Jak se vyrovnat se stresem z nepořádku před příjezdem rodiny?
Ahoj, na vikend k nam maji prijet nasi. Jezdi sem zhruba jednou za rok, vic ne, protoze pracuji a dle jejich slov si to nemuzou vice dovolit...
Mame tri deti, absolutne zadne hlidani. My bychom i jezdii casteji k nim, ale sbalit tri decka a do toho zajistit hlidani velkeho psa, je pro nas proste problem, kdyz bydli v byte. Takze my tam jsme taky tak jednou za rok.
Odstehovali jsme se s manzelem z Prahy na Moravu, kde jsme oba studovali a uz tu zustali, protoze se nam tu zkratka libi. Bydlime na vesnici v domecku, ktery se tak trochu rozpada, ale na vetsi rekonstrukci nemame momentalne penize. Alespon ne ted, kdyz jsem stale na rodicaku.
A ted k veci. Jsem v totalnim stresu z toho, ze prijedou a doma bude bordel. Je to hrozne frustrujici, protoze jsem se narodila do vzdelane rodiny, ktera si potrpi na sterilni poradek. A ja jsem byla vzdycky cerna ovce rodiny - rozlitana amazonka s plno zajmy a hlavne neschopna udrzet poradek. Vyslechla jsem si z dob detstvi vety typu - no fuj, styd se! Takova hanba! Vzdyt jsi holka! No to je nechutny. Ja to nechapu, jak muzes mit v tom pokoji takovy bordel!
Uprimne, ja to taky nechapu. Az v dospelosti jsem zjistila, ze mam ADHD a cele mi to konecne dava smysl, proc jsem cely zivot roztrzity chaotik, ktery neustale generuje bordel.
Nicmene stale mam utkvele v hlave, ze to je vec, za kterou bych se mela sakra stydet a mela bych umet mit doma poradek. A ja, i kdyz se fakt snazim, prisaham! Tak to proste nezvladam a upadam do depresi.
A tim, ze nemame opravdu zadne hlidani a jsme s manzelem na ty deti sami, tak jsem rada, ze pofackuji jenom to nejdulezitejsi.
No a nasi maji prijet v patek a ja jsem uplne v prdeli, protoze tady proste nezvladnu uklidit. Manzel prijzdi domu v pet a samozrejme se mu taky nechce surovat barak.
Nejhorsi je, ze me to tak psychicky depta, ze se mi rozjelo moje chronicke onemocneni, ktere me v tom uklizeni limituje. Kdyz jsem v pohode, tak ta nemoc je v remisi (spi a neprojevuje se) a ve chvili, kdy jsem ve stresu, tak se rozjede se vsemi priznaky a to pak nejsem schopna vubec niceho. Coz je prave ted 😳
A za mesic ma prijet moje ultrasterilni sestra a to bude jeste vetsi stres, nez rodice.
Pritom vim, ze me maji radi takovou, jaka jsem. V mnohem me obdivuji, protoze zase umim veci (v umeleckem smeru), ktere by zase nezvladli oni... ale mam to v sobe tak zakorenene - ten stud tu hanbu - ze me to uvadi do neskutecneho stresu...
Ma to nekdo podobne...? Mate nekdo nejakou radu ci zkusenost, jak se toho zbavit a jak se smirit sama se sebou?
Každý den udělej něco nebo paní na úklid,já když přijede návštěva tak vysaju a vytru( den předem),uklidím koupelnu( to si vyberu zase jiný den,který se mi hodí nejvíce),dám čisté ručníky,když mám plný koš prádla vyperu a hodím do sušičky,stejně bych musela vyprat,ale mám být 2 + kk jo a lednicí neumyvam, popravdě zkažený jídla v lednici nemyvame,jo a ještě umyjí kávovar,vyhodím bordel v tom zásobníku,doplním vodu,doplním kávu když je třeba,ať je připravený na použíti,dál neřeším ,že budou všude hračky a jestli by se mamce něco nelíbilo může uklidit ona a mám taky tři děti a samozřejmě vyperu potahy na pohovce( mojí rodiče spí na pohovce), povlečení mají z minula,tohle neřeší a když v tom spali jednou ,tak mi sami řekli ať to neperu a nechám na příště ,takže povlečení peru až po druhé návštěvě
Tak do špíny bych si tedy návštěvu nezvala. Já si dělám seznamy věcí, co musím udělat ten den, tenhle týden a co výhledově. Zkusila bych zapojit děti nebo manžela (buď ať uklízí nebo hlídá), a základ je špíně předcházet. A možná bych i přemýšlela proč mám barák, když ho nestíhám udržovat, zda by vám v menším bytě nebylo lépe.
no, ja jsem taky bordelar. Pokud bych z toho mela az takovej stres tak bych je proste nezvala. Psovi nasla hotel a jela k rodicum já. A taky-oni te snad neznaji? Vi jaka jsi a jaky to mas doma. Asi bych jim rekla ok-prijedte ale esi hodlate kritizovat zase moje obydli tak bud budem jezdit jen my k vam a nebo si to odpustte a nic nerikejte.Ja jsem taky vychvana tak ze cizi lidi nesmi videt bordel takze kdyz ma nekdo dojit tak uklizim 4 dny :D ale nekdy mi udela tatka "prepadovku" ze treba potrebuje neco s telefonem tak to nestihnu uklidit ale on jen nakoukne a rekne..no tady je ale bordel :D a jde pryc-neresim
Musim ale rict ze ted jsem se docela polepsila a pomohlo mi v tom uvedomit si 2 veci abyx to zaclo fungovat a to najit dobu kdy je to pro tebe nejschudnejsi a to je pro me treba vecer kdy vim ze jsem sama panem svyho casu a nikdo po me nic nechce a za druhy si uvedomit ze pokud se clovek opravdu premuze, pak nelita 4 dny s hadrem jak vul
Haha ty jsi případ🙂. Jsem taky výtvarník, dělala jsem neustále bordel, ale časem jsem si vycepovala domácnost a na skříni není prach. No a proč beřekneš mámě, nebo sestře ať se ti pomůže? Vždyť je to rodina. A nimochodem v bytě se snadno uklízí, oproti domečku. Bude to dobré🙂

@nazka ja jsem ve fb skupince - pani na uklid, hlidani deti. Tak nejak se to jmenuje a je tam hodne nabidek i poptavek. Jednou si tam svou vyvolenou pani najdu 😂 Ja bych chtela pravidelny a dokonaly uklid 😄
Jinak rodice neprijeli, prepadla je chripka.
Manzel videl vybzikanou zenu, tak me vyhnal ven a naklidil tu sam.
Nicmene ja furt vidim nefokonalosti a docela ze me opadl stres, kdyz vim, ze neprijedou 😅😅
Bolesti na lusknuti prstu prestaly 🫣