Jak řešit neschopnost partnera při důležitých rozhodnutích?
Preji prijemny den.
Mozna to bdue delsi, jdu se vypovidat, popripadne pro Vase zkusenosti. Prosim o nesoudeni, ovsem uz jsem tak vykolejena, ze nevim poradne jak dale..
Jsem s partnerem temer 8 let od nasich 21( nyni 29). Zpocatku to bylo tezke, jeste velmi mladi, bez poradnych zkusenosti, partner nemel nikdy funkcni rodinu ( sourozenci v decaku, otec zemrel, matka utekla a nechala dluhy) a vztah vesmes zadny. Ja mela alespon babicku co mne naucila funkcnosti v zivote a vztahu.
Je to hodny a pracovity chlap, sikovny a neni hloupy co se tyce hodne veci. Meli jsme par krizi ( z jeho strany problemy s alkoholem, kourenim, pujcovanim penez, lhanim kvuli blbostem, kdyz vedel, ze je zle, nez aby to doznal aj.) , ale nakonec jsme se z toho nejak vyhrabali.
Samozrejme me tam neustale hloda cervicek, hlidam si veci, aby sedeli, po tom vsem... vlastne jsme se vzajemne dohodli, ze finance a dalsi veci budu mit na starost ja. Je to tak lepsi, jsem sporivejsi, mam lepsi prehled a naucene fungovani v zivote.
Opakuji, chlap je pracovity, vydelava nadprumerne, kdyz doma pozadam o pomoc s uklidem, psi aj., problem neni a udela. Kdyz ho pozadam o neco doma ( opravy, nakupy atd.), taktez pomuze a snazi se. Nosi kytky, darky, ma zajem... ikdyz...
Posledni rok a pul se hodne vse zlepsilo, ale ja jsem i pres tyto zmeny k lepsimu jiz uplne vysata a to nemame deti a ani je nejak neplanuji a nechci, kdyz vidim stale dulezite situace, ktere jsou a nezlepsuji se..
Posledni nejaky hrebicek do rakvicky tomu dalo nynejsi reseni bydleni. Z duvodu problemu s majitelkou bytu, do ktereho jsme se nastehovali pri navratu po x letech z ciziny , kvuli jeho praci ( coz me nevadi, take jsem dostala dobre moznosti postupu a seberealizace diky tomu), jsme se rozhodli odejit. jen dodavam, ze toto bydleni jsme resila samozrejme ja a vse bylo ok, ukazalo se to az nekolik mesicu pote..
Znate dnesni problemy s pronajmy ( na hyposku nam chybela nejaka castka, ale bohuzel se tady z duvodu majitelky a sousedu neda vydrzet, aby jsme dosetrili, ale to je na jine povidani). Kdyz uz jsme si nasli neco prijatelneho, tak to dostali znami, jini zajemci, nebo tam byl nejaky dalsi problem.
Nyni mame posledni 3 tydny na prestehovani a me uz pracuji nervy.
Nasli jsme si domecek, pan majitel v pohode clovek, realitka docela sla, ale kdyz jsme videli tu smlouvu, tak to byl extrem ( vylozene v ni bylo omezovani najemniku ohledne prav a svobod, takovahle kopa prav majitele, takovahle kopa povinnosti nasich- najemniku a takovahle kopa sankci do desetisicu za vylozene blbosti a veci co nedavaji smysl a majitel povinnosti nula). Resili jsme to, neco malo se teda zmenilo, je to ,, prijatelne", ale stale ne uplne v poradku. Bohuzel si nemuzeme moc vyskakovat a zde prichazi na scenu partner neschopny resit veci do konce a poradne.
Jeden pronajem jeste pred timto domem byl tez krasny domek, na miste jsme se rozhodli, ze to chceme, ale samozrejme se cekalo doslova na partnerovo ,, ano my to bereme vyslovene hlasite pani majitelce a ne me osobe poloseptem", jelikoz on vydelava vesmes 4x vic nez ja a viselo to na nem.. Stal tam jak trvde Y hodinu a nebyl schopny si proste prastit a rict, takhle to bude. Jeste ten vecer jsem tedy komunikovala ja s panem z reality a ten nam oznamil, ze to dali v prednost zajemcum po nas, protoze se rozhodli na miste a majitelka to rozhodlav jejich prospech , kvuli jeho neschopnosti se vyjadrit ( coz chapu). Nyni je to podobne, obratila jsme se s tou smlouvu od nynejsi moznosti pronajmu domku na partnera a jeho pravnika na firme ( ackoliv jsem delala v pravni sfere a vedela jsem, co je tam spatne), at to necha ofiko zjistit. Rekl, ze se o to postara. Vse zjistil, vecer mi vola, ze jednal s majitelem, pry problem tohle neni a napise se nova smlouva. Do telefonu i oci mi tvrdil to a ono, ze se to vyresi a dnes v 9 rano ( patek) ma prijit nova a poradna smlouva, proti te puvodni.
Nestalo se tak, prisel mi email od realitaka, ze bud podepiseme pouze upravenou smlouvu z te puvodni, ne jinou, nebo to necha nekomu dalsimu.
Bohuzel jsme tyden cekali na prohlidku, tyden na smlouvu a tydne resime tu hroznou smlouvu, aby to skoncilo takhle.
Tudiz nasledoval hovor, kde jsme se vzajemne porafali, partner ze sebe udelal chudaka, ze si prijde jako pipi* ( slusneji to nepsat asi nejde) a ze co ma teda delat atd. a nakonec z neho vylezlo, ze nemluvil s majitelem, nybrz pouze a jenom s realitakem. Takze nakonec jsme zase volala ja realitakovi, majiteli, resila to, s tim, ze mi ma dneska vecer prijit upravena smlouva z te puvodni hrozne ( coz vim, ze stejne nebude vyhovujici) a nevim co delat. Hledat za 3 tydny do konce vypovedy dalsi bydleni, za situace prosince a najmu, je silenost..
Takze vsechno visi na me, zase vsechno resim ja, protoze on to neni schopny dotahnout do konce a poradne. Jsem z toho uplne vysata. Neustale mluvi o rodine, ale predstava do neceho takoveho privadet dite, me uplne desi a nechci to.. Predstava, ze budu dalsich 10 let zit s clovekem, ktery neumi ani tohle vyresit , me vytaci.. Jsem uz ve stavu, ze bych si nejradsi nasla bydleni sama a jeho nechala napospas vsemu, ale nemam to srdce po tom vsem a nejsme takova mrcha, ovsem zit takto proste nemohu..
Mate nekdo doma opravdu takoveho chlapa, na ktereho se neda v techto vecech dulezitych spolehnout? Oprit se o nej a vedet, ze kdyz mu reknete ,, zarid treba dovolenou", ze se nebudete muset bat, odjedete, uzijete si to a prijedete v klidu, nebo musite stejne jeste doresit dalsi a dalsi vecy Vy?..
Uz me z toho hrabka.. nevim jak dale a zda to vydrzim.. je mi jen 30 a mit vse na svych bedrech je silene tezke a obetujici..
@ai30 a milionkrat jsem mu toto vysvetlovala.. ze jsme vycerpana, aj... ale vzdyj ne.. ja to zmeni ma nic.. uz jsme na pokraji.. ja obstaram domacnost, nese velke bremeno, ale vybral si to sam, nikdo ho do toho nenutil, ovsem nemuzu mu delat chuvu a matku.. je to dospely chlap.. a alespon u me jez vykem, ze chlap je chlap a umi vyresit.. ne jen zena
samozrejme tu nehraji na to ,ze musi jen zena varit, nebo muz jen vydelavat, ovsem opakuji ja mam v rodine od prababicky, co mne vychovala vlozeno, ze muz pracuje, ale i pomaha.. pradeda byl v tomhle uzasny a vsichni nasi chlapi jsou zvykli tohle delat.. sami od sebe
Myslím, že ho nepředěláš. To co popisuješ je holt negativní vlastnost tvého partnera a ty to buď přijmeš, budeš vždy vše organizovat, nebo se rozhodneš, že to prostě nezvládneš a nechceš a budeš hledat někoho jiného.
Teď to určitě na tebe padá víc než jindy kvůli těm problémům s bydlením, já to chápu, mně by se to taky nelíbilo, vědět, že všechno stojí jen na mně. Držim palce ať se ti povede situaci dobře vyřešit 🍀
Vypadá to, že jste se dostali do pozice rodič-dítě. Pro tvého partnera je to samozřejmě pohodlné, protože ví, že jsi tam ty a postaráš se. Na jednu stranu je každý člověk nastavený jinak, ale na druhou by se každý měl umět o sebe postarat. Tvého přítele to ale vůbec nenutí, aby se snažil, protože ty se postaráš. S bydlením je to složité, ale v ostatních věcech bych to prostě nechala na něm. Nezaplatí si pojistku? To je přece jeho problém. U svých dětí je učím nést následky svého chování a to asi tvému příteli chybí. Měla bys zapracovat i na sobě a jeho věci za něj nedělat. Tím se v něm jen prohlubuje postoj, že "ono" se to vždycky nějak udělá.
@helabella Chapu co pises, ale problem je to, ze po 8 letech ziti, mame spolecnych tolik veci, ze kdybych to nechavala na nem, budu bita i ja.. a to je ten problem.. ja musim.. protoze by se pak mohlo stat, ze jeste mi pro jeho neresi prijde doporucenka za dluh, nebo nejaky problem..
@safira23 já myslim ze takto pohodlnývh je mnoho mužů, otazka je nakolik jsi ochotná vše řešit ty, s tim ze on se jen poveze. Je to únavné, kdyz nemáš doma parťáka, o kterého by ses mohla opřít. Muj muž na tom není tak zle jako ten tvuj, ale trochu mi ho připomíná. Ted mel cely vikend na to aby si precetl novou nájemní smlouvu, kdyz jsem ho dnes uhanela jake ma pripominky, rekl ze zadne ze za nej smliuva ok. Tak jsem si ji teda musela precist sama, pripominek jsem mela 5, napsala jsem mu je a on ze to je jasny ze to v te smlouve nechceme. Je mi jasne ze se na ni nepodival ani z rychliku 🙄 Priznam se, ze to JE vycerpavajici... Hlavne protoze ted pripominkuju smlouvu z telefonu, z vlaku se detmi na krku zatimco on na to mel 3 dny, kdy byl SAM doma...
já měla chlapa, s kterým jsem všechno musela já zorganizovat a ještě ho do toho dotlačit. Na druhou stranu jsem zase o spoustě věcí rozhodovala a moc si do toho nenechala mluvit. Teď mám opak - chlapa, co organizuje i to, co není jeho starost a sice fajn, že já se starat nemusím, ale kolikrát mě to strašně vytáčí. Oba k tomu mají další přednosti i chyby. Stejně jako já.
Chápu, že pro někoho tohle může být nezkousnutelné, na druhou stranu mi přijde, že mu nasazuješ psí hlavu - a že by sis měla uvědomit, že sama asi taky nebudeš ve všech ohledech dokonalá. A zamyslet se, jestli to, co on ti poskytuje, je něco, co dostaneš od každého chlapa.
@suzanna123 Nikdy jsem ze sebe neudelala vice nez jsem a nikdy jsme z neho nedelala pitomce... Ale jsme zase u toho.. Vyresila jsem si sama smlouvu na dum, nebyl schopny prijet ani vcas skrz hovor s majitelem... sama vyresila podpisy, kdy jsem mu to musela cpat pod ruce, aby podepsal aspon na scan.... prebrani pronajmu aj...
Sam prisel s tim, ze se bude tento vikend stehovat, protoze nebudeme platit najem v radech nekolika desitek tisic za dum, aby jsme tam nebyli a chceme klid.. Fajn..,
No a jak to opet dopadlo.. dneska jsme si vse pobalila, odvrtala skrine.. pripravila, celej pokoj zabordelenej bednama, nabytkem, pripravene vse co ja zvladla a nemusela to tahat a hodinu zpet mi napsal, ze to co bylo domluvene uz dva tydny predem ( dodavka od kolegy, stehovaci kolegove aj.) zase nejsou.. Najednou to zrusili, pry nemaji cas, s jednim to neutahne.. a to jsem se skoro dva tydny ujistovala denne jako blbec, zda to fakt plati... ja ty lidi neznam, ja to s nima nemohla resit a nabizela jsem xkrat, ze si to zaridim sama, aby bylo neco jisteho....
A ja co.....me nezbyva nic jineho, nez vybalit pulku veci na vareni, obleceni, hygienu, pro zvirata atde. a resit na vlastni pest svoje lidi/ stehovaky, na ktere se da aspon spolehnout , coz nejde ze dne na den sehnat, aby se to treba zitra zvladlo.....
Neschopnej mi to napsat rano, kdy se to dozvedel, nechal me celej den jak blba balit a vse resit, pry vse plati a pak mi pristane zprava, ze od rana vi, ze to nebude, ale nechtel me stresovat.. co na tohle rict..
Tohle neni o psi hlave, chapu, ze to muze padnout, ale aby to najednou odmitli 4 chlapi a nic.. to je uz o tom, ze se na to zase vyprdnul, nezorganizoval to, jen jim to rekl pred x tydny a pak ticho po pesine a jeste ze me udela takovyho vola s balenim veci..
Dela a cpe, me sam do situace te co vse zvlada a je dokonala, pak nemuze cekat, ze chci nadale snaset toto.. Me nic jineho nezbyva nez byt 100% pomalu,. jinak neni nic...

@tereza0111 Ta neschopnost je prave to, ze o co neni vyslovne pozadan, to neudela. Proste dela, ze to nevidi, nemusi na to myslet, protoze muze jenom cekat na povel a ten treba ani neprijde, protoze stokrat nic umorilo osla a @safira23 to nakonec misto neustaleho proseni se udela sama.