icon

Jak vyřešit dovolenou jen s přítelem přes kojené dítě?

11. únor 2025

Pěkný večer,
potřebovala bych nějaký nezaujatý pohled na věc...je mi jasné, že to bude znít jako trol, ale opravdu není, anonym proto, že tu máme i společné známé.

Přítel nám koupil pětidenní pobyt jen pro nás, máme jet asi za 14 dní...že si to po všech těch dětech (3) zasloužíme být chvíli jen spolu. Což samo o sobě je moc milé gesto a nemohu s ním jinak než souhlasit, i bych opravdu ráda jela. Ale naše nejmladší dítko (3r) stále kojím a neplánovala jsem ještě přestat...teď se cítím být natlačena do toho, že musím, ale já to tentokrát chtěla nechat na dítku, ideálně samoodstav. Jistě, že rozumově vím, že v tomhle věku už "to nepotřebuje" a musím myslet i na náš vztah, který je sice super, ale času na sebe máme jako šafránu, to je pravda. Převažuje ve mě ale pocit, že to neudělám malému, jsem trochu naštvaná, že to se mnou přítel neprobral (ale chápu, mělo to být překvapení), ví, jak je pro mě kojení důležité a hledám v tom možná zbytečně "zradu", že prostě ted mi nezbyde nic jiného než to utnout...napadá někoho jiné řešení než vzít malého s sebou, což bude mít pro vztah zřejmě stejný, možná horší, efekt než kdybych řekla, že nepojedu? :/ Ještě je třeba asi napsat, že to u všech dětí nechával přítel na mně, kdy s kojením skončíme, ač vím, že sám si myslí, že je zbytečné kojit do 2,5 a více let, nikdy jsem neslyšela, at už toho necháme nebo tak. Upřímně vůbec nevím, proč to udělal. Přesunout pobyt by možná třeba šel za nějaký poplatek, ale vím, že ho raní už to, že "neskáču nadšením", ale spíš naopak.
Ještě dodám, že několikrát jsem nekojila cca 40 hodin a mám vyzkoušeno, že více nedám...prsa se mi neskutečně nalívají, zhruba po 25 hodinách už cítím zánět, neskutečnou bolest, odstříkání ve sprše maličko uleví, ale takovou dobu nemyslitelné. Takže kamarádky rada, ať to nehrotím, že normálně budeme pokračovat až se vrátíme, je bohužel nemyslitelná...
Vidíte to tak, že mu to jen nedošlo? Já vidím všechna tři řešení, co mě napadla, jako špatná (odstavit a jet; nejet a případně přesunout či někomu věnovat; jet s malým).
Děkuji za nějaký názor.

Strana
z3
lis6
12. únor 2025

@misha31 fyziologické je kojit do 6

autor
12. únor 2025

@martulka88 odstavilo, jak se to vezme, rozhodně ne samoodstavem, ale násilím...a tehdy jsem samozřejmě i přemýšlela toho "využít", nicméně jsem chtěla dát mu to, co starším sourozenům, těch minimálně 2,5 roku 🙂

lenerka1
12. únor 2025

Kojím 9 let v kuse a každé z dětí bylo ve věku mezi 2 a 3 roky už na hlídání přes noc u babi, i jsme jeli na prodloužený víkend a pro děti to vůbec nebyl žádný stres, užily si to, místo mlíčka jsem s nimi dohodla náhradu (vodu, minerálku, kapsičku, co které z nich preferovalo), věděli, že u babi mlíčko není a bude až se vrátíme. Větší opruz to byl pro mě, sice jsem pila šalvějovo mátový čaj, ať se prsa tolik nenalévají, ale prostě jsem musela i odstříkat, ale dalo se to. Po návratu se děti kojily, jako bych ani nikde nebyla. Neberu to, že bych děti někde odkládala, širší rodina je pro jejich zdravý vývoj dost důležitá, vždy děti vyrůstaly v širším společenství a ženy se o děti staraly tak nějak společně, dnešní uzavřené nukleární rodiny jsou spíš krátkodobou záležitostí.

autor
12. únor 2025

Ty jo, možná jsem to tu popsala blbě, že to působí tak, jako že nenechám dítě beze mě :D chodím 2-3x týdně cvičit; sem tam mám po odpoledních brigádu; jeden den dopo je v soukromé školce, aby byl mezi dětmi; když přijede jednou za 2-3 týdny babička na celý víkend, děti jsou 90 % času s ní a my s přítelem přes den třeba doděláváme věci na baráku, zahradě nebo jedeme na výšlap do hor, což jsme před dětmi milovali, večer kino, večeře, plesy (ne pokaždé, ale ani ne jednou za uherský rok)...občas jedu na výlet jen s nejstarší nebo jen s prostřední dcerkou, klidně ze soboty na neděli (to pak jsou ty dny a půl bez kojení), aby měly mamku jen pro sebe aspoň občas ony; za těch 10 let už jsme stihli s partnerem několik prodloužených víkendů, pravdaže naposledy cca 6 let zpět déle než ze dne na den...
Asi mi na tom nejvíc vadí ta skutečnost, že tohle je prostě věc mezi mámou a dítětem a on to "vyřešil" za nás, byť možná nevědomky...

klokanka31
12. únor 2025

A nevadí mu třeba že kojíš tak dlouho? Že by to tímhle chtěl nenápadně vyřešit.

martina1317
12. únor 2025

Ale chlapi takhle nepremysli … a nemyslim si, ze by neco vyresil za vas … hrotis to zbytecne. Odjedes, prijedes a kojis dal kdyz ti na tom tak zalezi… nehledej drama tam, kde neni…

autor
12. únor 2025

@dashyyy neodsouvam partnera na druhou kolej, viz příspěvek výše, jen nevidím důvod trajdat po dovolených, když máme malé dítě ...myslím, že času si s partnerem věnujeme možná nadstandardně...úmyslně nemáme televizi např, takže večery trávíme mimo jiné hraním deskovek, skládáním puzzle, společným pecenim/vařením...ne denně, ale třeba 3-4x v týdnu jo 🙂

autor
12. únor 2025

@martina1317 viz výše, času si věnujeme asi spíš nadstandardně, co tak vidím u známých apod, jen prostě ne tak dlouho v kuse bez dětí...

Kojím ráno, před odpo spaním a večer před spaním, občas se vzbudí v noci, víc jen když je nemocný. Normální jídlo ji vše, leckdy i vic nez starsi segra 🙂

monaluza
12. únor 2025

Mám pocit, že vyrábíte problém tam, kde není... Nejste jen matka, ale v neposlední řadě také partnerka...

autor
12. únor 2025

@klokanka31 Pokud to tak je, tak je to horší než jsem myslela...máme snad pusu a než tohle, bylo by fajn přijít a říct to na rovinu...ale vhledem k tomu, že nikdy nic nenamítal ani u starších dětí ani ted, tak jsem přesvědčena, že ne...třeba jedni známí odstavili všechny 4 děti přesně v roce, protože ti razí teorii, že to má pouze funkci jídla a ta už pak není potřeba, a tomu se tedy vysmál, že jako jasně, každý to má nastavený jinak, ale tohle je smutný )jeho slova)

martina1317
12. únor 2025

No, male dite … zas tak male dite nemate. Deti ve 3 letech zacinaji chodit do skolky :D coz jsem pochopila, ze u vas asi nehrozi… ja mam male dite, 8 mesicni… ve 3 letech uz jsou to pomerne velke deti …ale z toho co tu od vas ctu, stejne si to porad obhajujete a svalujete vinu na manzela, jak bych netaktni a dovolil si vas prekvapit … no je mi toho vaseho chlapa lito, ted od vas jeste dostane kartac …

corry21
12. únor 2025

Muj nazor - pokud už i manzel (přijde mi že chlapi tyhle věci obecně resi min nebo aspoň později než zeny) vnímá že vás vztah to fakt potřebuje, tak bych to brala trošku jako ke zpozorneni. Jela bych, s sebou určitě odsavacku ať netrpis a užila si pobyt jen s manzelem...

autor
12. únor 2025

@martina1317 od 2 let chodí do školky, ale jen jeden den tedy, na víc nemáme :D není zdaleka pořád se mnou, byť to tak asi vyznělo...do normální školky nemůže, nebudeme dávat MMR, jinak by šel, už by se mi dost hodilo jít do práce aspon na poloviční úvazek

dashyyy
12. únor 2025

já trávím se svým mužem hodně času doma, ale vypadnout z domácího prostředí bez dětí je neskutečný nakopnutí vztahu, dobití baterek 😉 a děti zase už tak malé nemáte, abyste si nemohli dovolit pár dnů bez nich.. věřím, že přespávačka u babičky bude velký dobrodružství ve třech letech a super na budování vztahů s prarodiči .. ještě k tomu pocitu odkládání, já si taky nedělala děti, abych je odkládala a přesto jsou skoro každý víkend u babičky, je to jednoduchý - chtějí obě strany, protože mají krásný vztah, na který budou vzpomínat celý život

martina1317
12. únor 2025

Aneb kazdy dobry skutek je po zasluze potrestan…

autor
12. únor 2025

@martina1317 to já mu nadávat určitě nebudu ;)

autor
12. únor 2025

@dashyyy jj, to děti s babičkou taky, ale jezdí hlídat spíše ona k nám, je to praktičtější, co se týče věcí a hlavně lepší v baráku než v bytě v praze...to si bere v létě vždy na týden jen jednu, pak druhou a podniká s nimi něco adekvátně věku...všechny tři do Prahy nechce, bojí se je hlídat v metru apod

autor
12. únor 2025

@dashyyy i to je možné, že spolu nebudeme do 38, to asi dopředu nikdo neví

dashyyy
12. únor 2025

tomu rozumím, mám mámu taky v Pze, bydlí v podstatě na Karlově mostě a děti na prázdniny teda neměla nikdy.. tak jasně, člověk nikdy neví, jestli to vydrží nebo ne, ale proč tomu jít případně naproti.. podle vyprávění to vypadá, že máte opravdu hezký vztah a zasloužíte si být i jen spolu 😉

billiejean88
12. únor 2025

Možná jsem divná ja, ale ja bych brala všema deseti, kdybychom mohli s manželem jen sami dva někam vypadnout na víkend! Ale bohužel nám nikdo tři děti nepohlídá 😅 Děti miluju, to je jasný, ale chvíle bez mámy a táty (když vím, že je o ně dobře postaráno) jim taky neuškodí. Deti odrostou a půjdou z domu, ale my s manželem spolu zestárneme…proto je důležité pečovat o vztah. Ale každý to ma nastavené asi jinak 😊

lvl16
12. únor 2025

Kojení nekojení nedovedu si představit, že bych odjela na pět dní někam bez dětí. Mám pětiletého syna, nejdéle jsme byli bez sebe 3 noci a a bylo to moc. S manželem bych se domluvila, že se pojedeme někam zrelaxovat na 1-2 noci, ale pět nocí je tedy fakt úlet. On je dospělý a pochopí to.

lvl16
12. únor 2025

@lvl16 Docela koukám na ostatní komentáře. Mě jako dítě rodiče často strkali k prarodičům (se kterými jsem měla hezký vztah) a tedy rozhodně jsem si to neužívala, brečela jsem po rodičích denně a to se mi žádná příkoří neděla.

autor
12. únor 2025

@lvl16 hurá, super, že to ještě někdo vidí takto...vlastně asi nejde primárně o to kojení, ale o to, že vlastně proč ted na tak dlouho...s přítelem jsem strašně ráda sama, miluju třeba soboty, kdy vyrážíme ještě před východem slunce do hor, tam celý den, pak někde večeře, přijet domů k dětem, co už jsou nachystané do postele, potulit s nimi a dobrou...děti babičku milují a ona je, ale beztak, a měly to tak všechny do těch cca 4 let, se po mě ptají, když jsem pryč na noc, v noci, když se vzbudí ,pláčou atd, přes den ok, to si ani nevzpomenou, když jsou zabavené...a to když odjíždíme, vše chápou, že se zase brzy vrátíme, že se jen jednou vyspinkají, se smíchem nám mávají atd, ale pak to na ně prostě padne....takže právě nevím, proč mu způsobovat toto a nevydržet ještě třeba dva roky...možná právě proto, že s mužem toho času spolu máme poměrně dost, přestože třeba jen SO-NE nebo jeden den, večery trávíme spolu atd, nevidím to až tak jako nutné...kdybychom se třeba doma střídali kvůli směnám a víkendy trávili jen s dětmi bez jakéhokoli hlídání už dlouhou dobu, asi bych byla nadšená jinak.

autor
12. únor 2025

Moc děkuji za názory, pomohly mi podívat se na to z více stran a úhlů pohledu, ujasnit si myšlenky a mám jasno... 🙂

lvl16
12. únor 2025

My s manželem taky trávíme hodně času spolu, minimálně jednou týdně máme rande a hlídají babičky, tak možná taky nevidím smysl v tom, abych byla bez dětí tak dlouho. Mně by i bylo líto, že máme s manželem nějaké zážitky a děti o to přijdou :D.

autor
12. únor 2025

@lvl16 jooo, to je další věc, ty společné zážitky...nebo i kolikrát jsou třeba s babičkou/tatkou někde na výletě a sice na jednu stranu fajn, že něco udělám okolo domu atd v klidu, ale stejně mě většinou minimálně jednou napadne, že by bylo fajn být tam s nimi, prožívat to s nimi...ale jako jo, jsou i chvíle, kdy mi umí lézt krkem a nejradši bych je vystřelila na Mars

autor
12. únor 2025

@levandule_k Kdyby navrhl trojku s kámoškou, komunikovalo by se to za mě líp...za ten návrh bych se nezlobila a odmítalo by se to jednodušeji než dovolená...i by se lépe hledal za mě kompromis, třeba 3ku jo, ale ne s kámoškou apod (příklad, vlastně nevím, co bych mu řekla :D)

moudivlacek
12. únor 2025

@lvl16 pokud Autorka píše, že nikde nebyli 6 let nebo kolik, tak jednou za x let 5 dní mi přijde naprosto v pořádku, nejde o každoměsíční záležitost, ale ve finále jejich věc, jak si to vykomunikují, ani jeden extrém není za mě správný, chce občas trávit i čas bez dětí, které si v té době užijou babičku a dědu a rodiče sebe, poté mají dalších 360 dní být spolu ;)

autor
12. únor 2025

@moudivlacek no, my podnikáme pořád něco, i sami spolu, ale prostě zatím max dva dny těch posledních cca 6 let...což mi ale nepřijde málo no...vidím jako lepší podnikat spolu sami něco kontinuálně pořád, několikrát měsíčně ten den/víkend nebo alespon večeře/kino apod než třeba rok nic a zmizet na skoro týden...ale beru, že tohle vidí každý jinak 🙂
on to ted myslel asi jako překvapení k 15ti letům vztahu byť to přímo neřekl, na výročí jsme si nikdy moc nepotrpili, snažíme se užívat si čas spolu výročí nevýročí...a ano, je to svým způsobem moc hezký nápad a určitě mu to nemám za zlé, jen mě tím dostal do blbé situace (nebo jsem se do ní díky tomu dostala sama, možná že i tak, to je celkem jedno)...každopádně věřím, že můj pohled na věc pochopí 🙂

klokanka31
12. únor 2025

A kam byste vlastně měli jet?

Strana
z3