Jsme nešťastní, zoufalí a tečou nám nervy
Zkouším se touto cestou podělit o svou situaci, třeba se zde najde někde, kdo je na tom obdobně nebo poskytne alespoň nějaké slovo naděje nebo útěchy.
S manželem jsme spolu 13 let, hledali jsme se, až jsme se našli, miluji ho a nesmírně si ho vážím a věřím, že i on to cítí obdobně. Po devíti letech vztahu jsme se vzali a začali se snažit o miminko. Po delší době, což už vyžadovalo léčbu léky z mé strany, se nám to povedlo a narodila se nám holčička Verunka. Byli jsme taaak šťastní. Ale v jejich třech měsících to začalo...atopický ekzém. Manžel to znal z dětství, takže ho drásající se dítě až tak nevyvádělo z míry jako mě. Ale postavila jsem se tomu čelem, jako kojící matka držela rok a čtvrt přísnou dietu bez čehokoli mléčného, sýrů, sladkého, čokolády, kakaa, výraznějšího ovoce, ořechů a zkrátka všeho co se doporučuje. Docela to fungovalo a ekzém se mírnil, ale i tak jsme museli pořád mazat mastmi, nasazovat rukavičky, aby nebyly krvavé škrábance apod. V jejím roce a půl se povedly odběry krve a potvrdila se alergie na kravské mléko, vajíčka, arašídy a brambory. Ano, brambory! Ale i tak jsem se s nějakou slzou občas s tímto poprala a dodržovala přísnou dietu pro ni. I když v dětském kolektivu nebo dokonce před rodinou jsme občas byli asi za nějaké exoty, protože jsme skoro na vše říkali, že to nesmí. Ale díky tomu jsme ekzém drželi na uzdě. Pak před prvníma narozeninama skončila na JIP s totálním kolapsem. Po třech dnech přišli na zánět ledvin. Dostala se z toho a asi po třech měsících vyšetřením v narkóze zjistili vrozenou vadu a to reflux ledvin, bohužel obou ledvin a oba typy aktivní i pasivní...naštěstí třetí stupeň, který se nemusí operovat. Jenomže to znamenalo, že rok brala antibiotika, nesměla na bazény a vůbec prochladnout, takže opět za exoty. Ve dvou letech vyšetření podstoupila znovu a prý to zmizelo, ale stále chodíme na kontroly, protože prodělaný zánět byl silný a dokonce nějak ledviny zjizvil. Už je bez antibiotik, ale zvýšená teplota pro nás vždy znamená odběr a vyšetření moči a obavy. Mezitím byla občas nějaká viróza, zvracení nebo průjmy, ale to asi k dítěti patří. Ale po druhých narozeninách to přišlo...od listopadu teď do května byla každý měsíc nemocná, silná viróza, proplakané, prokašlané, probděné noci. V únoru se z kašle dostávala 14 dní...do toho manželovi umřel děda, v podstatě jeho náhradní rodič, babička dostala zápal plic a ze dne na den se stala nemohoucí. V březnu Verunka opět nemocná, koncem března zápal plic a opět JIP. A teď je zase nemocná, údajně viróza a silný kašel už 14 dní. Na alergologii mi řekli, že je oslabená těmi alergiemi a že bude určitě silný alergik. Dostala další léky, jakoby už jich nebylo dost, a inhalátor, který už trochu bojkotuje. Jinak je až neskutečně statečná a každé vyšetření a konzumaci léků absolvuje na jedničku. A abych nezapomněla, tak od toho zápalu plic bojujeme i se zácpou, kdy už s úsilím kakala s trochou krve...takže další léky a hlídání stolice.
Kdyby šlo jen o Verunku...ale loni v červenci se nám narodila druhá dcerka, Viktorka. Druhé dítě jsme chtěli, jen přišlo možná trošku dříve než jsme předpokládali, ale alespoň to nebylo tak psychicky náročné jako zplození Verunky. A samozřejmě ve třech měsících to začalo - silný atopický ekzém. Ale horší než u Verunky. Červená a flekatá od hlavy až k patě, nemohla spinkat, jen se mnou v posteli a já ji musela choulit do klubíčka a držet ruce aby se uklidnila a spala...třeba celou noc. Dostala už i kortikoidy a já jsem samozřejmě opět na přísné dietě. Je to trochu lepší, ale i tak je schopna se při chvilce nepozornosti rozškrábat do krve. Převlékání a přebalování je peklo.
Já jsem z toho všeho tak vyčerpaná a pořád se ptám, kde se stala chyba. Ano, říkám si, stále může a mohlo být hůře, ale už to nějak nepomáhá. Manžel dělá na směny, když má odpolední nebo noční, jsem na děti úplně sama a navíc moc nenaspím. Viktorka se budí třikrát až čtyřikrát za noc na kojení. Někteří mi radí ať s kojením přestanu, ale jsem ráda, že můžu kojit a alespoň něco dobrého dcerám dávat. Nikdo nám nepomůže, mí rodiče nefungují jako babička s dědou a ze strany manžela je jen tchýně, která je daleko a stará se o onu babičku. Manžel děti nadevše miluje a děsně ho trápí jak holky trpí. Hlavně ho teď trápí Verunka, že je stále nemocná. Od minulého týdne skoro nemluví, o nějakém našem vztahu není ani řeč. Pořád se ptáme, kde jsme udělali chybu, proč jsou holky tak nemocné? Eliminační dietou jsem si skoro jistá, že Viktorka bude také alergická na mléko, vajíčka a brambory a snad i dokonce lepek. Dala jsem jí žužlat rohlík a okamžitě měla fleky po celém těle. Jestli bude alergická i na lepek, tak to asi nezvládnu. Verunka teď byla na zápise do školky, kam ji přijali, ale...s těma alergiema máme problém, to si rozmyslete. Takže zůstane raději doma.
Máte někdo podobné zkušenosti? Kdy to skončí? Proč se tak nedaří? Jak to máme s manželem ustát?
já také zkušenost nemám, ale doporučuji na FB skupinku Bylinky, ty báječné bylinky, paní má výborné ohlasy i na atopák, atd.
k Verunce a školce - zkus se ve školce dohodnout, jestli by si jí mohla dávat vlastní jídlo (ráno dát do kuchyně, k obědu by jí ho ohřáli - taky máme ve škole chlapečka a maminka nosí vlastní jídlo)
a s tím, jak to musí být pro tebe a manžela těžké.....doufám, že to všechno zvládnete!!
Já mám sama AE..bohužel na každého platí něco jiného.....Od puberty (která byla opravdu děs s AE, pak se ustálily hormony a postupně se to konečně zlepšílo...Ale holky mají dlouhou cestu do puberty.........
Mně nejvíc pomáhá nebýt ve stresu a být v pohodě! - což pro tvoje holky znamená, aby i ty si byla v pohodě, což bude dost náročné
No a moře - což je zase nákladné finančně (proto jsou tu solné jeskyně, kam můžeš i s dětmi (ty si tam se solí hrají jak s pískem) a koupání v mořské soli.....
S tím jídlem je to na pytel....Taky si pamatuji, že před nějakými těmi 10-12 lety byly nějaké léky, měly červenou barvu a konzistentně jak kdyby gumové...No a ty mi tenkrát taky pomohli. Ale ani kdybys mě na kolenou prosila, tak prostě nevím, jak se to jmenovalo :(
Taky jsme kdysi dávno šli k opravdu drahému imunologovi......a to si teď již bere 2x víc za 1 návštěvu (a vstupní je samozřejmě dražší) Ten mi udělal kompletní rozbor krve, takže neřešil jen to, že mam ekzém, ale opravdu to bylo vyšetření na 13 zkumavek a asi 15 papírů výsledků.......Takže začal srovnávat postupně všechny faktory v těle, aby nic nebylo v nerovnováze......Od neviditelných zánětů (nějaké kvasinky) až po tu imunitu......No a výsledky opravdu byly vidět...Dneska už to teda řeším hlavně stravou, pohodou a tak...
Nezapomeň, že tu je skupinka atopického ekzému! 🙂 https://www.modrykonik.cz/group/6098/
Hlavně hlavu vzhůru, určitě se to jednou zlomí a ty to zvládneš!! 🙂
Hlavně si s manželem udělejte čas pro sebe bez holek...Alespoň hodinku týdně.......Hodně sil!
Žádnou odpověď nemam, jen Vám přeji hodně štěstí. Máte dvě krásné dcery. Hodne alergii s věkem odeznívá a zlepšuje se i ekzém. Doufám, že máte schopného pediatra, co Vám pomáhá. Vydržte bude lépe!
Předem posílám moc moc sil. Ted jsme si s manželem přečetli celý článek a na začátku jsem mu musela přáísahat, že jsem to já nepsala 😀
Máme dcerku, ted 22 měsíců, od 3.měsíce hrozný atopický ekzém, v 6 měsících zjištěna alergie na bílkovinu kravského mléka, lepek,vajíčko, soja, kuřecí maso. Kojila jsem 18 měsíců, takže jsem dietu držela taky. Dokud jsem kojila, byla dcera zdravá, od ledna co nekojím je doted nonstop nemocná, každý měsíc má 1 ošklivou virozu na 14 dní, ted je zrovna zahleněná už přes týden, kašle, hrůza. Předpokládám, že bude po mě astmatik alergik, máme za sebou záchvaty dusivého kašle, kdy ji pomlůže jen Ventolin. Je permanentně unavená, zítra jdu zrovna k doktroce, at jí radši ještě nabere cukr, štítnou žlázu, atd, protože se mi to zdá moc. Ekzemu se teda zbavila, asi pomohla dieta a léčba od skvělé dermatoložky. Ted už má pokožku čistou, maximálně malá ložiska na tvářích, která se daří jen promašťovat a držet v klidu. Také postupně alergie ubývají, ted už má ze stravy vyloučená jen vajíčka a kuřecí maso. O druhé se chceme za měsíc začít snažit, jsem si jistá, že bych to dříve psychicky nedala, malá je navíc dost náročné dítě a tajně doufám, že za těch 10 měsíců to s ní už bude jednodušší, protože tak nějak předpokládám, že to bude stejné i s dalším. Váš případ je o dost šílenější, ale zvládnete to, děti z nemocí určitě vyrostou a bude hned lépe, jen ještě pár let vydržet, to si alespon říkám já. Taky si někdy říkám, proč zrovna jááá , ale pak si vzpomenu na horší nemoci, a hned je mi dobře 🙂 Snad ty ledviny už budou v pořádku, to je teda daleko horší ☹ Držím holčičkám palečky, at je brzy lépe !!!
@petrasipkova1 Jsem moc ráda, že se tady našel někdo, kdo přesně ví, co prožívám...bohužel já už teda dvojnásobně. S tím ekzémem by se člověk ještě i nějak popral, ale ty nemoci Verunky. Jak píšete, každý měsíc tak 14 dní nemocná, vůbec se nevyspíme a ona je protivná a skoro pořád pláče. Je to hrozný útok na naši psychiku. Pak po sobě s manželem "štěkáme" kvůli kravinám. Já se ale nechci hádat, nechci, aby to odnesl náš vztah. Verunka před měsícem taky podstoupila odběry, jestli se nejedná ještě o něco jiného, byla pořád hrozně bledá, unavená, plačtivá...ale krom nějaké bakterie v moči na nic nepřišli. Asi se musí prostě vydržet než holky vyrostou a bude líp, ale je to tak těžké😢Moc vám přeju, aby druhé miminko bylo ZDRAVÉ! A všem výše uvedeným přispěvatelům děkuju za slova podpory!
@zuzkaborakova zvaž ještě nějakou tu dobrou imunologii 🙂
Ahoj, přeji Vám pevné nervy. Mně, když jsou děti nemocné a stále přitom pláčou, pomáhá, když si řeknu: "já pro ně dělám to nejlepší co mohu, snažím se jim pomoct a dávám jim tu nejlepší péči, co znám, chovám je a utěšuji a léčím". Co už můžete dělat víc? Dělám prostě to nejlepší podle svého svědomí. Tohle není moje vina. Myslím, že prostě musíte vydržet a holčičky z toho částečně vyrostou. Také mám jedno dítě často nemocné a bledé a plačtivé. Doktorce se ale jeví jako zdravé dítě. Druhé dítě je naopak takové živé. Přeci to není moje vina...starám se jak nejlépe dovedu. Snad Ti můj příspěvek trochu pomohl
neporadím, ale smekám ped Vámi i Vaším mužem, jak jste silní a jak to zvládáte. Do školky bych dcerku zkusila dát, s vlastním jídlem. Uvidíte, jak to půjde, ovšem asi bude pořád nemocná, jelikož děti první rok ve školce dost marodí, to není strašení, to je realita 😠
Doporučuju alternativní cestu, celostní medicínu, homeopatii, především detox po očkování. Školku bych posunula co nejdéle to půjde, imunita dozrává až kolem 4. roku života, proto děti promarodí klidně i 2 - 3 roky školky, protože imunita nemá šanci pod takovým náporem dozrát.
@zuzkaborakova mám dvě dcery.
Starší dcera - od narození má atopický ekzém, od cca 11 měsíců do téměř 4 let si způsobovala zácpu - šílenou. Bez projímadla to nešlo. Chodili jsme s ní na gastro, kde jí hlídali a předepisovali léky, které brala každý den na změkčení stolice + několik dávek projímadel. Chodili jsme s ní i k dětské psycholožce. Okolo 3,5let se to začalo zlepšovat. Kdo nezažil nepochopí ☹
Mladší dcera - od narození také AE a má těžkou vývojovou dysfázií.
OBĚ DVĚ mají histaminovou intoleranci - takže to omezení v jídle je šílené. Nesmí téměř nic, nic ohřívat ...., hodně snížený imunitní systém - od prosince měly 4 angíny.
Rodina - naši to pochopili a dodržují to, volají co holky můžou a co ne. Rodina od manžela to nechápe. Přece bio rajče z jejich zahrádky jim nemůže ublížit ... 🙄 Naštěstí se vidíme tak 3-4x do roka a to stojím holkám za zadkem a kontroluj VŠE co si dají do pusy.
Školka - ještě rok bych počkala a nechala si jí doma. Na zdraví jí to rozhodně nepřidá. A co se týče jídla - jít za ředitelkou - vedoucí školní jídelny a domluvit se s nimi, zda by byly ochotné se částečně přizpůsobit - tam kde to půjde. Holky třeba jedly celou družiny na svačiny rohlík s máslem, max. šunkou nebo suchý. Žádné pomazánky, zelenina .... Obědy - když byla rajská se špagetami, tak jedly suché špagety nebo jsem musela přinést vlastní oběd - ale to v mém případě taky nebylo řešení.
Mohu tě potěšit, že se to časem zlepší - né co se týče zdravotního stavu, ale "zautomatizuje se to". 👍
@zuzkaborakova jo a na AE nám pomáhá BlueCap - sprej, na obličej krém + mazat, mazat, mazat a zase mazat.
Vám pomůže jen makrobiotická strava. Tam se nejí přesně to, co nesmíte a i tak jsou to chutná jídla. V knize od Mudr. Strnadelové "Radost ze zdravých dětí" je vše napsané, pak web "jíme jinak". Hodně lidí, kteří chtějí žít zdravěji tohle jí, i když nemají zdravotní problémy. Paní Eva na webu "jíme jinak" popisuje velmi podobné zdravotní problémy od narození, jako mají vaše děti. Díky změně stravy je úplně bez léků a zdravá.
@zuzkaborakova Mohu se Vas jen zeptat, kdy byly obe deti ockovane? Zda k ekzemu pediatr nejak, co se tyce ockovani, prihlizel?
Nerikam, ze toto je pricina, ani spolupachatel vasich potizi, jen me tento dotazl prisel na mysl.
Preji Vam, at se obe holcicky stabilizuji, a at mate doma konecne klid a uz jen veselí jak s detmi, tak s partnerem.
Doporucuji celostni medicinu, cinskou medicinu, zkratka alternativni cestu. Jsou totiz chvile, kdy klasicka medicina a doktori zkratka nevi...
@zuzkaborakova bohužel, to bude genetika, holky z toho vyrostou.
rozhodně hledejte způsoby, jak dceři pomoct v alternativních způsobech léčby.... jako kortikoidy a podobný svinstvo, to sice možná částečně potlačí projevy, ale rozhodně to dcery neléčí, ba naopak, ještě jim to škodí na 50 dalších místech organismu...
evidentně má dcera poťaptanou celkovou imunitu... ale nevěřila bych, že by tomu nějak extra pomohly nějaký prášky z imunologie... zkustě prostě gůglit, dneska je na internetu všechno. k rapidnímu zlepšení imunity přispívá např. kolostrum, vitamín C - ale v přírodní formě (flavanoidy) a větší síle atd. atd...
a asi budu za extrémistku, ale dost věřim tomu, že atopickej ekzém má i hodně psychickej původ... říká se, že ekzémama trpěj děti, který se cejtěj nedostatečně milovaný a opečovávaný a ten ekzém si vlastně nevědomě pěstujou proto, aby o ně rodiče víc pečovali.... asi tě to spíš namíchne, protože je mi jasný, že děláš pro dceru první poslední...ale tohle mi třeba potvrdila jedna paní, která na ekzémy v dětství hodně trpěla (bojuje s tím prakticky celej život, ale v dětství to bylo nejhorší) a potvrdila mi, že to tak vlastně bylo. rodiče kolem ní skákali, ale ona z nich necejtila to vnitřní mám tě rád...protože jí to neuměli pořádně dát najevo.
a jasně, že u vás bude hrát roli i genetika atd., ale přidat mazlení ještě nikomu neuškodilo, žejo🙂))
a doufám, že snaha o co nejvíc nechemickou domácnost je samozřejmostí.... prací prostředky - ideálně prací sliz a žádná aviváž, nebo ocet místo aviváže, plenky? samozřejmě látkový, čističe - téměř na všecko stačí ocet, kosmetika ...
chápu, že to jako rodiče bolí, ale je to zkouška pro vás všecky... nemoci prostě k životu patřej. vždycky je lepší se s tím tak nějak smířit a nýst to s pokorou, než s nasráním "proč zrovna já/ona" apod... to je dost možná taky pravej důvod nemocí:D jsou to prostě zkoušky...
hodně síly přeju
@zuzkaborakova tak mate to težké ale Prvni co me napadlo věř, ze jsou na tom jiné děti a jejich rodiče mnohem ale mnohem hůř bohužel. Ja bych treba taky nechtěla aby můj syn měl diagnózu aby jsme v zimě nebyly 3 měsíce v kuse nemocni ale snažím se dávat hlavne sílu do boje s tim co muzu ovlivňovat. Ať je lépe. Všude kde jsou malé děti je to náročné. A málokdo nejsou problémy.
@kajalka Dekuji za prispevek. Ani ne tak kvuli jidlu,ale kvuli tomu co pisete dceru do skolky davat nebudem. Jsem presvedcena,ze by to bylo mozna jeste horsi nez to je a jeji imunita by sla uplne do haje.A v jidelne si aspon oddechnou...
@baris Jak jste to prosim te s manzelem ustaly?Nebyly krize?Ja verim,ze casem to bude lepsi,jen mi ted prijde,ze se to nejak nakupilo a potrebovala bych nabrat dech.Hlavne asi i manzel,hrozne se tim trapi☹
@kristynatita V pripade Verunky jsme ockovali snad az v 7. mesici,ale hlavne proto,ze byla malicka a nemela dlouho ani 5 kg.Ve 3. mesici zacal ekzem takze o posunu ockovani uz nebylo pochyb.Bohuzel druha dcera prospivala az moc,takze ji hned ve tech mesicich naockovali prvni davkou.A pak to zaclo.Naivne jsem si myslela,ze druha dcera potize mit nebude.Asi by se ekzem stejne objevil,ale ockovani ji urcite pritizilo.Stala jsem si u pediatra za svym a dalsi davku posunula az na max mozny termin☹
@zuzkaborakova tak to bych se ještě zaměřila na detoxikaci po očkování a vakcíny odložila fakt nejvíc mrtě - naočkovat až před školkou, nebo ideálně vůbec.
@normalnimatka
" že atopickej ekzém má i hodně psychickej původ... říká se, že ekzémama trpěj děti, který se cejtěj nedostatečně milovaný a opečovávaný a ten ekzém si vlastně nevědomě pěstujou proto, aby o ně rodiče víc pečovali.... "
To bych musela mít pořádný ekzém a všechny děti v děcáku taky........
Děti nedostatečně milované jsou hodně nemocné ale ty nemoci jsou různé. Všechny nemoci jsou z jídla a genetiky. Pokud geneticky mám pravděpodobnost nějaké nemoci velkou, špatně jím, tak to brzy dostanu.
@zuzkaborakova tak hlavně jsme si nepřipouštěli a stále nepřipouštíme, že je něco "špatně". Tak to prostě je a tečka. Nemá cenu už brečet nad rozlitým mlíkem a říkat si co by, kdyby. Ano máme velké omezení, mladší má těžkou vývojovou dysfázii ... Je mnohem více dětí, kteří jsou na tom hůře, než jsou moje holky.
A když si starší dcera způsobovala zácpu - byly to muka. Každý týden jí musel manžel celou zavalit, dcera řvala jak tur a já jí dávala projímadlo ... 😢 Čekala jsem, kdy nám do bytu vtrhne policie se sociálkou, že vraždíme dítě. Rozhodně to příjemné nebylo pro nikoho z nás. Psycholožka nám doporučila se o tom nebavit - do té doby to samozřejmě bylo naše téma č. 1 - kadila, kolik, proč ne, má zase vyrážku ..... Teď to aplikujeme i u diet, tisíců angín a vývojovky. Prostě to tak je.
@zuzkaborakova tím jsem chtěla říct - že máte dvě dcery - zázračným proutkem se neuzdraví - berte to jak to je a hlavně to už pořád neřešte. Tím se uklidníte - uklidní se i manžel a nebudete pořád ve stresu.
Doma si s manželem otevřeme občas láhev vína, povykládáme - ale ne o nemocech dětí. Jezdíme na tuzemské dovolené, jednou měsíčně jdeme do restaurace, do kina - vše s dětmi. Doma se u nás pořád točí 5 jídel - bez luštěnin, zeleniny, koření ... se špatně vaří. Dietu dodržuje cca na 80% - jinak by neprospívaly. Prostě žijeme jako všichni ostatní 💃 Nemoc je jejich součástí. Samozřejmě, že hledám nové informace k zlepšení jejich života, ale už tím netrávím 24hod a taky hned všechno na nich nezkouším.
Ale taky jsem si tím prošla 🙂 - homeopatika, kineziologie, pozitivní myšlení .... nepomohlo nic - musíte to přijmout jak to je a naučit se s tím žít. 🙏 Holky mají alergii i na zvířecí srst - dříve jsem hysterčila, když prošly 5 metrů od zvířete - dneska - jsou venku, mazlí se se psem od kamarádky, válí sudy po trávě .... Už to neřeším. Řeknu jim, ať si hlavně umyjí ruce, večer stříknu BlueCap a je to 🙂
@baris Prosim,kde kupujete tu kosmetiku BlueCap,na internetu nebo v lekarne?A kdybych chtela zkusit,mam poridit krem nebo spray?Dekuju za odpoved😉
@pavla140 spíš je to o genetice a o psychice...všichni máme nějaký předpoklady a pak je to o tom, jak moc to podpoříme nebo dorazíme:D
každej je taky jinak citlivej a chtivej kontaktu... proto všecky děti v děcáku nemaj ekzém..ale zase se jim to projevuje třeba jinak.
@zuzkaborakova ještě doporučuju kosmetiku Larens...taky hodně dobrá;)
@normalnimatka
"..říká se, že ekzémama trpěj děti, který se cejtěj nedostatečně milovaný a opečovávaný a ten ekzém si vlastně nevědomě pěstujou proto, aby o ně rodiče víc pečovali.... "
Sorry, ale to je uplná pitomost. Jako prohlásit o někom, že jeho dítě má ekzém, protože ho málo miluje? To už spíš veřím tomu, že je ekzém způsoben příliš sterilním prostředím. Imunitní systém se nemá na čem trénovat, tak vymýšlí blbosti.
Největší vliv ale bude genetika. Zvlášť, jestli to měl tatínek.
Dobrý den, posílám hodně, hodně sil, protože to máte strašně náročné. My máme jednoho synka, takové živé stříbro😉 a nemáme žádnou pomoc ze strany babiček ani jedné a rodin celkem. Obě daleko a zájem nemají. A někdy je to tedy sakra náročné a to je naprosto zdravý. S atopickým skzémem jsme bojovali od 2,5 měsíce, ale určitě ne v té formě co popisujete. Po vyzkoušení spousty mastiček různých značek za nekřesťanské peníze se mi nejlépe osvědčil na mazání tělíčka Bepanthen extra a na obličej klasický Bepanthen. Pokud bylo potřeba ze začátku ložiska vysušit tak mi doporučil dětský lékeř silný černý čaj ( 2-3 sáčky na šálek) a s ním postižené místo potírat. Od 4 měsíce malého jsme po užívání antibiotik začali dávat probiotické kapičky Biogaia a po dalších tak 3-4 měsících užívání se začal ekzém strašně zlepšovat, ložiska zmenšovat a od roku jsme, téměř, bez ekzému. Věřím, že je to tou Biogaiou, je dražší, ale dávám ji pořád, syn teď bude mít 2 roky. Sem tam se objeví maličké ložisko, bude způsobené stravou když zobne co by neměl, ale už stačí párkrát namazat Bepanthenm a je to v pořádku. Tolik asi za mou zkušenost s ekzémem. Držím moc a moc palečky a věřte, že bude líp. Dětičky mají milující rodiče a to je nejvíc😉
@zuzkaborakova já používám sprej na ekzém na těle, mast na obličeji nebo pokud je ekzém "menší". přijde mi, že sprej působí více.
Ale - každý to má jinak. Třeba Bepanthen holkám vůbec nepomáhal, Biogaia = u holek těžká zácpa ....
Chce to zkoušet 🙂
A opravdu - neřešit a "nepitvat se" v tom, proč jsou moje holky nemocné. 🍀
@zuzkaborakova a už jsem si vzpomněla - na zácpu dcera brala každý den Forlax - kdysi byl jen na předpis - teď je už volně prodejný. Je to prášek, který se každé ráno (nebo ob den) rozpustí ve vodě. Má za úkol změkčit stolici.
a až teď mi došlo, co jsem napsala za kravinu - do dcery jsem téměř každý týden necpala projímadlo, ale klystýr 😢

Klikla jsem na váš příspěvek náhodou, podobnou zkušenost nemám, tak vám jen chci napsat, že s vámi soucítím a obdivuju, jk to zvládáte, musí to bt hrozně těžké. Jedna věc mě přece jen napadla - máte non toxic domácnost? Na Facebooku existuje non toxic skupinka, kde se hodně řeší děti s atopákem a častokrát jim vyřazení všech chemických věcí v domácnosti (prací prášek, kosmetika jídlo..) pomohlo...