Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@martaskaaa Jo šli bychom kazdy zvlášt do najmu. Přítel asi na nějakou dobu zpět k rodičům, tam ma porad svůj pokoj. Ja nemam jít kam k rodičům, oba bydlí oddělene a mají kazdy 1+1.
To by se muselo uz aktualně vyresit...
@biedronca a přítel souhlasí s tim,ze by mel byt vubec rozchod?
@martaskaaa Já na místě @biedronca bych na nějaký souhlas k rozchodu teda vůbec nečekala. Prostě bych mu to oznámila a hotovo. On se ní taky nemazal. Můj názor...
@biedronca Tak jestli je to stavebko, tak to se dá vyřešit mnohem snáz než hypotéka. Hlavně si to dát na 20 let byl nesmysl, to máte splátky nula nula prd a ve finále přeplatíte strašně moc. Úvěr ze stavebka jsem řešila, když jsem se rozváděla, měli jsme ho s manželem taky napůl (každý 350 tis), tenkrát jsme se domlouvali, jak to vyřešit - navýšila jsem splátky a místo celkem 8 let jsem to doplatila během 3 let.
@martaskaaa Jo, on stim asi taky víceméne souhlasí. Ja cekam jestli se nějak vymáčke, prehodnotí a nějak si to uvědomí.Kazdopádne kdybych vyresila ten byt, a rozseklo se to, tak mě asi fatk nic nedrží.
@somalicats Jenže to je klasický uvěr skládá se ze dvou částí tj. překlenovací uvěr a a uvěr ze stavebního spoření (tam měl přítel jen 50tis což byla ta podmínka mít aspon 10% z celkové částky,kterou jsem si brali tj. 500tis).
@biedronca asi by se mel vyjadrit.. co jako chce on .. třeba ještě prijde s prosikem 🙂 .. mluvili jste i o lasce ? nebo jen penezich...
@biedronca No však jo, my to měli tenkrát taky tak. Ten byt, na který ten úvěr ze stavebka padl, se prodal za ty 3 roky po rozvodu, takže jakmile jsem měla peníze v ruce, doplatila jsem úvěr jednorázově a byl klid.
@biedronca hmm to je dobry teda😩 jemu to je jako jedno, že by 9 let šlo do haje, jen kvuli jeho tvrdohlavosti? Takze kdyby jsi vlastne vubec nic nezačala řešit, tak byste takhle fungovali dalsi rok,dva, pět...? Protože pokud te miluje a chce s tebou byt, tak by to měl přehodnotit, jak se to celé vyřeší (ono by stačilo aspon jen podepsat ten papir)... ale co se týče budoucnosti jako rodiny, bud s tebou rodinu chce nebo nechce.
Hele ono vetsina chlapů se toho boji mit dite, prostě je to velka zodpovědnost a taky to znamená v něčem polevit. Když jsem rekla tomu mymu,ze jsem těhotná, zkousaval to docela dlouho, naše plany byly najednou fuč (nebo spis jsou posunute na další kolej), ale jak mi začalo rust břicho a ted uz mam pred porodem,tak sam rika, ze už se těší, uz si ty naše plany představujeme jak je budeme realizovat ve třech. Podle mě má ten tvůj strach vzdat se svobody a posunout svuj zivot někam dál a otevřít novou etapu
@martaskaaa Ano presne tak jak popisuješ. Kdybych najednou ted nezačala to resit, jelo by se vsechno hezky dál, v tom jeho zajetém modelu chování. Nic by se neresilo. Taky se diví,že ted najednou chci neco resit a obstarat sama sebe, kdyz do ted nic. Chapu.... ale nemam na to narok? Kdyz splacím jeho byt.
A je to presne tak, ano šlo by do háje 9 let jen kvůli jeho zabedněnosti, trvdohlavosti a taky obavám z neznama a ze zodpovednosti. Vzdání se planu , penez a svobody.
@martaskaaa @biedronca přesně to mě napadlo, on nemá ani zájem vztah nějak zachránit a v podstatě se v materiálních otázkách chová nejhůře jak může ! Čekala bych spíš, že se bude snažit o nějaký kompromis, ale pokud to tak není, tak je opravdu dobře, že jsi to rozsekla teď...problém je, že on chce vše hodit jen na tebe, ty mu máš bez jakékoliv záruky pomáhat splácet byt, dávat na domácnost 100% svého příjmu, porodit dítě a on by ti ještě kontroloval výdaje a žil si ze svého platu jako teď...fakt nechápu, jak jsou někteří chlapi schopni přemýšlet 😠
@jasione Hezky jsi to popsala, tak to presně je.
Ja ale cekam, ze si to uvedomí příjde, diametrálně přehodnotí a nějak se k tomu postaví.... ze to co mi vcera rekl, byl jen zbaběly utok,aby on jako chlap si pošimral ego a nevyšel z toho jak oten "porazeny" protože je to tvrdohlavec,zabědněnec a taky prostě chlap.
Jinak já kupovala předloni se současným partnerem domek. Chtěli jsme hypo max těch 80%, a protože ani jeden z nás neměl tolik našetřeno, aby mohl dát ten vklad 20% sám, tak jsem trvala na tom, že pokud máme ten domek koupit, tak budeme i žadatelé o hypo oba a zapsaní v katastru taky oba (proto neexistovala žádná varianta typu byt v družstvu, manželé nejsme). Jeho matka i on sice chvíli koukali a nechápali, ale právě proto, že jde o hodně peněz, tak jsem chtěla mít svůj vklad pojištěn. Chlapovi letos nějak hrabe, ale protože jsem spolumajitelka domu, nemůže mě odsud vyhodit. On je tak trochu asi v něčem jako ten Tvůj, přitom s dětmi souhlasil, ale společných financí máme vlastně minimum - jen to, co dáváme každý na hypo plus provoz domácnosti plus jídlo, zbytek jedeme každý za své. Jenže já vydělám dost na to, abych se ho nejen nemusela prosit o peníze, ale v případě nutnosti abych zvládla hypo financovat sama, kdyby došlo na nejhorší. Rozhodně je v pořádku, že to řešíš - a rozhodně nejsi žádná zlatokopka. Ten můj to na mě zkusil jednou, že jsem ho využila - a víckrát si to nedovolil, protože sám moc dobře ví, že je dnes kariérně i příjmově tam, kde je, jen díky tomu, že já mu pro to udělala podmínky (a jak nemám ve zvyku někomu něco zpětně vyčítat, tak za tohle si ode mě teda něco vyslechl). Ty s tím svým děti nemáš, takže se obávám, že tohle je začátek vašeho rozchodu, pokud by ho teda něco neosvítilo a v té kebuli se mu nerozbřesklo, ale každopádně takovýho chlapa bych poslala do háje, pokud by svůj postoj rychle nepřehodnotil.
@somalicats No u nas ve městě nejsou byty v osobním vlastnictví, kde by ten byt byl náš a mohli jsme být napsaní v katastru oba dva. Pak bybylo vse vyreseno...... Jo tento byt jde prevést do osobka, tj oba dva můžeme tam být napsani,ale až za 3 roky. A to jeste jeslti to druzstvo schválí.
Jenze nebylo na vyběr, rodinný domek jsem nechtěli a osobní byt taky taky nesel. A druzstevní byt původní za 3+1 za 350tis, to byla "směsná částka".
@biedronca jenže by mel pochopit, ze uz mu neni náct. Je dospělý muž, pracující s vlastnim bydlenim, dlouholetou partnerkou a třicítka na krku. Už je v období, kdy je čas učinit nové kroky jako oženit se a splodit dite. Začít se na svět divat zase z jineho pohledu a změnit svuj status na rodinu. Vsak neznamená, ze kdyz se vezmete a budete mit dite, že přijde o sve konicky, kamarady atd. Ono aby toho nelitoval pozdeji, az jeho kamaradi budou zakladat rodinu, zenit se a on nebude mit nic, protože nebude mit vhodnou partnerku pro společný život
@somalicats Ano bud diametrálně přehodnotí a začne se chovat jako chlap, a dospěly muž. A nebo jdeme od sebe.
Ja zatim opravdu aktivně zjistuji, co aspon stim bytem by šlo udělat .
@biedronca každopádně bych ho urcite do ničeho netlacila, pockej jestli se mu v hlavě srovnaji priority a uvidis s čím prijde
@martaskaaa Presně tak to beru ja. Mam dlouhodobého partnera, chtěla jsem s ním mít rodinu, snažila se o ní rok a půl, rikal ze si mě vezme, vzala jsem si ten uvěr, to je podstaný důkaz lásky vzít si tak šíleny uvěr, na něco co není moje! A taky dnes vím, že nejvyšší blbost!
Taky jsem cekala ze v jedno letech, s pevnou stabilní prací, zdraví ok atd, rodina.... ze začně premýslet jako dospělý zraly muž, muž od budoucí rodiny, a začně mu jiný status. Né, on než by si mě vzal,tak raději bude setrit na motorku, což je jeho "sen".
Priority prosdtě jinde. Ja bych dala veskeré své finance, které bych měla klidně do dítěte a do svatby.On mít tu samou částku,tak si koupí motorku. Vidíte ten rozdíl? a staří jsme stejně...
@martaskaaa Na to čekam..... netlačím, vyčkavam, nemluvím a chovám se normalně, nejsem protivna a jedu dál. Ale nebudu čekat donekonečna..
@martaskaaa No zas aby nespoléhal na to, že to časem "vyhnije" a vše se vrátí do starých kolejí. Dala bych mu lhůtu, během které ať přijde s návrhem řešení a když nic, tak pak bych řešila situaci dle sebe.
@biedronca šly ty peníze za nákup bytu z Tvého účtu? Pokud ano, máš v ruce aspoň něco, a kdyby se cukal vyplatit Ti zpátky Tvůj podíl, tak to lze řešit i přes právníka.
@somalicats My si na ten byt brali společný uvěr. Ani jeden z nas neměl našetreno ani korunu. Jo přítel měl 50tis na stavebku, což splnovalo tech 10% z celkové částky (500tis) kterou jsme si brali.
Ja mam jen vypisy z učtu za poslední dva roky, kde kazdy měsíc posilam polovinu mu tzn. na nájem, elektrinu, splátku, pojištění.
@biedronca taky si myslim,že přes soud se dá řešit všechno.. včetně toho,že jsi podepsala úvěr,který byl konkrétně na koupi bytu.. a ta koupě se uskutečnila.. a ty můžeš doložit výpisem,že se na jeho splácení podílíš..
Trochu jiný příklad,jde spíš o to nesezdání.. kamarádka měla přítele,na svém účtě peníze z prodeje svého bytu.. on se dostal do exekuce za neplacení alimentů,ona mu velkoryse veškeré jeho dluhy poplatila ( v dohlednu,že bude svatba,děti atd ),neměli na to žádné papíry,nic nesepsali.. po čase šli od sebe a ona z něj ty peníze vysoudila,na základě výpisu z banky.. je to zhruba 2 roky stará záležitost..
Jen jsem tím chtěla říct,že peníze se dají dostat zpět,i když nejsou dva svoji,tobe držím pěsti 😉😉
@biedronca Napíšu svoji zkušenost. Myslím, že není úplně na místě mu vyčítat, že ve svých 30 "nedospěl". Není to ničí povinnost. (Ostatně, jak jsi sama psala, ty jsi o svatbu nestála, nezačínala o ní, s dítětem jsi čekala.) Spíš se jasně ukázalo, že každý máte priority jinde a že váš vztah, přestože dlouho vydržel, není vyvážený a funkční a nadále životaschopný.
Já jsem chodila s expřítelem 6 let. Bydleli jsme spolu, byli jsme spolu na 8 svatbách jako pár. Všichni říkali, jak máme začít pomalu myslet na rodinu atd. (Já jsem se ani vdávat, ani mít děti nechtěla.) Ale prostě to mezi námi nebylo takové. Docela jsme si rozuměli, bylo nám spolu fajn, ale i když mě občas napadlo, že by to bylo asi pěkný vzít se, tak na to ten vztah prostě neměl.
Poslední půlrok začaly narůstat drobné neshody a "blbosti", kvůli kterým nebyla atmosféra doma úplně fajn. Nevěděla jsem, co s tím. Jedním z impulzů, že je třeba to změnit, bylo, když jsem si nechala udělat osobní horoskop (já na tyhle věci moc nejsem) a ta paní (známá mé dobré kamarádky) mi řekla jednu důležitou věc: každý jsme odpovědný jenom sám za sebe (a ženy ještě za své malé děti). Není třeba cítit se provinile, že nesplňujeme očekávání toho druhého a taky nemůžeme čekat, že se druhý člověk změní nebo něco udělá. S tím přítelem jsem se rozešla. Střádalo se to postupně. Na Silvestra jsem si ráno sbalila batoh a řekla mu, že končím, že se jenom vzájemně trápíme, není to ničí chyba, asi bychom spolu vydrželi i dál, ale nemá to cenu.
Do nového roku už v jsem vstupovala sama. (Za ty roky jsme taky museli řešit nějaké majetkové věci - nábytek, hrnce, byt.) Chtěl se vrátit k sobě, řekl, že si mě chtěl vzít, což nikdy předtím neřekl, ale já už se rozhodla. Na Valentýna jsem se opila s kamarádem, který se zrovna taky rozešel, a řekla jsem si, že štěstí musím jít naproti. Založila jsem si profil na seznamce a hned napsala klukovi, který se mi moc líbil, jestli by šel na kafe.
Po první schůzce už jsme spolu byli pořád. Bez očekávání. Nevěděla jsem, jestli je to na pár dní, na měsíc? Bylo to úžasný. Po měsíci jsem otěhotněla. Další měsíc to zjistila. Za půl roku jsme měli svatbu (budeme mít zítra 3 výročí) a první syn se narodil před Vánocema. Druhý před rokem.
Věřím tomu, že některý věci jsou předurčený, ale musíme jim jít naproti a nebránit se jim.
A myslím, že ve Tvém případě nemá cenu lpět na dlouhém vztahu, ale posunout se dál. Tenhle o to nestojí. A svatba není cár papíru, je to především rituál, přechodový rituál do další etapy života.
Přeju hodně štěstí!
Diskuze se tady docela rozjela a nemam moc prostor to ted cist... jedna vec me zarazi, na zaklade blbe diskuze se vzdat dlouholeteho vztahu? Nikdo z nas nevi, to u @biedronca skutecne je... ale uvedomuje si tady nekdo, ze on se taky tesil na mimi a taky musi nejak po svem zkousnout, ze to nevyslo, resp., ze to opet nevyslo? On byl ten, kdo mluvil o svatbe, autorka svatbu nechtela, ted si to nejak rozmyslela a v dobe, kdyz je raneny a potrebuje se tzv.schovat do kouta, zacne na nej vytahovat svatbu, kterou pred tim odmitala (mozna mohla byt uz davno vdana, kdyby tehdy chtela), dluh, do ktereho se dobrovolne dala... Hele, ja si taky myslim, ze motorka je hovadina, ale nechce motorku za 300 tis, ale psalo se za 30 (mozna 40). Kdyby tady ale psala autorka, ze prisla o mimi a chce si udelat radost a chce si jako naplast koupit neco za 30 tis a ze partner ji v tom brani, tak ji tu vsichni fandite a pisete, jaky je hajlz, ze ji to nedopreje. Coz o to, ale motorka za 30 tis, ne, ale dovolena do Turecka, predpokladam, ze allinkluzive, ktera asi taky nebyla jen za par kacek, hned po mozna uspesne insemineci a letecky, to uz jo.... tak proc jsou finance na drahou dovcu a to je v poho utraceni, ale na levnou motorku uz to je problem? Vim, ze mi napisete, ze tady opravdu nejde, ze jde o jine problemy... ale opravdu? Jde opravdu o jine problemy? Ktera z nas byla u nich doma a vi, jak se chova autorka a jak jeji partner. Vidime to jen z uhlu pohledu autorky a ta nepise vse. A navic, nikdo nebere v potaz to, ze na ni pusobi hormony, prvne nadopovani, aby byla ovulace, pak tehu, ktere po dovolene se ukazalo jako neprosperujici, do toho revize a najednou je partner po 9ti letech ten nejhorsi, jen proto, ze po teto smutne udalosti nemysli na svatbu. Uprimne, ktera z Vas na jeho miste by ted myslela na svatbu? Chlapi jsou chlapi, mysli jinak, chovaji se jinak a bolistky taky si leci jinak.
@priefi Máš v něčem pravdu. Jen taková poznámka - na dovolenou pokud vím jeli oba dva. Motorku - tu si on chtěl koupit on pro sebe. Nevím, ale moc bych asi nesrovnávala finance investovaný do společný dovolený a něco, co si chce koupit někdo jen pro sebe. Máš ale pravdu v tom, že nevíme, co se skutečně u nich doma děje a všechny příspěvky jsem taky nečetla. Já osobně bych třeba ale investovala peníze do dovolený, než abych si koupila něco (co stojí několik tisíc) sama pro sebe (pokud by se jednalo o nějakou kravinu podobný té motorce). Nevím, ale já být na místě autorky, tak bych z toho vztahu odešla. To je vztah, který ji dle mýho názoru už nemůže naplňovat.
@ruzicka06 ja si myslim, ze hlavni kamen urazu je to, ze se nedari to mimi. Nejeden par na tom ztroskotal, pak uz se jen hledaji dalsi a dalsi problemy,.aby se ze vztahu vymotalo ven. Jenze z toho, co jsem pochopila, tak problem v poceti je zrovna u autorky. Cili chapu,.ze zacala ztracet pudu pod nohama a snazi si pojistit to, ze kdyby sli od sebe, aby neprisla o finance a nemusela splacet cizi dluh. On z druhe strany ted potrebuje zahnat myslenky jinam. Ale bylo psano,.ze od motorky uz upustil (resp.od sveho dlouholeteho snu, o kterem autorka vedela uz dlooouho, kdyz svatbu a dite neresila). To jestli ji vztah naplnuje nebo ne, vi jen ona. Navic, jak uz jsem psala, myslim, ze problem je v tom, ze zase bylo zt. A co se tyce te dovolene, kdyz brecim, ze nemam prachy, jedu jinam, kde to je levnejsi. Navic let letadlem na zacatku tehu se nedoporucuje, jedna vec je zmena tlaku, druha vec je radiace (na to me upozornoval muj lekar), zda to tehu by bylo nebo nebylo prosperujici i bez dovci, je tezko rici. Stalo se to tak, jak melo. Pokud se to stalo, protoze maji jit od sebe, je to urco lepsi, ze to neodskace dite, ktere je pri rozchodu na tom vzdy nejhure. 9 let je dlouha doba, jedna se o prechozeny vztah, ktery potrebuje zmenu, tady se bohuzel prozatim nekona. Nekdy zmena je prave to dite, nebo svatba atd., nekdy bohuzel rozchod. Treba musi jit od sebe, aby nasli nekoho lepsiho, anebo aby zjistili, ze bez sebe nedovedou byt... gro je v tom, zda mezi nima je jen zvyk, nebo i laska
@priefi No nám se taky nedařilo mimi a to přes 3 roky, 2x jsem potratila. A chlap se ke mě nezačal chovat tak jak ten autorky k ní...naopak. Víc nás to ztmelilo. I taková špatná událost, jako je potrat nebo prostě marná snaha o mimi prověří pevnost vztahu. A já myslím, že ten autorky je už u konce a pochybuju o tom, že to ještě ,,slepí". Myslím, že jim každému bude lépe s někým jiným. Za 9 let už by si měl chlap sakra uvědomit, co vlastně chce. Je mu pomale 30, to už by měl hodně uvažovat nad rodinou a ne jen nad kravinama, jako co si koupí.

Ale stejne 500tis na 20let je strašně dlouho, na tom mi nepřijde nic vyhodneho. Kdyby se to aspon zkratilo, sice by byla vyssi splatka, ale taky menší přeplatek.