icon

Čtvrté dítě ve 39 letech. Jaký na to máte názor?

Včera v 18:10

Máme s manželem 3 děti (6, 4 a 2 roky) a přemýšlíme ještě o čtvrtém dítěti. Kdybych byla o pár let mladší, neváhám ani chvíli a jdu do toho. S dětmi jsme sehraný tým, baví mě to s nimi. Finančně jsme taky dobře zajištění. Hlídací babičky sice nemáme, ale máme možnost si občas zajistit paní na hlídání, když chceme byt s manželem chvíli sami. V podstatě jediné, co řeším, je můj věk. Ted je mi 38 a manželovi 37. Když by se zadařilo, porodím v 39 a to jsem si nikdy nepředstavovala, že bych měla děti takhle pozdě. Jaký na to máte názor vy? Vím, že každý to má nastavené jinak, ale asi potřebuju slyšet i myšlenky ostatních, abych si trochu urovnala ty svoje…

anonym_956c23
•
Včera v 18:26

Já ne, ale jsem posera. Za 3 zdravé děti bych byla ráda a dál bych to v tomto věku nepokoušela. Něco jiného je, pokud si žena ve 39 pořídí jedno dítě, protože je bezdětná. Ale 4. opravdu ne.

lis6
•
Včera v 19:00

Za mě naopak, tělo zvyklé rodit, dřív se takto rodilo normálně. Ale spíš záleží jak velká je touha.

rnika
•
Včera v 19:42

Pokud jste dobře zajištění....neváhej! Bude to v tobě hlodat i za rok nebo za dva. ( mmch, moje máma měla mojí ségru v 39 letech 😉, takže já to znam i z pozice o hodně staršího sourozence - jsme od sebe o 17 let ).

jajulin
•
Včera ve 22:30

Jestli se cítíš dobře a dokážeš si to představit, tak to toho jděte, věkové rozestupy ideální 🙂 . Máme taky čtyři a je to jízda 🙂 .

kakba
•
Dnes ve 04:53

Ne, nesla bych do toho. Z jednoho duvodu, tolik nemocnych deti kolem me, ze bych se bala co se muze stat nam.

autor
•
Dnes v 06:38
@jajulin

Jestli se cítíš dobře a dokážeš si to představit, tak to toho jděte, věkové rozestupy ideální 🙂 . Máme taky čtyři a je to jízda 🙂 .

@jajulin a je to velký rozdíl oproti 3? 😊

autor
•
Dnes v 06:39
@kakba

Ne, nesla bych do toho. Z jednoho duvodu, tolik nemocnych deti kolem me, ze bych se bala co se muze stat nam.

@kakba Chápu, ale to by pak člověk nemohl mít ani jedno dítě. Mam kolem sebe taky bohužel pár lidi s nemocnými dětmi a všechno jsou to mladé maminky 😔

klokanka31
•
Dnes v 07:25

@anonym_autor My si takhle vymysleli mimčo v 37. Máme 6 letou dceru, chtěla sourozence, tak jsme do toho šli. I když pro mě byl strop 35. Kupodivu se nám zadařilo dost rychle, teď jsem v 8.měsíci, termín mám 22.11., těsně před mými 38.narozeninami. I když jsem ráda že malého čekáme, je ten věk ale už znát, a říkám si někdy jestli jsem si neměla už dát pohov, a radši mít svůj klídek. ..

kakba
•
Dnes v 08:16
@anonym_autor

@kakba Chápu, ale to by pak člověk nemohl mít ani jedno dítě. Mam kolem sebe taky bohužel pár lidi s nemocnými dětmi a všechno jsou to mladé maminky 😔

@anonym_autor jenze ty neresis 1.dite, ale 4. A pokud mas doma zdrave deti, nesla bych tomu proste naproti. Ale je to tvuj zivot. Rikam ti jen muj pohled.

izz76
•
Dnes v 08:30

@anonym_autor Věk 39 vnímám jako úplně normální věk na porod dítěte.

autor
•
Dnes v 08:35
@kakba

@anonym_autor jenze ty neresis 1.dite, ale 4. A pokud mas doma zdrave deti, nesla bych tomu proste naproti. Ale je to tvuj zivot. Rikam ti jen muj pohled.

@kakba jasné, jsem rada za každý názor 😊

autor
•
Dnes v 08:36
@klokanka31

@anonym_autor My si takhle vymysleli mimčo v 37. Máme 6 letou dceru, chtěla sourozence, tak jsme do toho šli. I když pro mě byl strop 35. Kupodivu se nám zadařilo dost rychle, teď jsem v 8.měsíci, termín mám 22.11., těsně před mými 38.narozeninami. I když jsem ráda že malého čekáme, je ten věk ale už znát, a říkám si někdy jestli jsem si neměla už dát pohov, a radši mít svůj klídek. ..

@klokanka31 tak to moc gratuluju! Ten konec těhotenství je náročný, ale uvidíš, že za rok si budeš říkat, že bys nikdy nemenila 😊 Přeju, at je vše v pořádku a máš pěkný porod.

klokanka31
•
Dnes v 09:31
@anonym_autor

@klokanka31 tak to moc gratuluju! Ten konec těhotenství je náročný, ale uvidíš, že za rok si budeš říkat, že bys nikdy nemenila 😊 Přeju, at je vše v pořádku a máš pěkný porod.

@anonym_autor Děkuju 😊

anonym_341c42
•
Dnes v 09:54

Já bych měla strach. Ve 40 už není tělo na těhotenství z biologického hlediska stavěné, může být náchylnější na nemoci, zdravotní rizika jak pro rodičku, tak dítě.

sigyn
•
Dnes ve 12:12

Ono je třeba také počítat s tím, že až do dítě bude v pubertě, tak Vám bude cca 55 let. Mám ve svém okolí dost příkladů, kdy takoví rodiče už prostě svého "puboše" těžce nezvládali, protože neměli sílu a ani respekt...

andelka
•
Dnes ve 12:18

Za mě, do těch 40 zdravotně ještě jakž takž. U mě by víc roli hrálo to, jak zvládám psychicky,emočně, materiálně, prostorově.. jestli mám trochu času i na sebe nebo na partnera, jestli nejsem KO z kojení a nevyspání a z psychické únavy. Pro mě, kdo zvládá tři deti krátce po sobě je neskutečný frajer, obdivuju to a osobně bych to nezvládla, natož přemýšlet o čtvrtém. Je mi 43, děti mam tři, ale trochu s odstupem a mam toho kolikrát plný kecky, i když s manželem fungujeme jako tým, nic není, ze bych mela na krku sama, ze by nepomáhal, byl porad v praci atd. Snažíme se i tak jednou za měsíc udělat čas pro sebe, pohlídají babičky. S puberťáky jsou zas jiné starosti, ale tu denní péči uz nepotřebují. Ale při představě, ze teď mam k nim ještě školkove dítě, mě jímá hrůza. Takze fakt obdiv.

la_amanita
•
Dnes ve 12:20
@anonym_341c42

Já bych měla strach. Ve 40 už není tělo na těhotenství z biologického hlediska stavěné, může být náchylnější na nemoci, zdravotní rizika jak pro rodičku, tak dítě.

@anonym_341c42 tak tohle je blbina.

pilzzee
•
Dnes ve 13:46

@anonym_autor Mela jsem treti v 38 (ted ma dva mesice) a za me uplne pohoda. Tehotenstvi vpoho, porod a rekonvalescence taky … Takze pokud se na to citis a mas finance, tak smele do toho! 🙂 Ale bejt tebou hrotila bych vsechny mozny vysetreni. Svagrova napriklad vychytala v 45 letech edwardsa a to uz je blby :-/

zmrzlinka
•
Dnes ve 14:30

Za mne ne.Ja osobně bych byla ráda,že mám tři zdravé děti a neriskovala bych .Teď jsou malý ,tak je to fajn.Ale pak když jsou větší,tak jsou to fakt větší starosti.Skola ,kroužky,výběr střední školy a různé vztahy 😄 Já osobně bych to nedala.

autor
•
Dnes ve 14:35
@sigyn

Ono je třeba také počítat s tím, že až do dítě bude v pubertě, tak Vám bude cca 55 let. Mám ve svém okolí dost příkladů, kdy takoví rodiče už prostě svého "puboše" těžce nezvládali, protože neměli sílu a ani respekt...

@sigyn ano, myslim, ze jste presne vystihla, nad čím nejvíc přemýšlím. Nemam problém s tim, ze bych ted nezvládla těhotenství nebo male mimi, ale často přemýšlím nad tim, jak se pak bude dite cítit, když bude mít v 1. třídě maminku, co má 45 roku…A pak si zas říkám, ze uz to zas nebude takový rozdíl oproti třetímu, kdyz by byl rozdíl 3 roky. Nebojím se, ze bych mela pozdeji málo energie (soudím podle svých rodičů, kterým je 70 a jsou plni sil a aktivní), ale nechci, aby se dítě pak stydělo za starší rodiče.

somalicats
•
Dnes v 15:03
@anonym_autor

@sigyn ano, myslim, ze jste presne vystihla, nad čím nejvíc přemýšlím. Nemam problém s tim, ze bych ted nezvládla těhotenství nebo male mimi, ale často přemýšlím nad tim, jak se pak bude dite cítit, když bude mít v 1. třídě maminku, co má 45 roku…A pak si zas říkám, ze uz to zas nebude takový rozdíl oproti třetímu, kdyz by byl rozdíl 3 roky. Nebojím se, ze bych mela pozdeji málo energie (soudím podle svých rodičů, kterým je 70 a jsou plni sil a aktivní), ale nechci, aby se dítě pak stydělo za starší rodiče.

@anonym_autor ctvrte dite jsem rodila ve 41 letech, pate neplanovane ve 42 letech 😁. Ted mam ctvrte dite v 1.tride, je mi 47 a dcera se za me rozhodne nestydi, ani nevypadam starsi nez jini rodice (a to chodim aktualne na troje tridni schuzky a konzultace, na zakladce mam nyni 3 deti, za rok k nim pribude i nejmladsi). Je to o nastaveni a kondici celkove, pokud se na dite citis a zvladnete ho, jdi do toho.

jajulin
•
Dnes v 15:10
@anonym_autor

@jajulin a je to velký rozdíl oproti 3? 😊

@anonym_autor Rozdíl jak v čem. Když se narodilo čtvrté dítko, tak mi jen přišlo, že jsme do rozjetého vlaku přibrali dalšího pasažéra 🙂 . Jistý rozdíl ano, ale nic zásadního. Zpětně mi jako nejnáročnější období připadá doba, kdy jsem měla 3 maličké děti. Všude jsem je musela brát s sebou. Když se narodil čtvrtý, tak dvě starší děti byly ve 2. a 1. třídě. a paradoxně to bylo jednodušší. Bydlíme na maličkém městě, do školy chodí od prvních dní samy, na kroužky v místě taky. Takže dokud byly 3, byla jsem mnohem víc svázaná, s narozením čtvrtého zároveň začalo osamostatňování těch starších.

jajulin
•
Dnes v 15:20
@zmrzlinka

Za mne ne.Ja osobně bych byla ráda,že mám tři zdravé děti a neriskovala bych .Teď jsou malý ,tak je to fajn.Ale pak když jsou větší,tak jsou to fakt větší starosti.Skola ,kroužky,výběr střední školy a různé vztahy 😄 Já osobně bych to nedala.

@zmrzlinka tohle je asi hrozně individuální. Pro mě bylo zatím nejnáročnější období, kdy to byly prťata totálně závislí na mě. Dvě starší děti mají 15 a 17 let, puberta proběhla (nebo spíš neproběhla 🙂 ) bez jediného zvýšení hlasu, bez jediné hádky. A najednou hop, jsou z nich rozumní dospěláci. Zato ti dva mladší důkladně zkouší, co vydržím 😀 . Ale obecně mi nepřijde, že by starší děti přinášely víc starostí.

jajulin
•
Dnes v 15:32
@anonym_autor

@anonym_autor no tak holt bys byla nejstarší maminka ve třídě 🙂 . Někdo musí být nejmladší a někdo nejstarší.
Když byl v 1. třídě náš nejmladší, kterého jsem rodila v čerstvých 35 letech, tak mi taky po pár měsících hlásil, že v prvouce brali rodinu, kolik kdo má roků a že jsem asi druhá nebo třetí nejstarší maminka ve třídě. Ale říkal to spíš jako zajímavost než že by mu to vadilo.
Zato náš nejstarší, ten zase perlil, když jel v sekundě na lyžák. Při odjezdu od školy viděl poprvé rodiče svých spolužáků, byl z toho v totálním tranzu a šeptal mi do ucha: "Podívej se, jak mají všichni staré rodiče. To jsem netušil." Prostě puberťák, no 🙂 . Aspoň předem vím, jak se na mě v pubertálním období budou jednou tvářit spolužáci našeho nejmladšího 😀 .

klokanka31
•
Dnes v 15:41
@anonym_autor

@anonym_autor Toho se neboj, naše dcera má ve třídě 3 děti, které mají rodiče už 50 leté. A nikdo se nad tím nepozastavuje, i děti vypadají spokojené...