Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@journals Ještě mě napadla jedna věc, prosím o radu?
Co teda potom? co kdyz mi opravdu rekně, tak jako vcera, že svatba není jeho prioritou. Jak se zachovat, je to pro mě vlastně jasný signal,že "holka utíkej..." ? Mam zvažovat ukončení po 9 letech, kdyz mam na krku cca 400tis na 20 let?
Co vlastně potom?
Já neznám nikoho, kdo by koláčky rozvážel den před svatbou. Opravdu je to dané místem (mluvím ze zkušenosti Západ, Sever, Praha a okolí...). Proto píšu, že s tím rozvážením to není úplně všude pravda všude.
@biedronca To víš že jo, to si případně uděláte jak to bude vyhovovat vám 😉
@klea81 V oblasti Praha a středočeský kraj se cukroví, koláče ani nic jiného před svatbou nerozváží. Až v den svatby, při odchodu ze svatební oslavy dostává každý krabičku s výšlužkou (to ale nejsou zbytky ze svatby, je to dopředu napečené cukroví - většinou svatební koláčky a minizákusky) 🙂
@biedronca Předmanželská smlouva z logiky názvu asi na svatbu vázaná je, myslím, že vstoupikla v platnost dnem svatby, ale určitě vše prober s právníkem a zjisti si, jaké jsou možnosti. Především ten byt! To by měl i ten nejzabedněnější chlap pochopit a to by ti nikdo vyčítat nemohl!!!
@biedronca Já upřímně nevím, naštěstí toto řešit nemusím. Asi byla chyba, že jste tohle neřešili už v době rozhodování zda hypotéku ano/ne. Co bych dělala já nevím. Určitě bych zašla za nějakým právníkem a ptala se po nějaké smlouvě která by jasně definovala co by bylo kdyby nebylo. Ale jestli to jde, to opravdu netuším. Zeptej se právníka, případě popátrej na internetu, jestli najdeš nějakou zkušenost lidí jak to řeší. 400 tis. není zase až tak moc. Nejsou to malé peníze, ale zase si myslím, že to není částka na které by se dva rozumní lidé neměli domluvit. Je to otázka charakteru samozřejmě, ale vyplacení není nic nereálného.
A s tou svatbou - pro mě by to třeba jasný signál pro ukončení vztahu byl. Já vždycky věděla, že manželství chci, chci rodinu se vším všudy a dítě bez manželství nebude. Takže třeba pro mě by to bylo jasné... ale my měli věci vyřešené a naštěstí nastavené oba stejně. Manžel vždycky chtěl to samé.
@biedronca Hele neřeš teď výslužky, to je opravdu podružné.
Já bych to viděla opravdu v této posloupnosti:
1) právník, jaké jsou tvoje možnosti řešení jak v případě, že se vezmete, nevezmete ale zůstanete spolu na psí knížku, nebo půjdete od sebe.
2) No a pak tedy rozhovor o budoucnosti a penězích s přítelem. Ten bych udělala až po tom, co budeš mít jasno ve svých možnostech od právníka.
Já na tvém místě bych se snažila dohodnout na modelu, kdy dáváte oba do domácího rozpočtu poměrnou část z výplaty - třeba na společný účet, ze kterého se platí vše spojené s bydlením, jídlo, dovolené. S tím, že až přijde dítě / nebo po svatbě, tak se model změní - pak budou všechny příjmy chodit rovnou do rodinného rozpočtu, plus každý dostane ještě kapesné (oba ve stejné výši), se kterým si může naložit podle libosti (prochlastat, nakoupit šminky, atd.). Jiný model mi spravedlivý nepřipadá.
Protože takové hodné a skromné holky, jako jsi ty, tady pak zakládají diskuze na téma "Přítel vydělává 40 tis. čistého a já musím živořit z 3000 kč rodičáku a nemám ani na to, abych si koupila jídlo" (nepřeháním, jedna slečna tady opravdu nedávno psala, že ona nemá ani na to, aby si koupila jídlo, fakt).
No a když se nedohodnete - tak pokud pominu tedy nutnost vypořádat se ohledně toho bytu - tak bych opravdu neviděla jako tragédii jít od sebe. Jsi pořád mladá, a vy dva jste spolu těch 9 let strávili v období života, kdy se člověk hodně mění, ještě mentálně vyspívá, a je možné že jste se každý změnili prostě jinak. A teď by ti už do života vyhovoval někdo jiný. Vím, o čem mluvím, taky jsem v období mezi 20-30 strávila deset let života s člověkem, se kterým to bylo hrozně fajn, ale pak jsme se prostě názorově rozešli. A byla to ta nejlepší věc, protože další vztah jsem hledala už s tím, že přesně vím, jak chci aby ten vztah fungoval i po praktické stránce. A takový vzah taky mám, opravdu si nemůžu stěžovat 🙂
@biedronca ty prachy na rodičáku si s ním vyjasni. To vidím do budoucna jako velký problém. Když jsou děti, tak do vztahu žádné moje/tvoje, ani 50/50 nepatří... Ty budeš dlouho pracovně znevýhodněná, to je přirozené, když se rodina rozhodne pro dítě. A to může dělat velkou paseku, pokud chlap není na takovou situaci dostatečně připraven a nepočítá s omezením svých výdajů (což logicky nastane, pokud nějak markantně nenavýší příjem). Pokud se opravdu pokoušíte o dítě, pak je na čase si sednout a promluvit si o tom jak budete fungovat. A úplně nejlépe by bylo začít už teď fungovat jako kdyby dítě bylo (myslím s financemi), reálně byste tak mohli něco ušetřit...
@ruzicka06 u nás všichni den předem, 3 dny dopředu to ještě nebývá vše hotové a taky aby jsi nerozvážela týden staré a oschlé cukroví, to by nebyla moc dobrá reklama. A nedělají to novomanželé, ale někdo z rodiny, takže argument, že není čas je pasé. Já se o to jako nevěsta vůbec nestarala, ale cukroví se rozvezlo ;o) I do práce jsme měli nachystané krabičky.
@klea81 No jak jsem říkala, všude je to jiné. A cukroví 3 dny rozvážené před svatbou fakt oschlý není, to je blbost. Takto to dělá x mých známých, už jsem dostali x výslužek a cukroví vždy perfektní. Záleží, na kdy si to objednáš, takže to hotové být může. Třeba naše máma si nechala cukroví pro naši stranu už rovnou dát od cukrářky do krabiček (menší a větší), za to tchýně ta si cukroví pro jejich stranu do krabiček rovnala sama až doma (a v tomto příp. fakt nevím, jak by to chtěla dělat den před svatbou). Ano, rozváží to někdo z rodiny (u nás naši, u manžela tchánovci). Ale třeba po svých kamarádkách, do práce atd. + to samý manžel, to jsme si s manželem rozvezli sami. Na svatební tabuli do restaurace jsme vezli cukroví v den před svatbou, protože nám tam chystaly stole. Opravdu všude je to jinak 🙂
@journals amen. Taky si myslim ze se chlapec jen sobecky vykrucuje. Takovyho bych prohnala vetrakem.
@biedronka10 myslíš fatk,že to je jen sobecké vykrucování?
Kdyby ten byt na mě aspon přepsal...
@biedronca no jako takhle neznam ho samozrejme ale ano, ja si to myslim. Ja jsem clovek primy a mam rada prime jednani, takze tohle je podle me sobecke vykrucovani a znam se, ze ja bych ho uz skripla, notabene po 9 letem vztahu. Mate toho bohuzel plno nevyreseno jak uz tu nekdo psal a ted to zacina delat trochu paseku.
Jo jinak co se tyce penez na rodicaku. Ja jsem byla zvykla 10let v kuse pracovat, aby jsem zvykla mit nejaky pravidelný docela pekny prijem a najednou budu mit 7tisic. Pritel si vydela kolem 35tis a ja ted budi vlastne zavisla na nem. Doposud taky naklady na byt platime na pul. Ale logicky nebude mozne, abych ze 7tis mu davala 4tis + si platim penzijko a mobil a z toho zbytku nějak žila. Nikdy jsem si nemusela říkat chlapovi o penize,protože jsem vydělala dost. Ted si budu muset zvyknout a prijde mi to trapny rict, hele dej mi 500 potrebuji koupit to a to. Ale proste dite mame společně,,takže je k tomu potřeba tak přistupovat.
Je fakt, ze jsem tu cetla, ze chlap vydela dost a zdráhá se ženě dat nejakou korunu navic a koupit pro jejich dítě a sam si utraci za sve koníčky. Ona si pry musi obcas půjčit od rodičů..no tak kde to jsme?
Tohle je potřeba si ujasnit jeste predtim, nez to miminko mit budete. Snad ale pokud neni blbej, tak mu musi dojit, že ty naklady budou rozlozene uplne jinak nez doted a z jeho kapsy pujde o dost vic

@journals Ano,ne všude se to dělá. My také rozváželi cukroví asi 3 dny před svatbou. Den před tím, to by mi přišlo moc hektický. Co tak vím, většina lidi co znám to den před svatbou také nerozváželi.