Jak se bránit snaze ex o styk s dítětem?
Zdravím maminky,
dlouho jsem tu nebyla, ale snad si mě některé z vás třeba ještě pamatují 😊
Dříve jsem tu řešila problém s mým ex. Mam s ním syna (aktuálně 16 měs.). Těhotenství nebylo plánované a on se k tomu postavil jako pravý šmejd. Nejdřív chtěl potrat, pak mě přemluvil, ať to nedělám a jel na mě různé psychické vydírání skrs nenarozené dítě. Já od něj odešla a měla jsem to udělat už dávno - moje chyba.
Zmizel mi ze života a já si během těhotenství našla přítele - kolegu z práce. Přijmul mě i malého, kterého si také osvojil. Odstěhovala jsem se za ním a žijeme si jako šťastná rodina. Teď dokonce uvažujeme nad druhým miminkem.
Ovšem takhle naše pohádka má teď háček. Ozval se bejvalej po té dlouhé době a chce se domluvit na tom, že by malého vídal. Já i přítel jsme proti. Chci se tady informovat o tom, jaké má možnosti donutit mě aby malého vídal? Mě napadá pouze to, že si sežene advokáta a půjde na to soudně skrz testy otcovství. Co se pak stane s rodným listem malého, když tam má zapsaného aktuálního přítele? To to přepíšou na ex nebo nemůžou aktuálního přítele z RL vymazat?
Předem mockrát děkuji za odpovědi.
@marcicek84 chtěl by malému přispívat - kupovat hračky, oblečení a tak. Bojím se, že jakmile mu budu tvrdit, že malej není jeho, jeho touhu po soudním sporu to ještě posílí. Žila jsem s ním 4 roky a vím, jak se ve většině situacích chová.
Dá to k soudu. Jenže napadnout otcovství v případě, že dítě v RL otce má, není jen tak (pokud to vůbec lze, nejsem právník). Pokud lze, udělají se testy otcovství. ALE pak přijde na řadu posuzování zájmu dítěte - a ne vždy je v zájmu dítěte mít v RL biologického otce. Pokud žijete se zapsaným otcem v harmonickém vztahu jako funkční rodina, rapidně se šance biologického otce snižují. Takže rada za mě... asi se porozhlédnout po právním zástupci a čekat, jaký první krok biologický otec udělá. (Jo, a lhát, že otcem není, je nesmysl, to ti jen uškodí.)
nechat ex, ať to dá k soudu jestli chce, jinak se s ním vůbec bavit nemusíte. Zas tak jednoduchý to hádám nebude, takže pokud to myslí tak moc vážně, ať si tím soudním martyriem projde.
Sice z pohledu syna lidsky "chápu" že malej by měl právo na to, vědět, že jeho bio tatínek je někdo jinej, ale vzhledem k věku atd bych na to vůbec nespěchala.
To kdybyste chtěli být hoooodně vstřícný, tak možná lze uvažovat o asistovaném kontaktu - pár hodin za přítomnosti buď vás nebo třeba i pracovníků ospodu. Tam netuším zda jsou nějaké podmínky nebo by vám pomohli i jen tak, bez soudních rozhodnutí a tak.
@bramarfi děkuju moc za drahocenné informace. Moc si jich vážím! S přítelem máme skvělý vztah, Bydlení a plánujeme naší rodinu rozšířit. Syn přítele úplně zbožňuje a lepšího otce bych si pro něj přát nemohla.
Naivně budu doufat, že to k soudu nepožene a dá pokoj sám od sebe. Je to strašně nepřející člověk. Myslím si, že až zjistí, kolik peněz by ho soudní tahanice stala, tak od toho dá ruce pryč, ale nechci na to spoléhat.
@anet_98 ja myslim,ze pokud je takovy jak pises,tak mozna lepsi s nim vubec nekomunikovat a neodpovidat mu,at o tobe nic nevi,nakonec to bylo jeho rozhodnuti,ze s vami nebude a o zapssni do RL se take vubec nehlasil.Nejsem pravnim,ale po pul roce co je v RL zapsany jsko otec nekdo jiny a ten se otcovstvi nezrekl se to neda jiz tak jednoduse zmenit,kdyz bude tvrdit,ze je jeho i ty to budes tvrdit,bude to pro soud orisek...
Pokud pritel neni proti, tak pred druhym ditkem jeste svatbu a pak uz ex sance limitne se blizici nule.
Jeste zkus tady https://www.epravo.cz/top/clanky/popreni-otcovs... je to sice o popreni otcovstvi ne domahani se ho,ale je tsm psano,ze vzdy se rozhoduje s ohledem na zajem ditete
@marcicek84 děkuju moc za odkaz i ostatní informace! Cítím se teď o trochu lépe. Nezbývá nám nic jiného než čekat, jak se ex zachová
Úplně bych se na něj vyprdla. Oznámila bych mu, že dítě není jeho, ale přítele, kterého má i v RL, a blokla si jeho telefon, na nic nereagovala, případné výhrůžky a jiné excesy si nahrávala, schovávala pro případný soud, kdyby bylo potřeba dokázat, co je v nejlepším zájmu dítěte...
@anet_98 nereagovat mozna i zmenit cislo a vsechno at nic nevi
Nejdriv by se muselo poprit otcovstvi. A to muze otwc v rl, dite a matka. Vy to neudeltw, budte v klidu
@anet_98 není to jen tak a řešila jsem to samé. V 99% žádný soud test otcovství nenařídí, i kdyby se bio stavěl na hlavu. Takže buď v klidu a žijte si spokojeně dál. Mně právník poradil utnout kontakt, nereagovat, neodpovídat. U nás je to už skoro dva roky a nikdo testy otcovství nenařídil a žijeme spokojeně dál. 😍
@lenkabukov jsem ráda, že to má někdo podobně. Naštěstí ex neví, kde bydlíme, takže jsem v klidu, že na něj nikde nemohu narazit. 😅
Jediné, čeho se bojím, že si počká na přítele před prací nebo u našich před barákem.
@anet_98 vsak se s nim bavit pritel nemusi
Zašla bych se zeptat k advokátovi co a jak. Ale záleží, málo který otec to dotáhne tak daleko. Nejvíc se křičí, tam kde se svítí.
A teď už je fajn, ze málo kdy soud vyškrtne právního otce a nahradí ho bio.
Je to opravdu běh na dlouhé lokty, nehledě na to, že to bude něco finančně stát.
A hlavně soud malokdy nařizuje v těchto případech testy DNA. Vyslechne tebe, přítele a ex a tím to většinou končí, otec co je v RL, zůstává otcem.
@marcicek84 nejde o to, se s ním bavit, ale aby ho ne pronásledoval domu nebo nějak zbytečně neprovokoval 😕
@tasimia tak to já brala, že automaticky by testy byly 😳 to je bezva. Přítel rozhodně popírat svoje otcovství nebude. Zapsaný do RL byl, když malému bylo půl roku. Nemůže ani tohle soudni rozhodnutí k testu nějak ovlivnit?
Čekali jsme kvůli tomu, kdyby se ex objevil a měl zájem. Já přítele dotoho nechtěla tlačit, takže jsem čekala, až s tím přijde sám. Malej byl v půl roce prejmenovaný a má příjmení po příteli.
@anet_98 ja teda nejsem soudce, ale myslím si, ze to vše hraje proti němu. A soud bude snad stát při Vás. Ale ptala jsem se vedoucí v práci (pracujeme v sociálních službách) a říkala, že soud většinou jen vyslechne, málo kdy nařizuje testy.
A přesně, nemáš důvod s ním mluvit, nemáte společného nic. Možná, že ho baví tě stresovat, takhle mu aspoň ukážeš, že se nedáš.
@bramarfi
@tasimia
@lenkabukov
@treasurka
@marcicek84
Zdravím skoro po roce dámy. Tak přicházím s aktualitami. Ex se mi ozval skrz advokátku v říjnu minulého roku, že chce byt zapsán do RL. Po mém uvedení, že jsem uvedla aktuálního přítele do RL, tak mi bylo sděleno, že chce testy DNA a pokud je biootcem ex, tak chce byt v rodném listě on a malého vídat.Odmítla jsem a 7.3. je soud.
Najala jsem si slušnou advokátka, která nechápe, jak mě mohl dat k soudu na popření a určení otcovství, když na to nemá právo. Popřít otcovství můžu jen já a nebo matriční otec (ten, který je v RL). Určit otcovství tedy nelze.
Dle mé advokátky soud bude maximálně na hodinu. Bud žalobu od ex rovnou zamítne a nebo udělá nanejvýš výslech všechno tří stran, ale rozhodně se to dál rozvíjet nebude a ani se nebudou dělat testy DNA.

@anet_98 a proc by to delal?on nechce platit,ale jen pozivat vyhody ditete.Napsala bych mu,ze on ale neni otec maleho,ze on uz tatinka ma...klidne mu rekni,zes mu lhala,ze ho mas s nekym jinym,aby k tomu soudu nesel,da pokoj...