Je manželka zlatokopka, když chce vyšší standard?
Ahojte. S manželkou žijeme v Prahe, ona pracuje v IT a ja som podnikateľ. Podnikám takmer 1.5 roka, príjem mám, avšak nestabilný. Priemerný ročný príjem mam porovnateľný s platom začínajúcich učiteľov na základnej škole. Problém je, že manželka je nespokojná, sťažuje sa, že nás neviem zabezpečiť. Závidí kamarátkam a kolegyniam v práci , ktoré majú manželov pracujúcich v IT a majú vyššiu životnú úroveň. Dokonca kvôli tomu plače, sťažuje sa, že je ambiciózna a pracovitá, no kvôli mne si nemôžeme dovoliť vyšší štandard. Tiež som pracoval 3 roky v IT a zarábal približne ako ona. Chcel som ale vyskúšať podnikanie a ona súhlasila. Teraz sme vo veku, keď si jej kamarátky kupujú byty a domy, no my si to momentálne nemôžeme dovoliť. (Môžeme ale nie to, čo by chcela ona). Ona je z toho frustrovana a viní mňa, tvrdí, že jej kamarátky nie sú také ambiciózne ako ona, no majú sa oveľa lepšie, vďaka ich partnerom. Závidí im to a začína mnou pohrdat. Pritom by som mohol byť učiteľ, alebo
mať inú, menej zarabajucu pozíciu. Moja rodina tvrdí, že je zlatokopka, a ak by ma mala naozaj rada, prijala by, že zarábam menej ako ona, alebo jej kolegovia v IT. Čo si o tom myslite? Ako by ste to vnímali vo vzťahu vy? Rad by som to videl z pohľadu iných žien z pohľadu iných žien.
@jola777 Žít se dá opravdu z mála, ale kdo by to dobrovolně chtěl, když ještě ví, že může mít hodně?
@klokanka31 na druhou stranu peníze nejsou všechno. Zažila jsem to. Výborné finanční ohodnocení, ale téměř žádný volný čas, psychické vyčerpání atd. Takže raději být spokojený s méně než byt bohatý a úplně ko. Od partnerky tazatele mi to přijde jako rozmazlenost. Také ve svém okolí takové typy lidi mám. Jak psal výše, je z bohaté rodiny a tam je to tak proste nestaveno. Ti lidé to mají “hozené jinak”….
@veroniquecz Hele já pocházím z chudé rodiny, a taky jsem se "rozmazlila" díky manželovi. A nechtěla bych přijít o svůj standart 🤷♀️
Ja si nemuzu pomoc, me ta diskuze prijde smutna. Jasneze se da zit z mala. Ale kdyz to zenska nechce a sama pro to dela dost? Proc ji tolik z Vas oznacuje za rozmazlenou? To preci nedava smysl. Rozmazleny je nekdo, kde jen ceka, ze se o nej ostatni postaraji a sam nic moc. To ale neni jeji pripad. Nebo jak vnimate rozmazlenost?
@veroniquecz to je presne ono - Výborné finanční ohodnocení, ale téměř žádný volný čas, psychické vyčerpání - to je asi to co ona podstupuje. A prijde vam rozmazlena? Proc?
@tereza0111 nádherně jsi to vystihla! Přesně takto bych se cítila, zoufale.
Přijde mi, že lidi, co se celý život pohybují v nižší příjmové vrstvě, koukají na ty lépe vydělávající skrz prsty, i v této diskuzi zazněl nějaký blábol o kaviáru. Ale není špatné mít krásné bydlení, kvalitní oblečení, moct cestovat nebo se věnovat jiným koníčkům, tvořit si rezervu pro klid...ono tohle všechno na druhé straně znamená hodně úsilí věnované vzdělání, seberozvoji, budování kariéry, hodně zodpovědnosti v práci a vůbec její náročnost jako taková. Je to fér a ta žena si to zaslouží.
@antoinet dneska to podle mě není úplně o vzdělání. Každý by chtěl studovat a vydělávat kdo ví kolik, ale v dnešní době se mají dobře třeba truhláři, elektrikáři, automechanici a to jsou školy na S vyucnim listem. Pokud jsou šikovní, tak se mají líp než kde jaký vysokoškolák a mají i vic peněz. A taky si myslím, že to je hodně o známosti. Pokud ukážeš, že umíš, rozumíš a máš chuť pracovat, tak se můžeš dostat i na nějakou vyšší pozici.
@tereza0111 ja to psala několikrát a napíšu to znova. Pokud do neceho jdu a s manželem společně, tak přeci mu potom nevyčítám, ze tam Franta z Dolní lhoty vydělá více, a kolegyně si může koupit lepší a dražší byt, že ona vydělává více, že je ambiciózní. Dnes na tom, že žena vydělá více, nic není. Chová se rozmazlene a ještě chybí, aby dupla nožkou.
Ale to je pořád dokola, a nakonec chlap, co musí poslouchat ufňukané kecy, tak si za to vlastně může sam, a ona je ten chudák. Kdyby byla situace obrácena, že žena vydělává málo a chlap ji to vyčítá, jsem zvědavá kolik ženských zde, by bylo líto toho patnera, že je zvyklý na určitý standart a úroveň. A že je chudacek zoufalý. To by tady určitě nikdo nenapsal, at si najde lepší práci, protože s ženskou je ženská, více solidární. A nebo by tu padlo zmiňované, že chlap se má vlastně postarat a ať nepinda, co přeci bude dělat až bude brát rodicak.
@antoinet jojo, člověka zvyklého na kavira, hroznové vino nepřesvědčí, že je lepší. Tak to je ;).
@tasimia A kdo rozhoduje o tom, že je lepší hroznové víno nebo kaviár? Ty? 😀
Prostě na téhle diskusi je zas vidět ta závist - já nemám, tak ten, kdo mít chce, tak je hned rozmazlený. Přitom dotyčný pár nikdo z nás nezná a stejně jako já víš kulový, jak to v reálu mají. Možná rozmazlená je, možná taky není. Já ale na rozdíl od Tebe neodsuzuju šmahem.
@tereza0111 ano, asi podstupuje…
To slovíčko asi.
A rozmazlena… nevím jak lépe to popsat. Jsko uvztekane děcko? Stylem hele Máni Pepa vydělává 150k a mají barák a já chci taky a kvůli tobě ze nedres ho nemám? Jako WTF??
Tak buď si měla najít někoho z vyšší sociální sféry, nebo měla narovinu říct, ať maká tazatel dal a nepouští se do podnikání.
@tasimia přesně tak jsem to myslela 👍
@veroniquecz No, já bych tak šmahem nesoudila. Odsouhlasila mu podnikání, ale to po roce a půl nikam nevede - čili dala mu šanci, aby se realizoval jinde a jinak, a ono to jaksi neklaplo. Ten způsob, jakým mu to předhazuje, je špatnej, ale máš tu jen jeho verzi.
Asi jsem teda taky rozmazlená, ale pokud by chlap podnikal a nevydělával, tak bych mu to podnikání utla taky.
@somalicats no ale vycitala bys muži, ze kvůli němu nemáš na vilu a jachtu? O to si myslím tu jde…
A co takhle? Neměl by si autor příspěvku místo stěžování přiznat že očividně na podnikání nemá? Nebo to chce zkoušet dalších x let a divit se, že manželka bude čím dál víc "naštvaná"?
@somalicats však nikdo nerozhoduje, napsala jsem, co říkala vždy moje babička. Akorát tam vždy dala jiné jidlo, me napadlo hroznové víno:D. Ani nevím proč..
Proč neustále fňuká.. chudacek kolegyně si může koupit dražší byt, a kolega taky vydělává více nez ty atp. A moje kamarádky nejsou tak ambiciózní jako jsem já, ale mají se líp, protože jejich partneři vydělávají více než ty. Promiň, ale koho by bavilo tohle furt poslouchat? Tak sakra mu mela říct "Hele Pepo, nebudeš podnikat, protože ja nechci abych si vydělala více a abych záviděla kamarádkám". Hotovo. Ano někomu se daří z podnikáním hned, můj kamarád se v tom paplal pět let, než ziskal klientelu a teď už ma pod sebou další zaměstnance. Díky teď, za jeho babu, že ho podporovala. Když to čtu.
Ale je marný to vysvětlovat zase a znova..
@veroniquecz ze? Kdyby jako fakt se bála, co bude dál, a co třeba az budou děti. Ale tohle..
@tasimia spolecne s nim byla v situaci, kdy oba vydelavali vice. On se pak rozhodl, ze zkusi podnikat, v tom ho podporila. Ale to uz nikdy nema moznost zmenit nazor? 1,5 roku zkouseni podnikani je dlouho. Jak sama pises - jsou v tom oba. Takze i ona ma pravo chtit po nem, aby ji bud presvedcil, proc si mysli, ze najednou zacne vydelavat nebo aby se vratil k praci, kde mel lepsi plat. Takhle v tom oba nejsou. Ona je v tom sama jako hlavni zivitel a on si "hraje". Byt na jejim miste, tak si nozkou i dupnu a nevim na tom v tomhle pripade nic spatneho
A i kdyby byla situace obracena - chlap maka a zena ma jen "podnikani" s nestabilnim prijmem, tak bych byla pro nazor, at si najde normalni praci. Proste ne kazdy podnikatelsky napad je dobry a ne kazdy dokaze podnikat, je docela dobre si to priznat. V tom pojmu "nestabilni" prijem je hodne, znamena to, ze je treba mesic, kdy domu neprinese nic.
@veroniquecz copak mu vycita vilu a jachtu? Vzdyt bydli v podnajmu, nemaji ani auto a nejezdi ani na dovolenou. V tom je snad trochu rozdil
@tereza0111 to jsem napsala nasnesene…
No řeší byt/dům.
“ Teraz sme vo veku, keď si jej kamarátky kupujú byty a domy, no my si to momentálne nemôžeme dovoliť. (Môžeme ale nie to, čo by chcela ona). ”
Mohou si dovolit, ale ne to co chce ona. Tak předpokládám, ze ona chce třeba velký dům, ale mají jen na byt.
@veroniquecz Ne, jde tu o to, že mu vyčítá, že nemají na lepší živobytí, protože se rok a půl neúspěšně plácá v podnikání, ačkoli by nemusel. To je rozdíl. Můj manžel, jak už jsem tu psala, taky vydělává míň než já, aktuálně je handicapován na trhu práce kvůli absenci řidičáku a nemožnosti práce ve výškách. ALe za to může jeho zdravotní stav, což je sakra rozdíl.
@veroniquecz A co je špatného na tom, že chce vlastní bydlení? Když ví, že by si mohli dovolit dům, pokud by autor máknul? Odpovím si sama, vůbec nic.
@veroniquecz
@somalicats A hlavně už vidím jak jim banka v dnešní době schválí hypotéku když má on jak sám píše NESTABILNÍ příjem.
@jola777 a proc myslíš, ze nemá? On si pouze nevydělá, kolik by chtěla ona..🤷🏻♀️
@tereza0111 změnit názor může. Ale nešťastně mu to předhazuje, to je ten problém a píšu to pořád a pořád dokolečka. Až bude manželka na rodičovském, taky se ji sníží příjem. Například.
A kdyby byla situace obráceně, nevěřím, že by tu někdo chlapa podpořil. Možná tak ty a ještě pár.
Hlavně záleží v čem podniká. Někdy to trvá 3-4 roky než se investice začnou vracet.
@tasimia Sama píšeš, že Tvůj kámoš se v podnikání patlal 5 let. Přitom třeba nemusel, mohl normálně fungovat jako zaměstnanec a do podnikání skočit v příhodnější chvíli. To je vždycky otázka, osobně podnikám už pěknejch pár let, rozjezd mi trval do stabilních výdělků necelý rok - je to prostě o tom mít plán, to není o systému pokus-omyl.
@tasimia Vracení investic a výdělky nejsou totéž. Pokud investuješ, máš mít investice splacené do těch 3-5 let, ale současně už Ti má podnikání vynášet. Pokud ne, tak něco děláš blbě.
Hlavně by bohaté stačilo říct "Hele Pepo, vidom, že to nezvládaš, a finančně to taky není v pohodě, nemyslíš, ze by bylo lepší, kdyby si sel do normální práce? Chci s tebou založit rodinu (to tu taky padlo několikrát), ale potřebuji aby si vydělal třeba více" a ne " ja jsem ambiciózní více než moje kolegyně, ale problém je v tom, že jejich chlapi vydělávají více".. ale ono je darmo někdy říkat.
@somalicats holt mu nevydělává, jak by chtěla ona.
@somalicats no patlal. A dneska ma super stěhovací firmu atp. A kdo ví, kde by byl, kdyby to vzdal. Neměl by příjem, jaký ma dnes, ale dělal by v automobilce za 32tis, teď ma o dost více.. akorát on neměl ufňukanou ženu.
@veroniquecz ja vim ze nadnesene. Ale on je to sakra rozdil. Nekdo kdo vycita "jachtu a vilu" je jasna fiflena, bez toho se da krasne zit
Ale nekdo kdo chce jen vlastni bydleni a auto? Vzdyt to je uplne normalni a chce to kazdy.. Me by prave zajimalo proc to chces tak menit vyznam? To totiz uz neni nadnesene, ale naprosto umyslne nepravdive a cilene tak, aby to vzbudilo zcela jine pocity.
@tasimia on sam pise, ze prijem je nestabilni...
V tom, ze kdyby byla situace obracena by chlapa podporilo jen malo s tebou souhlasim. Ale prave to me strasne rozciluje. Proc je spatne chtit i po zenskych, aby pracovali a meli kvalitni prijem? Je tady strasne siroka skupina, ktera zastava nazor, ze je naprosto v poradku se nijak zvlast nesnazit mit se dobre
Podnikani, ktere ma rozjizdi pomalu a je tam vidina zlepseni by zena urcite rada podporila. Ale z toho co autor psal to nevypada, ze by se tak melo stat. Jestli takovy plan ma a jen ji ho nerika, tak je to chyba komunikace, ale ten rozjezd a navrat investic je dan nejakym podnikatelskym planem. Jen plynutim casu se mu to nerozjede..

@luciebol a proč by ne?