icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

guinea
21. srp 2018

@martaskaaa Tenhle problém právě elegantně řeší SJM - manželé mají nárok na stejnou životní úroveň a všechny příjmy jsou společné. Proč vy nejste manželé?

martaskaaa
21. srp 2018

@guinea ja uz jsem rozvedena a miminko s pritelem jsme ani aktualne neplanovali, ale zazrak se stal a prirozene to vyslo. Takze brát jsme se vyloženě kvuli miminku jakoze z povinnosti nechteli - jednak mi bylo blbe a pak s břichem jsem taky nechtela, za mesic mam termin. A na svatbe jsme se dohodli, az bude malej větší. A po rozvodu stale navic figuruji v ex manzelove hypotece (to uz jsem psala uplne nekde na zacatku, ze jsem vlastne v situaci, ktere se snaží autorka prispevku vyvarovat) takze svatbou by přešly i moje dluhy na nej, a to nechci,protože byvaly je zmetek a aby nemel pripadne problemy i současný,chapes 😁

guinea
21. srp 2018

@martaskaaa Aha, to je tedy prekérka.. Tak hlavně ať je porod v pohodě 🙂 (Ale myslím, že svatbou by tvé dluhy na nikoho nepřešly - to, co je před uzavřením sňatku, do SJM nespadá. Ani majetek, ani dluhy.)

biedronca
autor
21. srp 2018

@martaskaaa
@biedronka10
@journals
@guinea
Holky, tak dnes jsem mluvila s právníkem, a vse mu rekla, jak jem to psala zde.
jedina možná varianta je, aby mi podepsal UZNÁNÍ DLUHU - DLUZNÝ UPIS, a je to. A potom napsat ZÁVĚT, pro prípad ze by se mu nedej boze neco stalo.
Kdybychom se vzali a byt byl porad druzstevní, můzeme za notárem prijít, a napat prohlásení ze jsme oba "druzstevníci" a tim padem můzeme mít na druzstvu napsání oba.
Kdybychom se nevzali a byt si koupili do osobka, taky pak můzeme mít svou polovinu, svůj podíl.
Takze momentálne do tech 4 let je varianta jedina. Podepsat dluzny upis, a napsat závět, kdyz si me nechce vzít.
Pak jak to prevezmeme po 4 letech do osobka, pak uz je to "snadnější".
Ale sám mi rekl právník, ze si nemyslí, ze "by tech pacholek prisel k rozumu a vzal si me, natoz aby podepsal dluzny upis na cca 350tis".

priefi
21. srp 2018

@biedronca myslim, ze ty malicke svatby, kde mas ty, co mas rada a znas, jsou romantictejsi, procitenejsi a hezci, nez ty honosne svatby, na kterych jde jen o to ukazat, na co se ma. Kdyz jsem mela svatbu, mela jsem kolegyni v praci, ktera vdavala dceru za docela bohateho chlapa a pujcila mi i video, svatba to byla krasna, kde co tam bylo, ale byla studena jako psi cumak. Jina kolegyne se vdavala ve stejnem obdobi a taky za svatbu utratili vic nez bylo treba, z toho, co vypravela a dle.fotek mi to opet neprislo jako o tech dvou, ale o tom se predvest, hele my na to mame. Pak jsem mela svatbu ja, ta co vdavala svou dceru a pujcila mi video se normalne rozbrecela, jak ji to dojalo, moc jsem nepochopila, co ji na tom dojalo, ale rekla neco ve stylu, ze i kdyz to byla mala skromna svatba, bylo v ni to srdicko. A prece o to jde, ukazat svetu, ze se novomanzele miluji a ne, ze maji na to, aby utraceli za to, za tam to a za onamto
@klea81 my kolace rozvazeli 2 tydny pred svatbou a vysluzku davali po svatbe pri odchodu, u nas na Slezku se kolace rozvazeji teda o dost drive, je to forma oznameni, ze bude svatba
@biedronca my jsme meli hoodne vyhlasene kolace, ktere byly drazsi nez klasicka nabidka, ale fakt luxusni a vsichni je vychvalovali i nekolikrat, cukrovi pekly maminky, vysluzky byly cukrovi + rolada, kterou upekla tchyne + kousek domaciho medovniku, kazde skupince hostu jsme udelali balicek. Kolace se rozvazely pozvanym, sirsi rodine, sousedum a znamym a vysluzku dostali jen hoste

klea81
21. srp 2018

@priefi o svatbě rodina věděla min 6 měsíců dopředu, a to se peče 2x nebo jsou na svatbě 14 dní staré koláče?

journals
21. srp 2018

Holky, kolace k tematu nejsou, na ty se ted vyprdnete...

ruzicka06
21. srp 2018

@journals Taky si myslím, že tato diskuze se už uhnula docela dost od původního tématu - ale ostatně asi skoro jako každá druhá tady na koníku....🙂

martaskaaa
21. srp 2018

@guinea sňatkem automaticky prebiras dluhy ne?

raschwa
21. srp 2018

@biedronca Nelehká situace, držím palce při "vyjednávání". Nebudeš to mít lehké. A co přestat platit, když to není tvůj byt? To asi nejde, že? To je zřejmě v úvěru nějak ošetřené. Snad je přítel seriózní a příjemně překvapí!!!

biedronca
autor
21. srp 2018

@raschwa jo taky je variantou, ze prestanu platit. Mu se to strhava z platu, ja mu na ucet vzdy polovinu poslu.
ale co ty dva roky, kdy jsem to splacela?

kacenka1111
21. srp 2018

@biedronca zkusila jsi mu to říct? Jak to vidíš? Myslím jen ohledně bytu...bez emocí, netahat do toho svatbu...

rebe
21. srp 2018

@biedronca Hele, začínám se v tom ztrácet. Plánuješ s ním dítě, nebo se s ním chceš rozejít? Protože jít bez jeho vědomí za právníkem a uvažovat, že přestaneš platit společný závazek, to mi nepřipadá jako cesta, jak upevnit váš vztah, spíš jako cesta, jak ho docela rychle ukončit...

raschwa
21. srp 2018

@biedronca Pokud nepřistoupí na dlužní úpis, přestala bych okamžitě splácet a asi bych ukončila i celý vztah. Myslím, že tě zřejmě bohužel čeká zlomový okamžik a buď příjemné nebo nepříjemné prozření. Obávám se, abys nemusela odepsat nejen dva roky splátek ale i 9 let vztahu. To víš ale jen ty, jestli můžeš být optimista. Rozhodně pokud to půjde, radím diplomatické jednání bez výčitek, zjitřených emocí a výhružek. Věcně, jasně a s tím, že mu věříš, že se zachová fér. Je to těžké, já sama bych to nedala. ☹

kacenka1111
21. srp 2018

@rebe oni ale nemají společný závazek...po doplacení ji klidně může vykopnout a ona co...chápu jak to myslis, asi je nejlepší si o tom promluvit dopředu...hlavně bych přemýšlela, proč jsem se do toho nechala uvrtat...touha po dítěti, svatbě...píšu z vlastní zkušenosti a dopadla jsem hodně blbé...

biedronca
autor
21. srp 2018

@rebe Ne, tohle je ujištění PRO mě,abych byla já sama nějak kryta, já sama zkusila zjitit, co by bylo ...kdyby a jednám tak jen proto,že přítel rovnou rekl,že si mě nevezme. Byt je jeho, ja ho splácím polovinou a kdykoliv luknutím prtům, mohu zůstat na ulici, sama a s dluhem 400 tis na 20 let. Jen jsem naivní, nemam uz růzové bryle, a musím být rozumna.

biedronca
autor
21. srp 2018

@raschwa Pravděpodobně je to tak. Příjemné či nepříjemné prozření.
Variant je dost, jen koukám,že kazdy z naás dvou by chtěl asi variantu jinou.

raschwa
21. srp 2018

@rebe Já bych řekla, že od začátku je to o tom, jak vyřešit družstevní byt, protože přítel couvnul od svatby a zakladatelka se obává o svou budoucnost a peníze...

biedronca
autor
21. srp 2018

@kacenka1111 Tím,že až ted vím na čem jsem z právnického hlediska, mohu s ním o tom začít mluvit.
Ja jen doufam, ze to zvladnu bez emocí, jasně a věcně.

rebe
21. srp 2018

@kacenka1111 Vzali si společně úvěr na byt, to mi teda zní jako společný závazek. To, že ho nechali napsat pouze na něj a jí se to teď přestalo líbit, je věc druhá..

@biedronca Tak jsem asi špatně četla, omlouvám se. Mně přišlo, že je mu jen líto peněz a raději by je investoval "rozumněji", protože pro něj svatba není tak podstatná jako pro tebe. To ve vztahu řeší velká spousta holek, je jen málo kluků, kteří by se toužili ženit tak moc jako se holky chtějí vdávat. Většina holek to řeší rozhovorem o tom, proč je pro ně svatba důležitá a jak se cítí jako neprovdané, ne návštěvou právníka.
Jak už tu padlo, svatba situaci s vlastnictvím bytu nevyřeší, byt byl jeho před začátkem manželství, byl by pouze jeho a při rozvodu. Aby bylo jasno, naprosto chápu, že se v této situaci necítíš jistě a chceš ji řešit. Ale z tvých posledních příspěvků je cítit vztek vůči partnerovi - on za to ale nemůže. Ty jsi se situací na začátku souhlasila. Když se teď něco změnilo, je to důvod o tom mluvit, ale ne mu to dávat za vinu.

zuzineckah
21. srp 2018

@biedronca pokud si jako spoluzadatel, si nejspíš i spoludluznik (najdeš ve smlouvě). Jestli přestaneš platil a on by udělal totéž, pak by banka stejně šla po tobě. A s celou částkou. Podle mě tudy cesta nevede. Zkus si s nim normálně promluvit, jste partneři, měli byste se tak i chovat. Obzvlášť v případě, ze přemýšlíte o dítěti (nechci se te dotknout, ale tyhle myšlenky bych na nějaký čas dala stranou)...

zuzineckah
21. srp 2018

@rebe nemusel by byt pokud by ho po svatbě vložil do sjm,což by se mi jevilo jako naprosto logické řešení ve fungujícím vztahu. A také by nebyl tak zcela jeho pokud by i po svatbě platil splátky hypotéky ze společných peněz, což jsou všechny vydělané po sňatku... tak jednoduché to zase není. Ale mám pocit, ze v jejich případě je problém trochu někde jinde..

biedronca
autor
21. srp 2018

@zuzineckah To ze bych prestala platit, bych se s nim o tom samozrejmě domluvila. To je mi zrejmé, ze by banka po mě šla, kdyby prestal platit i on.
Ale ja se snazim, aspon nějak si ulevit a pomoci, zajistit se. Aspon bych nesplacela byt, který není můj. A kdyz si mě nechce vzít, (pak bychom na druzstvu byli uvedeni oba jako manzelé), a zároven platím "jeho" byt a mam zaroven dluhy na krku potažmo..... rada bych nějaké vychodisko.

A ano, dítě je ted uplně vedlejší záležitost. A taky asi vysvětlivkou proč jsem po 2 potratech. Tohle je vedlejší kolej, uplne!

biedronca
autor
21. srp 2018

@rebe Ono né že se situace změnila, a mě se prestalo libit, že ja splácím jeho byt,ale uvěr tj. dluh máme oba. Ja byla presvedcena, ze si mě vezme (tak jak to rikal ) a tudíž pak budeme jako manželé uvedení na druzstvu, vloží se to do SJM a je to vyreseno.
Jenze mi ted rekl, ze svatba je drahá, je to nepodsdtaný cár papíru, nepotrebné a raději ty peníze by vlozil do něčeho hmotnějšího, do motorky, do auta, do bytu.
No a tady je kamen urazu.... ja pred dvěma lety si vzala uvěr, on mi rekl, ze si mě jednou vzeme protože jsme se rozhodli počít potomka. Já měla takovou "nepsanou jistotu".
Jenže ted?

biedronka10
21. srp 2018

@biedronca no ja si myslim, ze vidi za roh, a ze jestli ti podepise dluclzni upis je teda otazka. Snad to dopadne dobre

kacenka1111
21. srp 2018

@biedronca proč změní názor?

kacenka1111
21. srp 2018

@biedronka10 taky se mi zdá...ze je pěkně vyčůranej

biedronca
autor
21. srp 2018

@kacenka1111 Protože zjistil,kolik svatba vlastně stojí, a on chce poradnou, protože první svatba ma být se vším vsudy. A ted by ty peníze raději investoval prakticky rozuměji, do motorky na kteoru si dělá papíry, a nebo do auta, které nemáme (ale půjčujeme si od jeho rodičů kdykoliv, mají 2), do bytu. Vcera prisel s tim, ze auto je zbytečnost kupovat, kdyz to od rodičů mame k dispozici kdykoliv..... Je to rpostě nepodstatný cár papírů, a zbytečně vyhozené peníze, které jsou ivenstovat praktičtěji. Dle jeho slov...

kacenka1111
21. srp 2018

@biedronca tak bych asi za ním v klidu šla s tím bytem, že ok, svatba nebude (však ji můžete mít potom, v podstatě láska není o papíru), ale že jak to teda bude s tím bytem

kacenka1111
21. srp 2018

@biedronca mohla bych ti vyprávět, v čem se teď možná, díky své touze po svatbě a miminu...třeba to není úplně tvůj případ, jen se vážně pojišťi

Strana