icon

Jak řešit obtěžování od synovce? Zvažte své další kroky

vipeta
5. lis 2022

Ahoj, svěřila se mi kamarádka, že ji v smskách a chatu obtěžuje její 15-letý synovec! Prý ji už před rokem poslal zprávu "chtěl bych tě o***ať". Tu zprávu mi ukazovala. Prý si myslela, že si synovec spletl číslo. Pak si říkala, že si z ní asi dělá srandu. Po několika podobných zprávách mu napsala, ať ji nechá na pokoji a že jí to vůbec není příjemný. Letos se kamarádce narodilo miminko, které zrovna kojila při nějaké společné návštěvě, a on jí pochválil, že má hezký prsa! Tak si ho zablokovala, ale on jí pořád píše, ať mu odepíše atd. Vrcholem toho bylo nedávno to, že když byla doma s dětmi sama (synovec s rodiči bydlí o pár metrů dál), tak on najednou přišel k nim, beze slova si sednul ke stolu a čučel do telefonu. Seděl tam takhle přes hodinu a nic neřekl, nic nechtěl - jíst, televizi... A to už kamarádka říkala, že z něj měla strach. Jak byste se zachovaly v její situaci? Promluvit s jeho mámou? Boji se, že jí pořádně neuvěří, byť má uložené ty jeho zprávy. A na druhou stranu má strach i o toho kluka, aby si něco neudělal až to jednou vyjde najevo. Je to šílená situace a vůbec nevím, jak jí z toho pomoct. Nabízí se nám jediné dva důvody. Buď se mu třicetiletá kamarádka prostě vážně líbí, nebo si z ní dělá srandu, zkouší ji, co vydrží, a pak se nad tím s kamarády baví 🤔 Ani jedno není dobré zjištění☹️ moc díky za rady

Strana
z3
escapelle
7. lis 2022

@escapelle no fuj Teda. PsychYcke prej🙈😂😂😂

mourovatakocka
7. lis 2022

Á, psychické problémy. Tak to je opravdu pravda, lidi berou děsně ohledy, schová se za ně všechno a pak to končí průserem do zpráv, protože tomu chudáčkovi nikdo nechtěl zhoršit jeho ubohou psyché.

moudivlacek
7. lis 2022

@barumrallyebum ucitelka mozna, byt by nemela, ale PPP pochybuju, me kdyz prijde zprava, tak rodic dostane celou a skola jen tu pulku urcenou skole, takze detaily vysetreni nevi, ma jen to, co je k necemu jim, tohle jsou celkem zasadni a citlive informace

westie
8. lis 2022

@vipeta A řekla mu, jaké jeho chování bude mít přirozené důsledky? Pokud ano, tak se omlouvám, ale z mého pohledu, než to půjde někde řešit s třetí osobou, tak se kluk musí dozvědět, nejenom, ať toho nechá, ale že jeho chování je za hranicí, kterou ona může akceptovat, je zahranou zákona a pokud nepřestane, bude to řešit dál. Dále je nutné, aby mu jasně řekla, že z její strany nic nebude, ať si nedělá naděje. A proto mu to takto říká, aby věděl, co se bude dít, když nepřestane - půjde za rodiči; pokud rodiče nezareagují, půjde na Policii, protože jde o obtěžování. Nesmí to vyznít jako vyhrožování, ale jasné informování o následných krocích rozhodné dospělé ženy, která ví, co chce.
A upřímně bych se ho zeptala, co tím vlastně sleduje? Je si vědom toho, jak za hranou jeho chování je? Zkouší toto i na někoho jiného?

pavlinar
8. lis 2022

Mam z toho husi kuzi.. hned me napadlo, kam az to muze vyeskalovat, znasilneni..
Podle me by to meli vedet jeho rodice, kdyz uz se nekde leci, tohle naprosto nenormalni chovani by mel zhodnotit doktor. Jestli z toho bude rodinna afera, to je i na tech rodicich..
Urcite ho odkazat do patricnych mezi, to mela uz davno, a I jeji manzel. Ale pokud by se moje decko takto chovalo, chtela bych to vedet, tim spis, ze uz se nekde leci.
Co kdyz se priste zakouka do 12 lete sestrenice? Nebo se mu zlibi sousedka? "Neco" se stane, a vsichni se budou divit, kde se to v nem vzalo, ze se nikdy zavadne k zenam nechoval..
A ja nevim, jak to chodi v super soudrzne rodine. Ale jestli tak, ze o problemech se nemluvi. A kdo to zkusi je zlyncovanej, hlavne drzet fasadu na oko. Tak dekuji za moji nedokonalou nesemknutou familii 🙄

jerrabina
22. led 2023

Myslím, že je něco shnileho ve státě Dánském, nebo spíš v téhle rodině, a kluk je jen špičkou ledovce. Spíš mi přijde, jako by něco bylo špatně u starší generace, když si nedokážou připustit vlastní chyby (nikoli selhání) a kluk vlastně jen celý život marně zkouší hranice (i kdyz si to neuvědomuje) a ono mu prochází úplně všechno, musí být vnitřně zoufalý. Připadá mi, že to je ten případ, kdy například malý kluk bouchne na hřišti malou holčičku, maminka holčičky se ozve k mamince kluka že se něco stalo a nakonec je za tu špatnou maminka té holčičky. Jestli je to tak, tak s takovou rodinou bych fakt nechtěla být blízko semknutá, dokud se nenaučí základní principy světa a odpovědnosti.
A naprosto chápu tu ženu, že se bojí, protože sice je to možná "puberťák", ale 15lety kluk už má možná větší fyzickou sílu než kojící žena.
Ale v zájmu svém a vlastně i v zájmu toho kluka a všech z rodiny je potřeba to řešit. Ale těžko radit jak, když lidi v té rodině neznám a nevím, kde mají slepá místa v sebereflexi. Ale pohrozit klukovi policií by asi šlo. A jestli se kluk zabije, nebo co to tady bylo za obavu... Popravdě řečeno víc mu zkazí život když se to neriskne.
A taky jsem objevila jednu hodně užitečnou dovednost - změnu tématu. Jakože třeba nemusím odpovědět na dotaz a místo toho můžu říct něco úplně jiného, když mi to přijde víc relevantní. A podobně. Takže tomu synovci klidně může říct (nejlíp z očí do očí a úplně nejlíp za přítomnosti kamery třeba, jako jakýkoli jiný kontakt), že jestli bude pokračovat, bude se muset obrátit na policii protože to je trestný čin, ale jestli potřebuje s něčím pomoct, tak že mu může domluvit schůzku u psychologa a že to není ostuda tam zajít, že asi nedostatek hranic v životě musí být hrozný a že je jí ho líto. V podstatě vyjádřit ty pocity přímo jemu, to by podle mě mohlo možná zabrat úplně nejvíc. A může u toho být manžel. Nebo může být třeba vedle v místnosti na zavolání kdyby něco. Nebo aspoň ta kamera se záznamem (který může manžel zároveň pro jistotu sledovat)... Ale hlavně radši zároveň zajistit svoje bezpečí, pro jistotu.
A to pochopení a vyjádření lítosti může udělat hodně. Treba vlastně možná začít už s tím "nic jsem v tom zatím nepodnikla, protože je mi tě líto, nemít pevné hranice musí být hrozné a já to úplně chápu. Kdybych ti mohla pomoct s tou nejistotou co se sebou, tak to ráda udělám, pomůžu ti najít psychologa to není ostuda a dobrý psycholog se jenom správně ptá, nic nevnucuje... Atd...

jerrabina
22. led 2023

@moudivlacek ale ona se teoreticky nepotřebuje na nic ptát. Pokud ví kam kluk dochází, může to oznámit terapeutovi.
To je jako když oznámí sousedovu doktorovi, že měl soused infarkt. To je nejen legální, ale dokonce žádoucí.

jerrabina
22. led 2023

Ještě mě k tomu napadá, že jestli "on je pro ně víc než ona" a přitom ho vlastně nikdo nevidí, jeho jako člověka evidentně, tak být tam důležitý jenom v roli "syn" a "vnuk" musí být pořádný zahul na psychiku. A tím pádem on je obětí té rodiny snad ještě víc než ona. Ale to neznamená, že by to neměla řešit.
A podobné jednání za hranou bývá povědomé volání o pomoc. Ted jde o to, proč on volá o pomoc zrovna u ní? Náhodou? Protože je hezká nebo jediná mladší žena v rodině? Protože je aspoň trochu cizí a on má precejen aspoň nějaké zábrany? Protože je nejslabší článek té rodiny? Nebo naopak proto, že ona jediná mu může pomoct? Třeba proto, že není oslnena tím jaký on je Mistr světa amoleta jen proto že je něčí syn, nebo proto, že taky vidí, že ty vztahy v té rodině fungují špatně...
Jinak jedno vím dobře... ta rodina drží při sobě jen na povrchu, aby to vypadalo. Ve skutečnosti nedrží při sobě naprosto vůbec.

jerrabina
22. led 2023

@vipeta uběhl přecejen nějaký čas. Jsou v tom novinky? 🤔

Strana
z3