icon

Je rozvod kvůli dědictví domova správná volba?

29. črc 2025

Ahoj holky, potřebuji slyšet cizí názory, protože už pár nocí nespím.
Moji rodiče vlastní rodinný dům, ve kterém jsme všichni vyrostli. Jsou už starší a chtějí ho přepsat na mě, ale dali mi podmínku: udělat to jen, pokud se rozvedu s manželem. Tvrdí, že mu nevěří – prý vidí, jak utrácí, že se prý jen „veze“ a že by po jejich smrti mohl dům prodat a zmizet. Já manžela miluju, máme spolu dvě děti, ale ano – je spíš pohodář, peníze moc neřeší a často se dostáváme do mínusu kvůli jeho životnímu stylu (auta, koníčky). Rodiče říkají, že dům chtějí zachovat „pro mě a děti“, ale nechtějí, aby na to manžel měl nárok. Přijaly byste dům za tuhle cenu? Nebo byste řekly rodičům, že tohle je přes čáru, a riskly, že dům připadne někomu jinému?

Strana
z3
daisymaminka
29. črc 2025
@anonym_3e75c6

@daisymaminka každá to máme evidentně jinak. Pro nás s manžou je zajištění dětí a celkově rodinné finance důležitější, než naše svatba. Dlouho jsme svoji ani nebyli a vzali jsme se spíš z nudy 😁 Miliony a zajištění dětí by bylo rozhodně prioritní. Ale my jsme pragmatici oba..

@anonym_3e75c6 Takže radši než máknout a zajistit se sám, tak radši takto? No, každý jsme jiný, každého věc, pravda.

luciejonsztova
30. črc 2025
@anonym_autor

@evaviki toho se právě bojím, že to bude horší a stejně to rozvodem skončí. Protože ta situace se nelepší, naopak. Utrácí bez rozmyslu, jakmile má prachy, nevidí neslyší. Nejdřív to bylo jenom jakože vezmeme ze spořáku, když došly peníze, jenže ted už není kam šáhnout. A ne, nepůjčuje si, to si myslím vím., Zatím.

@anonym_autor Tak na tohle pozor. Máme v rodině dva podobné případy, které skončily špatně. Obě ženy dostaly od rodičů byt. Jedna o něj přišla úplně, kvůli dluhům o kterých nevěděla (půjčky si vzal s její občankou na její jméno). Druhá musela manžela z jejího bytu vyplatit, protože se nechala vmanipulovat do toho, že mu přepsala půlku. Rodiče tímto naprosto chápu, na druhou stranu nevím jak to máte s manželem mezi sebou. Jestli je to mezi vámi dobrý, asi bych se nerozváděla. Dům nepřipadne nikomu jinému, ale vám a sourozencům. Případě to přepsání nějak ošetřit, ale stejně je to ošemetný, když budete manželé.

enoli
30. črc 2025
@anonym_autor

Holky,já to nemám tak, žebych volila mezi manželstvíma majetkem,já bych toráda vyřešila nějak -alibisticky, blbý, já vím....

@anonym_autor a co si jednoduše sednout s vašima, domluvit se, že zajdete k právníkovi, aby vám dal radu a pomohl sepsat smlouvu tak, aby v budoucnu nemohl manžel s domem nakládat. Proč dělat něco alibisticky?

j.a.n.i
30. črc 2025
@anonym_autor

@evaviki toho se právě bojím, že to bude horší a stejně to rozvodem skončí. Protože ta situace se nelepší, naopak. Utrácí bez rozmyslu, jakmile má prachy, nevidí neslyší. Nejdřív to bylo jenom jakože vezmeme ze spořáku, když došly peníze, jenže ted už není kam šáhnout. A ne, nepůjčuje si, to si myslím vím., Zatím.

@anonym_autor No a co tedy kompromis, nerozvadet se, ale zrusit SJM? Plus ty udelas závěť, ze dum dědí pouze deti a je vyreseno.

verciiik
30. črc 2025

Já bych asi rodičům řekla, ať zatím počkaj, a pokusila se to nejdřív vyřešit v manželství bez ohledu na nějaké dědictví. Jestli máte takovéhle problémy, stejně je potřeba je vyřešit, dům nedům. Sedla bych si s mužem, řekla mu, že takhle to prostě dál nejde, je to problém a co s tím budete dělat... můžeš teoreticky jako první krok nenavrhovat SJM, ale pokud neudrží korunu, můžeš převzít kontrolu nad financema ty a jemu na jeho útraty dávat každý měsíc jen nějakou částku... třeba..

j.a.n.i
30. črc 2025
@enoli

@anonym_autor a co si jednoduše sednout s vašima, domluvit se, že zajdete k právníkovi, aby vám dal radu a pomohl sepsat smlouvu tak, aby v budoucnu nemohl manžel s domem nakládat. Proč dělat něco alibisticky?

@enoli takovou smlouvu těžko napíši, jelikož to nelze, resp. zakonne SJM a dědické pravo smlouvu mezi ni a rodiči vzdy prebije.

amenophus
30. črc 2025

Tata na me prepsal svuj dum a je jen muj, ne manzela. Manzel by ho mohl tak maximalne zdedit v pripade moji smrti, mozna, nez deti budou plnolete? Darovaci smlouvu, na rozdil od dedictvi, muzes vyjmout ze SJM. Chtit rozvod je fakt absurdni.

keerka
30. črc 2025

Existuje i varianta vyhnout se dluhum ze sjm a dum mit na sebe. Nemusis se hned rozvadet. Probrala bych to i s manzelem, i s rodici. Kazdopadne se priklanim k nazoru,ze rodice ti do toho nemaji co mluvit. A taky nemaji povinnost ti nic davat.

j.a.n.i
30. črc 2025
@amenophus

Tata na me prepsal svuj dum a je jen muj, ne manzela. Manzel by ho mohl tak maximalne zdedit v pripade moji smrti, mozna, nez deti budou plnolete? Darovaci smlouvu, na rozdil od dedictvi, muzes vyjmout ze SJM. Chtit rozvod je fakt absurdni.

@amenophus Dedictvi automaticky nejde do SJM, ale vzdy do vylucneho vlastnictvi toho co dedi. A jinak manzel dědí společně s detmi bez ohledu na jejich plnoletost. Plus pokud nadela dluhy, tak jsou vas obou a zedy muzes teoreticky prijit i o dum ve tvem vyhradnim vlastnictvi.

budouci_maminka
31. črc 2025

Diskuzi jsem po par prispevcich preskakala ocima ale rodice bych tolik nehejtila. Dokazu si predstavit situaci, kdy uvidim svoji nestastnou dceru, co nam chodi domu brecet nad manzelstvim, dokonce i zmini ze sem tam nema na zaplaceni zakladnich veci, protoze muz moc utraci. A v tu chvili jako rodic si fakt dokazu predstavit nabidku - tak se rozveď a dame ti dum, at mas kde s detmi být.
Nerikam, ze je to stejna situace u zakladatelky, ale zaroven je hezke, ze rodicum neni jedno jejich dcera a chteji ji i v dospelosti pomoct. To neni pravidlem v kazde rodine 💙

knuffel
31. črc 2025

Pardon, nečetla jsem celou diskuzi, ale napadá mě k tomu otázka. Ty nemáš sourozence? Pokud se s manželem milujete, rozvedete se, rodiče přepíšou barák a pak se zase vezmete. Rodiče vyfakovali svoje další děti a vy dva vyfakujete všechny. Povedená rodinka. Nemáš zač.

pampelina18
31. črc 2025

@anonym_autor pokud dům dostaneš ty darem i za manželství, tak je to jen tvoje. Ale jakmile to prodáš tak finance z toho, jsou už spolecene ... Pokud se toho rodiče tak boji, tak vše se dá osefovat u právníka a asi mají svůj důvod k tomu, aby ses rozvedla. Oni rodiče vidí víc jak ty 😉

j.a.n.i
31. črc 2025
@pampelina18

@anonym_autor pokud dům dostaneš ty darem i za manželství, tak je to jen tvoje. Ale jakmile to prodáš tak finance z toho, jsou už spolecene ... Pokud se toho rodiče tak boji, tak vše se dá osefovat u právníka a asi mají svůj důvod k tomu, aby ses rozvedla. Oni rodiče vidí víc jak ty 😉

@pampelina18 Ne, ani finance po prodeji nejsou společné, i ty jsou vyhradne jeji, jen se pak hůř prokazuje které ze to vlastně jsou. Společné jsou jen vydelky z domu, takze treba kdyby ho pronajali, tak prijem z najmu uz je společný.

moudivlacek
31. črc 2025
@knuffel

Pardon, nečetla jsem celou diskuzi, ale napadá mě k tomu otázka. Ty nemáš sourozence? Pokud se s manželem milujete, rozvedete se, rodiče přepíšou barák a pak se zase vezmete. Rodiče vyfakovali svoje další děti a vy dva vyfakujete všechny. Povedená rodinka. Nemáš zač.

@knuffel to není tak jednoduché, rodiče pak mohou žádat navrácení daru

ai30
31. črc 2025

@anonym_autor Ja jsem v tomto hodne pragmaticka a rodice naprosto chapu. Podle me byses nad tim mela vazne zamyslet. Pokud zustanete manzele, tak dum bude sice tvuj, ale dluhy spolecne a rodice asi tusi, ze v momente, kdy by manzel zjistil, ze mas dum, zacne nakupovat. Oni te chteji uchranit od jeho financnich rozhodnuti. Nechteji, abyste se rozesli, ale abys nenesla zodpovednost za jeho dluhy. S clovekem, ktery je financne negramotny a misto zajisteni rodiny seka dluhy, bych rozhodne v manzelstvi nezustavala.

kakba
31. črc 2025
@moudivlacek

@knuffel to není tak jednoduché, rodiče pak mohou žádat navrácení daru

@moudivlacek jenze jen do urcite doby.

moudivlacek
31. črc 2025
@kakba

@moudivlacek jenze jen do urcite doby.

@kakba jasně, ale když se nějak domluví, předpokládám, že to budou chtít písemně, dům jí dají a ona se nerozvede, tak tu dobu rodiče nakrásno stihnou
neříkám, že s touto variantou souhlasím, jen poznámka, že nějaké habadůry na ně nemá smysl dělat, i z hlediska legislativního

j.a.n.i
31. črc 2025
@moudivlacek

@kakba jasně, ale když se nějak domluví, předpokládám, že to budou chtít písemně, dům jí dají a ona se nerozvede, tak tu dobu rodiče nakrásno stihnou
neříkám, že s touto variantou souhlasím, jen poznámka, že nějaké habadůry na ně nemá smysl dělat, i z hlediska legislativního

@moudivlacek no, ono je otazkou, zda by to soud posvetil, neb to ze by se treba znovu vdala se da tezko brat jako nevhodné chovani vuci rodičům.

moudivlacek
31. črc 2025

@j.a.n.i tot otázka, nicméně jednoznačné to není, tam je stejně, jak se později ukázalo, daleko větší problém něž jak to původně vypadalo, a rozhodně ne s rodiči, kteří to ve finále mysleli asi dobře, aby dcera nepřišla o střechu nad hlavou

pampelina18
1. srp 2025
@j.a.n.i

@pampelina18 Ne, ani finance po prodeji nejsou společné, i ty jsou vyhradne jeji, jen se pak hůř prokazuje které ze to vlastně jsou. Společné jsou jen vydelky z domu, takze treba kdyby ho pronajali, tak prijem z najmu uz je společný.

@j.a.n.i to máte blbě informace ;) finance z prodeje jsou pak společné, pokud se jich druhý partner nezřekne. Veškeré finance v manželství jsou společné a je jedno kdo je vydělal, či kde je kdo vzal 😉

kakba
1. srp 2025
@pampelina18

@j.a.n.i to máte blbě informace ;) finance z prodeje jsou pak společné, pokud se jich druhý partner nezřekne. Veškeré finance v manželství jsou společné a je jedno kdo je vydělal, či kde je kdo vzal 😉

@pampelina18 to neni pravda. Pokud prodam byt, ktery je muj a penize zustanou pouze na mem ucte a nebude se z nich financovat koupe neceho jineho, tak jsou penize pouze a jen moje.

j.a.n.i
2. srp 2025
@pampelina18

@pampelina18 Blbe informace mas ty... Veškeré finance fakt nejsou společné, do společných financí nepatří ani dědictví ani dar a jefuk, zda to byl dar primo peněz nebo prodany darovany dum.

enoli
2. srp 2025
@pampelina18

@pampelina18 to tedy nemáš pravdu. Dar prostě do SJM nepatří a ani peníze z prodeje daru.

knuffel
2. srp 2025

Za mě zbytečná diskuze, komu by patřily peníze z prodeje... Když se rozvede, budou jen její. Takže scénář je jasný - rozvod, dar baráku a stejně budou žít spolu.
Ještě by mě zajímali ti její sourozenci, k domrvení ještě dalších rodinných vztahů je tohle celé super.

Strana
z3