Jak si poradit, když partner neumí říct "miluji tě"?
Jsme spolu 14 let a můj manžel mi neumí říct, že mě miluje. Mám se v rámci možností dobře naše děti také ale začíná mě to mrzet. Kolikrát jsem s ním mluvila a nic. Vždy řekne ,že se pokusí a nic.🙍🏼♀️
Mě to taky neřekl, ale jeho činy jsou jako 1000x miluji tě.
Naopak mám pocit, že takové ty páry, co slyšíš jen "lásko, miláčku, blabla" často moc dlouho láskami nejsou.
PS: i jeho mamka mi říkala, že to asi občas nejde poznat, ale že je ze mě"pokakaný" a ani mi to říkat nemusela, vidím to
Doporučuji knihu 5 jazyků lásky a nebudeš na tom tolik trvat, protože ledaccos pochopíš 👍
Ja myslela ze jsme jedini😅mame to jako ostatni
Já vím ale mě to mrzí.
Pro mě je daleko uprimnejsi mám tě rád než miluju tě. Přijde mi to jako takový znásilněny slovní spojení.
@alice180 Ani to neprobíhá.
Taky to neumím. Ve všech vztazích mi to chlapi říkali, říká mi to i můj současný muž a mě to prostě nejde. Že mi to dělá a dělalo problém jsem řekla, že je pro mě důležitý a jediný ví a důležité jsou činny a vztah celkově. Nějaká 2 slova jsou absolutně nepodstatná. Kolikrát je lidi říkají a ani to nemyslí vážně...
@cherie24 To chápu ale já to vážně myslím.
Tak on to říkat nepotřebuje, to snad není to nejdůležitější, pokud ti to dokazuje činy. My si to s manželem říkáme, ale cítíme to tak a chceme si to říkat. Letos jsme spolu 6 let, ale neříkáme si to denně. Ale manžel dělá i věci tak, že když mi to neřekne, vím, že to tak je.
Slova jsou nic oproti činům. Možná, že činy nejsou, tak to chceš slyšet?
Můj muž je typ “Ano, miluju tě a až se na tom něco změní, řeknu ti o tom”. Ale cítím z něj lásku, starost a oporu.
Také mám pocit, že ti, kteří nejvíc demonstrují okolí svou lásku a jsou samý miláčku, lásko moje, blabla, tak na sebe ve skutečnosti dost prdí.
Treba te nemiluje 🤷🏻♀️
Nemá nějaký blok, proč to nedokáže říct? (Např. Chladné vztahy doma, kdy se city nedávaly, nebo hůř nesměly dávat najevo. Řekl to nějaké ze svých ex a vztah skončil, ona ho odkopla.)
Vím, že pro někoho to může být tak silné slovo, že se ho až bojí vyslovit a má strach ze zevšednění.
My si to doma říkáme často, ale hádám, že i proto, že spolu mluvíme anglicky - tak nějak to jde snadněji než to "miluji tě", to mi taky přišlo vždycky takové násilné. A u chlapa bych řešila, jestli tu lásku projevuje jinak - hlavně péčí a zabezpečením rodiny, to bych brala jako mnohem větší a důležitější důkaz lásky. Jestli je tohle po 14 letech váš největší problém, tak si pogratuluj a nenič vám tím náladu ani vztah.
Existují různé jazyky lásky, a pro spoustu lidí ve vyjadřování lásky není primární slovo. Můj manžel je druhý muž v mém životě, kterému jsem kdy řekla Miluju tě, a první, komu to dokážu říkat častěji. Ale musela jsem to trénovat. Moje máma to ve svém jazyku lásky neměla vůbec, když mi chtěla vyjádřit lásku, něco mi koupila. A můj muž se to postupně naučil taky říkat, ale jen ve chvíli výrazné intimity a souznění. Jinak to vyjadřuje tím, že mi něco uvaří nebo pro mě něco udělá. Takže pokud můžu poradit, zkus se hodně soustředit na jiné způsoby, jimiž se dá láska vyjádřit. Podpoří tě, když to potřebuješ, stojí při tobě, dělá pro tebe nějaký druh drobné pozornosti, vzdá se kvůli tobě něčeho, myslí na tebe a koupí ti něco, když ví, že tě tím potěší? To všechno jsou způsoby, jak lidé vyjadřují lásku. A nebo že to řeknou, když je o to požádáš. Ale těžko zvládne myslet na to a říct to sám od sebe, když to není jeho jazyk.
A miluje tě? I bez toho, aby to říkal?
Me to uz pres pusu taky nejde, s byvalym jsme to jeli porad a to i kdyz me podvadet, takze je to pro me prazdne spojeni. Jestli je to jediny problem, nech to plavat, vazne to za konflikt nestoji
Také doporučuji knihu Pět jazyků lásky. Zkráceně lásku různí lidé vyjadřují různě - slovy, činy, fyzickým kontaktem, dary a pozorností ve smyslu společně strávený čas. Některými mluvíme přirozeně a jiné jsou pro nás jako čínština. Já si na slovíčka nepotrpím, to raději muži upeču oblíbený dezert nebo uvařím vepřo knedlo zelo. Dcerka nám často říká, že nás má ráda a obdarovává nás, druhá se spíš tulí, mazlí, pohladí nás, syn je v tomhle všem zdrženlivý, asi bude spíš po mě na ty činy.
@berenika39 Miluje. Dokazuje mi to jinými činy.
Rozumím ti. Neumím si představit, že pokud by mě partner o něco žádal, že bych mu to nechtěla splnit, kdyby mi na něm záleželo. Co si o tom víc popovídat? Někdo to opravdu neumí a dává najevo jinak. Ta kniha 5 jazyků lásky je opravdu zajímavá, manžel ji četl a povídali jsme si o nás, jak to máme.
Ahoj, jsme s pritelem 17 let a rekli jsme si to asi dvakrat🫣😬Neumime to oba, bohuzel, mozna to ma spojistost s dětstvím, nevim, ALE dokazujeme si to jinak
Jen tak se pri vareni obejmeme, dame si pusu, hladime se, rekneme si, ze jsme radi, ze se mame, lehneme si k serialu, pritulime se
Myslim si, ze na sebe koukame i tak nejak hezky, zamilovane 🙂i po tolika letech 🙂
Nedavno mi kamaradka rikala, ze jde na nas videt, ze se mame fakt radi, ze ten jeji to nerika a ani nijak nedava na jevo a ji to mrzi
Za me neni dulezite si to rikat, ale nejakym způsobem dokazovat 🙂
Ja mam zas kamaradku,ktera si to rika s manzelem snad porad a na me to uz působí tak ohrane a uz mi to prijde jen jako obycejne slovo,ktere uz pro me nema az takovy vyznam
A proč se ho nezeptáš, proč je to pro něj těžké říct? Nebo se nepobavíte o tom, co vlastně znamená pro vás miluji tě.
Chce to se pobavit o tom citlivě, bez výčitek, neutrálně.
Očividně má jazyk lásky skutky, služby, činy a prostě mu nedochází, říct ti, že tě miluje je pro tebe důležité a ty máš jazyk lásky slova. A je důležité, abyste si občas používali i jazyk, který není váš, ale partnerův.
Mně přijde, že občas kolují nesmysly, že když si budeme říkat často miluji tě, tak to zevšední. Pro mě je to nyní blbost, ale také jsem si to myslela. Naše láska se neztratí na hodnotě, nevyprchá, když si budeme říkat miluji tě často, ale ve chvíli, kdy přestaneme o vztah pečovat a zajímat se o druhého.
Pokud je nějaký pár, kde se oba shodnou, že si to říkat nepotřebují, je to ok. Horší je, když jeden je na slova a druhý ne.
A dětem umí říct ze je miluje?
Lepší než kdyby ti říkal, že tě miluje a měl támhle milenku
@pajusz Ani dětem. Jen když mu řeknou tak řekne,že on je také. Úplně stejné jako u mě.
Třeba mu to rodiče taky neříkali, má takovej vzorec. Můj táta to taky neuměl říkat, naučil se to až teď po šedesátce, ale stejně žádný velký vyznání ale je to tam 🫶. Užívejte sebe, rodinu a ať se vám daří ❤️
@pajusz Ano. Děkuji

A vážně je tak moc důležité slyšet "miluji tě"? My si to neříkáme, ale dokazujeme jinak. Činy, starost i druhého a jiné. Já tohle nucení do nepodstatných slovíček nesnáším. Bývalí po mě chtěl, abych mu to taky říkala, ale já to prostě neumím. Tlačil mě do něčeho, co je mi proti srsti a proto se stal bývalým. Zkus se pořádně zamyslet nad tím, co tvůj muž dělá a jak se k tobě chová. Pak možná pochopíš, že tě miluje a dokazuje to jinak.