Jak zvládnout emotivní předávání dvouletého syna tatínkovi?
Ahoj,
Máme takový problém. Přítel si bere syna dle rozsudku 4dni po sobě jdoucí co 14 dní + si ho bere na odpoledne kdy chce on, nebo jeho matka potřebuje aby jsme ho měli. Když je u nás ty 4 dny, tak vše probíhá v klidu. Když ho má jen na odpoledne po práci, tak večer při odvazeni pláče (fakt skoro hystericky) nejde ho utisit a nechce jít z náruče od chlapa k mámě. Chlap je vždycky z toho vyřízený a myslí si, že mu tím ubližuje a přemýšlí, že si ho bude brát jen na ty 4 dny aby ho citově netrápil. Do toho útočí i jeho máma, že za to může on, že tak pláče. No fakt je z toho špatný vždycky. Klukovi jsou 2.5r. Samozřejmě, že na mě to má taky negativní dopad, ale je u toho předávání nejsem, takže to prožívám až pak s chlapem doma. Chlap na sobě v ten moment nedává nic najevo, klukovi říká že ho má rád, že zase přijede. Pro info rozešli se, když klukovi byl půl roku. Takže společný život si zas tak moc (jestki vůbec) nepamatuje. Já jsem sice mama taky, ale tohle neprožívám. Dcera to bere jak to je. Teď jsem tady pak tady. Občas si po tatínkovi posteskne, ale to vyřešíme telefonatem nebo si pro ni taky přijede. A je značně starší 6let.
Kamarádka řešila něco podobného s lehce starším dítětem 3 roky a pár měsíců. Nakonec přišli na to, že nejlepší je předávání přes školu, že je to neutrální místo a vysvětlení. Ráno tě tam zavedu já a odpoledne tě vyzvedne tatínek. To samozřejmě lze provozovat jen, když dítě chodí do školky...
Večer při předávávání může být unavený a možná je to změna, která v něm vyvolává pocit nejistoty.
Problém je ten večer. Batole a večer, to je prostě tenký led, hodně dětí potřebuje klid a rutinu, ne tak zásadní změnu.
Mě jen napadá - syn sem-tam hystericky ječí v šatně, že nepůjde do školky. Otevřou se dveře, podívá se na kamaráda, úplně zapomene, že tam nechtěl, neřekne ani ahoj a zmizí. U těch batolat je tohle ještě divočejší. Prostě jakákoli změna je problém, ale za půl minuty o tom neví.
@merope no on právě i doma potom řve a pláče, dere se ke dveřím do kterých bouchá a křičí s pláčem táta. (s oblibou tohle ex posila chlapovi)
Kamarádka řešila něco podobného s lehce starším dítětem 3 roky a pár měsíců. Nakonec přišli na to, že nejlepší je předávání přes školu, že je to neutrální místo a vysvětlení. Ráno tě tam zavedu já a odpoledne tě vyzvedne tatínek. To samozřejmě lze provozovat jen, když dítě chodí do školky...
Večer při předávávání může být unavený a možná je to změna, která v něm vyvolává pocit nejistoty.
@levandule_k tam to nejde přes školku. Dost často jde chlap na noční. Takže kluk prostě musí jít spát domu.
Už tu holky psaly, batole je prostě večer protivné samo o sobě. Když to nejde přizpůsobit s tím předáním ráno u školky, tak si ho holt na to odpoledne neberte. Nebo ho vracejte dřív, ne až je ospalý. 🤷♀️Zpříjemnit to nejde, takovému dítěti to nevysvetlíš. Prostě má nějakou nepohodu, tak řve, to ani nemusí souviset s vámi.
Nejde to tak, že když má noční (a tudíž by nešlo předávat přes školku), tak si ho vezme po obědě a bude ho vracet třeba v pět nebo tak nějak, kdy je ještě v pohodě?
Nejde to tak, že když má noční (a tudíž by nešlo předávat přes školku), tak si ho vezme po obědě a bude ho vracet třeba v pět nebo tak nějak, kdy je ještě v pohodě?
@merope no, šlo by to kdyby ex byla doma. Ona chodí na brigády a ty má do 6 o půl 7 je doma.
Každopádně změny by měly učinit rodiče, oba. To dítě si samo neporučí, že začne ze dne na den snášet takové večery. A každý jeden takový mu do života nepřidá.
No ale pak je to o tom, zda ho bude hlídat někdo cizí - nebo táta - a to je určitě lepší, když ho hlídá táta.
No ale pak je to o tom, zda ho bude hlídat někdo cizí - nebo táta - a to je určitě lepší, když ho hlídá táta.
@merope někdo cizí ne, babička (mamka od ex). A tam je to předávání prý úplně v klidu i později večer 🤷

Mě jen napadá - syn sem-tam hystericky ječí v šatně, že nepůjde do školky. Otevřou se dveře, podívá se na kamaráda, úplně zapomene, že tam nechtěl, neřekne ani ahoj a zmizí. U těch batolat je tohle ještě divočejší. Prostě jakákoli změna je problém, ale za půl minuty o tom neví.