Jsem vážně tak špatná?
Ahoj, mám dcerku 28 měsíců. Nikdy jsem pomoc nějak nepotřebovala. Babičky ji hlídají když je potřeba. Lékař, kadeřník. Jinak s dcerkou vše zvládáme. Je na mě celkem fixovaná, vyžaduje moji přítomnost. Já to neřeším. Moje rodina také ne. Berou to, jak to je. Až prý přijde čas a bude chtit, tak u nich bude víc. Proč píši. Od tchyně mám neustále řeči, že ji musím už odnaučit, aby vyžadovala jenom mě, že si ji přece chce taky užít, že je to mamiňák a že už bych měla začít ji trénovat. Co si o tom myslíte? Má pravdu? Mám jako dcerku odstrkovat?. Ne teď běž k bábě. Vydají se jednou týdně. Buď přijede ona nebo my tam. Normálně si hrají, ale hlídá si jestli tam jsem. Já to prostě neřeším, respektuju ji. Ok chceš být semnou. Jsem tu pro tebe, až budeš chtít jít k Babčice můžeš jít kdy chceš. Jsem vážně, tak hrozná? Nebavi mě to poslouchat. Mám už toho nějak dost.
Samozřejmě, že nejsi špatná máma, vždyť respektuješ aktuální potřeby svého dítěte, navzdory blbým kecům tchyně. Můžeš to zkusit tchyni v klidu vysvětlit - dítě je ve věku, kdy je běžná separační úzkost a více se fixuje na matku, přejde to časem a poděkuješ jí za pochopení a respektování. Když to nepomůže, můžeš jí sdělit, že opětovně upozorňuješ, že dítě je teď ve věku, kdy tě víc potřebuje a pokud s tím má problém, můžete na tu dobu omezit styky, aby jí to nedráždilo. To už snad pochopí.
@anonym_2386c6 děkuji za Váš názor. Já už nevim, jak ji to mám vysvětlit. Už si připadám, jak někdo kdo všechno dělá špatně. Samozřejmě to není jediná věc co řeší. Moc se věnuji, starám je špatně.
@anonym_2386c6 děkuji za Váš názor. Já už nevim, jak ji to mám vysvětlit. Už si připadám, jak někdo kdo všechno dělá špatně. Samozřejmě to není jediná věc co řeší. Moc se věnuji, starám je špatně.
@anonym_autor dovolí si k tobě jen tolik, kolik jí dovolíš. Pokud neví, kde je její místo, musíš jí ty hranice nastavit. To za tebe nikdo jiný neudělá.
A jak to tedy funguje, když babičky hlídají? Nevím, jestli tohle jde dítě nějak naučit, asi bych se ze zájmu zeptala, jak si to představuje, to učení? Podle toho bych volila argumenty.
A jak to tedy funguje, když babičky hlídají? Nevím, jestli tohle jde dítě nějak naučit, asi bych se ze zájmu zeptala, jak si to představuje, to učení? Podle toho bych volila argumenty.
@zuzkasim no tak babičky hlídají méně. Jsem zvyklá nějak zvládat vše sni. Nevadi mě to, tak o hlídání moc nežádám. K lékaři nebo na delší pobyt u kadeřnice ji sebou neberu. Naposledy co hlídala moje mamka, tak říkala, že pobrekávala a hledala neustále mě. Moje mamka to chápe, od ní jsem ani jednou neslyšela nic. Bere to tak, že to je prostě období. Nedávno jsme byli na trhách a dcerka samozřejmě chtěla převážně nosit a bejt u mě. No viděla, jsem jak to tchyni žere. Už jsem přesně věděla, že až se uvidíme příště, že si to vyslechnu. Taky tomu, tak bylo. Já prostě dcerku od sebe odstrkávat nebudu i kdyby se stavěla na hlavu. Občas si říkám, jestli ji nemám už ignorovat a dělat, že ji neslyším.
Tchýní se netrap, pravdu nemá, nejpozději v pubertě budeš beztak trapná máma 🤪
Tak na trzích je velké množství lidí, dítě možná chce i na stánky vidět, je celkem přirozené, že chce nosit. Takhle bych to tchyni vysvětlila. Nevím, jak to děláš, když odcházíš z domu, já dětem vždy vysvětlila kam jdu, že teď budou s babičkou, já hned, jak to skončí, zase přijdu a hezky se rozloučila. Vysvětlila bych zase tchyni, že lépe to dítě na nepřítomnost neumím. Pokud je těch rozporů mezi vámi více, asi bych se pokusila s ní sednout a říct, že si vážíš jejích postřehů, ale že je to tvoje dítě, ty za něj máš zodpovědnost a vychováváš ho dle svého nejlepšího svědomí. Že tě těší, že má svou vnučku ráda a chce s ní udržovat pěkný vztah a nechtěla bys to dovést do stavu, kdy ti její neustálé připomínky budou tak nepříjemné, že bys měla tendenci styky omezovat. V tomto věku dítě zatím ty zkušenosti postupně sbírá, aby mělo později na čem stavět. Je přirozené, že z bezpečné náruče se mu zatím nemusí moc chtít. Pokud se nedožaduje tvé osobní přítomnosti v každé situaci, je schopno si na hřišti hrát chvíli i bez tvé přímé interakce a zvládá i pobyt jen s tatínkem, asi není o čem mluvit.
Tchýní se netrap, pravdu nemá, nejpozději v pubertě budeš beztak trapná máma 🤪
@martinka_33 přesně. Ja si tohle období užívám. Za chvíli budu trapná 😂😂😂
Jen tě uklidním🙂 dcera byla stejná, fixovaná na mě, pláč při mém odchodu, když byla větší, stejně na ní byl vidět ten "nekomfort", že odcházím, občas pláč. Do ničeho jsem jí nenutila, taky jsem to poslouchala ze všech stran. Teď je jí 9 let, pořád je to moje malá kontaktní holčička, ale úplně normálně přespí u kamarádek, jde s holkama ven, je samostatná, nijak jí to nepoznamenalo a takovou malou pupeční šňůru máme pořád🙂 stále uspávám, držím za ruku nebo šolíchám na zádech, ale už i sama řekne, že jestli chci, zvládne to, i když vím, že je ráda, že jsem tam... ale já si to užívám, povídáme si a těch 15 minut než usne, zvládnu, jednou to už potřebovat nebude🙂 ono se to u vás hodně zlomí školkou. Takže nejsi špatná, jen chápu, že je těžký se od toho obviňování odprostit🙂 držím palce🙂
Tchyně ať se stará o svůj život. Měla svoje děti, které si mohla užít, a teď je řada na tobě. Proč by sis nemohla svoje dítě naplno užívat a věnovat se mu, pokud ti to tvoje možnosti dovolují?😉
Jen tě uklidním🙂 dcera byla stejná, fixovaná na mě, pláč při mém odchodu, když byla větší, stejně na ní byl vidět ten "nekomfort", že odcházím, občas pláč. Do ničeho jsem jí nenutila, taky jsem to poslouchala ze všech stran. Teď je jí 9 let, pořád je to moje malá kontaktní holčička, ale úplně normálně přespí u kamarádek, jde s holkama ven, je samostatná, nijak jí to nepoznamenalo a takovou malou pupeční šňůru máme pořád🙂 stále uspávám, držím za ruku nebo šolíchám na zádech, ale už i sama řekne, že jestli chci, zvládne to, i když vím, že je ráda, že jsem tam... ale já si to užívám, povídáme si a těch 15 minut než usne, zvládnu, jednou to už potřebovat nebude🙂 ono se to u vás hodně zlomí školkou. Takže nejsi špatná, jen chápu, že je těžký se od toho obviňování odprostit🙂 držím palce🙂
@staflicka děkuji moc za milou zprávu. Já si to taky užívám. Plánuji teď druhé a nechci ji ani nikam odkládat až se narodí, aby neměla pocit, že jsem ji odstrčila. Možná jsem divná. Počítám s tím, že až bude chodit do práce, že bude třeba potřeba větší pomoc. Teď ji prostě nepotřebuji. A budu respektovat až třeba přijde za rok, že chce jed k babi. Nevadi mi to. My jsme taky jezdili k babičce. Ale prostě až bude chtít. Prostě potřebuje teď mě a hotovo. Já třeba, když jsem u nich na návštěvě, tak dcerka s ní jde krmit slepičky. Nechám je samotný. Jdu až když si mě zavolá. No nezavděčím se ani tak.
Tchyně ať se stará o svůj život. Měla svoje děti, které si mohla užít, a teď je řada na tobě. Proč by sis nemohla svoje dítě naplno užívat a věnovat se mu, pokud ti to tvoje možnosti dovolují?😉
@edddie ano dovoluji. Nemusim chodit si přivydělávat. Za to jsem vděčná. Tak si to prostě užívám. Zvládáme to skvěle. Od svoji babičky nebo mamky slýchávám, jak jsem dobrá. Jsem sni, věnuji se jí a nepotřebuju mít nikoho za zadkem 😊 dřív to bylo jinak. Bydleli všichni pohromadě, všichni se starali, vařili a podobně. Co vím určitě, že bych to tak ani nechtěla. Mamka na to vzpomíná jako na hrozný období. Bylo ji 17 a museli bydlet u tchýně. U mojí babičky. Ta je hodná, ale je tam velký ale. Z tohohle by mě kleplo.
Proč bys měla být špatná máma? Protože respektuješ potřeby svého dítěte? Dítě je přirozeně fixované na mámu (rodiče, blízkou osobu). Jak bude růst bude mít touho objevovat svět a nebude tě tolik potřebovat. Potřebuje tě teď, kvůli pocitu bezpečí.
Hlavně se nenech zviklat tchýní k tomu, že jí musíš násilím odnaučovat, že se chce mazlit a být s tebou. Tchýně a matky mají někdy dost na ho*no rady do výchovy. Platí vymezit se, ignorovat.
Kecy o mamánkovství nesnáším, se jí zeptej, jestli s tím má takový problém, že můžeš říkat podobně hezké věci o ní, třeba, že závidí a je pomlouvčná. By se jí nelíbilo, ale když ona tohle říká 28 měsíčnímu dítěti, tak je to ok.
@martinka_33 přesně. Ja si tohle období užívám. Za chvíli budu trapná 😂😂😂
@anonym_autor vůbec to neřeš ono to ty děti opravdu dřív nebo později přejde 😀 Vždycky jsem rozlišovala že někam musím (lékař, práce...), tak to muselo proběhnout i za cenu fňukani..ale hrozit to kvůli tchyni je podle mě zbytečné..a rozhodně pravdu nemá.
Nedelas nic spatneho, tchyne ma proste jiny nazor, ty ho repsektovat nemusis. Tchyne at si najde nejakou jinou zabavku.

Samozřejmě, že nejsi špatná máma, vždyť respektuješ aktuální potřeby svého dítěte, navzdory blbým kecům tchyně. Můžeš to zkusit tchyni v klidu vysvětlit - dítě je ve věku, kdy je běžná separační úzkost a více se fixuje na matku, přejde to časem a poděkuješ jí za pochopení a respektování. Když to nepomůže, můžeš jí sdělit, že opětovně upozorňuješ, že dítě je teď ve věku, kdy tě víc potřebuje a pokud s tím má problém, můžete na tu dobu omezit styky, aby jí to nedráždilo. To už snad pochopí.