icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

biedronca
autor
21. srp 2018

@ester34 jak ja bych chtela tahnout za jeden provau, jak ja bych chtela, abychom byli kompletní rodina, abyvhom meli společné finance a spolu hospodarit.Zit jako partneři, rodinu stavět nadevse.
Ale to on ma priority jinde, musel by sve peníze umoznit i me, uz by nemel na tolik jeho kravinek, a musel by si me vzít coz teda uz vubec ne.On by musel slevnit a ustoupit ve vsem a to je strasak pro nej, ted to vim.

ester34
21. srp 2018

@biedronca On by si měl ale uvědomit, že pokud s tebou chce být celý život, tak se to taky může kdykoliv otočit...Můj manžel (31 let) měl ještě loni vysoký plat a já jen rodičák. No, buch, najednou akutní operace, dlouhodobé potíže doposud, ztráta vysoké funkce (jak nemohl létat po světě, nebyl tak atraktivní)...já naopak obdržela nabídku, která se neodmítá. Takže on se stará o dítě a domácnost a já vydělávám, teď je to pro nás nejvýhodnější, on si to užívá doma, z práce už byl vyhořelej, a já svou práci miluji ...ale je to jen dočasné, než se narodí druhátko. Každopádně technicky ho teď živím já, já zaplatila zahraniční dovolené atd...ale normálně bych to tak neřekla beru nás jako jednotku, byli to naše peníze, když je vydělával on a jsou naše, když je vydělávám já...Nedovedu si představit, že já si dopřeju třeba Emiráty a jeho pošlu na Vysočinu pod stan, protože nemá 😀 Nejsem si ale jistá, jestli když tyhle věci tomu tvému nedochází po tolika letech, tak jestli mu ještě dojdou....jo a výchovou to není, u manžela jedou rodiče půl na půl i po 40 letech, majetky, auta, vše striktně rozdělené...a dohady, kdo třeba dítěti zaplatí učebnice a tak...naštěstí, pro manžela to byl spíš vzor toho, jak ne...

dura175
21. srp 2018

@klea81 "vysluzka je samozřejmost a krabičky s cukrovím se po známých a rodině rozvažejí den před svatbou"

To jsme se asi nepochopily. Tím jiným stylem jsem nemyslela, že bychom nerozváželi cukroví, nebo tak něco. (cukroví v ceně hostiny nezapočítávám). Jen mě zarazila částka 4000 za jídlo pro 17 lidí. To prostě z logiky věci nemohlo být ve stejnému duchu jako naše svatba. To se nepil božkov nebo zelená...

klea81
21. srp 2018

@dura175 je to 10 let zpět, možná proto?

kacenka1111
21. srp 2018

@biedronca jak já bych chtěla....no....

dura175
21. srp 2018

@klea81 To bude možná ono, my měli svatbu před 2 lety, to leccos vysvětluje.
Tak se omlouvám za OT, už to tu plevelit nebudu.

journals
21. srp 2018

@biedronca jak jako ze kupuje motorku? Ja to auto chapu, s ditetem to je fakt fajn vec, ale motorka??? Fakt zastydly pubertak. Na tu si taky vezme dalsi pujcku? 😖

priefi
21. srp 2018

@klea81 kolacky se zamrazily a pak byly porad skvele 😉 my meli svatbu pul roku po zasnoubeni (chteli jsme letni svatbu a nechteli jsme cekat rok a pul), takze rodina to vedela uz drive, ale ofiko s kolacema 😉 nekteri znami a vzdalena rorina dostali info az pri kolacich dostali
@biedronca myslim, ze tohle jsi mela s pravnikem resit pred zadluzenim a rezit to a partnerem a ne ted za jeho zady. Rekla bych, ze hlavni kamen urazu je nepodarena inseminace, jak u Tebe, he zacinas tohle resit, protoze si uvedomujes, ze on prestal uvazovat o svatbe. Myslim, ze on by si Te i vzal, ale nachava si zadni vratka, kdyby mimi se opravdu nedarilo a proto ted svatbu nechce, panikari. A Ty to citis, proto resis ted toto. Proc vlastne jste podstoupili inseminaci? Jen kvuli tomu, ze mas problem s dozranim vajicka, nebo je i u nej nejaky zadrhlel? Pokud jen u Tebe, tady odpoved prod takto jedna. Musite si odpovedet, zda chcete byt spolu, i kdyby se deti nedarily, protoze pokud je odpoved ne, je jasne, ze pokud se mimi nepodari, budete hledat stesti jinde, resp.on bude hledat jinou, ktera mu to dite da. Je mi lito za uprimnost, ale opravdu si myslim, ze zakopany pes toho vseho je ted to, ze nevysla inseminace a musis na revizi

ester34
21. srp 2018

@journals přesně, ta motorka... několik mých kamarádů řešilo koupi nového auta (všichni měli staré) v době čekání miminka, protože najednou chtěli pro rodinu bezpečnější auto...to mi přijde jako dospělé a pochopitelné uvažování chlapa a kdyby argumentoval, že odloží svatbu, aby dítě vozil autem plném airbagů, tak bych snad i měla pochopení ...

journals
21. srp 2018

@ester34 Jenže tohle už fakt nedává smysl ani náhodou! Místo toho, aby se snažil splatit svůj dluh co nejdřív a mít to z krku, tak kupuje motorku? Taková blbost! To bych ho hnala, fakt! Auto pochopit dokážu. Ale motorku?
@biedronca Jedna důležitá věc... omlouvám se, jestli ti to napíšu hodně přímo a vyzní to zle (není to tak myšleno) ale není důvod být na něj naštvaná a s pláčem a výčitkami mu teď něco vyčítat. Celou dobu jsi s jeho podmínkami souhlasila. Skoro mi přijde, že ta podstatná část problému ti dochází až díky této diskuzi. Kdybys to nečetla, tak nad tím více méně mávneš rukou jako doteď. Já vím, teď to řešíš, ale neřešila jsi to v době, kdy to bylo sakra aktuální. Chceš dítě a nejednou ti dochází, že chceš i svatbu. Až díky diskuzi ti dochází, že vám hodně peněz protéká pryč a že se přítel úplně zodpovědně k financím nechová.
Nezlob se za mě na to, ale problém není až tak v tom, jak se teď přítel chová, ale jak ses chovala poslední roky ty. On si jede jen ve svém zajetém modelu chování. Samozřejmě, že se teď bude divit, proč to řešíš tak najednou, ale ty jsi tohle totálně projela tím, že jsi podepsala úvěr a vůbec neřešila následky! To je fakt průšvih. Sice píšeš, že jsi se upsala k šílenému úvěru, ale narovinu - tohle není šílený úvěr, tohle může být jen taková "dražší životní lekce". Já chápu, je to hromada peněz, zvlášť, pokud bys o ně měla přijít, ale není to nic, co by nešlo splatit. Ono už jen to, že máte 400 tis. na 20 let o něčem svědčí. Proč 20 let? Proč se nesnažit splatit to dřív? Já myslím, že vy oba máte co řešit co se financí týče. Ty podepíšeš úvěr aniž bys domýšlela následky a on zase utrácí jak kdyby zítra nebyl další den. Máslo na hlavě máte tak trochu oba...
A ještě jedna věc - tohle je jen diskuze. Nikdo z nás s vámi nežije, všechny píšeme jen to, co z kontextu vyznívá a jak to na nás působí. To, jak vážné to je, musíš vědět ty. Nikdo ti tu neřekne jak je rozchod správný. To žádná z nás neví. Všechno to ber jako podněty k zamyšlení a sama zvaž co dál... Přefiltruj si co zde padlo, málo toho není a pak se v klidu rozhodni co dál. Držím palce ať se rozhodneš správně!

marketa11112
21. srp 2018

drzim ti palce... kazdopadne opravdu si s přítelem o vsem promluv, o tom co cítíš kvůli svatbe, jak si predstavujes zivot ty, jak to vyresit s bytem..pokud si te nechce vzit, zda chce dite.. tim padem by se asi mel vybodnout na motorku a resit jiné věci apod...

ester34
21. srp 2018

@journals Vidíš, to jsem chtěla napsat a úplně zapomněla...to, jak nerozumně nízkou máte splátku úvěru a že nespoříte na mimořádné splátky mě hodně udivilo a také si myslím, že to svědčí o finanční negramotnosti obou. Vždyť přeplatíte statisíce úplně zbytečně? Dělala jsem v bance a lidé s podobnými příjmy, bez dětí a dalších dluhů, klidně spláceli 15 tisíc, aby právě přeplatili co nejméně a měli úvěr z krku dříve, než ty děti přijdou (čím méně splácíš a čím více let to natáhneš, o to více zaplatíš).

pajula123
21. srp 2018

@journals 👍👍👍

@biedronca Ještě, mimo to vše tady už napsané: Ty toužíš po svatbě nebo toužíš po svatbě s ním? Nad tím bych se taky hodně zamyslela.

biedronca
autor
22. srp 2018

@journals Na motorku si samozřejmě za pár měsíců (cca 40tis říkal) našetrí, čistě z jeho penez.

biedronca
autor
22. srp 2018

@ester34 Je to pravda,aby splatky byly co nejnižší, protože jsem s uvěrem začínali, resili jsme jestli vse bude vychazet ikdyz pak budou děti které jsme planovali, nas známý fin. poradce nam poradil toto. Dát co nejnižší splatku, budou děti, rodičák atd.. a pak klidně to navýšit. Stejně za 3 roky, bude refinancování i vzhledem k tomu,že půjde byt do osobka. Vyresí se to zároven. Kazdopádne ano, auto nemáme, dítě taky a platíme tak směšnou částku. TEd to vím.

biedronca
autor
22. srp 2018

@ester34 Přesně máte pravdu. Ja mu říkala to samé, "takže my budeme mít dítě, ale vozit sebudeme motorkou?"

biedronca
autor
22. srp 2018

@journals Ano, spousta věcí, mi dochází,až když vsechny podněty tady čtu. On člověk potřebuje nakopnout a mít to zrcadlo, protože bych nad vším zase mávla rukou, jak na začátku a, zase by další roky bězely...
Jestli to je postaveno tak,že jsem si podepsala uvěr,a neresila tenkrát následky pak ano, proto to resím s právníkem. Porád máme splaceno "jen" dva roky, do kterých jsem dala i své peníze. Je minimálně dobře, že jsem otevřela oči, i díky tomuto vsemu, a snažím se to resit. Ted kdyz neí svatba, není dítě! Je to TED jednoudšíí.. Kdy jindy?
On utrácí zbytečně, a přitom za ty 2 roky se ta půjčka mohla splatit mnohonásobě více, ano to je pravda,taky to vidím zpětně jako hloupost! A protéká hodně zbytečných penez pryč... místo toho,aby kdyz uz není svatba, není auto, se to vráželo do uvěru. A tohle je špatně! Moje chyba?!
Ono neresme kdo za to může, kdo může a nemůže být nastvaný, co jsem měla tenkrát dělat, nad čím uvazovat atd. To je mi ted k ničemu :( Potřebuji TED se k tomu postavit, resit to, a zajistit následky.

biedronca
autor
22. srp 2018

@pajula123 vzhledem k tomu, jaký vidím, tady vlastně finanční problém,že má priority jinde, a hlavně diametrálně jinak uvazuje, co se týče budoucího života, rodiny a financí celkově, opravdu váhám a nevím zda-li tento muž je do života ten pravý?! Takže treba ted vím,že dítě NECHCI.
Na druhou stranu kdyz jsem s nim 9 let, vím proč. Je hodny, nekouří, nepije, není zadlužený po uši někde u lichvářů,že by hrál automaty a nebo si kazdy den půjčoval peníze atd. Máme jeden uvěr, radně se platí...
Je vtipný, obyčejný, sympatický a já jsem s nim rada. Je to sice cholerik Váha a já organizační Lev, jsme naprosté protiklady,ale ty se prý přitahují.
Vse má pro a proti..

marcicek84
22. srp 2018

@biedronca poptala bych se pravnika nebo c bankce kdyz pujde byt do osobniho dpoluvlastnictvi jestli muze byt psan i na tebe,kdyz jdi polizadatel uveru.Tim by se vse vyresilo...no a taky ty 3 roky mas k tomu si ho jeste ocihnout mit svatbu nebo dite,kdyz bude vse dobre...S k tomu,ze splacis jeho vypoteku,necetla jsem kolik platis,ale vem si,te kdybys zila sama platis take najem a ty penize nemas...uzwte mit uzavrenou nejskou dohodu o financnim vyrovnani,kdyby vztah nevysel,neco ve smyslu,ze dostanes polovinu splacene castky z bytu,jelikoz jsi spoluzadatelem hypoteky a polovinou se podilis na splaceni

moly001
22. srp 2018

@biedronca ahojky, nutí mně to zapojit se do diskuze...myslím si, že teď se snažíš hledat ve všem chyby...zbytečně. Máš partnera, kterého miluješ? On te miluje ? Jsi šťastná? Pokud ano, neřeš to🙂. Je mi líto, že těhotenství opet nevyslo...bohužel se to někdy stává, ale bude lip. Já vím, teď člověk přemýšlí, co by kdyby....pokud se partnerovi do svatby zatím nechce, netlač ho. A to, že si chce koupit motorku místo svatby, tak ať si ji koupí...dítě zatím nemáte, až přijde, takovou "blbinu" by si nekoupil😀. Já jsem s partnerem 15 let, svatbu nechci já, dítě máme, hypotéku taky...žijeme si krásné i bez svatby😁. Nepremyslej teď nad zbytečnostmi, bude lip. Jen s čím musim tedy souhlasit, mít tak nízký úvěr na 20 let je tedy blbost....Myslí pozitivně, promluvte si a určitě to vyřešite. Drzim pěsti ať vše dobře dopadne....😉

biedronca
autor
22. srp 2018

@marcicek84 Právnicky to vyreseno mam. Musel by mi podepsat dluzný upis tedy uznání dluhu, např na 350tis.
Co se týče neplacení uvěru, tak prece nájem a energie, poplatky, pojištění bych platila dál. Je to jen o domluvě, že bych neplatila uvěr tj. jeho byt. Tak sice něco splacím a není to moje.
Otázkou je, jestli by dlužný upis vůbec podepsal,podstoupil.

biedronca
autor
22. srp 2018

@moly001 Nepříjde mi vhodné kdyz v době plánování dítěte a nízkych splátek, by raději šetřil na motorku. Místo toho, kdyz uz nechce šetrit na svatbu, aby bud zvýšil splátky,aby byly dríve splacené, a nebo setril na vybavu a kocárek pro miminko. A nebo na to,kdyz se porouchá pračka, trouba..cokoliv.
Ano já to brala taky tak, je mladý, má peníze, ted at si to utratí, rozfofruje za ty kraviny, motorky atd, pak příjdou děti a nebude na tohle už vubec, a jeste bude bouchat přesčasy v práci kterou nesnáší.
Ale je mu 29 let, měl by trošku začít se chovat zodpovědně. Ale on staví nad rodinu, svatbu a kompletnost jiné své osobní priority, což je motorka a další kraviny.
A opravdu není "zbytečnost" chránit si zadek. Ja platím JEHO byt,ale můj na papíre není, protože na druzstvu může být zapsan jen jeden, což je on. Ale uvěr (né hypo!!) máme na nás oba, abychom na něj dosáhli.
Musím si s ním promluvit a resit to, bez emocí, bez vyčítek. Hlavní na tom vssem je, že ho mam ráda, ,chci s ním zůstat,ale tyhle priority a životní otázky musí být definitivně vyreseny.

guinea
22. srp 2018

@biedronca Nestíhala jsem teď odpovídat, ale četla jsem vše. Je vidět, že jsi chytrá holka a z problému se dostaneš! 🙂 Chci tě jen podpořit, že je naproto normální a v pořádku, že se ti teď situace přestala líbit a řešíš to. Důležité je upřímně si říct, jak chceš fungovat, a najít si partnera, který tak chce fungovat taky - pak je velká šance na harmonický vztah. A je jasné, že věci okolo domácnosti a peněz mladí lidé po dvacítce ještě neřeší, a když pak na to přijde, tak často ukáže, že druhý z páru má představy odlišné. Je dobře, že nestrkáš hlavu do písku a nenalháváš si v zájmu pohodlnosti, že se to samo nějak urovná. Držím ti moc palce, pak napiš, jak proběhla rozmluva s přítelem!

guinea
22. srp 2018

@biedronca A ještě k těm hodně nízkým splátká úvěru, že vám to tak poradil finanční poradce. Poradce má provizi ze zisku banky, a čím dýl budete splácet, tím víc přeplatíte a tím větší odměnu on bude mít. Proto ty "moudré" rady - bohužel hodně finančních poradců radí hlavně tak, aby z toho měli prospěch oni sami. Logické by bylo teď platit co nejvíc, protože až jdou děti, tak těch peněz není nazbyt nikdy, vždy už bude potřeba něco koupit...

biedronca
autor
22. srp 2018

Vsem děkuji za názory, postřehy osobní zkušenosti a otevření očí. Až si to vse sedne, zklidním se, vychladnu, až to bude vse v normálu ,tak prostě si spolu promluvíme, sedneme si jako dva lidé, co se prece milují, kdyz jsou spolu 9 let. Věřím,že k nějakému kompromisu dospějeme.
Snad..
Možná ...

penelope87
22. srp 2018

@biedronca Tak pokud je to zbytečný cár papíru a ty ho chceš, kdyby náhodou, tak se prostě vemte jen se svědky, když za to nechce vyhazovat peníze. Když mu rekneš tohle, že není problém to udělat levně, tak se uvidí, jestli si tě chce opravdu vzít, nebo to je jen záminka. Fakt to zkus!

penelope87
22. srp 2018

@biedronca Zásadní je nikdy nedělat kompromis. Musíte dojít k řešení, které je v pohodě pro vás oba. Aby ani jeden neustupoval.

rebe
22. srp 2018

@biedronca To je normální, že pro chlapa je svatba cár papíru. Většina se jich žení jen proto, že pro jejich partnerku je to důležitá věc. Ale aby věděli, jak důležitá věc to pro jejich partnerku je, musí jim to ona partnerka říct. Devět let o svatbě ani neceknout není žádná ctnost, kvůli které skočí do chomoutu. Znamená to, že dost možná vůbec netuší, co to pro tebe znamená.
Z hlediska bytu ti to nijak nepomůže. Na družstvu budeš zapsaná jako nájemnice, ne jako držitelka členského podílu. Ten nadále zůstane pouze jemu. Ale jako krok k nastavení podmínek tak, abyste oba cítili jistotu a spokojenost, je to jistě fajn.
Hlavní je o tom mluvit spolu 🙂

martaskaaa
22. srp 2018

A ja bych tu svatbu nadhodila tak, ze treba 10. výročí vašeho vztahu byste mohli posunout nekam dál a vzit se, co schvalne on na to.Nekalkulovat s velkou sumou,vysvětlit mu levne varianty. Už na to máte věk a na miminko pak taky. Nema smysl ho nejak do toho tlačit, chlapi mají většinou strach no.Pokud s tebou do budoucna počítá, bude o tom přemýšlet 😊 treba to není tak horky jak to celý vypadá a domluvite se...

sarka1985
22. srp 2018

Nečetla jsem všechny komentáře, tak se předem omlouvám, jestli už tu něco takového padlo:
co se týká bytu, tak bych se úplně nebála, že nemáte žádný nárok, protože můžete jasně prokázat, jak a proč jste to u banky psali na partnera (protože to jinak nešlo) ale že žijete jako druh a družka a na všech nákladech se podílíte společně a takové partnerství už dnes soudy podle mého zohledňují...
Co se týká manželství, tak moje sestra prožívá úplně to samé co vy, jsou spolu už 11 let, mají 5 letou dceru a jak to tak vypadá, svatba už nebude. Dříve výmluvy na bydlení, když vyřešili tohle tak zase na "cenu" svatby, na tohle a na tamto - jediné, co já viděla jako možnou "páku" bylo, kdyby sestra nedala své dceři partnerovo příjmení. O by mu hodně vadilo a já jí říkala, že když je matka a on si ji nechce vzít, tak že k tomu nemá důvod, dávat dceři jeho příjmení - jenže ustoupila a manželé stále nejsou... Držte se, ale jestli budete mít dítě ještě před svatbou, tak už bych s ní moc nepočítala.

Strana