Je normální opustit dítě pro nový život?
Jak to vnímáte? Opustili by jste své dítě a odstěhovali se pryč , i když by jste věděli že dojíždět bude pro vás " problém" . Mám kamarádku ( ne úplně blízkou) a ta svoje dítě nemá v péči , vychovává a upřednostňuje jen jedno dítě. Mě to přijde zvláštní takhle dítě opustit , odstěhovat se od něj daleko ( cca 6 hodin cesty autem).
Ona přizná, že má dvě děti, ale má milion výmluv proč druhé dítě nenavštěvuje.
Chce jen politivat a stěžovat si , ale realně nic neudělá . Je bez druhého dítěte 3 roky a pořád se vymlouvá, proč ho nemůže navštívit.
Hledá si přítele , ale už dva s ní ukončili vztah protože to nechápou .Je matka jen pro jedno dítě a další chce s novým partnerem.
Myslím, že většinou je muž, který dítě opustí.
Nevíš co za tím je a nevím, proč u chlapů je všechno v pohodě, ale žena, jež dítě nemá v péči, by měla být souzena. Třeba se dělo něco nehezkého a následky trvají do dnes.
Mám sousedku, co platí alimenty a nemám pocit, že by se nějak často stýkala s dítětem, ale nevyptávám se, není to moje starost. Pro mě to je normální příjemná ženská.
@lauralaurinka já tohle nechápu a nikdy nepochopím u matky ani u otce. Pro mě je to naprosto nepředstavitelné a udělala bych cokoliv, abych mohla být se svými dětmi. Chápu, že tě to udivuje nebo dokonce i štve, ale svět je prostě plný magorů, dějí se dokonce i horší věci než toto.
Podle mne to není normální.Ale znám takové ženské a nechápu to....
@lauralaurinka Mne nepřijde, že by muži vice opouštěly děti než ženy. Teda alespoň já znám spoustu případů, kdy žena sbalila kufr a odešla bez svého dítěte a nemá o něj absolutní zájem. Je to o nastavení každého člověka. Někdo miluje své děti tak , že by je v životě neopustil a naopak jsou lidé, kteří děti berou spíše jako "přítěž".
A ja nějak nechápu, proč tohle rozebírat. Brala bych ok obecnou diskuzi na tohle téma, ale soudit něčí život? Nikdy. Tvoje věc to není.
Nikdy nevíš, co je uvnitř, proč se tak stalo... Kdysi bych měla jasno, dnes vím, že život přináší tolik zatáček a někdy to zdánlivě nejšílenější řešení je v tu chvíli jediné schůdné.
@lauralaurinka mimochodem existuje něco jako syndrom zavrženého rodiče, kdy jeden rodič zapříčiní, že dítě navždy přetrhá vztah s rodičem druhým. Dokud se mě to nezačalo týkat, nevěřila bych, kolik žen to potkalo. Pak máš dvě možnosti, buď skončíš se životem, nebo prostě žiješ dál....
Nevíš co za tím je a nevím, proč u chlapů je všechno v pohodě, ale žena, jež dítě nemá v péči, by měla být souzena. Třeba se dělo něco nehezkého a následky trvají do dnes.
Mám sousedku, co platí alimenty a nemám pocit, že by se nějak často stýkala s dítětem, ale nevyptávám se, není to moje starost. Pro mě to je normální příjemná ženská.
@uzivatelkapetra ani u chlapa to není v pohodě. Od kdy je v pohodě, když chlap nemá zájem o své dítě? 🤔
Není jediný případ, zkrátka si děti rozdělili. Proč to dělá, ví jen ona. Vůbec bych se tím nezaobírala, je to její volba. Vezmi si, kolik je babiček, které upřednostňují pouze 1 vnouče a ostatní vnoučata jako by nebyla.
@1pomnenka Rozdělit sourozence je už samo o sobě " špatné" , jako dá se pochopit, že neměla jinou šanci. Ale odstěhovat se a potom dítě nevidět? Mohla zůstat blíž u dítěte. Babičky jsou kapitola jiná, tam už je to o lásce jiné.
@uzivatelkapetra ani u chlapa to není v pohodě. Od kdy je v pohodě, když chlap nemá zájem o své dítě? 🤔
@cherie24 ne že je to v pohodě, ale je to ve společnosti přijatelné. Člověk bez znalosti kontextu si řekne, že třeba děti matka zmanipulovala, třeba mu dělala takové peklo, že to vzdal, třeba otěhotněla bez jeho vědomí (jakože tajně vysazená ATK). Ale matka, co se s dítětem nevídá v lidech vyvolává jen otázky na její zrůdnost.
@uzivatelkapetra Já vím co za tím je. Právě to upřednostnění jednoho dítěte je zaražející. Ona tvrdí, že jí chybí a svede vinu na vše možné okolo ( prostě chce politovat, jak to má těžké) , ale když máš dítě ráda opravdu, tak se přece od něj neodstěhuješ tak daleko, že ho nemůžeš vidět.
A ja nějak nechápu, proč tohle rozebírat. Brala bych ok obecnou diskuzi na tohle téma, ale soudit něčí život? Nikdy. Tvoje věc to není.
@babka Jako neříkám, že to neměla jako samoživitelka těžké. Ale fakt opustíš dítě? Pochopím, že se z toho musi oklepat, ale takhle dlouho se nemůže vymlouvat na nepřízeň okolností. Uděláš co nejvíc, aby vztah vydržel i po částečném odloučení nebo ne?
@babka Jako neříkám, že to neměla jako samoživitelka těžké. Ale fakt opustíš dítě? Pochopím, že se z toho musi oklepat, ale takhle dlouho se nemůže vymlouvat na nepřízeň okolností. Uděláš co nejvíc, aby vztah vydržel i po částečném odloučení nebo ne?
@lauralaurinka podivej, nemůžeš soudit jiného, když neznáš jeho život a pozadí všeho. Možná neni vše správně, co ten člověk udělá- z tvého pohledu a možná z pohledu okolí. Ale možná je to to nejlepší pro toho člověka samotného. At už je důvod jakýkoliv. A nikdo nemá právo soudit jiné lidi. To je můj názor na věc.
@lauralaurinka Mne nepřijde, že by muži vice opouštěly děti než ženy. Teda alespoň já znám spoustu případů, kdy žena sbalila kufr a odešla bez svého dítěte a nemá o něj absolutní zájem. Je to o nastavení každého člověka. Někdo miluje své děti tak , že by je v životě neopustil a naopak jsou lidé, kteří děti berou spíše jako "přítěž".
@martt určitě jsou i matky co děti opustí, ale ona se staví i po tolika letech pořád do obětí. Takže i když může a má od začátku možnost dítě vidět, tak toho prostě nevyužije. Je pro ni asi spíše " přítěž" no.
@lauralaurinka podivej, nemůžeš soudit jiného, když neznáš jeho život a pozadí všeho. Možná neni vše správně, co ten člověk udělá- z tvého pohledu a možná z pohledu okolí. Ale možná je to to nejlepší pro toho člověka samotného. At už je důvod jakýkoliv. A nikdo nemá právo soudit jiné lidi. To je můj názor na věc.
@babka Já tu situaci znám, chápu i rozhodnutí. Ale zaráží mě, že ani po letech neudělá nic , aby dítě viděla nebo se zařídila tak, aby byli sourozenci blíž k sobě. Beru, že začátek, osamostatnění i odloučení má svůj důvod na začátku, ale to přece může ( spíše mohla ) časem změnit.
@babka Já tu situaci znám, chápu i rozhodnutí. Ale zaráží mě, že ani po letech neudělá nic , aby dítě viděla nebo se zařídila tak, aby byli sourozenci blíž k sobě. Beru, že začátek, osamostatnění i odloučení má svůj důvod na začátku, ale to přece může ( spíše mohla ) časem změnit.
@lauralaurinka ale ty to pořád hodnotíš ze svého pohledu. Nech ji žít, jak chce / umí.
@lauralaurinka a proč to vlastně řešíš? Abychom se tu shodly, že je prostě nemožná?
Když píšeš, že znáš okolnosti.... Tys s nima žila? Protože jinak znáš jen oficiální verzi...
Mame vzdálenou příbuznou,která má dvě dcery dospívající dcery s různými partnery a obě jsou u otců.I to tak vyplynulo,že holky chtějí být u nich.
O ni si myslím své,je vidět,že je to hodně sebestředná osoba.Ani nepředstírá o děti velký zájem, je spíš jak jejich starší ségra.
@lauralaurinka a proč to vlastně řešíš? Abychom se tu shodly, že je prostě nemožná?
Když píšeš, že znáš okolnosti.... Tys s nima žila? Protože jinak znáš jen oficiální verzi...
@marimanta
Chtěla jsem jen jiný pohled na věc. Vědět jestli já to vnímám jinak než ostatní.
Chápu ženy i otce, kteří to mají fakt na nic. Rozvod a svěření děti do péče a další peklo... Prostě fakt to je někdy úplně na ho... Tohle není její situace.
Pokud dítě opustit nemusíš a uděláš to ve svůj prospěch, tak je to v mém pohledu špatně.
@lauralaurinka ale ty to pořád hodnotíš ze svého pohledu. Nech ji žít, jak chce / umí.
@babka Já ji žít nechávám. Jen situace dětí je kvůli ní dost na nic. Je těžké to sledovat .
@babka Já ji žít nechávám. Jen situace dětí je kvůli ní dost na nic. Je těžké to sledovat .
@lauralaurinka Chapu, jak to myslis, ale nektere zeny v sobe to materstvi nemaji a podle me je dobre, kdyz jsou ohledne toho uprimne, nez aby byly s ditetem jen kvuli spolecenskym konvencim. Zit s matkou, ktera s tebou zit nechce, to musi byz peklo na zemi.
@lauralaurinka Chapu, jak to myslis, ale nektere zeny v sobe to materstvi nemaji a podle me je dobre, kdyz jsou ohledne toho uprimne, nez aby byly s ditetem jen kvuli spolecenskym konvencim. Zit s matkou, ktera s tebou zit nechce, to musi byz peklo na zemi.
@ai30 Pro dítě to je špatně tak jako tak. Nechápe, proč s ním matka není. Proč ho nechce u sebe.
A ano, pokud by s ním byla trpělo by taky. Vidělo a zažilo by přímo to upřednostnění toho druhého.
Ona si žije svoje a všem tvrdí jak ona by chtěla mít obě děti, ale nemůže ( a milion důvodu které by mohla vyřešit). Smutné.
@lauralaurinka ale houby...
Můj muz byl v dětství vychovávan otcem, jeho matka si ponechala mladší dceru...takhle to u rozvodu navrhla a takhle to i chtěla, měla tehdy jiného muze...a tak to prostě bylo - mému muzi jako matka vzdycky chyběla, bezcitnost v tomhle smeru nechápu, ale co uz...
Ja uplne nemám potřebu ji soudit, proč se takhle rozhodla??? Co za tím bylo🤔 ale žijeme dal...
@ai30 Pro dítě to je špatně tak jako tak. Nechápe, proč s ním matka není. Proč ho nechce u sebe.
A ano, pokud by s ním byla trpělo by taky. Vidělo a zažilo by přímo to upřednostnění toho druhého.
Ona si žije svoje a všem tvrdí jak ona by chtěla mít obě děti, ale nemůže ( a milion důvodu které by mohla vyřešit). Smutné.
@lauralaurinka proč by to nechápalo, normálně se o tom dá s dětmi mluvit. Ony stejně spoustu věcí i z funkční rodiny pochopí až v dospělosti, a něco možná vůbec.
ano, je spousta duvodu, kdy to dokazu pochopit. Treba byl opravdu hnusny rozvod, otec deti ji ruzne vydiral, vyslo z toho jako kompromis, ze kazdy jedno dite? Treba?
Nebo holt starsi dite bylo naockovano druhym rodicem vice se chovat tak, jak je to pro prvniho rodice neprijatelne a nevidel jinou cestu, nez dite nechat jit?
Nikdy, nikdy bych se v te roli nechtela ocitnout, odlouceni od svych deti by pro me bylo neprestavitelne, ale rozhodne mi to nedava pravo jakkoli soudit nekoho, jehoz zivot neziju. Asi mi vic vadi osoby co nemaji nic lepsiho na praci nez soudit zivoty ostatnich
@1pomnenka Rozdělit sourozence je už samo o sobě " špatné" , jako dá se pochopit, že neměla jinou šanci. Ale odstěhovat se a potom dítě nevidět? Mohla zůstat blíž u dítěte. Babičky jsou kapitola jiná, tam už je to o lásce jiné.
@lauralaurinka Vždyť s nimi nebydlíš, třeba o tom nechce s tebou mluvit, protože si sítě samo vybralo, že chce bydlet s otcem. Nevíš, co za tím je. Nech to být, není to tvoje věc.
@lauralaurinka Ja lidi nesoudím ne vždy je to takové jak se zdá. Ale ve většině případů, když se rodiče rozjedou trpí děti i když nechceš. V téhle situaci ( jak popisuješ) možná lepší, že je u otce , kde ma veškerou lásku a péči, když sama říkáš, že matka by stejně upřednostňovala jen jedno dítko. To, že se tato žena lituje je opět v nastavení člověka samotného. Jsou lidé , kteří když něco chtějí jdou si zatím, druzí jen sedí a brečí, že nemůžou, nemají apod.... Stejně s tim nic neuděláš tak se s tím netrap a nesuď.
@lauralaurinka A teď si představ, že jsou matky, co se odstěhují 600 km i s dítětem a zpřetrhají vztahy s otcem i kamarády. Také jsou takové.
Pak si představ, že jsou kultury, kde při rozvodu je normální, že muž si vezme syny, žena si vezme dcery a pak se v podstatě nevídají. A všichni to berou jako úplně běžný stav, nikdo to zásadně neřeší (a to mívají v rodině běžně 2 děti, ne třeba 10).
Ta naše představa, že všechny děti patří hlavně matce a je špatná ta, která se nestará, mi přijde jako kulturně podmíněné celým naším okolím a přijde mi, že to spíše všemu výrazně škodí, než cokoli jiného. Pokud jdou partneři od sebe, tak ne vždy chtějí setrvat někde vedle sebe - sem-tam se někdo chce odstěhovat dál. A pak mi přijde zcela v pořádku, že dítě je 50:50 u matky či otce - tak, jak nejvíc to všem vyhovuje.
Čili přístup tvé kamarádky mi přijde určitě lepší, než přístup, kdy matka sbalí děti a jede na druhý konec republiky i s nimi. A nikdy nikdo neví, proč se odstěhovala na druhý konec republiky - čili není nám dáno to její stěhování soudit.
@lauralaurinka A teď si představ, že jsou matky, co se odstěhují 600 km i s dítětem a zpřetrhají vztahy s otcem i kamarády. Také jsou takové.
Pak si představ, že jsou kultury, kde při rozvodu je normální, že muž si vezme syny, žena si vezme dcery a pak se v podstatě nevídají. A všichni to berou jako úplně běžný stav, nikdo to zásadně neřeší (a to mívají v rodině běžně 2 děti, ne třeba 10).
Ta naše představa, že všechny děti patří hlavně matce a je špatná ta, která se nestará, mi přijde jako kulturně podmíněné celým naším okolím a přijde mi, že to spíše všemu výrazně škodí, než cokoli jiného. Pokud jdou partneři od sebe, tak ne vždy chtějí setrvat někde vedle sebe - sem-tam se někdo chce odstěhovat dál. A pak mi přijde zcela v pořádku, že dítě je 50:50 u matky či otce - tak, jak nejvíc to všem vyhovuje.
Čili přístup tvé kamarádky mi přijde určitě lepší, než přístup, kdy matka sbalí děti a jede na druhý konec republiky i s nimi. A nikdy nikdo neví, proč se odstěhovala na druhý konec republiky - čili není nám dáno to její stěhování soudit.
@merope Hmmm no jo. Vím, že jsou určité situace složité a i horší.
Všeobecně chápu, že to někdy jinak nejde.

Není jediný případ, zkrátka si děti rozdělili. Proč to dělá, ví jen ona. Vůbec bych se tím nezaobírala, je to její volba. Vezmi si, kolik je babiček, které upřednostňují pouze 1 vnouče a ostatní vnoučata jako by nebyla.