Čtvrté dítě ve 39 letech. Jaký na to máte názor?
Máme s manželem 3 děti (6, 4 a 2 roky) a přemýšlíme ještě o čtvrtém dítěti. Kdybych byla o pár let mladší, neváhám ani chvíli a jdu do toho. S dětmi jsme sehraný tým, baví mě to s nimi. Finančně jsme taky dobře zajištění. Hlídací babičky sice nemáme, ale máme možnost si občas zajistit paní na hlídání, když chceme byt s manželem chvíli sami. V podstatě jediné, co řeším, je můj věk. Ted je mi 38 a manželovi 37. Když by se zadařilo, porodím v 39 a to jsem si nikdy nepředstavovala, že bych měla děti takhle pozdě. Jaký na to máte názor vy? Vím, že každý to má nastavené jinak, ale asi potřebuju slyšet i myšlenky ostatních, abych si trochu urovnala ty svoje…
Za mě naopak, tělo zvyklé rodit, dřív se takto rodilo normálně. Ale spíš záleží jak velká je touha.
Pokud jste dobře zajištění....neváhej! Bude to v tobě hlodat i za rok nebo za dva. ( mmch, moje máma měla mojí ségru v 39 letech 😉, takže já to znam i z pozice o hodně staršího sourozence - jsme od sebe o 17 let ).
Jestli se cítíš dobře a dokážeš si to představit, tak to toho jděte, věkové rozestupy ideální 🙂 . Máme taky čtyři a je to jízda 🙂 .
Ne, nesla bych do toho. Z jednoho duvodu, tolik nemocnych deti kolem me, ze bych se bala co se muze stat nam.
Jestli se cítíš dobře a dokážeš si to představit, tak to toho jděte, věkové rozestupy ideální 🙂 . Máme taky čtyři a je to jízda 🙂 .
@jajulin a je to velký rozdíl oproti 3? 😊
Ne, nesla bych do toho. Z jednoho duvodu, tolik nemocnych deti kolem me, ze bych se bala co se muze stat nam.
@kakba Chápu, ale to by pak člověk nemohl mít ani jedno dítě. Mam kolem sebe taky bohužel pár lidi s nemocnými dětmi a všechno jsou to mladé maminky 😔
@anonym_autor My si takhle vymysleli mimčo v 37. Máme 6 letou dceru, chtěla sourozence, tak jsme do toho šli. I když pro mě byl strop 35. Kupodivu se nám zadařilo dost rychle, teď jsem v 8.měsíci, termín mám 22.11., těsně před mými 38.narozeninami. I když jsem ráda že malého čekáme, je ten věk ale už znát, a říkám si někdy jestli jsem si neměla už dát pohov, a radši mít svůj klídek. ..
@kakba Chápu, ale to by pak člověk nemohl mít ani jedno dítě. Mam kolem sebe taky bohužel pár lidi s nemocnými dětmi a všechno jsou to mladé maminky 😔
@anonym_autor jenze ty neresis 1.dite, ale 4. A pokud mas doma zdrave deti, nesla bych tomu proste naproti. Ale je to tvuj zivot. Rikam ti jen muj pohled.
@anonym_autor jenze ty neresis 1.dite, ale 4. A pokud mas doma zdrave deti, nesla bych tomu proste naproti. Ale je to tvuj zivot. Rikam ti jen muj pohled.
@kakba jasné, jsem rada za každý názor 😊
@anonym_autor My si takhle vymysleli mimčo v 37. Máme 6 letou dceru, chtěla sourozence, tak jsme do toho šli. I když pro mě byl strop 35. Kupodivu se nám zadařilo dost rychle, teď jsem v 8.měsíci, termín mám 22.11., těsně před mými 38.narozeninami. I když jsem ráda že malého čekáme, je ten věk ale už znát, a říkám si někdy jestli jsem si neměla už dát pohov, a radši mít svůj klídek. ..
@klokanka31 tak to moc gratuluju! Ten konec těhotenství je náročný, ale uvidíš, že za rok si budeš říkat, že bys nikdy nemenila 😊 Přeju, at je vše v pořádku a máš pěkný porod.
@klokanka31 tak to moc gratuluju! Ten konec těhotenství je náročný, ale uvidíš, že za rok si budeš říkat, že bys nikdy nemenila 😊 Přeju, at je vše v pořádku a máš pěkný porod.
@anonym_autor Děkuju 😊
Já bych měla strach. Ve 40 už není tělo na těhotenství z biologického hlediska stavěné, může být náchylnější na nemoci, zdravotní rizika jak pro rodičku, tak dítě.
Ono je třeba také počítat s tím, že až do dítě bude v pubertě, tak Vám bude cca 55 let. Mám ve svém okolí dost příkladů, kdy takoví rodiče už prostě svého "puboše" těžce nezvládali, protože neměli sílu a ani respekt...
Za mě, do těch 40 zdravotně ještě jakž takž. U mě by víc roli hrálo to, jak zvládám psychicky,emočně, materiálně, prostorově.. jestli mám trochu času i na sebe nebo na partnera, jestli nejsem KO z kojení a nevyspání a z psychické únavy. Pro mě, kdo zvládá tři deti krátce po sobě je neskutečný frajer, obdivuju to a osobně bych to nezvládla, natož přemýšlet o čtvrtém. Je mi 43, děti mam tři, ale trochu s odstupem a mam toho kolikrát plný kecky, i když s manželem fungujeme jako tým, nic není, ze bych mela na krku sama, ze by nepomáhal, byl porad v praci atd. Snažíme se i tak jednou za měsíc udělat čas pro sebe, pohlídají babičky. S puberťáky jsou zas jiné starosti, ale tu denní péči uz nepotřebují. Ale při představě, ze teď mam k nim ještě školkove dítě, mě jímá hrůza. Takze fakt obdiv.
Já bych měla strach. Ve 40 už není tělo na těhotenství z biologického hlediska stavěné, může být náchylnější na nemoci, zdravotní rizika jak pro rodičku, tak dítě.
@anonym_341c42 tak tohle je blbina.
@anonym_autor Mela jsem treti v 38 (ted ma dva mesice) a za me uplne pohoda. Tehotenstvi vpoho, porod a rekonvalescence taky … Takze pokud se na to citis a mas finance, tak smele do toho! 🙂 Ale bejt tebou hrotila bych vsechny mozny vysetreni. Svagrova napriklad vychytala v 45 letech edwardsa a to uz je blby :-/
Za mne ne.Ja osobně bych byla ráda,že mám tři zdravé děti a neriskovala bych .Teď jsou malý ,tak je to fajn.Ale pak když jsou větší,tak jsou to fakt větší starosti.Skola ,kroužky,výběr střední školy a různé vztahy 😄 Já osobně bych to nedala.
Ono je třeba také počítat s tím, že až do dítě bude v pubertě, tak Vám bude cca 55 let. Mám ve svém okolí dost příkladů, kdy takoví rodiče už prostě svého "puboše" těžce nezvládali, protože neměli sílu a ani respekt...
@sigyn ano, myslim, ze jste presne vystihla, nad čím nejvíc přemýšlím. Nemam problém s tim, ze bych ted nezvládla těhotenství nebo male mimi, ale často přemýšlím nad tim, jak se pak bude dite cítit, když bude mít v 1. třídě maminku, co má 45 roku…A pak si zas říkám, ze uz to zas nebude takový rozdíl oproti třetímu, kdyz by byl rozdíl 3 roky. Nebojím se, ze bych mela pozdeji málo energie (soudím podle svých rodičů, kterým je 70 a jsou plni sil a aktivní), ale nechci, aby se dítě pak stydělo za starší rodiče.
@sigyn ano, myslim, ze jste presne vystihla, nad čím nejvíc přemýšlím. Nemam problém s tim, ze bych ted nezvládla těhotenství nebo male mimi, ale často přemýšlím nad tim, jak se pak bude dite cítit, když bude mít v 1. třídě maminku, co má 45 roku…A pak si zas říkám, ze uz to zas nebude takový rozdíl oproti třetímu, kdyz by byl rozdíl 3 roky. Nebojím se, ze bych mela pozdeji málo energie (soudím podle svých rodičů, kterým je 70 a jsou plni sil a aktivní), ale nechci, aby se dítě pak stydělo za starší rodiče.
@anonym_autor ctvrte dite jsem rodila ve 41 letech, pate neplanovane ve 42 letech 😁. Ted mam ctvrte dite v 1.tride, je mi 47 a dcera se za me rozhodne nestydi, ani nevypadam starsi nez jini rodice (a to chodim aktualne na troje tridni schuzky a konzultace, na zakladce mam nyni 3 deti, za rok k nim pribude i nejmladsi). Je to o nastaveni a kondici celkove, pokud se na dite citis a zvladnete ho, jdi do toho.
@jajulin a je to velký rozdíl oproti 3? 😊
@anonym_autor Rozdíl jak v čem. Když se narodilo čtvrté dítko, tak mi jen přišlo, že jsme do rozjetého vlaku přibrali dalšího pasažéra 🙂 . Jistý rozdíl ano, ale nic zásadního. Zpětně mi jako nejnáročnější období připadá doba, kdy jsem měla 3 maličké děti. Všude jsem je musela brát s sebou. Když se narodil čtvrtý, tak dvě starší děti byly ve 2. a 1. třídě. a paradoxně to bylo jednodušší. Bydlíme na maličkém městě, do školy chodí od prvních dní samy, na kroužky v místě taky. Takže dokud byly 3, byla jsem mnohem víc svázaná, s narozením čtvrtého zároveň začalo osamostatňování těch starších.
Za mne ne.Ja osobně bych byla ráda,že mám tři zdravé děti a neriskovala bych .Teď jsou malý ,tak je to fajn.Ale pak když jsou větší,tak jsou to fakt větší starosti.Skola ,kroužky,výběr střední školy a různé vztahy 😄 Já osobně bych to nedala.
@zmrzlinka tohle je asi hrozně individuální. Pro mě bylo zatím nejnáročnější období, kdy to byly prťata totálně závislí na mě. Dvě starší děti mají 15 a 17 let, puberta proběhla (nebo spíš neproběhla 🙂 ) bez jediného zvýšení hlasu, bez jediné hádky. A najednou hop, jsou z nich rozumní dospěláci. Zato ti dva mladší důkladně zkouší, co vydržím 😀 . Ale obecně mi nepřijde, že by starší děti přinášely víc starostí.
@anonym_autor no tak holt bys byla nejstarší maminka ve třídě 🙂 . Někdo musí být nejmladší a někdo nejstarší.
Když byl v 1. třídě náš nejmladší, kterého jsem rodila v čerstvých 35 letech, tak mi taky po pár měsících hlásil, že v prvouce brali rodinu, kolik kdo má roků a že jsem asi druhá nebo třetí nejstarší maminka ve třídě. Ale říkal to spíš jako zajímavost než že by mu to vadilo.
Zato náš nejstarší, ten zase perlil, když jel v sekundě na lyžák. Při odjezdu od školy viděl poprvé rodiče svých spolužáků, byl z toho v totálním tranzu a šeptal mi do ucha: "Podívej se, jak mají všichni staré rodiče. To jsem netušil." Prostě puberťák, no 🙂 . Aspoň předem vím, jak se na mě v pubertálním období budou jednou tvářit spolužáci našeho nejmladšího 😀 .
@anonym_autor Toho se neboj, naše dcera má ve třídě 3 děti, které mají rodiče už 50 leté. A nikdo se nad tím nepozastavuje, i děti vypadají spokojené...

Já ne, ale jsem posera. Za 3 zdravé děti bych byla ráda a dál bych to v tomto věku nepokoušela. Něco jiného je, pokud si žena ve 39 pořídí jedno dítě, protože je bezdětná. Ale 4. opravdu ne.