Jak vyřešit nastálou situaci? Nevěra otce a finance

kidikri
12. črc 2013

Zdravím! Před pár měsíci jsem se dozvěděla o tom, že můj otec je matce nevěrný a to od svých přátel ze střední školy. Všichni známí v okolí to evidentně ví a vše tutlají a tají. Otec posledních pár let dělá doma peklo - prohrbával se nám v osobních věcech, poté i v emailech, zažívaly jsme plno bezdůvodného řvaní, odpírání financí a plno dalších nepříjemností. Během svého studia jsem se radši odstěhovala, protože v takovém prostředí nešlo dál žít. Otec má nyní příjem 36000 Kč, z kterého matce dává 8000, mě 3000. Mám ještě mladšího sourozence, který žije s matkou a otec také bydlí ve stejné domácnosti. Matka vydělavá málo, splatí ze svých peněz akorát byt, služby, elektřinu, plyn, pojistky a zbyde jí tak okolo 500-1500. Matka se snaží neustále s otcem mluvit, ale to se pak promění v křik. Nevím, jak pomoct mé rodině a vyřešit danou finanční situaci, když i já sama budu studovat ještě další tři roky.
Jinak jsem se pokoušela zjistit, kdo je ta milenka, ale bohužel marně. Otec pracoval několik let v Praze a jezdil domů o víkendech, poté se vrátil zpět a pracoval v krajském městě. V tu dobu se vše ještě zhoršilo, rozhodl se odejít z nové práce a pak si až za 9měsíců našel novou. V tom mezidobí bez práce si jezdil do Prahy, na výlety do hor, k moři a to údajně sám! V Praze se pak přestěhoval do bytu svého kamaráda. Ovšem, když jsem se mu svěřila, že potřebuji jet do Prahy na týden přednášek a kurzů a nemám u koho přespat, řekl mi, že bych tam nesměla přespat, protože ten jeho kamarád si tam nepřeje cizí návštěvy! Mám podezření na jednu holku z Prahy, se kterou se zná a ona chodí na různé akce, tak jako on, ale to může být jen má domněnka.
Neustále musím poslouchat ty drby maloměstkých lidí, kteří si o mém otci špitají. Už jsem i slyšela o tom, že si prý zakládá nějakou rodinu. Jsem nešťastná z rozpadu rodiny, ale daleko víc z toho, že on nemá dost odvahy, aby se přiznal nebo něco udělal a před rodinou i stranil finance. Přemýšlela jsem o tom, že bych ho konfrontovala a řekla mu, co si lidé kolem špitají a ať jde s pravdou ven. Jenže problém byl, že on se mnou po dlouhou dobu nekomunikoval a ani se nechtěl sejít, jediná naše komunikace jsou spíše email, kdy jsem ho požádala před čtyřmi měsíci o peníze, jelikož jsem si nezvládla platit jídlo a věci kolem školy. Občas si napíšeme, jak se kdo má a co dělá.

Proto se vás ptám, co byste udělaly na mém místě vy? Mám konfrontovat otce? Donutit ho se sejít? A když nebude chtít, tak už mu to rovnou napsat? Nechci nic říkat své matce, nevím, jak by to pobrala a jak by reagovala a on by stejně s ní odmítal mluvit. Budu moct ráda za vaše rady, připomínky či vlastní zkušenosti.

veruska007
12. črc 2013

Ahoj, já chápu, že je Tvoje situace těžká, ale to, co se děje v domácnosti Tvých rodičů, je jejich věc. To si musí pořešit mezi sebou jen oni sami.

kirea
13. črc 2013

Taky si myslim,ze tady moc nezmuzes, kdyz tata kominukuje-nekomunikuje. A maminka ma svuj prijem z prace + od taty penize, a ma pritele? Tak i treba penize od nej ne?

luthien.k
13. črc 2013

@kidikri co se týče úpravy rodinných financí, tak se může matka obrátit na soud, pokud není spokojená a manžel s ní na toto téma nekomunikuje, ale netuším, jestli můžeš i Ty jako dcera... @butt, co myslíš?