icon

Jak se chovat k manželovi po psychickém zhroucení?

klokanka31
27. pro 2021

Včera večer se můj manžel psychicky sesypal. Myslela jsem že budu volat záchranku, byl úplně mimo, mluvil z cesty. Dokonce prý slyšel hlasy co mu našeptávaly aby spáchal sebevraždu. Naštěstí přijel okamžitě můj táta, vzal ho na dvě hodiny do mrazu, kde se trochu vzchopil, ale...já nevím až se dneska vzbudí, jak se k němu chovat? V noci jsem volala tchýni aby věděla co se děje, ona úplně v klidu a ještě popřela věci které mi manžel říkal. Mám mu to říct, nebo dělat jakoby nic?

Strana
z3
orisek56
27. pro 2021

@levandule_k no ono je to těžký, těžko se to vysvětluje, ale pár let jsem byla taky na tom podobně. Mám matku psychický labilní a zdatnou manipulátorku. Trpí nejakou psychickou poruchou, která není léta léčena. A vím že když mě totálně rozleptavala a ničila , tak i když jsem utekla z domu, tak jsem měla tendenci ji pak kontaktovat a chtít ji být na blízku. Říká se tomu něco jako syndrom týrané osoby/nebo dítěte? Prostě čím víc dostáváš čočku a jsi opovrhovaná tím víc máš tendenci k tomu rodiči tíhnout. Trvalo mi pár let....po odříznutí , které ale učinila ona , než je se z toho dostala. Byla to ale dlouhá cesta k sebe uzdravení a pochopení toho, že jsou věci, které se nezmění a že i když se mohou jakkoliv zdát absurdní , tak je musím přijmout a akceptovat. Teprve pak se mi podařilo přetnout tu šňůru , i když šrámy zůstávají. Takže já toho chlapa celkem chapu.

Jako chápu asi i zakladatelku, ale teď je potřeba spolknout vlastní ego a uvědomit si, že musíš začít vystupovat jako neutrální osoba a přestat drasat jemu šrámy. On tě nemá víc nebo míň radši, to mi věř a protože vím, čím si prochází , tak potřebuje teď tvou oporu a hlavně žádné předkládání tychne. Pro tebe pozice možná těžká, ale ty teď musíš jít do neutrality a hlavně mu dát najevo, že je jeho zdraví a dobro a pohoda pro tebe víc, než tchýně kterou nemůžeš zkousnout. Mimochodem ten krok musí udělat on sám, nemůžeš ho do toho tlačit.

atraps
27. pro 2021

@klokanka31 jako partnery by ste meli o sobe meli vedet co nejvic (jak se chovate, ci to chovani patri k vam...). jednoduse, resis sms od tchyne...co mu nahucela, ci si s nim jen kvuli diteti, je pro me absolutne nepripustne. vy dva ste jeden celek jako muz I zena/manzele/... hodne sil preji, ted hlavne manzelovi, je mi I trocha lito v jake se ocitl pozici...

ilonne
27. pro 2021

@klokanka31 přestaň řešit sebe a svoje "bebička" a soustred se na to, aby se dal dohromady manžel a mohl normálně fungovat. Taky si uvedom, že jednou je to jeho matka a krev není voda....

zelenaesmolda
27. pro 2021

@klokanka31
ja bych se tchyni vysmala,zablokovala ji a cau pipi.
Proc ji resis?

veruuu_kubesovic
27. pro 2021

@zelenaesmolda protože jinak by se nejspíš jooo nudila 😂 tak má hlavní téma tchyne a manžel...

ilonne
28. pro 2021

@klokanka31 Ještě takto, ty s tchýni komunikovat nemusíš, k tomu tě samozřejmě nikdo nutit nemůže, ale neobtěžuj s tím manžela. Nějak ani nechápu tu tvoji potřebu ji informovat o manželově stavu, když jsi mu tu záchranku ani nevolala. Trochu mi to zavání tím, že jsi chtěla vyvolat další konflikt.

zelenaesmolda
28. pro 2021

@ilonne
taky mi to tak pripada

levandule_k
28. pro 2021

@orisek56 Někde jsem četla, že každé dítě, chce svoje rodiče udělat šťastné a chce být milované. Takže i když je ten rodič tyran, tak tam ta vazba prostě je, protože je rodič. Jsi dobrá, že jsi se dostala z vlivu matky a přeji ti, ať si co, nejvíc šrámů zahojíš.

Na jednu stranu chápu, že se manžel točí v kruhu, na druhou stanu chápu @klokanka31, že chce odejít. Sama nevím, co bych dělala, jestli bych z pudu sebezáchovy neodešla také, protože bych nechtěla, aby mě někdo strhl sebou a chtěla bych bezpečný domovo pro dítě. Nevím, jestli by mé rozhodnutí bylo nejlepší.

zelenaesmolda
28. pro 2021

@levandule_k
Ano,je to tak.Dite chce byt milovane a omlouva chyby sveho rodice a bere je na sebe.

orisek56
28. pro 2021

@levandule_k bylo to dost bolavé. Poslední dny, kdy jsem byla doma jsem poslouchala jen urážky nejhoršího zrna a bratři nešli daleko pro ránu , takže mě prostě manžel (tehdy přítel) sbalil a odvezl. Nikomu nepřeju tohle prožívat, kdy jsem se musela během dvou hodin rozloučit s domovem, s milovaným psem , zahradou a i tátou, kterého teď vidím méně. Zahodit starý život a jít do neznáma, abych pak měla další rok jiného pekla. Také jsem se zhroutika a šla na koleje. Pak jsem se vzchopili a začala to řešit skrz terapeuta.

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
drep
28. pro 2021

@klokanka31 hurá, tak je to přece jen chyba někoho/něčeho jiného (už to měl, než jsme se poznali atd atd) a ty jsi ta dokonalá světice, která ovšem místo docela zásadních problémů svého muže (která teda ale sama zpsobuješ minimálně z poloviny svým manipulátorstvím) řeší, co řekla tchýně a jak se u toho tvářila🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ Takže gratuluju k titulu sobec a jájínek roku a posílám klíčenku!

somalicats
28. pro 2021

@drep Zacina mi toho chlapa byt cim dal tim vic lito.

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
drep
28. pro 2021

@klokanka31 hele, já ti na manipulaci fakt neskočím, tak to na mě nezkoušej🤦🏻‍♀️ Tvoje vina je neustálé rozdmýchávání konfliktu s tchýní na úrovni pětiletého děcka (ale vona… vona řekla…. A já za to nemůžu, mě navedla Mařenka…), přilévání do ohnem, neustálé tlačení do něčeho, co se nestane (odstřižení vlastních rodičů) a jestli to do a ještě prezentuješ stejně svatouškovsky jako tady, tak nechceš to slyšet, ale ano, manželovi ubližuješ a velmi

zelenaesmolda
28. pro 2021

@klokanka31
a jak ho mama vlastne zradila?

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
somalicats
28. pro 2021

@klokanka31 Jsi naprosto neempatická a egoistická. Jinak bys takhle psát nemohla. Ano, ubližuješ manželovi a tím i vlastnímu dítěti, protože ho systematicky postupně připravuješ na rozpad rodiny. Kdybys byla co k čemu, tak jsi pro manžela oporou a tchýni absolutně neřešíš.

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
atraps
28. pro 2021

@klokanka31 utikej se venovat uz muzovi a diteti, nebud na koniku a nerozebirej veci... a neublizuj, neobhajuj jen sebe, uz nehozhazuj zle slova....myslim, ze pritomni uz si nazor udelali...

gramar
28. pro 2021

@klokanka31 přes třicet let trvalo než jsem se postavila matce a muselo tomu předcházet totální zhroucení ke kterému dopomohlo mimo jiné i to že mě do toho stále někdo přímo i nepřímo tlačil, což mělo za důsledek ještě větší pocit selhání a prohloubení psychického dna. Pokud mu chceš pomoci nemluv o tchyni, pokud nemáš možnost o ní říct nic pěkného, tak raději mlč a poslouchej co říká manžel, stejně tak ho nenut k doktorovi pokud sám nechce, jen dej najevo že pokud/až se tak rozhodne, tak ho podpořis...

ilonne
28. pro 2021

@klokanka31 Chudák manžel - přemýšlím,která z vás dvou je praštěnejsi - a on mezi vámi. Docela chápu - z toho by se sesypal každý. Promiň, ale měl by vás poslat do háje obě dvě...

odula
28. pro 2021

@ilonne to je tak když si chlap vybere ženskou podobnou svoji matce no... 🤭

ilonne
28. pro 2021

@odula Přesně...

gramar
28. pro 2021

@odula To jsem dnes říkala manželovi, když jsem přesolila večeři 🤣

Strana
z3