsechno chlapovi porad rikat a pak i deteti. Uklid tohle a tohle, umyj to, vyhod to, tak uz proste na to nemam...

vikinkav
15. zář 2022

@hojda chapu jak to myslis, ale me by to nestvalo 🤷‍♀️ Jak rikam, kdysi jsem byla jina, zacali jsme spolu bydlet a chtela jsem domaci prace 50:50, ale ted jsme spolu uz 18 let a klape nam to krasne, obcas jsme unaveni oba dva, ale vim, ze oba se snazime na 120 % A kazdemu z nas jde neco lepe a neco hur a na neco nema bunky vubec 🤷‍♀️ A kvuli takovym drobnostem bych doma ceres neudelala, na to si moc vazim sebe i jeho 😄 Tak udelal pulku prace a ja udelam druhou. Taky kdyz se stara o deti, tak me netrapi, ze neudelal dcerce copanky, nebo jim namazal jen chleba s marmeladou, protoze sama vim, jak je narocny vsechno osefovat a to to delam denne. Treba to nekomu pomuze se na vec podivat i z jineho uhlu ☺️

vikinkav
15. zář 2022

Dam jeste priklad z druhe strany, manzel stavi barak a ja mu sporadicky “pomaham” se stavbou “naseho” domu. Jsem na tohle uplnej mimon, i obycejne luxovani prumyslovym vysavacem vyzaduje instruktaz, ale on se toho neboji, vsechno mi vysvetluje, pomaha, zabere mu to spoustu casu, ktery by stravil necim uzitecnejsim, ale je rad, ze tam jsme spolu. Kdyz po me chce neco zmerit nebo podrzet, tak se ptam asi tisickrat jak na to a hrozne mi vsechno trva. Takhle uz jedeme treti rok. A i kdyz neco pokazim nebo nedokoncim podle jeho predstav, nikdy mi nic nevycetl.

autor
15. zář 2022

@vikinkav no jasne, ale ten tvuj stavi barak a ty se staras o domacnost, takze to mate krasne rozdeleny. Ale my jsme v panelaku, takze prace kolem baraku, na zahrade, v garazi se nekona 🤷. A kdybych videla, ze se snazi aspon na tech 100 % 🤷 mimochodem kdyz manzel delal u mamky na baraku taky jsem mu pomahala, michala maltu, beton, sekala travu, sparovala, nahazovala zdi a kdesi cosi a pindal, tak aspon vidi jaky to je 🤣

hojda
15. zář 2022

@vikinkav Přesně jak to píše autorka, máte to rozdělené a evidentně nemáš pocit, že někdo dělá méně a druhý více. Dělit domácí práce 50:50 není správné, pokud má muž jiné aktivitu kolem domu, to do toho musíš započítat. Pokud je nemá, tak by se zapojit měl.

cikitkapb
15. zář 2022

Rozumím ti… o co ho nepoprosím, to sám neudělá. No a tak přišel chlap s nápadem, ať mu napíšu seznam toho, co je doma potřeba pravidelně dělat. No a já to furt nenapsala, protože nemám jasně daný dny, kdy uklízím podlahu, kdy peru, apod. 🙈😅

vikinkav
16. zář 2022

@hojda To rozhodne, ja jen pisu, ze je potreba trochu shovivavosti, nepozadovat perfektne uklizeno jako kdyz to delam ja sama, nezaseknout se na marginalnich problemech, to ho akorat demotivuje a nebude mit vuli delat cokoliv, kdyz bude mit pocit, ze mu za zady stoji nejaky Duce :D To by stvalo kazdyho. Ano, je to mozna jak s ditetem, jako kdyz ucis dite nejake discipline a pomoci v domacnosti, ale nutit a vyhrozovat jak je tady nekolikrat psano za me neni dlouhodobe reseni, presne jako u deti 🙂

ina10
16. zář 2022

https://a2larm.cz/2017/06/mela-jsi-mi-to-rict-f...

To mluví za vše,dej mu to přečíst.

pampeklec
16. zář 2022

Možná už zaznělo a přehlédla jsem, ale u nás hodně pomohlo se domluvit, co nám komu přijde důležité... mému muži nevadí, že nemá vyžehlené prádlo, tak po něm přeci nebudu chtít žehlit i to moje. Blbý je, že pořád těch věcí vadí víc mě, než jemu, papírek na zemi klidně překročí a nevšimne si 🙂 Ale pomohlo nám to se navzájem pochopit.
A hodně doporučuju prostě vyhradit si čas pro sebe a předat mu zodpovědnost - chodí třikrát týdně do fitka? Ty taky někam třikrát týdně jdeš sama? Ideálně tak, aby na něj vyšlo, že musí připravit večeři a uložit dítě, nebo ho vyslat do školy (ale bez toho, abys mu připravila na linku všechno včetně návodu, prostě ho nech, ať to udělá podle svého). Nebo klidně na týden, dva aspoň na služební cestu, hm? Nebo příští nemoc dítěte bude doma on?
Ale v první řadě je podle mě prostě důležité si uvědomit, že spousta věcí, co doma dělám je moje potřeba (já chci, aby děti jedly hodně zeleniny, aby bylo uklizeno...) a ne nějaká objektivní nutnost. A taky existuje zpětná vazba - já doma vařím, tak je kuchyň zařízená podle mě, nákupy taky podle mě, ale on pak pochopitelně nemá náladu strávit hledáním škrabky na brambory hodinu... a ne, to že mu desetkrát ukážu, kde je, nepomůže. Úplně ho chápu, já mám tohle třeba s dílnou a musím s tím aktivně bojovat. Ale musím uznat, že občas ta hra na "kdo má silnější nervy" a ten přetékající koš prádla vypere, je těžká.

zmrzlinka
18. zář 2022

Je to prostě chlap.Ja doma píšu lístečky.Když mám víkend v práci ,tak dostane seznam co má udělat.Jako malé děcko ...

herminka
18. zář 2022

@zmrzlinka Manželka mého kolegy to dělá taky, byla jsem docela v šoku, když si kdysi přinesl do práce papír, kde měl napsáno, co mají s dětmi odpoledne udělat a koho má kdy a kam zavézt.

zmrzlinka
18. zář 2022

@herminka to on naštěstí ví kam ma koho odvést,ale pustit pračku ho nenapadne 😉

herminka
18. zář 2022

@zmrzlinka Tak aspoň něco.

marky232
18. zář 2022

Ahoj, rozumím jak to musí být těžký. Ale dá se s tím snad něco dělat. Zkus navrhnout střídání ve vyzvedavani dcerky/vložení na kroužky... Domácí práce, ty Teda doma úplně nedelime ale třeba když mám odpolední, dojdu domů až v sedm, tak manžel chystá večeři... Myslím že je to fér pro oba. Střídmě se i na Očr. Děti jsou rádi a my taky.

ferda90
18. zář 2022

Ahoj, já bych řekla, že to tak má většina chlapů. Asi nejsou k tomu vedení jako my ženské nebo já nevím 🤷‍♀️Příteli taky většinou musím říct co má udělat, co je třeba udělat,zařídit. On sám mi říkal, že ho to prostě nenapadne, že jsou věci, které mu nějak nedochází, tak jako třeba některé věci nedochází zase mě. Ale když mu řeknu, poprosím, tak udělá, pomůže. Jako ve svém okolí znám snad jednoho chlapa, který sám od sebe třeba uklízí, ale zase... On je v tom úklidu až takový jakoby přehnaný,aspoň co mi říkala jeho bývalá přítelkyně. Na jednu stranu nechceš nějakého prudiče, který tě bude pérovat za špatně uklizeny byt.
Prostě manželovi normálně řekni co je potřeba udělat nebo zařídit.

felis
20. zář 2022

Mě to připomíná tento článek... https://www.heroine.cz/vztahy-a-sex/6120-nejde-... a upřímně, jak si ho vychovala, tak takové to máš. Předpokládám, že na začátku jsi taky všechno dělala a ještě s láskou a on to bere jako samozřejmost a skutečně mu to nedocvakne.... Mám teď vztah a ne, opravdu nedělám už vše, tak jako u ex. Partner má zdravý ruce a nohy, takže co by nemohl dělat to samé a obzvlášť, když před tím žil sám a dokonce v zahraničí a měl doma uklizeněji než já. O úklid se dělíme a někdy třeba sám od sebe složí prádlo anebo vynese koše, vyluxuje. Dávno jsem se pustila myšlenky, že bych to lépe zvládla sama - hlavně totiž, že je to hotový! A taky ho chválím a i když třeba to prádlo není složené perfektně, tak si ho přeskládám potají a jeho pochválím, jak mi ušetřil práci.

Strana
z3