Je manželka zlatokopka, když chce vyšší standard?
Ahojte. S manželkou žijeme v Prahe, ona pracuje v IT a ja som podnikateľ. Podnikám takmer 1.5 roka, príjem mám, avšak nestabilný. Priemerný ročný príjem mam porovnateľný s platom začínajúcich učiteľov na základnej škole. Problém je, že manželka je nespokojná, sťažuje sa, že nás neviem zabezpečiť. Závidí kamarátkam a kolegyniam v práci , ktoré majú manželov pracujúcich v IT a majú vyššiu životnú úroveň. Dokonca kvôli tomu plače, sťažuje sa, že je ambiciózna a pracovitá, no kvôli mne si nemôžeme dovoliť vyšší štandard. Tiež som pracoval 3 roky v IT a zarábal približne ako ona. Chcel som ale vyskúšať podnikanie a ona súhlasila. Teraz sme vo veku, keď si jej kamarátky kupujú byty a domy, no my si to momentálne nemôžeme dovoliť. (Môžeme ale nie to, čo by chcela ona). Ona je z toho frustrovana a viní mňa, tvrdí, že jej kamarátky nie sú také ambiciózne ako ona, no majú sa oveľa lepšie, vďaka ich partnerom. Závidí im to a začína mnou pohrdat. Pritom by som mohol byť učiteľ, alebo
mať inú, menej zarabajucu pozíciu. Moja rodina tvrdí, že je zlatokopka, a ak by ma mala naozaj rada, prijala by, že zarábam menej ako ona, alebo jej kolegovia v IT. Čo si o tom myslite? Ako by ste to vnímali vo vzťahu vy? Rad by som to videl z pohľadu iných žien z pohľadu iných žien.
@tereza0111 no prave, to jsou ty genderove stereotypy, na chlapa by se tu uz dstila sira, ze deli penize na "moje" a "tvoje", jak to tu uz v diskusich mnohokrat bylo. Jinak souhlasim.
Dost zalezi na tom, jak vypada to tvoje podnikani? Muze to byt varianta, ze makas dnem i noci, davas do toho vsechno, jen to proste chvili trva; nebo to taky muze byt o tom, ze sis zvykl na to byt svym panem, moc se nepredres, mas spoustu volneho casu, doma toho taky moc neudelas, protoze vymluva podnikani atd. A v obou pripadech bude pohled na tvoji zenu proste jiny. A jak mi se v tom mame vyznat, kdyz nic z toho nevime?
Ona ti taky muze sdelovat mnohem dulezitejsi veci, ktere ji vadi, ale ty si z cele diskuse zapamatujes jen ty necitlive argumenty. To preci taky nevime.
Z toho, co pises, tvoje zena muze byt pekna pipina, co neni s nicim spokojena, nebo to taky muze byt zenska, co se boji o vasi budoucnost.
@matus89slovak Zlatokopka není. Nicméně jsem krapet vysazena na ty představy, že všichni musíme mít dům se zahradou a zlatým retrívrem jak z reklamy. Já to nechápu, peníze jsou nutné, potřebné ale ne k porovnání s kamarádkami. A jestli nejsi povalec, jakože asi ne🙂, byla bych v pohodě. Ano, pokud plánujete děti, chce mit možná jistotu, že vše zvládnete. Ale řekla bych, že o to ji úplně nejde. No každý je jiný. Můj muž vydělává hodně ale nezneuzivam toho, dětem kupuju oblečení většinou po někom, krom bot má někdo dům tak co, ať má. Mi stačí byt. Esi jsi slušný chlap je to 1000x víc než vysoký plat😉
@matus89slovak Tak tento tvůj příspěvek hodně smrdí. Takže si to shrneme. Tvá partnerka tě živí? Kolik vlastně procentuálně přispíváš na chod vaší společné domácnosti?
Jaké jsou tvé plány do budoucna - jak ještě dlouho to má táhnout za vás oba?
Za co že ti má být vděčná?
@matus89slovak z tvojí poslední reakce mám dojem, že si přijdeš nedoceněný, nemilovaný, neúspěšný a poměrně lítostivý.
jasně, podnikání ti nejde.
to ale ještě neznamená konec světa a co je na tom, že tvoje žena chce, aby ses nepotápěl v něčem, co nemá efekt, když můžeš dělat něco, co efekt má.
jde na to způsobem, kterému věří, že zabere.
podle mého se ti snaží otevřít oči dřív, než zabředneš v nějakém podnikání, a mohl bys přijít o šanci víc a líp si vydělat a tím pádem i vy oba budete mít míň.
ženským většinou nevadí "živit" svého muže, pokud v tom vidí efekt, případně, pokud to okolnosti vyžadují, ale podmínit to vděkem za lásku? to je mimo.
@matus89slovak já si Teda myslím, že učitelský plat, není úplně malý. Ano, možná si měl lépe placenou práci jako IT, ale pokud tě baví jiná práce, dělá tě spokojeného, tak bych to brala a byla ráda, že děláš něco co tě baví. Ta finanční, stránka je teď třeba horší, ale casme se může zlepšit. Manželka si, vydělá asi pěkné peníze, tak nechápu v čem je problém? Jestli si stěžuje, že ji nedokážeš zabezpečit, tak to pardon, ale většina lidí jsou, chudáci nezabezpečeni. Přijde mi, že se hodně srovnáva s ostatními, ale bohužel vždycky bude někdo mít něco,, lepšího,, nebo něčeho víc. Já to řeknu asi tak. Člověk, která má dost tak utrácí a rozhazuje, může si víc dovolit, ale nikdy nevíš co se stane a najednou je min peněz a ten člověk je v prdeli. Asi jako tvá manželka /přítelkyně.. Měla by se přestat porovnávat, jinak se zblázni 🙂
Většinu příspěvků nechápu... On jako plat učitele nezajistí rodinu v případě rodičovské dovolené manželky? Asi žiju v jiném světě, já mám plat nula nula prd, v současné době na rodičáku, manžel má plat zhruba jako zakladatel, možná o něco větší, máme 4 děti a myslím, že si žijeme slušně. Pokud jsem pochopila správně, tak bydlení by mít mohli, ale ne tak luxusní, na dovolené nebyli rok a půl - no to je teda hrozná katastrofa...Takže jde vlastně o co ? Rodinu zajistit je schopný, jenom trochu skromněji. Dle mého je to zlatokopka, nebo alespoň hodně náročná žena, měla by svého muže podpořit, pokud si plní svůj sen, když ona sama má dost. Většina mladých páru nemá zdaleka to, co mají oni, a přesto jsou spokojení, tak kde bude asi chyba ... ?
@ferda90
@mandala
Dámy, to, že chce někdo žít líp, než žije, neznamená, že je rozežranej nebo zlatokopka. To, že vy nemáte naznamená, že ostatní taky nemůžou. A já třeba opravdu vidím rozdíl v situaci, kdy manžel vydělává málo, protože se rozhodl, že si "zkusí podnikat", nebo proto, že nemůže, třeba ze zdravotních důvodů nebo kvůli jiným okolnostem, které neovlivní. Tenhle "podniká" rok a půl, sám píše, že má výdělky nepravidelné a ve finále těch peněz moc nemá. A jestli jste si všimly, tak ceny za bydlení i všechno ostatní jsou dneska úplně někde jinde, ona spoří, ale na bydlení jim to dnes evidentně nestačí (a já se tomu nedivím). To, že se srovnává s jinými, není pěkné, může to být ale prostě jen špatnou formou vyjádřená starost o to, co bude dál, když si aktuálně ani to bydlení nepořídí, ač by mohli - autor nepíše, že by se nemohl vrátit k IT a vyšším příjmům.
@somalicats Přesně. Schválně jsem se dívala, a dle tabulek má dnes začínající učitel v ZŠ něco málo přes třicet tisíc hrubého. Co to je v dnešní době? A u chlapa co mu je přes třicet let, ne u kluka po škole..
@somalicats jako zlatokopka to není, to je blby název, jen je asi paní náročnější. To podnikání si, třeba sedne. Kdyby ne, může se pan vrátit do bývalé práce ne. A neni to tím, že by jsme my neměli.... Aspoň já mluvím za sebe. Já asi nejswm až tak náročná no, ale každý to má prostě jinak.
@jola777 není to kdo ví co, ale zase jsou lidi co takový plat normálně mají a dokáží zabezpečit rodinu. Sice třeba skromněji, ale dokáží. Aspoň bych tomu dala šanci a manžela nechala zkusit podnikat, vrátit se do bývalé by snad mohl vždycky. Jasný, když je člověk zvyklí na nějaký standard a najednou se něco změní, tak je to blbý, ale třeba to bude časem lepší.
@ferda90 Zkouší podnikat už rok a půl, to už je dost dlouhá doba na to, aby mu to začalo vynášet. Navíc jak jsem psala výš, podnikání se nezkouší. Buď máš plán a navrženou realizaci (a v tom máš i předpokládané výnosy v průběhu času), nebo budeš zkoušet systémem pokus omyl a nic z toho.
@somalicats aha tak to mi nějak uniklo.... To už je dlouha doba to je pravda no. To je těžko radit, to si musí poresit asi mezi sebou. Shodnotit pro a proti.V dnešní době je to docela složité podnikat, aspoň za mě Teda
@ferda90 Proto jsem nejen ja psala vys, ze si ti dva musi predevsim promluvit, co a jak dal. Jo, kdyby s podnikanim zacinal, tak nereknu, ale takhle je to uz na povazenou. Jinak podnikat se da i v tehle dobe, ale pochopitelne zalezi na tom, v cem vlastne podnika, zda nabizi zbozi nebo sluzby a jake - zda je to neco, co budou lidi chtit krize nekrize, nebo zda to je neco, bez ceho se lidi obejdou, pokud jim prijmy klesnou, nebo zda v ramci podnikani spolupracuje s jinymi firmami...
@jola777 to je blbost no, ten rok a půl podnikání mi nějak,, utekl,,. To už si myslím by se za takový čas mělo rozjet. Dneska bych upřímně začít podnikat asi nechtěla. U nás stabilní podnik, který fakt slapal byl tu dlouho skolil covid... A to pan ten podnik vedl roky a neustál to
@somalicats jj přesně tak, podnikat se samozřejmě dá, ale jak píšeš, záleží v čem člověk podniká. Tak snad si to sedne a bude se dařit a nebo se jediné vrátit zkratky k bývalé práci.
@ferda90 to nemusí byt. Nám se podnikání rozjelo stabilně až za 2 roky a to jsme ho rozjíždějí v dobrých letech. Takže toto vodítko úplně není.
@biedronka10 tak to chce asi čas no. Já samozřejmě zkušenost nemám, ale věřím, že to asi nebude úplně lehké a bude potřeba čas než se to rozjede
@ferda90 hlavně je to nekonečný čas a oběť. Podnikání je úplně o něčem jiném. Tam prostě když se neotacis, tak nemáš. Takže ani po rozjetí vyhráno, vlastně pořád rozjetý parník.
@biedronka10 to věřím,ja bych to tak třeba nechtěla. Jsem ráda, že si odpracuji 8 hodin a mám klid, práci můžu hodit za hlavu. Určitě se člověk musí otáčet, nebude to lehký no
@ferda90 no je to náročný. Já musím manželovi pomáhat, takže se u podnikání a zakazniku střídáme, pri třech dětech a s mými problémy jaké mám.
@biedronka10 klobouk dolů, jak to zvládáte i s dětmi
@ferda90 no musí, hlídání nemáme a manžel se vracívá dom i v 22:00 hodin a pak ještě děláme papíry. A to je právě o tom no, dá se vydělat ale je to často řehole.

@felixfelicis tak by to asi vetsine prislo normalni, protoze spolecnost mame nastaveno na to, ze hlavnim zivitelem rodiny je muz
Ale shodneme se, ze problem bude v komunikaci (ze rodinu neplanuji jsem prehledla, otazka je, jestli ona by ji uz treba rada neplanovala? ). A v tom, ze pro dalsi mame malo informaci