Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@biedronca a proto ty penize bude cpat do vetsich bejkovin jako pan bez zavazku... no nic mi do toho neni a doufam ze jsem jen jizliva, ale ani bych se nedivila kdyby ti tou svatbou pred 2 lety jen nezpival aby jsi se upsala k dluhu. Vetsinou teda si myslim ze to byva opacne, ze chlap spise dozraje z toho nechtit se zenit do chtit se zenit. Ale jak rikam, to jsou uz hloupy jedovaty myslenky navic, a tim se netrap.
Já bych mu v klidu a bez emocí (pokud to jde), vysvětlila, že se necítíš dobře v této situaci s tím úvěrem, ať už ke svatbě a dítěti v dohledné době dojde, či ne. A že jediným řešením z právního hlediska je ten úpis a Ty na něj máš naprosté právo, když splácíš polovinu něčeho, co není tvoje. Nestavěla bych to jako nějaká zadní vrátka, ale naprosto legální nárok, na který se dosud nemyslelo...Celkově mi také příjde ulítlé dělit všechny výdaje striktně napůl, hlavně pokud máte rozdílné platy - v současné době to takový problém není, ale do budoucna je určitě nutno si o tom promluvit. Držím palce!
@biedronka10 mám je úplně stejne
@kacenka1111 Mě jen asi "mrzí" ze já si s ním beru šílený uvěr, rekonstrujeme naše (jeho) bydlení, planuji s nim rodinu, a pro něj je svatba uplně nepodstatna, a jen cár papíru a ty peníze za ně dát nechce.
Plus kdyby si mě vzal, tak se vyresí cca i ten byt. Na druzstvu budeme oba moci být zapsání, mame stejné příjmení, jsme kompletní rodina. To on začal se svatbou, ja nikdy za těch 9 let ani o svatbě nepípla..
@biedronca já ti rozumím...teď kalkuluj, že nechce...a pojišťi se...nespekuluj kdyby co by...
@zuzineckah
@biedronka10 No ja si nejdriv vzala ten uvěr s ním, dobrovolně, a pak az za pár měsíců ,kdyz jsme už byldení měli se rozhodli pro to se snažít o dítě (na tohle jsem taky čekala rok a půl než "svolil") a on na to,že jo,ale jednou si ho vezmu, at jsme kompletní a že ma takový vzor rodiny od rodičů.
@biedronca jen tak by necuknul
@kacenka1111 no ja bych hlavne s takovym vybehla. Me kdyby chlap zacal vrtat do dluhu a pritom bychom spolu nemeli ani ten car papiru tak hodne rychle vycouvu a kopnu ho do vecnych lovist. Uz jen to ze stavi auto nad svatbu, pak vlastne auto potreba tak neni, tak co dalsiho by se dalo vybejkovat no tak motorka. Jako aby kramy a hmotne veci byly vice nez vztah a budoucnost... Ja jsem asi nekde jeste zamrzla.
@biedronca já vím, to už si psala. Ale jeho chování svědčí o úplném opaku... Nechci mu křivdit, ale už jen to, ze najednou tak otočil s tou svatbou, to je divné. Jistě není idiot, aby nevěděl i předtim, ze svatba není levná záležitost. A i kdyby náhodou ne - tak trvat po takovém zjištění na maskarade za 100 táců mi přijde naprosto ujeté... Kdyby to byl chlap co si stojí za slovem, pak by buď víc vydelal nebo by přistoupil na kompromis a svatbu udělal v rozumných mezích. Ale ne, ze by ji označil za car papíru - přijde mi to jako hodně levná výmluva. Promiň.
@biedronka10 mě se pletou ty vaše nicky:D
Asi tak ..teď už taky vím...ale driv jsem byla to samé...honem mi tikaly hodiny...
@biedronca A mluvila jsi s ním o tom teď? Po téhle diskuzi tady?
@biedronca proč pořád trvas na tě svatbě?
@kacenka1111 já bych se cítila dost zrazená... nejdřív on z vlastní iniciativy o svatbě jako o samozřejmosti a pak ji degraduje na méně než motorku...
@biedronca Počkej: myslí si, že je to cár papíru, nebo chce?
@penelope87 Ne, naposled vcera, ale to vyplynulo samo jelikož on sam začal mluvit o tom,že ted není auto tak důležité, jelikož kdykoliv si můžeme půjčit od rodičů, že raději si koupí motorku, až na ní našetří...
Jde o to,že já cca rok a půl byla v domnění,že opravdu prostě auto ted nemáme, potrebujeme, a tak je to logické že ty peníze vynaloží na to.
Ted kdyz mame možnost vlastně šetrit, jsme po dovolené, bez dětí, vse rádné splácíme, takže by nasetrit šlo a umíme to, tak příjde s ptákovinou motorkou a svatba je nepodstatný cár papíru.
@zuzineckah Presně tak, asi to je taky zrada a najednou se rozplynuly ty moje nepsané jistoty, které jsem měla, ve které jsem doufala. Ja s nim zacala planovat a snažit se o rodinu, setrtim, a on raději motorku, než svatbu. Prostě ten diametrální rozdíl, jiné priority, ...mě asi spíše bolí to prozření.
@penelope87 Ten první nástřel, první slova co padly pred rokem a půl, jak jsem se začali snažit, tak on s tim prisel sám a rekl,že si ho jednou musím vzít,at jsme rodina, má takový vzor od rodičů. Já o svatbě nikdy neppípla, ani slovem.
Ted po roce a půl prisel stím, že to stojí moc penez a raději se za to koupí motorka, auto, nebo něco do bytu,že to je vlastně zbytečný cár nepodstatný papír.
@biedronca řekni mu to. Tak jak si to napsala tady mě. Muži někdy potřebuji jasné formulace. Ne náznaky. A už vůbec nečekej, ze mu to dojde. Prostě mu to řekni.
@biedronca je to tak...buď ráda...jen se nenech zpunktovat, mas možnost z toho vyjít pořád dobře...si představ, že bys jo urvala.do ty svatby, pak se to poto a ty měla.mimino...ted to asi bude chvilku bolet, nepříjemný atd ..ale lepší než si posrat budoucnost...věř, že mluvím že zkušenosti...
@biedronca tak...bez emocí...víš, že svatba nebude...že má jiné priority...co budeš dělat dál? Protože zatím je to čerstvé a ty se začínáš točit v kruhu, ze svatba a on říkal...je to logické, ale už začínají emoce...nejdřív vyřešit být...
@kacenka1111 Jenže ja opravdu uvazuju o tom,jestli zůsstat s mužem, který není ochoten si mě vzít? Ze mu za to nestojím,? ze mu splácím byt, chci mít jeho dítě,ale pro něj jsou podstatnější materiální hodnoty?
@biedronca to je dobře🙂 a on pořád chce dítě? Kdy s ním budeš mluvit?
@kacenka1111 Ja nevim co chce, ja jen ted vim, co nechce. A taky vim, ze ted dítě nechci. A možná i hormony a vse dohromady, minuly ctrvrtek jsem prodelala revizi, a jak to tak vse ctu a slysim, je asi paradoxne dobre, ze se to stalo. Možná ta malá dušička ma více rozumu,než ja... než my dva.
Potrebuji s nim mluvit v klidu,až se uklidnim i ja, ted jsme na sebe nastvaní? nebavíme se spolu, Vcera se to trosku zvrtlo v hádku a tak to mezi námi "visí". Ted bych to bez emocí nezvládla a to by k vyresení situace NEprospeslo uz vubec.
@zuzineckah Reknu mu to, potrebuji jen vychladnout, poradne si spolu sednout, dát si klidne sklenku vína u televize a rozbalit to...
Ze mě to prozření trápí,že staví auto, motorku nad svatbu. Nad kompletní rodinu. Kdyz ja s nim chtěla!! dítě. Ze jsem zjistila, ze ty priority uplně jinde.... ze se mi ty nepsané jistoty, které sliboval , uplne vlastně rozplynuly, a ja ted musím resit praktické věci a zachránit si zadek tj jeho byt vs. můj dluh.
Ale sama potrebuji vychladnout, ted to mezi nami visí, je to ostré a nedychatelné. To musí uzrát...
@biedronca je moc dobře, že to vnimas., Máš velké šance z toho vyjít dobře...jen jedna věc - on chtěl to dítě stejně jako ty?
@biedronca jsi velmi vnímavá💕tuhle lekcí zvládneš na jednicku, drž se sve cesty...
@biedronca to bude to nejlepší co uděláš. Oni někdy člověk v tom koloběhu života i zapomene, co pro nej ten druhy vlastně znamená, ze je to jeho druhá půlka, které by měl naslouchat... jste spolu dlouho. O to dřív do toho člověk muže padnout. Třeba si myslel, ze je to tak správně a vnímáš to stejně. Já bych ten vztah ještě neodepisovala. Jak píšeš, sklenka a důkladný rozhovor o všem, to je na pořadu dne. Podle toho bych se rozhodla co dal...
Jsem zvědavá, co ty vaše diskuze přinesou...čím více toho píšeš, tím horší mám pocit. Prostě po devíti letech, spolu v bytě, při plánování rodiny, by podle mě měl mít priority jinde a uvažovat o Vás jako o rodině a tu se i snažit zabezpečit (třeba vybudováním rezervy pro případ delší nemoci nebo porouchaných spotřebičů). Na větších výdajích byste se měli domlouvat a ne že on si sám rozhodne o motorce a na ni si sám šetří...to by ses ty sama mohla rozhodnout že si našetříš třeba na drahou kabelku...a nebudete mít na svatbu nebo miminko nikdy, s takovým přístupem ...Jako, když je přebytek peněz, tak proč ne, ale ve Vaší situaci byste měli spíš táhnout za jeden provaz. Vy se chováte jako spolubydlící, ne jako partneři, alespoň co se peněz týká...a se spolubydlícím se miminko nebo úvěr prostě nepořizuje.
@kacenka1111 s tim, ze bych nad tim chtela aspoň uvazovat a myslet na to aktivně, jsem prisla ja.Bylo mi 24.
Řekl, ze ted mame podnájem, az bude vlastní bydleni.Za necele dva roky jsme koupili ten družstevní byt.
O dalsi pul rok pozdeji jsem teda se ho zeptala, jak to s miminkem vidi, rikal, ze jeste chvilku pockejme...za par mesicu,jsme meli vyroci 8 let a ten den, jsme si rekli, ze dnes bez ochrany poprve.Hned po tom prvnim sexu bez, mi rekl, ze si ho ale musim vzit jednou, at jsme kompletni, ma to tak z domova.Tim mi teda vyrazil dech, ale me to vse zacalo do sebe zapadat, byla jsem spokojena a tim by se i mimochodem vyřešilo to společné jmeno na druzstvu a ja byla v domeni rok a pul dalsi, ze si me jednou vezme.

@biedronca a řídí se u vás doma taky něco tvým názorem nebo si byla dobrá jen k získání úvěru na jeho byt?? Jako promiň mi takovou otázku, ale jeho jednání mi přijde až sprostě sobecké... Tyhle věci snad mate rozhodovat společně, když plánujete rodinu.