Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@ruzicka06 tak jasně, kdo to tak chce a plánuje, ale za mě vyhozené peníze z okna, nikdy bych nedala do svatby 100 tis i kdybych byla milionářka, za těch pár hodin a jídlo, to není pro mě nic hodnotného ani užitečného; nejčastěji se rozvádějí právě ti, co dali za svatbu majlant, proto já jsem v klidu ;o))
@klea81 Jo v poho, každý máme jiný názor. Pro mě to vyhozený peníze nebyly třeba vůbec. My bychom neudělali třeba žádnou ,,garden party", kor když máš na svatbě i členy rodiny v důchodovým věku (tím tento způsob hostiny nikomu ale neshazuju, jen to neuznávám). Pro mě nebylo důležitý mít jako drahou svatbu (a opravdu bych neřekla, že naše svatba byla drahá, jsou daleko daleko dražší), ale aby to mělo trochu úroveň. Teď jsem si to zrovna počítala a jen já a manžel jsme dali do svatby něco přes 40.000,- tisíc (šaty, oblek, prstýnky, kytky, oznámení, hudba, foto, dorty na stůl). A na darech se nám vrátilo asi 30.000,- takže víc jak 2/3 což je hodně dobrý. Pro nás to teda žádný majlant fakt nebyl. A to jsem v té době vydělávala fatk směšný peníze. Je to o tom, na co člověk chce a nebo nechce dát peníze. Jen poznámka: jak víš, že nejvíce se rozvádějí ti, co za svatbu dali majlant..??? To slyším teda poprvý 🙂
@biedronca sleva na manzelku je fajn, pres 21tis. nechodi jen tak cestou 😉 My meli krasnou svatbu, sice mensi, ale my ji tak chteli, nepotrebobali jsme na svatbe mit lidi, ktere pomalu ani nezname. Kdybychom meli pozvat vsechny, co si brousili zuby, ze pujdou na nasi svatbu a od toho odvijet i rodinu z obou stran stejne, tak 200 lidi by bylo asi malo. Vim, ze manzelova babicka byla zklamana,.ze jsme nepozvali jejiho svagra s manzelkou a jejich deti s rodinami (coz oni byli taky dotceni), ale kdybychom meli brat i z me strany takto vzdalenou rodinu a z manzelovy strany ze strany jeho maminky, ktera ma extra pocetne sourozence, tak se mozna ani na 500 nezastavime. Pozvali jsme jen ty, se kterymi jsme se stykali a patrili do blizke rodiny, pokud nekdo nesplnoval obe podminky, pozvan nebyl s vysvetlenim, ze na obri svatbu proste nemame.
Jen dám tip - vemte se v odpoledních hodinách 🙂 My měli svatbu ve 3 odpoledne, všichni byli najedení a odpočatí. Během dopoledne jsme chystali raut. Společné jídlo byla polévka, pak co kdo chtěl, řízečky, saláty, studené mísy, zákusky. Víno jsme měli své. Platili jsme jen pivo a vybrané nealko. Měli jsme 75 hostů (večer víc) a platili jsme cca 35 tisíc sakumprdum, vše se nám vrátilo v obálkách.
@kajalka No svatba odpoledne je pravda, že odpoadá oběd a+ vecerní raut. Tak je jeden raut, a lidi si jí, jak kdo chce 🙂
a spolenčná polévka, je dobrý nápad a pak at si jde "kazdý po svých". :D
Za 75lidí, vcetně šatů, prstýnků, rautu, fotograf atd jste utratili JEN 35 tis?????
Ono ne vždy se musí nutně svatba prodražit. Záleží samozřejmě na nátuře Vašich přátel a rodině, i na tom, zda dávají dary nebo ne. Ale třeba my řekli, že chceme místo darů příšpěvek na svatební cestu a nakonec jsme zaplatili za svatbu kolem 90 tisíc a zpět se nám dostalo kolem 100 tisíc. Celkem bylo kolem 95 lidí.
@biedronca ta svatba je o tom, co vse na ni chces mit, zda potrebujes blbosti nebo ne. My jsme treba nemeli dj, pousteli jsme si hudbu sami a bylo to fajn, holubice a kocar? Dalsi zbytecny kyc, meli jsme lampion stesti ve tvaru srdce, ale z duvodu sucha jsme ho nemohli vypustit 😂 Pozvanky, oznameni, vonicky jsem si delala sama a byly krasne a luxusni, nikdo by nerekl, ze to je domaci prace, stalo me to hodne casu a nervu a ani nevim, jak se mi to takove krasne povedlo, ale stalo to za to. Saty jsem mela krasne z Polska se vsim vsudy (zavoj, zesilujici spodnicka, bolerko....) 10tis., kdyz se chce, jde vse za maly peniz. Naklady hostiny se odviji od toho, kde to mas, zda to muze byt klasicka restaurace se salem, nebo to musi byt luxusni wellnes hotel, pokud to prvni, pocitej, ze to vyjde cca 1000kc osoba.
@astyna @klea81 No nevím..to je asi náhoda holky. A už vůbec je asi náhoda místo uzavření sňatku...🙂 Já to fakt neslyšela toto a ani si to nemyslím. Když na to někdo peníze má, ať si klidně udělá dražší svatbu. My drahou svatbu neměli - proč ji taky považovat za drahou, když jsme na to měli našetřený a ještě nám něco z našetřených peněz zbylo. Příjde mi to divný ,,pravidlo" že kdo má dražší svatbu, má se bát, že se jednou rozvede. To jako sorry holky 🙂
ahoj, my staveli dům před svatbou... velka castka byla ma z prodaného bytu, něco malo jsme uz nasetrili spolu, něco byla hypotéka.... u notare jsme měli sepsane , ze pokud se priteli něco stane, vse dedim ja...bylo by to fakt silene, kdyby pul domu schrabla jeho rodina a ja mela pul domu a hypo, kde jsem byla jako spoluzadatel......... kazdopadne dite bylo az po svatbe.. ja rekla, ze jinak nerodim.. pritel, manzel to bral také jako car papiru..... dnes uz to i on vidi jinak.. jen to spolecne jmeno z nas dela rodinu, nemusíme resit problémy se jmenem u lekaru, ted treba ve skolce , kam nastupuje syn a pod.... a nemusim mluvit o tom, ze to proste vypada lepe....proste rodina tak vypadat ma...
jinak svatba.. pronajali jsme sal na vesnici za 1500 , měli vesnickou kapelu za 3000, saty jsme koupila na aukru za 2000, mamka mi je trošičku poupravila, doplňky .. jako vyzdobu na auto.. něco aukro, něco bazos, kytku jsem uvázala sama...manzel mel nove obleceni.. oblek jsme za slusne peníze v jeho velikosti nesehnali.. tak mel kalhoty, vestičku a kosili.. odmítl dat jen za sako 6500 ..🙂)....dorty jsme delali den před svatbou s mamou vecer, kolacky jsme pekli den před svatbou rano, cukrovi den před tim, na internetu jsem koupila krabičky a vse naskládala sama.....slane pohosteni , limo, alko, vino.. a pod. jsem kupovala asi 3 mesice dopředu postupne..v akcich.. pili jsme to ještě pul roku po svatbe a nejaka flaska tu asi bude dodnes.....den před svatbou jsme nakoupili salamy, syry a pod...v noci vse poskladali na talire.... pecivo kupoval manzel rano v den svatby.... vyzdobu salu jsme delali sami den před svatbou.. manzel varil navíc kotel gulase na veceri, moje mama svickovou, knedliky jsme koupili.....obed nam uvarili ve zdejsi hospode, navíc nam jidla roznesli, jeden cepoval pivo a piti.. sud piva jsme měli také ze zdejsi hospody... zenska vzadu myla nadobi a uklízela... to bylo super...pro nas bez starosti..... obec navíc zdejsim zapujcuje zdarma bile ubrusy a v cene salu je i to, ze je vypere..🙂)))....kapela hrala na podiu... koupili jsme par kompaktu, ohnostroj byl super, bohate to stacilo...odvoz všech nam zajistil znamy svou dodávkou, takze stacilo zavolat a prijel.......nakonec zdarma, pry svatebni dar 🙂). dva dny před svatbou tedy byly krute, nespali jsem , makali a litali..ale stalo to za to.. svatba nas stala 60000 komplet s e vsim .. , bylo tam 35 lidi, vecer o pet vic.... a na peněžních darech jsme dostali 65000 + nejakych par daru hmotných .....většinu věci jsme uz měli, zili jsme spolu, ja par let uz i s nekym jinym, domacnost jsem mela takřka zařízenou.. prachy pro nas byly vetsi prinos, když jsme delali dům......jo a prstýnky mame z chirurgicke oceli, nebyli pro nas dulezite, nosili jsme je chvili a ted nam lezi ve skrince 🙂)....svatebni oznameni jsem nechala delat, to muselo byt 🙂)....
jinak znami dali za svatbu 120000, druzi 100000 ....ale nevarili si vůbec, nechali pohosteni na restauraci...
nam bylo také tolika penez lito, ale parba to byla dobra, to jako joooo...
jo a doma jsem uz s detma 3,5 roku.. sleva na manželku je temer 25000, na první dite asi 14000, na druhé 19000... pokud ma chlap slusny plat, muze s e mu vrátit vse..... navíc třeba skolkovne, část z uroku z hypotéky, da se tam vlozit i vyssi penzijko... ono se muze fakt vrátit docela dost penez....u nas to nechavame na jednou za rok... takze v dubnu manzel miva kraaasnou vyplatu.... a jako financni injekce, pokud je zenska na rodicaku , je to sakra znat...
@biedronca ja myslim ze pokud jsi typicka zenska, tak umis cist mezi radky a poznas jakym smerem se mu honi myslenky. Ostatne jste spolu skoro 10 let, bylo by primo blaznostvi mit v tak zasadnich vecek zmatek.
Ahoj, můj pohled na svatbu je takový, že to není o dvou lidech, ale o spojení rodin, takže i rodiny nám pomáhaly, protože se toho účastnily jejich děti.
1) právníka, zjistit možnosti v životě bez dítěte a sňatku
2) sednout s přítelem, sepsat si, co chcete na svatbě, pak zjistit, kolik co stojí, pak škrtat, pak nacházet rezervy v přátelích, rodině. Udělejte si to podle sebe, pokud se zlvádnete nepoměřovat s jinými svatbami, co měly holubice 😀 kočár 😀 😀 a kouzelňoučké fotečky 😀 😀 😀 (5 let po svatbě nemáme ani album, a je nám to fuk, manželství šlape,... no spíš to uhání, když kouknu na kalendář).
Příprava svatby, rozpočtu je něco, co jste zřejmě nikdy ani jeden nedělali a je to na přípravu náročné - ne finančně, ale mozkově. Dobrý je si vzít k ruce nějakého pomocníka, vykonavatele, obvykle to bývají svědci. Zařídit, zjistit...
3) miminko
Mějte se rádi.
Jo a já bych peníze na auto vrazila aspoň částečně do mimořádné splátky hypo. Zvlášť, když jak uvádíš, si můžete auto půjčit u rodičů.
@elikup Neříkám nic, pokud se rodiče sami nabídnou, ale chtít po nich sama příspěvek na svatbu, to bych se musela propadnout hanbou. Svatba je dokladem, že ti dva začínají nový, samostatný život, už nejsou závislí na rodičích a jsou samostatnou jednotkou. Tak je dost ironie, aby to financovali staří rodiče, kor když jde o zbytečné náklady. Protože samotný obřad ja zdarma a ten oběd by jistě zvládli uvařit.
Tak jedem znamy si vzal dokonce na svatbu pujcku. Manzelka mu to porad vycitala,tak sli od sebe. Ja nepisu,ze toje pravidlo,jen mam kolikrat pocit,ze ty velke svatby jsou spis na odiv pro ostatni. Ja si vlastni svatbu ani neuzila,to bylo plno zarizovani pred,behem a to jsme meli jeste 10m syna. Pokud jde nekomu o princip manzelstvi,nepotrebuje humbuk kolem.
@astyna Otázkou je, co pro každýho znamená pojem ,,drahá svatba". Pro mě naše drahá nebyla. Takže se tím pádem nebudu a ani nemůžu srovnávat s nějakým Tvým známým, který si vzal na svatbu půjčku - to byla od něj taky s prominutím pěkná blbost. Asi měl o dost dražší svatbu...Pořídím si přeci jen to, na co mám. Půjčovat si na věci typu svatba, dárky a pod. je naprostá blbost. Tak zařizování máš u každé svatby. Pokud jste měli svatbu a už měli prcka, tak to chápu, že to bylo o dost složitější to zařizování. Ale tak zase byla to vaše volba prvně si pořídit dítě a pak až svatbu. To já bych třeba dítě před svatbou nechtěla. V tom jsem byli vždy s manželem za jedno. Takže jak píšeš humbuk kolem svatby někdy je. Ale pro mě humbuk znamená, když máš na svatbě támhle třeba 100 lidí, máš tam kravinky typu vypouštění holubic a pod. (pardon tím se nechci nikoho dotknout, kdo to měl).
Pro me je humbuk vse po obradu. Asi tak. Jeho pujcka byla na ctvrt mega,protoze si ten den proste chteji uzit. No uzili,jen na to museli myslet dost casto.
Nas syn je svetak odmala,takze onem jsme na svatbe ani nevedeli. To nebyl problem. Spis jsem nemela po ruce zadnou organizacne schopnou osobu,az se pak tchan chopil zabavy a my meli volno.
@biedronca super🤗👍 mas v tom jasno. Ono je to i pro samotnou zenskou tezky si priznat, ze tu svatbu fakt chce, ze po ni touzi, ze chce nosit parnerovo jmeno, kdyz zrovna protejsek stagnuje nebo ma jiny názor😇 prosla jsem si tim v byvalem vztahu, prislo mi to me priznani jako skoro forma ponížení😕 ale ulevilo se mi, vedela jsem co chci. Pak jsem po osmi letech zmenila vztah, protoze zde bych se nedockala ani svatby ani mimca a nasla si jineho přítele. Mimco mame a svatba? Veris, ze s timhle chlapem mam pocit, ze mam prostě vsechno a nic vic nepotrebuju? Ten kdo mluvi o svatbe u nas je on😂😇 tak asi nekdy se vezmem, ale v tomhle vztahu tu jistotu svatby vubec nepotrebuju, nevyhledavam, mam vse, co jsem kdy chtěla👍
@astyna No tak v tom mám asi jiný názor co se týče toho ,,humbuku". Každý si užívá dle svýho. Ale 250.000,- za svatbu?? A ještě na půjčku?? No tak to už je teda fakt dost peněz...no co se týká zábavy, tak to má stejně na starosti většinou někdo z hostů - třeba svědci, kamarádi..protože to většinou je jako i překvápko pro novomanželé, co se tam bude dělat za soutěže a tak. Takže si to nevymýšlí oni, ale někdo ze svatebčanů. Teda takto to znám já a my to tak také měli. Ale někdy si to mohou novomanželé sami udělat, ale to už není taková sranda, když o tom vědí.

@klea81 My jsme třeba měli na hostině 30 lidí a hostina stála 25.000,-. Což mi nepříjde jako extra moc. Ale je fakt, že pomohlo, že to platili obojí rodiče na půl. A co se týká těch 100.000,- to je asi myšlený celkově úplně náklady na svatbu. Já bych řekla, že my drahou svatbu neměli nějak extra moc (s vyjimkou drahých prstýnků). Ale když si to vše sečteš, tak ono se možná k těm 100.000 dá přiblížit a ani si to člověk neuvědomí. Ale jak říkám, to je za všechny náklady komplet. Taky jsme mohli více ušetřit, ale my peníze na to na všechno měli dlouho dopředu našetřený.