Je rozvod kvůli dědictví domova správná volba?
Ahoj holky, potřebuji slyšet cizí názory, protože už pár nocí nespím.
Moji rodiče vlastní rodinný dům, ve kterém jsme všichni vyrostli. Jsou už starší a chtějí ho přepsat na mě, ale dali mi podmínku: udělat to jen, pokud se rozvedu s manželem. Tvrdí, že mu nevěří – prý vidí, jak utrácí, že se prý jen „veze“ a že by po jejich smrti mohl dům prodat a zmizet. Já manžela miluju, máme spolu dvě děti, ale ano – je spíš pohodář, peníze moc neřeší a často se dostáváme do mínusu kvůli jeho životnímu stylu (auta, koníčky). Rodiče říkají, že dům chtějí zachovat „pro mě a děti“, ale nechtějí, aby na to manžel měl nárok. Přijaly byste dům za tuhle cenu? Nebo byste řekly rodičům, že tohle je přes čáru, a riskly, že dům připadne někomu jinému?
@konidana chápu , já ano . Pro mě je manželství jen papír ..milovat člověka můžu i bez papíri a prstýnku který stejně nenosím. Možná to mám v tomto lehčí.
@volfikovi jako ja te chapu. Je to papir. Ale na druhou stranu proc se nechat manipulovat? A pak ne vzdy to je jen papir, protoze nevis, jak ta situace zapusobi na manzela a jak narusi/nenarusi vase vztahy.
@anonym_autor dá se to udělat tak, že dům nebude spadat do společného majetku. Už jsem to taky řešila, protože nás čeká letos svatba a dům i pozemek je majetek manžela nabitý před svatbou, takže na ten nemám žádný nárok a já bych měla dědit dům po rodičích. Kdybych měla dědit dům a půlku dát manželovi, to by byl on vysmátý a já měla 💩. 😃
@cherie24 tady nejde o dum. Dum dostane darem, bude jen jeji. I kdyz ho zdedi, bude jen jeji. Pokud se do tech nemovitosti v manzelstvi bude investovat ze spolecnych penez, tak na nejakou cast z tech penez pak narok je, i kdyz je dum jednoho. Pokud bys umrela, dum dedi manzel a deti. Ale pokud manzel udela dluhy za manzelstvi a ty spadaji do SJ, tak je jedno, ze je dum jen tvuj a zdedila si ho. Dluhy se budou muset zaplatit, tudiz muze nastat situace, ze budes muset dum prodat, abys dluhy zaplatila. Proto chapu rodice zakladatelky, ze to podminuji rozvodem
@volfikovi jako ja te chapu. Je to papir. Ale na druhou stranu proc se nechat manipulovat? A pak ne vzdy to je jen papir, protoze nevis, jak ta situace zapusobi na manzela a jak narusi/nenarusi vase vztahy.
@konidana zase je fer nebrat kazdou podminku jako manipulaci. V tomto pripade to muze byt jen prirozena snaha rodicu ochranit svoje dite
@konidana zase je fer nebrat kazdou podminku jako manipulaci. V tomto pripade to muze byt jen prirozena snaha rodicu ochranit svoje dite
@tereza0111 no ona nám to tazatelka dávkuje postupně. Ze začátku to vypadalo, že jen rodiče nemají manžela rádi a vydírají. Teď to vypadá, že má za manžela nezodpovědného jedince, který je schopen dělat dluhy. To pak je samozřejmě situace úplně jiná. Kdyby to tazatelka napsala rovnou, byly by i ty odpovědi trochu jiné.
Pokud je manzel financne negramotny a jinak vam manzelstvi klape, je mozne (a to bych doporucila) zrusit SJM. Pak by nemohla nastat situace, ze sice dum bude Tvuj, ale dluhy manzela pujdou do SJM a stejne by na ten dum coby moznost umoreni dluhu doslo. SJM lze zrusit od urciteho data, dluhy, ktere vznikly predtim, budou jeste vase spolecne, dluhy, ktere by manzel udelal az potom, budou uz jen jeho a na Tvuj majetek nebude moci nikdo sahnout.
Pokud nemáš jiného sourozence, tak bych rodičům řekla, ať si dům nechají zatím pro sebe.
Začala bych řešit sebe a vztah, buď zúžení SJM, jak se tady píše, nebo rozvod, jestli to neklape ve více věcech. Rozvod, protože ho chci já, protože náš vztah už je nezachranitelný, ale ne rozvod na přání rodičů. Také se ti může stát, že žádný partner nebude pro tvé rodiče dost dobrý.
To, že rodiče nechtějí, abys přišla o dům je logické, na druhou stranu si nejsem jistá, i kdyby byl manžel dokonalý ve všech směrech, jestli by si nenašli něco, co stejně vadí. Z prvního příspěvku cítím, že manžela rodiče nikdy nepřijali a on se může cítit v tvojí rodině jako přítěž. To nakupování, auta, může být kompenzace něčeho, co mu chybí, únik před realitou, ale to si musí pořešit s psychologem. Zřejmě pouhé vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti nezabírá.
@tereza0111 no ona nám to tazatelka dávkuje postupně. Ze začátku to vypadalo, že jen rodiče nemají manžela rádi a vydírají. Teď to vypadá, že má za manžela nezodpovědného jedince, který je schopen dělat dluhy. To pak je samozřejmě situace úplně jiná. Kdyby to tazatelka napsala rovnou, byly by i ty odpovědi trochu jiné.
@betelgeuzz Souhlasím, ze začátku tazatelka psala, že manželství klape. Teď otáčí. Už mlčím a jdu trávit čas smysluplněji🙂
Ne, nenechala bych si od rodičů kecat do vztahu, života, výchovy dětí apod. Ani za deset baráků. Oni svoji možnost měli, tohle je můj život a prodělat si ho případně zvládnu sama. Zkus se zakladatelko do situace vcítit obráceně. Tvoji tchánovci by darovali dům tvému muži, ale on by se s tebou musel rozvést. Neublížilo by ti už jenom to, že o tom třeba uvažuje? Jak bys tohle jednou vysvětlila dětem? Dokážeš si představit, že se rozvedeš a u dětí bude třeba střídavá péče? Nebo že je může i vysoudit otec? Pokud pak budeš šťastnější v prázdném baráku než teď s úplnou rodinou, tak hodně štěstí.
Já neotáčím, tak nějak si tu u těch komentů třídím myšlenky, jestli naše manželství má perspektivu, jak to bude dál, co změnit... nechci manželství jen tak zahodit.
Na takové vydírání od rodičů bych nepřistoupila a dost by mě tím zklamali.
Druhá věc je, že pokud by ti rodiče darovali dům, tak je jen tvůj, nevstupuje do SJM, muž ho nemůže prodat, nemá na něj nárok při rozvodu. Maximálně na peníze, které vložil do oprav.
@betelgeuzz přesně tak, to je spíš jejich neznalost
Ne, nenechala bych si od rodičů kecat do vztahu, života, výchovy dětí apod. Ani za deset baráků. Oni svoji možnost měli, tohle je můj život a prodělat si ho případně zvládnu sama. Zkus se zakladatelko do situace vcítit obráceně. Tvoji tchánovci by darovali dům tvému muži, ale on by se s tebou musel rozvést. Neublížilo by ti už jenom to, že o tom třeba uvažuje? Jak bys tohle jednou vysvětlila dětem? Dokážeš si představit, že se rozvedeš a u dětí bude třeba střídavá péče? Nebo že je může i vysoudit otec? Pokud pak budeš šťastnější v prázdném baráku než teď s úplnou rodinou, tak hodně štěstí.
@krtcice a když je manžel evidentně finančně negramotný?
Jen holky nezapominejte na to, ze manzel zije na dluh. A pokud udela dluhy, ty jsou v SJ. A je jedno, ze dum je jen jeji, pokud by doslo na splaceni dluhu, musi je platit taky, takze by pak mohla dum prodat.
Zakladatelce - pokud by mi to s manzelem klapalo, nerozvedla bych se a rodice bych poslala do haje. Pokud by manzel sekal dluhy, rozvedla bych se bez oheldu na barak, dokud neni pozde.
@evaviki to je tak,když se napíše půlka, ono to po dopsání dalších info vypadá rázem úplně jinak ....
@enoli tak toho si musela všimnout už než si ho vzala ne? A pokud se i přesto rozhodla s ním mít rodinu, byla to její volba. Mám dojem, že doteď to zakladatelce nevadilo. A jen slyší o baráku, hledá na manželovi chyby...
@krtcice no nebyl takový, všechno bylo v pořádku, kasu jsem držela víceméně já, všechno řešila, co se peněz týkalo. Já ani nevím, kdy se to změnilo, výsledek je mínus každý jeden měsíc.
@enoli tak toho si musela všimnout už než si ho vzala ne? A pokud se i přesto rozhodla s ním mít rodinu, byla to její volba. Mám dojem, že doteď to zakladatelce nevadilo. A jen slyší o baráku, hledá na manželovi chyby...
@krtcice ver mi,nemusela. Ze můj manžel lehce nezodpovedny jsem zjistila až po svatbě a těsně před porodem. Od té doby hlídám zalohove platby na energie ja 😄
Ono to je vždycky chvíli lepší - dělá, že chápe, ale první větší výplata a zmizí za koníčky, elektroniku.. a se mnou se o tom nebaví.
Čtu jen příspěvky autorky a ano, otáčíš. Manžel není pohodář. Manžel neumí udržet korunu. A to není dobrá vlastnost. Neříkám, ze je to hned na rozvod, ale co si budeme - dobré nastavení to také není.
@krtcice ale zase asi není špatné, když ji někdo otevře oči. Ja bych třeba někoho finančně nezodpovědného nechtěla dotovat do konce života.
V dnešní době si jen tak zdědit celý dům..To je hezký jackpot. Jiní na to šetří desítky let, zadluží se atp. Rozvedla bych se dle přání rodičů...a dál žila s ex manželem. Je to tvůj život, žij ho podle sebe. A neopouštěj člověka kterého miluješ a se kterým ti je dobře. Ale byla bys blbá, kdybys kvůli papíru na manželství přišla o miliony. Rozvod má i své výhody. Jeho dluhy zůstanou jeho. Barák jimi nebude ohrožen, o což rodičům vlastně jde. Čili ano, rozvedla bych se, abych zdědila dům, ale dál bych žila s exmanželem jako s partnerem a žila bych dle svého. Do toho ti nemají rodiče co kecat.
Teď si zničíš manželství a rodinu a někdy třeba za 20 let ti zemřou rodiče a zdědíš dům, ve kterém ty sama dožiješ, to je fakt terno 😀
Co třeba máknout, na hospodaření i vztahu, a mít se líp teď hned, když jsi mladá, děti dětmi...život se děje teď a máš ho ve svých rukou.
V dnešní době si jen tak zdědit celý dům..To je hezký jackpot. Jiní na to šetří desítky let, zadluží se atp. Rozvedla bych se dle přání rodičů...a dál žila s ex manželem. Je to tvůj život, žij ho podle sebe. A neopouštěj člověka kterého miluješ a se kterým ti je dobře. Ale byla bys blbá, kdybys kvůli papíru na manželství přišla o miliony. Rozvod má i své výhody. Jeho dluhy zůstanou jeho. Barák jimi nebude ohrožen, o což rodičům vlastně jde. Čili ano, rozvedla bych se, abych zdědila dům, ale dál bych žila s exmanželem jako s partnerem a žila bych dle svého. Do toho ti nemají rodiče co kecat.
@anonym_3e75c6 konečně někdo názor téměř stejný jako já . A přesně takto jsem to myslela , jen sem to asi neuměla dobře vyjádřit 👍
@anonym_3e75c6 Jde o to, zda by ten partner ženu a její rodinu po tomto nápadu spíš nekopnul do ...
Toto říct rodiče mého manžela a chtít to po něm a on s tím za mnou přijít, asi by to byl konec. Se vztahu "máme zdarma dům a deti zajištěné, ale museli jsme kvalitou rozvést manželství" může žít snad jen šílenec nebo duševně nemocný. 🤷♀️
@anonym_3e75c6 Jde o to, zda by ten partner ženu a její rodinu po tomto nápadu spíš nekopnul do ...
Toto říct rodiče mého manžela a chtít to po něm a on s tím za mnou přijít, asi by to byl konec. Se vztahu "máme zdarma dům a deti zajištěné, ale museli jsme kvalitou rozvést manželství" může žít snad jen šílenec nebo duševně nemocný. 🤷♀️
@daisymaminka pokud by mu vše vysvětlila ( že rozvodem získají nemovitost v ceně několika milionů, že ho ale opouštět nechce, zároveň kvůli jeho finanční negramotnosti se tím ale pojistka, aby nemovitost zůstala dětem), byl by blbej, kdyby to nepochopil.
@daisymaminka pokud by mu vše vysvětlila ( že rozvodem získají nemovitost v ceně několika milionů, že ho ale opouštět nechce, zároveň kvůli jeho finanční negramotnosti se tím ale pojistka, aby nemovitost zůstala dětem), byl by blbej, kdyby to nepochopil.
@anonym_3e75c6 To je přece hloupost. Kvůli nemovitosti se manželství nerozvádí. Byť je manžel jakej je.
To je jako bych řekla - jdeme se rozvést, abych dosáhla na příspěvek na bydlení. Úplná kravina.
Já to teď po této diskuzi a vašich názorech vidím všechno nějak jinak☹((((.
@anonym_3e75c6 To je přece hloupost. Kvůli nemovitosti se manželství nerozvádí. Byť je manžel jakej je.
To je jako bych řekla - jdeme se rozvést, abych dosáhla na příspěvek na bydlení. Úplná kravina.
@daisymaminka každá to máme evidentně jinak. Pro nás s manžou je zajištění dětí a celkově rodinné finance důležitější, než naše svatba. Dlouho jsme svoji ani nebyli a vzali jsme se spíš z nudy 😁 Miliony a zajištění dětí by bylo rozhodně prioritní. Ale my jsme pragmatici oba..
@anonym_3e75c6 tak bych asi byla za blbou, ale s tímhle přijít můj muž, tak určitě nebudu nadšená a plná pochopení.
@daisymaminka souhlasím. Je mi zle jen z té představy.
Holky,já to nemám tak, žebych volila mezi manželstvíma majetkem,já bych toráda vyřešila nějak -alibisticky, blbý, já vím....
Rodiče chápu, i když bude dům tvůj, manželovy dluhy bohužel také, takže bys o něj klidně přijít mohla.
Jinak celá diskuze je buď a nebo. Já tu ale nečetla, jak je dar myšlen. Rodiče se stěhují nebo tam budou dál bydlet a šlo by jen o papírovou změnu? Máš sourozence nebo bys ten dům stejně dědila? Co se stane, když na podmínku nepřístupíš?
Co se týká manžela, tak první bych řešila zúžení SJM...

@evaviki toho se právě bojím, že to bude horší a stejně to rozvodem skončí. Protože ta situace se nelepší, naopak. Utrácí bez rozmyslu, jakmile má prachy, nevidí neslyší. Nejdřív to bylo jenom jakože vezmeme ze spořáku, když došly peníze, jenže ted už není kam šáhnout. A ne, nepůjčuje si, to si myslím vím., Zatím.
@anonym_autor tak vedet to nemuzes, nemas jak. Do urcite castky souhlas manzelky nepotrebujes. Zkusila sis s nim promluvit? Nestacilo by (tobe i rodicum), kdybyste si rozdelili spolecne jmeni tak, ze by pak vsechny dluhy sly pouze za nim a ty bys byla kryta?