icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

lussinka88
22. srp 2018

@biedronca ahoj nečetla jsem předchozí komentáře, ale jsem v podobné situaci... Partner má byt napsaný na sebe (kupovali jsme ho v lednu letošního roku, v té době jsme nebyli manželé, 1společné dítě po letech IVF, 13let spolu). Řešili jsme to tenkrát domluvou, ALE!! pak se mi to rozleželo v hlavě a chtěla jsem mít podíl na bytě. na začátku února mě požádal o ruku a červenci jsme se vzali, ale ne z materialních důvodů, prý to plánoval už dlouho - 13let :D)... jenže ikdyž jsme teď manželé, tak být majitelkou nemovitosti nemůžu, protože hypobanka tuto změnu neumožňuje - třeba to máte jinak (ptali jsme se na to i právníka jak by to bylo v případě že by třeba partner zemřel a manželé bychom nebyli jestli bych měla na byt nárok- neměla, ale měla by nárok dcera)... když bychom jsme se rozvedli, tak manžel nabyl nemovitost před manželstvím a tím pádem v případném vypořádání na ní nemám nárok - takže manželství nic neřeší pokud nebudeš spolumajitelka. Každopádně nám bylo porazeno, že to můžeme vyřešit tím, že já v podstatě přispívám na nájem a v případě rozvodu by mi musel náklady vrátit (vyplatit mě), sepsané to zatím nemáme, ale prý to jde. Nebo další varianta je vytvořit věcné břemeno na užívaní bytu společným dítětem. Jinak co se týče smlouvy, tak prý takto dlouhodobé smlouvy nemají smysl, protože jsou napadnutelné, soudy trvají klidně i 10let a stejně to bude neprokazatelné (to nám řekl právník přes nemovitosti, když jsme to chtěli řešit smlouvou, že v případě rozvodu si každý vezme poměrnou část co do toho dal...) ....

Jinak co se týče svatby, tak pokud budete mít dítě nebo ne, tak svatba být může. My máme teď roční dceru, stihli jsme letos koupit byt a vzít se, záleží jen na prioritách... vzít se můžete i na úřadě, když na to přijde....

biedronca
autor
23. srp 2018

@penelope87 vidíš, to bych mohla zkusti. Jak bude reagovat, kdyz reknu že jen my dva, svědci a rodičů. Schválně.. 🙂

biedronca
autor
23. srp 2018

@lussinka88 Mohu se zeptat vy jste kupovali byt v osobním nebo druzstevním vlastnictví? Protože my druzstvo. A tam kdybychom se vzali, můžeme být napsáni oba.
Pak jeste tady někdo psal variantu,že ikdyž byla nemovitost nabyta PRED manželstvím, pokud se na tom manželeé dohodnou jde prý tu nemovisto VLOŽIT do společného jmení manželů, a pak mají vlastně kazdy jednu polovinu.
Máme klasický uvěr, né hypotéku. Hypotéku nam na druzstevní byt nedají. NEbo to jednoduše nelze.

biedronca
autor
23. srp 2018

@sarka1985 Vzhledem k tomu, že já mam strasné příjmení, které se nelibi ani mě, chtěla jsem dát příjemní dítěti po příteli. Ted ale vidím, že si mě vzít nechce, a tak nevidím důvod aby mělo jeho příjmení, bude po mě prostě!
Kde ale jsme vedeni jako "druh, družka" nebo, kde to je tak bráno, aby to pak bylo kdyztak zohledněno? Jde mi o to ,že na ruzstvu je napsany přítel, já tam mam jen trvalý pobyt.

biedronca
autor
23. srp 2018

@rebe Pokud bychom se vzali, můžeme na druzstvu být napsani oba jako manželeé.

sarkar
23. srp 2018

Já jsem dost "přirozený" člověk, tzn. že jdu na většinu věcí intuitivně. Kdybych měla někoho, kdo by se jakkoliv vymlouval (protože partnerský vztah je o tom, že pro sebe děláte všechno a podporujete se, i když třeba situace není jednoduchá, takže ano, nebudeme se brát z finančních důvodů je ok, pokud s tím souhlasí OBA) tak bych z toho tušila nějakou nejistotu co se týče společné budoucnosti a byla hodně opatrná. Měla jsem takový dlouhý vztah, ke konci jsem se nechtěla vdávat už ani já, když jsem pak potkala současného manžela tak jsem věděla, že si ho chci vzít a strávit s ním život už asi po dvou měsících vztahu. Takže být tebou jsem opatrná. A popravdě, s člověkem, který spíš nad tím, jestli mě potěší (třeba svatbou) radši přemýšlí nad naší budoucí finanční situací, tak s takovým bych rozhodně dítě neplánovala. Ale třeba to vnímám podle těch komentářů nějak zkresleně...

lussinka88
23. srp 2018

@biedronca aha, mame byt v osobnim vlastnictvi a hypoteku, vlozeni druheho majitele jde az po doplaceni hypo

journals
23. srp 2018

@biedronca Já jsem nechtěla, aby můj příspěvek zněl tak, jako že se teď hledá viník celé té situace a že se řeší kdo to zavinil. Jen jsem tím chtěla říct to, že teď mi ani nepřijde fér na něj nasupeně nastoupit s tím, co to na tebe ušil za situaci a naštvaně a ublíženě řešit všechno to co tu zaznělo, ačkoliv jsi s tím doteď byla v pohodě a divné ti to nepřipadalo. Proto píšu, že hodně věcí ti dochází až teď a sama jsi psala, že jsi naštvaná a mrzí tě to a řešit to s ním chceš. Ale řeš to opatrně - my ho neznáme, neznáme tebe, nevíme jak to spolu máte.
Jednoduše - roky jsi byla s hodně věcmi v pohodě, tak teď není na místě na něj s pláčem a výčitkami přijít, že je sobec atd. (zaznělo tu toho dost). Ty nejlíp víš, jak to máte, jaký je a proč s ním jsi 🙂 Když za ním přijdeš a budeš najednou chtít svatbu, najednou budeš chtít řešit úrok, budeš chtít řešit peníze, budoucnost, dítě, jméno pro dítě a já nevím co všechno, tak to dost možná vůbec nepobere a bude se divit co že tak najednou, když doteď jsi byla ok.

eliska_mot
23. srp 2018

@biedronca Pozor, i na "druh, družka" je potřeba papír. Jinak jste prostě jen na psí knížku. Být tebou, vyvážu se nějak z toho úvěru, vymyslím si pohádku o tom, jak to pro něj bude lepší. Sbalím tašky a mizím.

eliska_mot
23. srp 2018

@biedronca A ke svatbě - může stát jen 1 tisíc, pokud jste Češi, pokud je jeden z vás cizinec, tak 2 tis. Fakt nemusíte dělat ty opičárny okolo za statisíce. K čemu to je? Nebo to pojmout jinak. Obřad pro rodinu a tak, to se do třicítky za hadry vejdete, fotograf k tomu. A odpoledne / večer mejdan se švédskými stoly, ideálně u někoho na zahradě nebo v levnějším podniku (u známého atd.) za pár tisíc. Fakt není potřeba přijet na koni, mít diamanty v uších atd. Až se pak budete rozvádět, což je podle statistik z 50 % pravděpodobné, tak tě to nebude tolik mrzet.

biedronca
autor
23. srp 2018

@eliska_mot a kde se to da napsat, nebo co zajisti ten druh,družka?

biedronca
autor
23. srp 2018

@lussinka88 pockat, proc kdyz to mate v osobku nejste tam automaticky oba napsání?

biedronca
autor
23. srp 2018

@journals to je pravda, celou dobu jsem nic nerekla, o mych pochybach a pocitech nevi, netuší ani.
Najednou bych zacala chrlit, a jen by se leknul.
No musime si sednout, promluvit.Zacnu tim jak to citim , vnimam a chci rodinu kompletni se vsim vsudy.Co si přeji vs co bych chtěla...

klea81
23. srp 2018

@sarkar vnímám to stejně

lussinka88
23. srp 2018

@biedronca protoze se to kupovalo kdyz jsme manzele nebyli. Partner mel neco nasetreno na zbytek se musela brat hypo. Nejde to pravne osetrit ze by partner dostal ty penize co dal “navic” zpet a zbytek by sel napul. Proto je tam zapsan jen on s tim ze me musi kdyztak vyplatit.. pak jsme to chteli zmenit a to uz bohuzel nejde kdyz se ruci nemovitosti, jde to az po doplaceni hypoteky

thalia
23. srp 2018

@biedronca protože to vlastnictví napůl se nepíše automaticky. To měli udělat při koupi, při zápisu do katastru nechat napsat na každého polovinu.

biedronca
autor
23. srp 2018

@thalia NO já to pochopila,že automaticky hned při koupi už to nešlo. To by byli přece blázni, kdyby byla taková možnost,že hned pri zapsání do katastru tam NAPSAT OBA, a neudělali by to ne? cíleně to napsat jen na 1, kdyz to lze na dva? Ona dává taky do toho peníze...

@lussinka88

vineta
23. srp 2018

@biedronca Nevím, zda to tu již někdo nepsal, nečetla jsem celou diskuzi, ale kdybyste se vzali, musíte stejně ten družstevní podíl vložit do SJM (notářský zápis o rozšíření SJM), protože bez toho bys měla stejně jen nájemní právo k bytu jakožto manželka člena (tj. nájemce dr. bytu), ale společné členství ve družstvu by tím nevzniklo.

thalia
23. srp 2018

@biedronca já to pochopila, že při koupi to šlo 🙂. No tak jedině že by hypo byla jen na přítele/manžela a banka nechtěla spolumajitele. My kupovali za svobodna, napůl a hypo já a přítel/manžel spoludlužník.

lussinka88
23. srp 2018

@thalia
@biedronca ano, pri koupi to jde napsat na oba, ale jak jsem psala partner mel nasetreno a dal do toho sve uspory, ja byla v te dobe na materske. Hypo splacime pomernou casti platu... kazdopadne princip bude podle me podobny u vsech pripadu (nevim jak u druzstva). Pokud je napsan na katastru jen jeden majitel tak muze byt problem se zapsani druheho pokud mate uver na nemovitost. Pokud nebudes napsana jako spolumajitelka a ke svatbe dojde, tak stejne na nemovitost nemas pravo jedine ze byste to vyresili asi nejak s tim druzstvem

sarka1985
23. srp 2018

@biedronca pokud vím, tak partnerský vztah druh/družka se nikde neeviduje, ale když pak dochází k nějakým majetkovým soudním sporům, mám dojem, že by mělo stačit potvrzení např. od sousedů, příp. jiných blízkých osob, které to potvrdí...

biedronca
autor
23. srp 2018

@vineta Jo jo to by se muselo vložit do SJM - rozšírení, to je jasný.

pavlinar
24. srp 2018

Ahoj, tak to tu se zájmem pročítám, a mám z toho smíšené pocity.
Celkem by mě zajímalo, jak vlastně tvůj chlap svatbu bere. Jako něco, co se "má", že to tak zná z rodiny (jeho rodiče se brali až přišly děti??)? Jako bezcenný cár papíru? A zároveň to musí být pořádná veselka? A teda svatba je sranda.. co manželství? 🙂 A co to znamená pro tebe?
Zajímavé je, že ti co svatbu označují cár papíru, se toho cárku mnohdy bojí jako čert kříže 🙂)

Já bych vztah ještě nezatracovala. Ale vyříkala si co je pro koho důležité, jak to a tamto vnímáte. A že fakt nikdy nebude na účtě ležet zbytečných 50K, a s dětma kor ne.
Myslím, že to bude dobré. Jen mu to tak nedochází, ani s tím bytem.. když jsi doteď nic nenamítala

eliska_mot
24. srp 2018

@biedronca Tak to pročítám a ono už to asi pár let vůbec neexistuje 😖. Teď se to bere jako společné soužití. No nic moc.

biedronca
autor
24. srp 2018

@eliska_mot pockat, co par let uz neexistuje???

eliska_mot
25. srp 2018

@biedronca Status "druh - družka" který není totéž co žití na psí knížku. Jak jsem zmiňovala. Známá tak právě kdysi žila, měla na to papír z úřadu. Ale dneska už "legální" druh - družka není.

kacenka1111
26. srp 2018

@biedronca jak dopadl rozhovor, proběhl li?

biedronca
autor
26. srp 2018

@kacenka1111 Zdravím, holky jeswte neproběhl. Uz jsem zase sice "za dobre", vse doma ok a parádní,ale "rozmluva jeste nedopadla". Já jeste od pátku byla v Cekych Budejovicích, takze poradne se uvidíme až dnes.

guinea
26. srp 2018

@biedronca Tak pak dej vědět, jak rozmluva dopadla! Dobrý je udělat si na papír seznam v bodech, co chceš říct, a mít to jako tahák. To kdyby se rozhovor dostal do moc emotivní roviny a stočil jinam, tak nezapomeneš říct vše, co jsi chtěla.

biedronca
autor
27. srp 2018

Holky, tak to nedopadlo moc dobre...
Prisel vcera stim,že si dáme vínko, koukenem na film. Což perfektní situaci '(po filmu) si promluvit..
Opravdu jsem začala hezky, normálně bez vyčitek. Samozřejmě ,že asi po necelé hodině se to uz zvrhlo v hádku.
A já jsem opravdu prozřela! Opravdu jsem definitivně zjistila,že má priority jinde, ted vím,že chce si koupit motorku, to je pro něj ted priorita (protože si dělá papíry),takže na tohle bude šetrit ted. Na 1 stranu chápu jeho argument,že takovou "hračku" si musí koupit ted , pak příjdou děti atd, a už si to nikdy nekoupí. Na 2 stranu, právě před dítětem by měl mít ty priority jinde, svatba, šetrení na věci pro miminko atd..kdyz uz nechce zvýšit splátky. Prostě diametrální rozdíl...
Na "jeho peníze" si taky nenechá šáhnout. Presně jsem zjistisla, to čeho jse mse bála. Nechce mi zádné společné finance, společné hospodaření a učet. On pry dá domůz učtu do hrníčku nějakou částku, já dám rodičák a z toho pojedeme. Takže to ne, já se nebudu později o kazdou 100 Kč ptát, tím to završil uplně.
Pro mě je důležité být rodina, svatba, byt kompletní a ten dlužný upis mi taky nechce podepsat, natož na mě byt prepsat.
Rekla jsem jsem mu své pocity, ze chápu ze jsem poslední 2 roky ani nepípla, neresila nic. On si jel ve svém modelu chování a ted se diví, že to resím, ted jsem vse vybalila, pocity, obavy, nejistoty a hlavně co se týče uvěru. Udělal ze mě zlatokopku,že mi prý jde jen o prachy a do svatby ho jen nutím kvůli penezům atd. Já s ním ani nechci svatbu! A určitě né ani dítě, po tom vsem co jsem si vcera vyslechla. Já ho prý do dítěte nutila (přitom jsem 2 roky trpělivě čekala, nemluvila o tom, a jen čekal na jeho "souhlas"). Za vse můžu já, a on ani nepremyslí a nebo mu neproběhlo hlavou,jak se citim ja.
Resení bude asi takové. Byt se prodá, rozdělí se to na polovinu, uhradí se 3/4 uvěru ale stejně cca 200 tis se bude nadále splácet na půl, pořád dlužník a spoludlužník :(
Kazdopádně bud dostane rozum, a bude chlap od rodiny, prehodnotí priority, a opravdu začně se chovat zodpovědně, uvědomí si spoustu věcí,a nebo jdeme od sebe. Je dobre, že ted. Ted jsem zklaman, po 9 letech vztahu,ale bez dětí, bez svatby.

Strana