Jak zvládnout vztah s narcistickou babičkou?
Máte někdo narcistickou babi? Já mám velké podezření že moje máma je narcista, a bohužel se to projevuje i v chování k jediné vnučce. Je "špatně" že má výborný vztah se mnou jako se svojí maminkou, často se jí ptá jak má ráda babičku, malá jí zas provokuje že trochu, tak babi se naštve že když jen trochu, tak jí taky nebude mít ráda, a pořád se provokují. Načež jí řekne, že když ona byla malá, milovala svou babičku, že jí u babičky bylo ještě líp jak doma, a že ji mrzí že to tak nemá moje dcera.
Nic se neděje, babička chce jen vědět, zda to má vnučka stejně jako ona v dětství se svou babičkou. Zda je u ní ráda. Nevím, proč by měla být narcistická.
@1pomnenka Ona je u ní moc ráda. Ale když jí to řekneme, tak ona na oko pořád pochybuje. Do toho jí pořád peskují, že nechce zdravit, ale aby jí chválili za jiné věci, to moc ne. Řeknou sice "jo, to ona je hodná, ALE" a už vyčítají např.to zdravení.
Mně to tedy v pořádku nepřijde, aby babička říkala vnučce, že ji nebude mít ráda a že ji mrzí, že u ní není raději než doma. To je manipulace a citové vydírání.
Na tyhle řeči je u nás expert moje babička. Tisíckrát jsem to s ní řešila, aby si k dětem takové řeči odpustila, ale je to marný, je to marný, je to marný. Teď mi zrovna říkala mamka, že měla na hlídání bráchovu dcerku (5 let), nechala ji chvíli o samotě s babičkou a malá přišla ubrečená, že se bojí, že na ni tatínek zapomene.
@anonym_autor Normalni babicka ví,že maminku ani domov nic nevynahradí a chápe,že role babičky je až na druhém místě za rodiči. Vadilo by mi kdyby moje dítě takhle někdo vydíral a manipuloval.
Já si myslím, že žadný normální člověk nikdy neřekne dítěti, že ho nemá rád, nebo ho nevydírá, že ho nebude mít rád, když ...
Já si myslím, že žadný normální člověk nikdy neřekne dítěti, že ho nemá rád, nebo ho nevydírá, že ho nebude mít rád, když ...
@gruyerre tak to je vetsina generace boomeru nenormalni.
@gruyerre tak to je vetsina generace boomeru nenormalni.
@koordinatorka_odboje fakt? Já teda nikoho, kdo by tyhle věci dětem říkal, neznám a překvapuje mě, že to považuješ za běžné.
Není to normální a zdravé chování. Je to manipulace. Souhlasím s předešlými komentáři...
Teď ale co s tím...?? Asi bych před babičkou prostě řekla, že miluje i maminku i babičku a že je jí nejlíp doma s maminkou a tatínkem a tak je to v pořádku, ale hned potom u babičky.
@gruyerre ja se s tim ve svem okoli taky nesetkavam, ale z dětství od prarodicu si to pamatuju jako běžné, máš ráda víc mamu nebo tatu, segru nebo brachu, me nebo druhou babicku, plus citove vydirani - jestli me mas rada tak udelas..., kdybys me mela rada tak bys... nevim proc ale tenkrat to bylo fakt běžný minimalne v moji socialni bubline. Ted uz nikoho z ty generace neznam, a na dospelou uz by asi takhle nemluvili predpokladam.
@gruyerre ja se s tim ve svem okoli taky nesetkavam, ale z dětství od prarodicu si to pamatuju jako běžné, máš ráda víc mamu nebo tatu, segru nebo brachu, me nebo druhou babicku, plus citove vydirani - jestli me mas rada tak udelas..., kdybys me mela rada tak bys... nevim proc ale tenkrat to bylo fakt běžný minimalne v moji socialni bubline. Ted uz nikoho z ty generace neznam, a na dospelou uz by asi takhle nemluvili predpokladam.
Jj, souhlas. Dotazy na to, kterého rodiče mám raději mě někdy před 35 a více lety ničily sousedky. Citové vydírání - normálka i od mé mámy tehdy (r. 1948).
Jestli je tvoje matka opravdu narcistka, tak musíš řešit sebe a dceru - s matkou nic nevyřešíš. Nikdy nedosáhneš toho, aby matka pochopila nebo uznala, že svým chováním ubližuje druhým, takže pracuj na tom, aby to neubližovalo tobě nebo tvé dceři.

Nic se neděje, babička chce jen vědět, zda to má vnučka stejně jako ona v dětství se svou babičkou. Zda je u ní ráda. Nevím, proč by měla být narcistická.