Jak zvládnout být oporou při úmrtí v rodině?

vipeta
3. bře 2024

Manželovi ve čtvrtek umřel táta. Byl sice nemocný, ale pořád fungoval a pak náhle umřel. Manželova rodina je hodně pospolitá. Bydlí všichni v jedné vsi, včetně nás. Pro manžela byl taťka v životě hodně důležitý, vážil si ho, chtěl dokázat všechno, co dokázal on... A teď najednou není a manžel se z toho sesypal. Navíc má potřebu držet nad vodou jeho maminku a sestru, ale sám potřebuje pomoct. Pomoct mu musím já, ale vůbec nevím jak. Slova jakože je tchánovi teď líp, to je takový klišé, vždyť on byl na světě rád, on neodešel, aby mu bylo líp. Samozřejmě jeho odchod nesu těžce i já, ale musím být tou oporou a nezhroutit se taky. Kromě toho má manžel blízko k alkoholu a zrovna včera se opil a pak doma něco rozmlátil. Bojím se, aby do toho nespadl... Jak udržet sama sebe, abych zvládla udržet i manžela? Děti máme, ale těm odchod dědy asi ještě moc nedošel, sice plakaly, ale teď si normálně hrají a ptají se, proč brečím, proč taťka nemluví...Je to hrozně těžký a největší starost mi dělá teda manžel, aby se dal brzo do kupy, aby šel do práce, aby nepropadl alkoholu, aby ho nenapadly hlouposti a něco nevyved. Jak to zvládnout?

kubesovaadelka
3. bře 2024

@vipeta je to hrozně těžký, asi jako první bych zlikvidovala a následně nekupovala žádný alkohol, aby ho to nelákalo. Samozřejmě to nic neřeší, ale málo komu se chce v takové situaci mezi lidi a dojít si pro flašku takže byste se zbavila aspoň jedné obavy. Další bych se ho furt ptala a ujistovala že kdyby cokoliv ať přijde za vámi s čímkoli. Večer jak děti usnou sednout si a vypustit to ze sebe naplno. Hold takový je život, nepreboli to nikdy ale první týden je nejhorší, mě máme nečekaně umřela, když jsem byla v 6mesici těhotná, hrozně se těšila a jednou o půl 6 ráno šok v podobě zvonících policajtů na dveře atd atd. Mluvít o tom, ať ze sebe vše dostane, zkusit zaúkolovat nenáročnými věcmi (vynést koš, napsat s dětmi úkoly, ) něco aby jen neseděl a neuziral se

monuleee
3. bře 2024

Vím že tě neuklidnim, ale bude to hodně těžký. Chlapovi maminka umřela před 2 lety a pořád je to mazec. My jsme měly chvilky kdy to bylo pomalu na rozchod. On byl hodně nepříjemný a já se snažila zůstat v klidu a porad jsem si říkala že to má těžký. Kolikrát jsem už i vybuchla, protože už to od něj bylo fakt nefér. Těžký to bude pro vás oba. On ztratil milovanou osobu a asi momentálně bude nenávidět celej svět a ty jsi jeho opora která bude zároveň hromosvod

ivkasolavova
3. bře 2024

@vipeta Manžela chápu je to pro něj hodně těžké a ještě pár měsíců bude .Asi bych zvolila psychologa nebo psychiatra musí se o tom z někým bavit a tu lítost potlačit léky trošku , není to žádná ostuda .Taky jsem si pro léky musela jít a jsem za to ráda v takových situacich bych si to bez nich nedovedla už představit.Na léky by nesměl alkohol takže vyresite dva v jednom.Drzim palce , bude to pro vás hodně náročné

levandule_k
3. bře 2024

Vyjádři mu podporu, že jsi tady pro něj, že kdykoliv si o tom bude chtít promluvit, ať ti řekne. Když si bude chtít v klidu zalézt do kouta a truchlit, tak mu řekni, ať si řekne, někdo to potřebuje strávit o samotě.
Nejhorší je to do pohřbu, to rozloučení člověku trochu pomůže a samozřejmě chce to čas hodně času. Kdyby manžel chtěl, může si udělat soukromý rituál, kdy se rozloučí s otcem, zapálí si svíčku a řekne mu, co potřebuje. Někdy se potřebujeme rozloučit více intimně než je oficiální pohřeb.
Pokud by to nezvládal, přešlo to do deprese, budeš ho muset odtáhnout k praktičce. Chlapi se většinou dost vzpírají, když mají něco takového řešit s dr.
I když je to těžké, zkus se vyvarovat lítosti, ta bere člověku energii a dělá z něj chudáka. Ano, má to tvůj manžel těžké, tyhle odchody jsou náročné, to bez debat, pokud se jedná o osobu se kterou máme silný vztah. Zkus místo lítosti použít empatii, soucit, pochopení. Nenutit ho být šťastný. A myslím si, že i jednoduché úkoly po pohřbu typu vynes smetí, jak píše kubesovaadelka, jsou dobrý nápad, ale spíš bych to takhle začala zapojovat po pohřbu, do té doby bych ho nechala si odžít emoce po svém.
Můžeš ho dopovat hořčíkem, ten je dobrý při psychické i fyzické zátěži.
Asi bych se s manželem začala bavit obecně o hodnotách, co je po smrti, smyslu života, o důležitosti vztahů, podpory, protože smrt milované blízké osoby je rána, a tak to člověk nutí zamýšlet se nad různými věcmi. Otec je sice mrtvý, ale má tebe a děti, jste živí, tak si zasloužíte jeho pozornost též.

bertoldina
3. bře 2024

Zavolej si na krizovou linku, pomůžou Ti zorientovat se v tom, jak můžeš manželovi pomoci a taky, co čekat, jak na něj pripadne prehnane nespěchat a kdy naopak zpozornet, protoze se neco deje nedobre. I to, jak ošetřit sama sebe. Truchleni po ztrátě tak důležité osoby není věc dnů nebo týdnu.
Upřímnou soustrast.

veruuu_kubesovic
3. bře 2024

Snaž se mu naslouchat, nic nevnucuj...
Mému manželovi zemřel taťka, který ho vychovával od dětství, před 6lety (jeho rodiče se rozvedli, máma si vzala ségru, on zůstal u otce), ale z ničeho nic, bohužel nejspíš infarkt, první dny byly pro něj velmi, velmi těžké, i pro mě, protože si to dával za vinu, obviňoval tehdy kde koho, bylo to fakt nepříjemné období, zvažoval i návštěvu psychologa...před 4lety mu zemřela máma s tou však nikdy nijak extra nevycházel, což "paradoxně" zvládnul líp než se vzpamatovat po smrti táty...
Drž se a upřímnou soustrast🍀

lennus
5. bře 2024

@vipeta Ahoj, je mi to líto, je to těžké. Já přišla o taťku, babi, co mě vychovávala a miminko v pokročilém stádiu těhotenství. Vše chce čas. Konkrétní pomoc můžeš zkusit tady a třeba se i poradit:
https://poradna-vigvam.cz/smrt-a-truchleni-kde-...

vitezove
7. bře 2024

Jsou skupiny pro truchlící. Jsou terapie a podobné možnosti. Tchán si třeba nechal napsat antidepresiva a léky na spaní a to mu dost pomohlo. Ale to člověk musí chtít a bývá to až v té pozdější fázi. Ta prvotní asi je jen nechat emoce proudit a prostě jen být přítomná a nabídnout pomoc a objetí. A vydržet..

73nica73
8. bře 2024

Je mi to moc lito, bude to tezke…Zazila jsem to temer pred dvema roky stejne, zemrel mi tatinek. Ale ja mela doma rocni dite, a snazila se byt oporou mamce a vsechno zvladnout, coz je mozna horsi nez se opit a vypustit emoce ven. Ja v sobe vsechno dusila a jela jako robot, na pohřbu se snazila byt pro vsechny okolo, ze jsem nestacila ani truchlit. Za par mesicu to zacalo doznivat a dochazet, skoncila jsem na AD a rok jsem dochazela na terapie, bylo to hodne emoci a nejvic asi vztek ac je to divne misto smutku vztek. Doporucuju se snazit o tom mluvit i kdyz zezacatku to bude tezke, zksute treba nejaky mensi radosti, jidlo co ma manzel rad, vytahnout ho na prochazku….Byt kdykoliv pro nej, a pokud by jste videla takovou tu rezignaci tak u praktika nechat napsat slabsi AD ono to fakt pomuze ty hlave…Drzte se!

adelisss
8. bře 2024

Z vlastní zkušenosti vím, že člověk po takové události potřebuje čas a taky určitou schovívavost. Největší blbost je podle mě snažit se před všema tvářit jako strašný hrdina, který hned funguje naprosto normálně a s přehledem. Protože potlačené emoce právě zvyšují riziko úniku do alkoholu a k jiným závislostem. Když se člověk nevybrečí, nedá průchod smutku apod. může emoce začít utápět například v tom chlastu. Z okolí vidím, že s tím mají hlavně problém takoví ti drsňáci, co nikdy nepláčou. Takže bych určitě dala muži najevo, že mi nevadí, když je fakt smutný, brečí, že není o to menší chlap, že je to přirozené...

adelisss
8. bře 2024

@73nica73 Jj, emocí po úmrtí v rodině může být více, ne jenom smutek. To je taky fajn si přiznat. Kromě vzteku znám i pocity viny, bezmoci, neodbytné otázky PROČ... Nakonec mi dost pomohlo poděkovat za všechno dobré a odpustit všechno špatné.