icon

Jak říct dětem pravdu o Ježíšku?

ejzi
5. lis 2024

Ahojte děvčata. Mám takoví menší problém. V dětství jsem byla extrémně důvěřivá věřila jsem i v to, že Ježíšek nosí oVánocích dárečky pod stromeček. Věřila jsem tomu až do momentu dokud jednou na Štědrý den jen tak nezačali všichni nosit dárky pod stromeček. Strašně mě to sklamalo a rozhodla jsem se,že nebudu svému synovi lhát. A tu je ten problém. Můj bratr má tři malé děti, kterým se hraje tato krásná a kouzelná lež. A na Boží hod se to dělá znovu, ale se zbytkem příbuzných, kteří se tam sjedou. A samozřejmě i mi. Nevím vůbec jak to budu řešit. Proto bych se vás ráda optala jak by jste to řešili vy? Předem děkuju za odpovědi.

Strana
z6
kolibricek36
9. lis 2024

@ai30 ale původně se dárky nedavaly, to přišlo až s německým protestantismem- protože Lutherovi se nelíbil Mikuláš.

kolibricek36
9. lis 2024

@somalicats a neni to celkem jedno - protože původně to o nějakých darcich nebylo

lvl16
9. lis 2024

@vendulis Já nevím, jestli sis nespletla, komu odpovídáš, protože ten komentář vůbec nedává smysl 🙂. Každopádně naše rodina slaví Vánoce úplně tradičním způsobem. Dáváme si dárky, máme stromeček, pečeme cukroví, povídáme si o tom, jak se slaví Vánoce v různých kulturách, dodržujeme tradice a dokonce se díváme na televizi na pohádky (o kterých můj syn samozřejmě ví, že to je jen jako).
Ježíš se o Vánocích nenarodil.

ai30
9. lis 2024

@kolibricek36 No prave, ze je to jedno. Ty svatky jsou proste mix pohanskych a krestanskych tradic a maji ted kulturni formu, takze je slavi i ateiste. Ono to zdobeni, atmosfera a darky je docela silna prodejni pozice ;)
A proste u nas jsou napasovane vsechny krestanske svatky na puvodni pohanske tradice, aby se krestanstvi nazralo a pohane zustali celi :D Potom se lip privadelo na viru, kdyz se lidi nemuseli pripravit o to, na co byli po generace zvykli.
Stejne tak treba islam neni pruser pro zenska prava sam o sobe, ale jen tam, kde se potreboval napasovat na mistni silne patriarchalni kmenove tradice. Proste ono se to vzdycky muselo nejak nasroubovat na to, co uz v dane oblasti bylo.

somalicats
9. lis 2024

@kolibricek36 no jasne, ze je to jedno. Ja reagovala na tvrzeni jine diskutujici, ze se Jezis narodil o Vanocich. Na Vanocich je prave super to, ze je to tak bohaty mix krestanskych i pohanskych zvyku, ze si z nich kazdy muze vybrat, co chce. Takze i rodina, ktera se rozhodne, ze Jezisek neexistuje, muze mit krasne, kouzelne a tajemne Vanoce (to nepisu primo Tobe, to je obecne).

kolibricek36
9. lis 2024

@ai30 já to vím, mi to vysvětlovat nemusíš

kolibricek36
9. lis 2024

@somalicats já zas říkám, že vše je o lidech -a je to totéž co píšeš ty.

ai30
9. lis 2024

@kolibricek36 Tak proc ses ptala, proc slavi Vanoce neverici?

kolibricek36
9. lis 2024

@ai30 já se spíše ptala proč kolem toho nadělají humbuku- viz. narážka na obchodníky, pro nic za nic, když se mě to netýká, tak si to nechám pro sebe, a nebudu řešit, že někdo to má jináč.

oveckaluky
Autor odpověď smazal
oveckaluky
9. lis 2024

@lvl16 Takže to, že syn ví, že pohádky jsou "jenom jako", je v pohodě, ale Ježíšek je lež?

lvl16
9. lis 2024
klokanka31
9. lis 2024

@lvl16 Ty dítěti vysvětluješ že pohádky jsou jenom jako?😮

michaela666
9. lis 2024

@klokanka31 Já taky vysvětluju, že pohádka je jenom jako a může se tam spousta věcí, která v životě dělat nechceme. Když se bojí nějakých záporáků nebo strašidel, tak chápe, že jsou jen jako. Aby se nám to líbilo.

Když si vezmeš základ klasických pohádek, které byli dřív než je sepsali bratři Grimmové, tak většina je dost brutálních se sklonem k úchylkám. Ty příběhy si taky lidi upravovali tak, aby se jim s tím dobře žilo a líbili se.

oveckaluky
9. lis 2024

@lvl16 No tak píšeš, že samozřejmě ví, že pohádky jsou jenom jako, ale Ježíšek je lež, tak tomu nerozumím. To není pohádka jako pohádka?

lvl16
10. lis 2024

@oveckaluky Pořád nechápu. Pokud někdo tvrdí dětem, že existují skřítci a jednorožci, tak je to stejná lež, jako s Ježíškem. Syn ví, že příběhy v knížkách/televizi jsou většinou smyšlené a stejně tak ví, že smyšlená je podoba Ježíška, který nosí dárky.

pipi_puncocha
10. lis 2024

@lvl16 máme to asi podobně - taky synové ví, že pohádky jsou jenom “jako,” že skuteční psi nemluví, nelétají vrtulníkem a neřídí ponorku (Tlapková patrola), že existují lidé a pak zvířata (která jsou taková jako naše doma - psi, kočky co se tak chovají) a neexistují jednorožci, čarodějnice a jiné. Na Mikuláše se jdeme podívat, ale říkám, že to je hra, že to je jen jako, že to jsou lidé v kostýmu, stejně jako oni si třeba oblečou kostým s rohy do školky. Přijde mi to úplně normální, žádný extrém. A Vánoce milujou.

lvl16
10. lis 2024

@pipi_puncocha Máme to doma úplně stejně 🙂.

somalicats
10. lis 2024

@klokanka31 Tak to, že jsou pohádky jen jako, už prokoukla i moje nejmladší tříletá. Se čtyřletou milujou Tlapkovou patrolu, ale fakt už teď dokážou rozlišit, že ti psi se takhle chovají jen v pohádce, v reálu nemají vrtulník, ponorku ani auta.

klokanka31
10. lis 2024

@somalicats Já nevím co se divím, naše taky vždycky říká že to je jen jako. Ale některým věcem věří, a já jí to neberu.

Strana
z6