icon

Jak se vyrovnat se stresem z nepořádku před příjezdem rodiny?

24. zář 2024

Ahoj, na vikend k nam maji prijet nasi. Jezdi sem zhruba jednou za rok, vic ne, protoze pracuji a dle jejich slov si to nemuzou vice dovolit...
Mame tri deti, absolutne zadne hlidani. My bychom i jezdii casteji k nim, ale sbalit tri decka a do toho zajistit hlidani velkeho psa, je pro nas proste problem, kdyz bydli v byte. Takze my tam jsme taky tak jednou za rok.
Odstehovali jsme se s manzelem z Prahy na Moravu, kde jsme oba studovali a uz tu zustali, protoze se nam tu zkratka libi. Bydlime na vesnici v domecku, ktery se tak trochu rozpada, ale na vetsi rekonstrukci nemame momentalne penize. Alespon ne ted, kdyz jsem stale na rodicaku.
A ted k veci. Jsem v totalnim stresu z toho, ze prijedou a doma bude bordel. Je to hrozne frustrujici, protoze jsem se narodila do vzdelane rodiny, ktera si potrpi na sterilni poradek. A ja jsem byla vzdycky cerna ovce rodiny - rozlitana amazonka s plno zajmy a hlavne neschopna udrzet poradek. Vyslechla jsem si z dob detstvi vety typu - no fuj, styd se! Takova hanba! Vzdyt jsi holka! No to je nechutny. Ja to nechapu, jak muzes mit v tom pokoji takovy bordel!
Uprimne, ja to taky nechapu. Az v dospelosti jsem zjistila, ze mam ADHD a cele mi to konecne dava smysl, proc jsem cely zivot roztrzity chaotik, ktery neustale generuje bordel.
Nicmene stale mam utkvele v hlave, ze to je vec, za kterou bych se mela sakra stydet a mela bych umet mit doma poradek. A ja, i kdyz se fakt snazim, prisaham! Tak to proste nezvladam a upadam do depresi.
A tim, ze nemame opravdu zadne hlidani a jsme s manzelem na ty deti sami, tak jsem rada, ze pofackuji jenom to nejdulezitejsi.
No a nasi maji prijet v patek a ja jsem uplne v prdeli, protoze tady proste nezvladnu uklidit. Manzel prijzdi domu v pet a samozrejme se mu taky nechce surovat barak.
Nejhorsi je, ze me to tak psychicky depta, ze se mi rozjelo moje chronicke onemocneni, ktere me v tom uklizeni limituje. Kdyz jsem v pohode, tak ta nemoc je v remisi (spi a neprojevuje se) a ve chvili, kdy jsem ve stresu, tak se rozjede se vsemi priznaky a to pak nejsem schopna vubec niceho. Coz je prave ted 😳
A za mesic ma prijet moje ultrasterilni sestra a to bude jeste vetsi stres, nez rodice.
Pritom vim, ze me maji radi takovou, jaka jsem. V mnohem me obdivuji, protoze zase umim veci (v umeleckem smeru), ktere by zase nezvladli oni... ale mam to v sobe tak zakorenene - ten stud tu hanbu - ze me to uvadi do neskutecneho stresu...
Ma to nekdo podobne...? Mate nekdo nejakou radu ci zkusenost, jak se toho zbavit a jak se smirit sama se sebou?

Strana
z2
autor
27. zář 2024

@nazka ja jsem ve fb skupince - pani na uklid, hlidani deti. Tak nejak se to jmenuje a je tam hodne nabidek i poptavek. Jednou si tam svou vyvolenou pani najdu 😂 Ja bych chtela pravidelny a dokonaly uklid 😄
Jinak rodice neprijeli, prepadla je chripka.
Manzel videl vybzikanou zenu, tak me vyhnal ven a naklidil tu sam.
Nicmene ja furt vidim nefokonalosti a docela ze me opadl stres, kdyz vim, ze neprijedou 😅😅
Bolesti na lusknuti prstu prestaly 🫣

martinka0209
27. zář 2024

Každý den udělej něco nebo paní na úklid,já když přijede návštěva tak vysaju a vytru( den předem),uklidím koupelnu( to si vyberu zase jiný den,který se mi hodí nejvíce),dám čisté ručníky,když mám plný koš prádla vyperu a hodím do sušičky,stejně bych musela vyprat,ale mám být 2 + kk jo a lednicí neumyvam, popravdě zkažený jídla v lednici nemyvame,jo a ještě umyjí kávovar,vyhodím bordel v tom zásobníku,doplním vodu,doplním kávu když je třeba,ať je připravený na použíti,dál neřeším ,že budou všude hračky a jestli by se mamce něco nelíbilo může uklidit ona a mám taky tři děti a samozřejmě vyperu potahy na pohovce( mojí rodiče spí na pohovce), povlečení mají z minula,tohle neřeší a když v tom spali jednou ,tak mi sami řekli ať to neperu a nechám na příště ,takže povlečení peru až po druhé návštěvě

majca16
28. zář 2024

Tak do špíny bych si tedy návštěvu nezvala. Já si dělám seznamy věcí, co musím udělat ten den, tenhle týden a co výhledově. Zkusila bych zapojit děti nebo manžela (buď ať uklízí nebo hlídá), a základ je špíně předcházet. A možná bych i přemýšlela proč mám barák, když ho nestíhám udržovat, zda by vám v menším bytě nebylo lépe.

hanka_12345
28. zář 2024

no, ja jsem taky bordelar. Pokud bych z toho mela az takovej stres tak bych je proste nezvala. Psovi nasla hotel a jela k rodicum já. A taky-oni te snad neznaji? Vi jaka jsi a jaky to mas doma. Asi bych jim rekla ok-prijedte ale esi hodlate kritizovat zase moje obydli tak bud budem jezdit jen my k vam a nebo si to odpustte a nic nerikejte.Ja jsem taky vychvana tak ze cizi lidi nesmi videt bordel takze kdyz ma nekdo dojit tak uklizim 4 dny :D ale nekdy mi udela tatka "prepadovku" ze treba potrebuje neco s telefonem tak to nestihnu uklidit ale on jen nakoukne a rekne..no tady je ale bordel :D a jde pryc-neresim

Musim ale rict ze ted jsem se docela polepsila a pomohlo mi v tom uvedomit si 2 veci abyx to zaclo fungovat a to najit dobu kdy je to pro tebe nejschudnejsi a to je pro me treba vecer kdy vim ze jsem sama panem svyho casu a nikdo po me nic nechce a za druhy si uvedomit ze pokud se clovek opravdu premuze, pak nelita 4 dny s hadrem jak vul

vendulis
30. zář 2024

Haha ty jsi případ🙂. Jsem taky výtvarník, dělala jsem neustále bordel, ale časem jsem si vycepovala domácnost a na skříni není prach. No a proč beřekneš mámě, nebo sestře ať se ti pomůže? Vždyť je to rodina. A nimochodem v bytě se snadno uklízí, oproti domečku. Bude to dobré🙂

Strana
z2