icon

Jak vám partneři pomáhají v domácnosti během týdne?

12. lis 2023

Ahoj,
nevím co už je normální a co ne.
Jak vám přes týden manžel/ přítel pomáhá v domácnosti

Strana
z2
ilona87
12. lis 2023

Pomáhá hodně, má 12tky, víc volna než já.
Vaří, pere, uklízí, pomáhá dětem s úkoly... Prostě všechno.

evik19
12. lis 2023

Když jsem byla na mateřské anebo na homeofficu, tak jsem doma dělala vše já, plus jsem s manželem víc pracovala i na zahradě a okolo domu. Zpětně ale vidím, že to bylo špatně. Teď pracujeme oba mimo domov, manžel se nutně musí zapojovat mnohem víc. Doma to sice 50 na 50 pořád nemáme, ale okolo domu už dělám jen to, co mě baví - práci okolo kytek. Jinak si musí manžel poradit sám anebo zapojit syna. Stará se taky výlučně o obě auta. Teď mám poprvé v životě pocit, že to máme s tou péčí o rodinu fakt docela vyrovnaný a říkám si, že to takhle mělo být celou dobu. Já jsem i na mateřské pracovala, takže by to bylo fér. Nevím ale, jestli ti to pomůže, protože když chlap nechce, stejně neudělá nic, musí si sám uvědomit, že je to tak správně a přijmout to za svý. Ty do něho můžeš hučet, ale nepovede to k ničemu, až se mu ale rozvede první kámoš, protože jeho manželce přeteče pohár trpělivosti, tak třeba pochopí. V naší sociální bublině naštěstí v pdostatě všichni chlapi doma a s dětma fungujou, což je velká výhoda. Jestli jste obklopení chlapama, kteří doma na nic nesáhnou a jen luskají prstama, když chcou přinést pivo, a ženskýma, který budou do krve prosazovat, že je to tak v pořádku, tak se ti budou nějaký změny zavádět jen těžko.

eviicka
12. lis 2023

@me_druhe_ja úplně přesně, lépe bych to nevystihla.

zekrt
13. lis 2023

Kdysi bych se čertila, že nepomáhá a spolupečuje. Kvůli jeho náročné práci to v posledních letech padlo celé na mě. Nevyhovuje mi to a nevím jak z toho ven.

veronicka89
13. lis 2023

Dulezite je rict kdo je doma, kdo kolik hodin oracuje mimo domov a kdo tahne vetsinu financi.

Kdyz oba pracuji , nebo pracuje nekdo 100% a nekdo jen 50% plus se vice stara o deti je to rozlozeni sil okolo domu / bytu deti a vseho od kazdeho jine.
Nemyslim si ze by mel chlap co je od rana do vecera v praci prijit a proste doma udelat 10 domacich praci...

Jsou dny kdy treba toho doma mene stihnu a potom chlap pusti pracku ,povysava,da mycku, ukludi hracky , nachysra si veceri , hraje s detma atd ...
Potom jsou dny kdy spolecne uklidime provozni neporadek typu ( talirek, plinka, par auticek )
A potom jsou dny kdy jen prijde naji se a nez jdou deti spat venuje se 100% jim, nebo delame neco spolecne ...

Casto se stane ze krom rychle sprchy nema do te doby nez hdou deti spat ani minutu jen pro sebe , ale obcas jo ...

Ale vubec nechapu , ze jsou chlapi , co nehrabnou na nic, nebo nemaji zajem o deti ...a po praci je zajima tv nebo hry , nebo pivo 😀 ...

Jinak kazdy by to mel mit s partnerem domluvene tak aby se v tom modelu citil dobre.
Jsou zenske co si mysli ze delaji vsechno nejlepe a ze chlap je na prd pomoc, stejne jako zenske chudinky co maji pocit ze po 8 hidinovce jim prijde domu pan sluzebnik a pojede hned 2.šichtu...

A na slovickareni typu pomaha/ pohlida jsem alergicka - bud to proste u nekoho v domacnosti funguje , nebo ne , jak to kdo nazyva , neni absolutne žádné meritko ...

Ja pomaham uklidit nas byt stejne jako ho pomaha uklidit chlap...

Neřeším...

veroniquecz
13. lis 2023

@zekrt co třeba paní na úklid?

martulka88
13. lis 2023

Je to o tom, jak si to doma nastavíte ;)
My to doma máme nastavené tak, že manžel dokáže udělat cokoliv - od vaření, uklízení, praní, žehlení... Ale my to tak máme domluvené, nastavené a vyhovuje nám to.
Když ho poprosím, aby uvařil, chopí se toho a nemá vůbec problém. My spolu žijeme jako parťáci, kamarádi, milenci a ani jeden není otrok toho druhého 🙂

zekrt
13. lis 2023

@veroniquecz Mívala jsem, ale vzhledem k autistickému dítěti to pro mě bylo nakonec víc stresu než užitku.

veroniquecz
13. lis 2023

@zekrt jasný, chápu 😓

ilone
13. lis 2023

@veronicka89 souhlas

Strana
z2