Jak zvládnout přetížení v domácnosti bez rozvodu?
Milé dámy,
asi tady je diskusí na podobné téma bambilion, ale přidám další, abych se vypsala. S manželem jsme dlouho, v manželství 8 let, máme dva kluky 7 a 5 let. A teď to hlavní - mám dojem, že celá rodina a vše, co se v ní děje, visí jen na mě, prakticky vše zařizuju a řeším já. Od nákupů, přes domácí práce, věci související se školou, jezdím s oběma dětmi na logopedii každý týden, zajišťuju kroužky, každé ráno chystám snídani a oblečení, pracuju na fulltime (ale s flexibilní pracovní dobou, takže hodně věcí doháním po večerech), mám v merku narozeniny všech členů rodiny a známých, zařizuju dárky na všechny oslavy, Vánoce, řeším příměšťáky... prostě vše. A pořád je to málo a neustále slyším výtky, jak je doma bordel (ano je, fakt nestíhám každý den uklízet), jak není poskládané prádlo, jak mám binec v pracovně, jak dělám vše špatně a nedostatečně... když řeknu, že v té domácnosti nežiju sama, tak je mi odpovědí "Ale já ten binec nedělám...". pro mě je to červený hadr, chytnu amok a je konec s jakoukoliv rozumnou debatou. Na manželovu obranu jedu věc zařizuje - každý den jedno z dětí vodí buď do školky nebo školy, podle toho, jestli já dělám na HO, nebo jdu do práce. ALE... Jeden týden jsem převážně pracovala z domu, ve čtvrtek už byl rozmrzelý, že školu má na starosti celý týden on (je to časově náročnější) a prohlásil něco v tom smyslu, že by bylo fajn, kdybych si uvědomila, kolik mně tímto šetří času.. to se vám pak chce brečet. Já snesu hodně, ale jsem na pokraji sil. Říkám mu, že už nemůžu, ale on naprosto nechápe.. A případně mi řekne, že bych měla ubrat v práci. Jenže já tu práci potřebuju, nevím proč bych měla něco já ubírat, zvláště když vydělávám víc než on a nevydělávám špatně. Prostě by bylo super, kdyby někdy aspoň vyndal a naskládal myčku.. Případně řekne díky a nějak ocení, co vše dělám. A když někdy výjimečně "uklidí" kuchyň (rozumějte naskládá nádobí nahromadu a utře stůl), tak o tom poslouchám ještě další tři dny, jak ON UKLIDIL. Jak z toho ven? Potřebuju účinnou funkční radu. A nechci slyšet rady typu "rozvod". Spíš něco praktického. Jo a manžel vykazuje jisté znaky psychopatství, je trošku magor v některých věcech, neplatí na něj věci, které by platily na běžné chlapy.. Omlouvám se za slohovku, ale zrovna dnes jsou ty emoce velmi, velmi divoké...
@merope já naprosto souhlasím až na to “ vyděláváš víc jak chlap, proč bys měla uklízet vše po dětech a chlap jen po sobě”. Já jsem bytostně přesvědčená, že to spolu nesouvisí. Já jsem vždycky vydělávala víc než můj muž. Protože prostě hodina mé práce je lépe placena. Dokud byla dcera menší, cca do 4 let, tak jsem měla několik zkrácených úvazků a reálně odpracovala míň hodin a tak jsem dělala doma víc. Co mám teď plný, tak se službama jsem v práci 220-240 hodin měsíčně a muž dělá jednoznačně víc. Ale ne proto, že vydělávám víc, ale protože víc pracuju, míň jsem doma a protože žijeme společně ve společné domácnosti.
Upřímně, je to fakt smutné. Možná nejsmutnější je, že podobný model je stále ještě velmi častý. Takové to "OK, já Ti tedy výjimečně pohlídám děti, ale chci, abys mi za to extra poděkovala a byla vděčná". Trochu přeháním, ale někde to tak fakt je. Radu nemám, já se rozvedla, s nikým se už dohadovat nemusím, což není ideál ale pro mě to byla úleva. Mnoho žen je na muži i finančně závislých, ty máš aspoň výhodu že u Vás je tohle jinak. TAky doporučuju web férová domácnost: ferovadomacnost.cz DRžím palce!
Ahojky no chlapi jsou nějak debilove od přírody 😀😀😀já až budu mít barák hotovy 100% budu mít někoho na měsíční úklid… barák name jsko kráva s už nadávám když uklizim horní byt. Teď nemám ani myčku v horním bytě není kde dat v kuchyni a čeká ho taky komplet rekonstrukce. TajY vydelam více než manžel ale ten zase meks ns domě a stará se o děti když chci jít do fitka nebo mít proste klid. Jasné jsem stanovila hranice, ze price jsme oba a v domácnosti děláme jordel TajY všichni… samozřejmě ze když děla těžkou práci ns domě tqk ho nenutil dělat holcici práci 😀 ale KfYz m/s volnější den proste podkkadY prádlo, vysaje a tyhle blbosti. Jo zehlit nezehlim😀 většina prádla to nepotřebuje s to co ano tqk vyzehlene až když si to bereme na sebe. Cenné věci a to co nechces abys tím paní na úklid přišla fi kontaktu někam zavři a zamkni… pokud nežijete z ruky do huby je to nejlepší investice do rodiny… dá to prostor vám i se více vyklidnite… to nejvíce vo si za peníze můžeš koupit je efektivně strávený čas…
@adelisss přesně tak. Taky jsem byla podobně blbá. Napred ja, protoze "tak se to má ". Pak děti a já doma, takže proc by ne, a pak jsem začala dělat na full time a málem jsem se z toho pos*ala. Boj to byl tedy, ale uz docela dobrý. O vikendech vaří manzel dost často, uklid kuchyně si vzal na starost komplet a o vikendu normálně uklizime všichni. Ale blba jsem byla, to jo. A furt mam ještě a starosti doktory a takovy ty věci, ale ok. To co píše autorka je naprosta katastrofa.
Autorko - je potreba to řešit - pokud možno i s odbornikem, jestli se s manzelem nedá rozumně mluvit. Pokud ne, tak si dovedu představit ze by to mohlo skoncit tvym totalnim vyhorenim a nakonec rozvodem. Toto se nedá dlouhodobě unest. Ten model je udritelnej pouze pokud chlap vydelava tolik aby zena mohla mit domacnost jako full time. A to ještě s vyhradama.
@odula No právě... V rodině máme samé superženy, které všechno zvládají s vrtulkou v zadku, tak jsem nechtěla být pozadu :D Ale pak jsem si všimla, jak ti chlapi mají pak roupy, sedí v hospodě, občas nějaká milenka... Že ty ženské jsou samy proti sobě... Člověk asi nemusí jet non stop na dřeň.
Já si tedy myslím, že ste si všechny ty své chlapy rozmazlily a teď se vám to nelíbí, nastolit spravedlivé podmínky po x letech je o dost těžší než hned na začátku. Dokud nejsou děti, tak je snad jasný, že se jede napůl, na mateřské je to pak trošku těžší si uvědomit, že nejste doma od úklidu, ale kvůli péči o dítě. Mě taky na mateřský chvíli trvalo, než jsem si to uvědomila. Pro mě je jednodušší v tom, že muž byl starej mládenec, který byl zvyklej se o sebe starat, já jsem celkem bordelář, takže i chlap vidí, že je potřeba uklidit, musím hodně spát,jinak jsem protivná a mám pár koníčků, kterých se nechci vzdát, respektive potřebuju a chci se věnovat na mateřský i sobě. Pak není prostor pro to dělat chlapovi služku... Jak to vy ženy děláte? I na tý mateřský, to máte tak hodný děti, vůbec nespíte, nevěnujete se sobě, nebo ste prostě superženy , který zvládají vše?
A co děti? Mají i ony nějaké práce, které denně musí splnit? Už to taky nejsou mimina, měli by se i kluci zapojit. Třeba tu myčku vyndat, vyskládat nákup, posbírat hadry po domě, učit se nachystat snídani. Dělají něco podobného? Pomohlo by to jak tobě a zejména tomu, aby jsi z nich nevychovala další exemplář jejich otce. 🙂 A s tím manželem, co na to říct, asi vážně slabé sebevědomí. Když můj chlap zkusí mít poznámku na to, že je doma bordel nebo že není něco zařízeno dle jeho představ (a že to taky umí), pošlu ho do háje. Paní na úklid jsem měla dlouhodobě a nemohla jsem si to vynachválit. Pokaždé chodila tak, že já s ní byla doma a kam jsem nechtěla aby chodila, jsem jí neopouštěla. Takže třeba pracovnu zamknout, já si třeba i kuchyň chtěla uklízet sama, dělala vše ostatní. A ano, i můj chlap měl zpočátku pindy k tomu, jak to je možné, že jiné ženy nemají paní na úklid a já to "nezvládám" ale vysvětlili jsme si priority a paní prostě byla. Mám na starost zahradu, dům, děti, zvířata a není mojí prioritou se uhnat, abych mohla večer padnout za vlast s pocitem, že všechno zvládám bez pomoci. To si radši zajdu s dětma na brusle. 🙂
Nech ho o víkendu s dětmi samotného bez servisu. Ať navaří, uklidí,vypere atd. Tohle já nechápu, když už nemůžu,manžel i navaří, točíme spolu ranní/odpolední ale ani pro jednoho není problém s něčím pomoct co normálně nedělá. A děti už nejsou nejmenší, zkus zapojit je: vynést koš, utřít stůl a zamést pod ním, vyklidit myčku kam dosáhnou.... Divila by ses jak i tohle pomůže a menší děti to ještě baví,v pubertě to budeš mít dost okecane 😂
To mi připomíná jeden vtip. Tati a kdo je to vlastně chlap? Synku, to je člověk, co miluje svoji rodinu, stará se o ni, vydělává peníze. Syn: Jednou chci být takový chlap jako máma.
@exbordelar Myslím si to samé, že někde v sobě má autorka nastaveno, že si sama sebe neváží a muž jí v podstatě zrcadlí její chování. A je to dobrý nápad zkusit psychologa, když s tím sama nemůže hnout.
Anonymko: To je teda myšlení jak od puberťáka, že tam hodil jen svoje oblečení. A co jako děti, o ty se nikdo starat nemusí, ty nejsou jeho, že tam nehodil i jejich oblečení? On nepotřebuje světlo, a tak někdy umýt okna? Prach asi v domácnosti vytváříš jen ty a děti, že? On se doma zásadně nestravuje a žije z vesmírné energie, či co?
Psala jsi, že vyděláváš víc, jak tvůj muž, když už tady řešíš rozdělení prací, tak podílí se tvůj muž finančně na domácnosti, nebo oblečení pro děti, kroužky, jídlo, drogérie, hypotéka/nájem energie platíš ty. Jestli nemáš přehled, spočítej si, kdo, co platí a kolik. (Vědět to nechci.) Jde jen o to, aby ty jsi neplatila náklady a mu zbylo dost volných prostředků na zábavu.
Mně by zajímalo, z jakého titulu očekává, že je domácnost a děti na tobě? Nejsi žena v domácnosti. A pokud vezmeme další oblíbený argument výdělkem, vyděláš víc ty, takže i ten padá.
Normálně bych mu oznámila, že se okamžitě začíná podílet na chodu domácnosti, psychopat nepsychopat.
A pokud je opravdu psychopat, rozvedla bych se. Jako vážně,co máš ze soužití s takovým člověkem?
Kluci si můžou uklízet samy. Uklízet průběžně nebo paní na úklid. Nebo změn práci. Chtěla jsi děti, chtěla. Máš jen dvě. Tak je to pohoda. Nebo navrhni chlapovi ať on si vezme puluvazek a je víc doma a uklízí.
@la_amanita co z takového soužití ženy mají? Nízké sebevědomí. Ale třeba manželovi vadí i ten vyšší plat manželky. Tak se jí snaží shazovat poznámkami o tom, že nezvládá "ženské práce"
Já si myslím, že tohleto hodně změní mateřská. Já jsem taky na mateřské dělala vše, full servis, chlap teda občas udělal větší nákup. A přesně, jak už někdo psal, jak jsem začala pracovat, tak jsem se z toho malém posrala🤣. U nás to ještě hodně změnila 1. třída, najednou svačiny, úkoly, řešky, co kdy a kde, co zaplatit, co potvrdit, lyžák, plavání, kroužky, nemoci, co nakoupit, co uvarit. Taky jsem měla krizi. Takže jsme prožili pár týdnů, kdy jsem byla mrtě protivná a myslím, že si to muž uvědomil. Já nejsem služka, nepotřebuju sice aby umýval koupelnu a leštil zrcadla, ale mimo vozeni do školy (práci má ve stejném městě narozdíl ode mě) si přibral 1x týdně vaření, vynáší koše a dá i pověsí prádlo. A opravdu, s muži je třeba jednat bez emocí a jednoduše jim říct, co potřebuješ. Pokud není úplny ..., tak to vezme. Takže - dnes zůstanu dýl v práci, potřebuju abys nakoupil, ať máme co večeřet. Prosím tě, já teď budu vařit, buď tak hodný a vysaj. A klidne ho pochval za každou činnost, oni to potřebují 😉
Moc všem děkuji za příspěvky! Asi začnu tím, že zkusím najít paní na úklid, to by se mohlo začít projevovat nějak brzy. Také si zkusím psát seznam věcí, které jsem zařídila a zajistila a vedle toho seznam věcí, které zařídil on. Taky jsem si říkala, že bych mohla zkusit navrhnout nějaký režim, že bychom se třeba po týdnech střídali - v jednom týdnu bych nákupy, chystání dětí do školy, svačinky, úklid, praní apod. řešila já, v druhém týdnu manžel. Co se týká těch víkendů, já tak cca 4x do roka někam takhle jedu. Mám docela dosta kamarádek, a podaří se mi urvat. Ale to on zvládne vlastně v pohodě. Když odjedu v pátek ráno a jsem v neděli zpět, tak to není žádné drama, dětem uvaří, pstará se o ně. Ale prostě udělá ten základ a to mu stačí. Takže tudy cesta moc nevede, to bych musela odjet asi na měsíc na druhý konec světa 🙂 a přesně vím, kde je původ všech problémů - v mateřské. Já jsem fakt tehdy dělala všechno, ale na to byl prostě čas a dělala jsem to ráda. Nákup jsem brala jako zpestření, čas na domácnost byl taky, bydleli jsme v kompletně novém bytě, chtěla jsem to mít krásné... 4 roky to fungovalo, aniž by se musel nějak extra zapojovat a najednou nechápe, že je ta situace jiná. Taky si myslím, že musím zapracovat na svém sebevědomí, postoji k životu. Celý život jsem vychovávaná tak, abych nikoho nezklamala, potřeby druhých stavím před potřeby vlastní, mám sama na sebe obrovské nároky, které nemám šanci splnit a vede mě to do začarovaného kruhu, nejsem spokojená s tím, jak vypadám... takže beru vážně veškeré rady, které se týkají tohoto směru
Já bych to zkusila úplně rozebrat. Jako co on si vlastně představuje? Že ty uvaříš, tak je to tvůj bordel? Tak taky nemusíš vařit vůbec, to přece neděláš pro sebe. 🤷♀️Že tebe to všechno baví a nemáš nárok na trávení volného času jinak? Normálně bych šla, zvedla pár drobků a řekla - tak, čí je to je? Budeme řešit, kdo kde pohodil vlas, kdo kam položil talířek a uklízet si striktně to své? Vždyť je to přece absurdní, takhle to nefunguje! Bohužel odjet na víkend nebo objednat paní na úklid to úplně neřeší. Za víkend (potažmo týden) ti tam budou kupit bordel a nechají tě to uklidit. Ještě chlap bude mít kecy, jak on je s rodinou a ty si jezdíš někde s kámoškama - vlastně pan dokonalý. Paní na úklid ti projede být jednou týdně, ale ono se to kupí denně, to podle mě stejně moc času nešetří. 🤷♀️ Spíš bych se zeptala chlapa, jestli vůbec s tebou chce být, ze se chová takhle a vlastně tím rozbíjí rodinu. Protože ať si laskavě uvědomí, že takhle rodina nefunguje, že ženská maká za všechny a on má pohodicku a nechá si posluhovat, to se zasekl někde v 18. století, ne? Ještě bych se ho zeptala, jestli děti jsou jen tvoje, že TI je odvede do školy a šetří čas...jestli náhodou nejsou úplně stejně i jeho. A jak bys to teda podle něho měla reálně dělat - nepracovat a jenom chodit s dětmi a dělat domácí práce? A z čeho byste jako žili? 🤷♀️ Nebo by to taky mohl být on, kdo skončí doma, když vydělává míň, že....ať si to laskavě uvědomí, že má plnou hubu keců, ale to fakt není automatika, že žena běhá jak fretka a pán tvorstva teda občas vyzvedne děti!

a) paní na úklid - mimochodem s takovou paní na úklid si taky uvědomíš, kolik času ty věci skutečně zaberou (a taktéž si to uvědomí i tvůj chlap a to je taky důležité).
b) psycholog, s nímž budeš pracovat na sebevědomí - vyděláváš víc jak chlap, proč bys měla uklízet vše po dětech a chlap jen po sobě? Ale chlapi typicky vidí jen nepořádek typu "pohozené věci na stole", ale špínu moc nevidí.
Já bych pak ještě doporučila JOYLO kurz od Heleny Procházkové - pro mě fakt WOW, kde právě ženy učí, jak si domácnost užívat a taktéž si uvědomit, co se dá a nedá vlastně vůbec zvládnout (a jak to řešit dál).