Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí
Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?
K případu se neumím vyjádřit, protože nemám kompletní info (a je to dobře, v zájmu dětí je, aby se jejich soukromí nepropíralo v médiích), ale když to vidím v TV, její smutno a lituju všech dětí na světě, které nemají u sebe milující maminku, tatínka a sourozence.
A k tomu Norsku...nešla bych žít do jiné země ani za nic, ani do srdečnějších oblastí jako třeba Austrálie nebo Kanada, ale na Sever už vůbec. Mám to tu ráda a žiju ve společnosti, která má podobný naturel i výchovu. Když se v mateřském centru potkám s cizíma maminkama, rozumíme si, všechny jsme s dětmi doma na mateřské, zpíváme jim stejné písničky, děti mají rády Krtka, písničky od Uhlíře a Svěráka, klasické pohádky atd. Vídáme se s rodiči a prarodiči nejen na svátky, ale skoro každý víkend, jezdíme na výlety po krásách země - na hory, za památkami, v létě do Jižních Čech, fakt tu máme všechno🙂 Nechtěla bych být někde cizinec, neovládát dokonale řeč a kulturní kontext, snažit se zapadnout a bát se, že moje chování k dětem bude někomu připadat nepatřičné☹
Je to hodne smutny co se deje v Norsku. Po tolika videiich uz nemam ani chut to dale sledovat. Uz jen proto, ze jsme si prosli ne stejnou situaci, ale hodne podobnou. Zijeme v UK a mame tu tri deti a ctvrty na ceste. Termin mame v nedeli 🙂
Jinak k veci, jak mnohe pisete, tak co jina zeme, tak i jine zvyky a metody vychovy apd.. v roce 2011, kdyz jsme jeli s pritelem z prace a vyzvednout deti ze skoly, tak mi volalo nezname cislo. Byla to socialni pracovnice spolu s policii a ze na nas cekaji ve skole, kde se mame okamzite dostavit. Byli jsme silene vystraseni co se stalo. Syn rekl pani ucitelce, ze dostal pohlavek. Byli jsme zvykli dat obcas pohlavek nebo na zadek uz z CR. Prece tyrane dite vypada jinak. Deti meli absolutne vsechno. Varime doma denne,peceme dvakrat tydne. Pere se u nas denne a uklizi. A ted nam zacali vyhrozovat, ze nam odeberou deti, ale nejde to ze dne na den. Druhy den jsme museli do nemocnice, kde udelali celkove vysetreni deti a nic na nich nezjistili( v ty dobe jsem se docetla, ze se tady nesmi pretahovat predkozka u chlapcu) my jsme meli, tak velke stesti, ze jsem si casto cetla na NHS ruzne info o ockovani a ty predkozce apd... jinak by asi meli duvod nam je odebrat. Pak treti den k nam dorazili na kontrolu. Vse se jim libilo. Deti si maji kde hrat, kde spat. Vse je ciste a doma jidlo je apd... takze nebyl zadny duvod k odebrani. Ja jsem mela vyslech s policistkou a ptala se na meho pritele. Hledala cokoliv spatneho aby mohla mit nejaky duvod, ale vse jsem ji vyvratila, takze po hodine ji to prestalo bavit a podepsala jsem svou vypoved a bylo. Pritel dostal jen napomenuti za ten pohlavek a ze se to uz nebude nikdy opakovat. ( jeste bych chtela podotknout, ze jsme kontaktovali druhy den ambasadu CR v Londyne a ti nam odpovedeli, ze nemaji zadnou kompetenci se tim zabyvat. lepe receno nas poslali do haje. ) jinak domluvili jsme se s nimi, ze chceme aby na kazdem meetinku byla tlumocnice a ta kontaktovala socialni servis v CR aby zjistili, jestli je v CR ve vychove povoleno dat diteti na zadek a ti jim sdelili, ze v takovym pripade by deti ty rodine odebrali, takze to vypadalo, ze jsme si vse vymysleli. jeste, ze ta tlumocnice stala na nasi strane.Cely rok od rijna 2011 do rijna 2012 nas kazdy tyden navstevovali. Meli jsme ruzna sezeni a povidali si o vychove apd... takze u nas vse dopadlo vyborne a pristup tech dalsich socialnich pracovnic byl uzasny. Takze co se tyce odebirani deti v UK nevidela bych to az tak blede. Myslim si, ze u vetsiny pripadu k tomu byl zavaznejsi duvod. Prece my jsme meli napomenuti a deti nam i presto nechali.
@jancip @ikarkulka V Norsku zije/zilo vela Poliakov, niektori mali podobny problem ako pani Michalakova. V Polsku existuje chlapik, byvaly prislusnik elitnych jednotiek, ktory sa specializuje na unosy tychto odobranych deti. Protizakonne? Samozrejme. Ale svedci to o obrovskej bezradnosti rodicov dosiahnut navratenie deti inak.
Co se tyka Norska, tak tam zatim je urcite neco jineho. Myslim si, ze jako rodice meli dostat sanci, tak jako my a ne aby to Norsko vyresilo po svem. Koukala jsem na rusky dokument a Bavernment tam jde opravdu jen po cizincich. Jeden jedenactilety klucina ( puvod Rus), tak se domluvil s jednim co resi jakoby unosy a utekl z ty rodiny. Ten ho i s mamou prevezl pres hranice a uz na ne nikdo nemohl. Do ted ta ruska maminka bojuje o toho nejmladsiho syna. Myslim, ze mu ted jsou tri roky ☹ a taky ty sourozenci roztrhli kazdeho dali do jine pestounske rodiny ☹ a toho nejmladsiho videla naposled, kdyz mu bylo jedenact mesicu.
@mmmk Tak ona už se v historii politika do sportu zatahovala, a ne jednou, takže bych v tom zase takový problém neviděla. A stavět sport nad život dvou dětí je taky blbost.
Taky nevím. Sice politici se stále ohání tím, že Norsku zaslali nótu, což je silná diplomatická zbraň, ale všude na netu je popsáno, že na Norsko ani ty nóty neplatí.
@jancip V případě, že můj úřad do toho nemůže jakkoli zasáhnout, nemám tedy potřebné informace, tak se přeci k věci nevyjadřuji. Tím spíš ne ve smyslu, že u nás by jim ASI byly děti taky odebrány apod.
https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/juvenilni-justice-pripad-evy-michalakove-a-jejich-deti/
S tím únosem to bohužel není tak jednoduché. Chlapci jsou zaprvé rozděleni, tzn. únos by musel být proveden současně na dvou místech. Za druhé jsou chlapci ještě malí, nebo aspoň ten mladší, takže tam hrozí, že by nespolupracoval, mohl by se zranit apod. A za třetí skoro i věřím tomu, že české úřady by je s omluvou vrátili do Norska.
@petrahajkova jj taky ziji v UK a vim ze znamej vykladal ze jeho kolega v praci dal diteti facku a odsedel si 8 mesicu.. s tou predkozkou taky chapu tchyne tu na me koukala jak na vola.. oni to berou za znasilnovani a zneuzivani.. takze ja malymu na pindu fakt nesaham.. malej v zivote nedostal pohlavek ani na zadek ... nastesti styl vychovy vse domluvit u nas funguje. I ten system skol ze jakmile vezmes dite ze skoly mimo prazdnin mas velke pokuty. masakr.. ale co.. uz sem se sem jednou prestehovala musim se ridit jejich zakony. Je fakt ze ze dne na den fakt deti jen tak odebbrat nejde. Clovek aby se tu bal jit k dr kdyz ma dite modrinu 😒
@buldrik Díky za zmínění dvou podstatných věcí:
1. Neexistuje žádný seznam zakázaných věcí - lidé často píší, že si za to paní Michaláková může sama, když jdu žít do cizí země, zjistím si, jaké jsou tam zákony. Když to v nich ale uvedeno není, těžko to zjistím. A je to velký prostor pro instituce jako je Barnevern.
2. Pro rodiče neexistuje zpětná vazba. Paní Michaláková také uvádí, že jí BV neustále podsouvá, že se má zlepšit, ale na otázku, v čem, jí BV nechce odpovědět.
Prostě patová situace. Šikana rodiče.
Nevím, jestli to sem někdo už nedal, jen jsem diskuzi proletěla..
http://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/vzali-m...
aneb juvenilní justice v ČR.
@lorreine Ano, pan Rutkowski. Už jsem psala výše, že ale v případě kluků Michalákových to nemá cenu. Jsou dva, jeden navíc ještě dost malý.
Pokud znáš případ ruských chlapců, teď mi vypadla jména, taky byli odebráni, starší vypisoval na všechny úřady, nikdo mu nepomohl. Pak narazil někde na zmínku o Rutkowském, sám ho kontaktovat, a ten ho unesl. Ten kluk pak popisoval, jak ho týrali, nedali mu najíst, nadávali mu, vystřídal několik rodin. Mladší Míša zmizel beze stopy.
@petrahajkova Pro vás to naštěstí dobře dopadlo, i když jste si tedy taky prošli velmi nepříjemným obdobím. A vlastně kvůli ničemu. Chápu, že ochrana dětí je ožehavé téma a že se bojí cokoli zanedbat.
V UK byli odebráni chlapci paní Ivaně Boorovej, byla na tom, jako je teď Eva, na poslední chvíli se to podařilo zvrátit a děti jsou na SK. Starší už měl přidělené nové jméno v UK.
@luciebx presne tak cely rok co jsme byli v tom planu, tak jsem byla stestim bez sebe, ze to vsechno takhle dopadlo. Ten prvni mesic byl pro nas nejhorsi, jeste, kdyz jsme se dozvedeli odpovedi jak ze socialnich sluzeb v CR, tak i z ambasady. Byli jsme trochu v soku, ale ted jsme pysni na to, ze se vychovne praktiky zmenili a lze vychovavat deti i bez pohlavku, ale staci si urcit doma rules ( maji je i ve skole) takze jsou na to zvykli. 😉 A sami nam rikali, ze nejsou tady od toho aby nam rozbili rodinu a vzali deti, ale, ze se musime spolu podivat na vychovne metody apd.. On sel sedet? ty jo dost neprijemna situace, tak u nas to po posouzeni nebylo az tak desive zrejme ma jen napomenuti ( 5 let) Chtela jsem aby byli i ostatni maminky v UK vice v klidu a neverili vsemu co se rika v mediich...
@ikarkulka Asi uz nejake informace ma. Jak jsem psala, po politicke linii se veci ridi trochu jinym rezimem, takze pokud se do toho vlozila politicka diplomacie, nejake informace se k nam mohly dostat. Pochybuji, ze by si jen tak z niceho nic nekdo dovolil rici, ze i u nas by deti byly odebrany. Kdezto urady se ridi zakony, umluvami, a pokud neexisuje nejaka dvojstranna dohoda s Norskem, ma opravdu svazane ruce.
Ja ten unos taky nevidim tak jednoduse, proto se divim, ze o tom Kapitan takto verejne mluvil, pokud je to tedy pravda.
@ikarkulka cetla jsem o pani Boorove a je dobre, ze se SK zacalo angazovat do jejiho pripadu. Mozna diky mediim to u ni dopadlo dobre. Ale CR je na tom hodne bidne a nechteji do takovych pripadu strkat hlavy. Tak jako socialni servis sdelil, ze v CR nehrozi vychovna metoda na zadek apd.. popreli vse. A ambasada v Londyne mi prijde take uplne zbytecna. Reknou Vam, ze to neni v jejich kompetenci.. takze vse je na Vas jak se s tim vyporadate. A tak si myslim, ze to dopadne i u pani Michalakove. Chudak pani tri roky o ne bojuje a bezvysledne. Obcas mam i ted obavy z toho, kdyz nas nejmladsi synek zacne hlasite plakat treba proto, ze nechce spat apd.. ze to bude rusit nekoho ze sousedu zavolaji na linku bezpeci a pak k nam prijede policie a socialka. Nevim, ten strach asi uz bude porad...Snazim se na to vubec nemyslet, ale na ty zacatky nejde nijak zapomenout. Nikde jsem se ani o tom nezminovala. Porad jako bych se bala negativnich komentaru. vim byla to nase chyba a neznalost zakona, ale prece nemuze byt clovek cely zivot za jednu chybu trestany. Snad se to casem urovna i v me hlave a bude vse zase jako driv. Nikomu tohle nepreju a preji si aby uz tenhle hon na rodice s detmi prestal. Je to to nejhorsi co v zivote muze jakehokoliv rodice potkat.
@jancip Dala jsem ti odkaz na video, kde to prohlásil.
Informace žádné mít nemůže. Ve spisu nic není. Jsou tam tak leda posudky "nezávislých" psychologů. Ti psychologové jsou v civilním životě partneři, žijí spolu mnohem déle, než měli posoudit Evy případ. A posudek dělali až několik měsíců po odebrání dětí, v nepřirozeném prostředí, tedy ne u Michaláků doma.
Na základě takovýchto věcí byly děti odebrány a jsou stále zadržovány. To je fakt.
Jsou tam také různá obvinění, pro které ale Eva ani její bývalý manžel nebyli nikdy obviněni.
Jsou tam různé výpovědi např. pěstounů, že údajně ten a ten chlapec řekl toto a toto. Po roce od odebrání. Znovu to chlapci nikdy nezopakovali.
To jsou všechno fakta, dá se to ověřit, rozsudek a spis vidělo více lidí, včetně právníků paní Michalákové samozřejmě. Není tam nic.
To je běžná praxe BV. Není nad ním kontrola. Je vázán mlčenlivostí. Čili může vše a nemusí nic. Je to soukromá firma. Točí se tam velké peníze.
A u nás se tato praxe za peníze z norských fondů už zavádí. Jsou lidé, kteří se proti tomu postavili (Klaus například) a jsou lidé, kteří se systémem kolaborují (Kapitán a Marksová, možná i Dientsbier).
Zajímavý odkaz sem před chvílí vložila @pampeliska1.
@petrahajkova Jsem v kontaktu s paní Eleonorou Studencovou, babičkou těch slovenských kluků. Taky popisuje šílené hrůzy. A nejhorší je, že vrácením dětí to nekončí. Podávají na ně dál různé žaloby atd. Samozřejmě je to stálo vše šílené peníze (soudy, cesty do Anglie atd. atd.). A adaptovat pak ty děti je taky náročné. Mladší si ponese doživotní psychické následky. To asi všichni.
Nedokážu si představit, že mi rvou děti z náručí. Nebo že pro ně přijdu do školky, a ony tam nejsou. Nedokážu si představit bát se, že dítě hlasitě pláče, že ve škole řekne, že mu po wc utírám zadek, že ho utírám ručníkem, že jsem ho vyfotila nahého ve vaně, že mě soused viděl, jak jsem ho čapla za ruku, že mu dávám víc sladkostí, než si soused myslí, že je pro něj dobré apod. Prostě bát se cokoli udělat, protože nikdy nevím, co se komu znelíbí a jakou záminku si najde.
Je to přece celé postavené na hlavu.
@jancip Jak říkám, tyto informace jsou volně dostupné na netu.
A kdyby tam bylo něco tak šíleného, proč by měly být děti okamžitě odebrány, tak rodiče už jsou odsouzeni a jsou ve vězení, tak matka, ač nemůže vychovávat svoje dvě vlastní děti, tak nesmí vychovávat ani dceru svého současného přítele, tak i přesto by děti měly být nejprve svěřeny do péče širší rodiny, nebyly by rozděleny od sebe atd. atd. atd.
Milada Horáková měla taky spis, že?
Norská velvyslankyně prohlásila, že děti byly odebrány právem. Marksová její slova ihned potvrdila a řekla, že s nimi souhlasí, že Michaláková spoustu věcí tají (což není pravda).
Druhý den norská velvyslankyně prohlásila, že spis nečetla, není účastníkem řízení a proto k němu nemá přístup. Ale že se DOMNÍVÁ, že děti byly odebrány právem, protože Barnevern by je jinak neodebral.
Marksová však vycházela z vyjádření velvyslankyně.
Obě na sebe nechtíc práskly, že lhaly, neříkaly pravdu.
Jak víme ze spousty jiných případů, Barnevern odebírá děti bez důvodů, čili je normálně krade.
@ikarkulka Jenze to je presne to, co jsem psala. Matka, jeji pravnici, jeji rodina vyberou jen selektivne to, co zverejni. Nikdy nezverejni to, co je poskozuje. Kdezto urad to udelat nesmi. Proto je ta "pravda" vzdy jednostranna....Jestli ma Marksova nejake blizsi informace ze spisu, o tom bychom se mohly dohadovat, ja to nevim. Spravne by mit nemela, ale to je teorie, praxe u politiku je jina. Pokud to o tom odebrani prohlasila jen na zaklade nejakeho neurciteho vyjadreni nekoho jineho, aniz by k tomu mela vice info, tak to by byl dost velky preslap...nemohu ale soudit, nevim....A ze v tom pripade jiste veci nehraji (rozdeleni deti, kontakt, nedani prednosti pribuznym) to souhlasim, to jsem i psala. Ale celkove ten pripad opravdu posoudit nelze. Verejnost se totiz nikdy nedovi vsechny okolnosti.
@ikarkulka to snad neni mozne, ze jim ani ted nedaji pokoj ☹ jako kdyby si nicim neprosli.je to silene. S detma o vsem jen diskutujeme a jsem rada, ze to funguje. Je pravda, ze jsou jeste mali, ale verim, ze to i tak zvladneme s tim diskutovanim. Bydlime na vesnici a porad doufame, ze je to lepsi z ty stranky, ze nas sousede znaji a vi, ze se o deti starame. Nic jim nechybi. Mnohe maminky tu zminovali, ze spousta rodin v zahranici odrodi deti a za par tydnu je strci do jesli a jdou do prace apd.. jako by je ty deti uz nezajimali. Bohuzel je tady takovy zakon. Materska je placena jen 26 tydnu a dalsich 26 tydnu muzes byt doma, ale uz zadarmo.My take nepreferujeme strkat deti do jesli nebo k nekomu na hlidani. Stoji to strasne moc penez ( vse co mas od statu na deti, tak se strci chuve na hlidani), tak pritel prestal chodit do prace ( pracoval jako kuchar) a do prace chodim jen ja jako pokojska na 5.5 hodiny denne. A on se stara o deti. Dane odvadime jako rodina a prispevky co chodi od statu nestrkame zadne chuve, ale jezdivame s detmi na vylety, kupujeme jim vse co potrebuji a jednou za rok si vyjedeme na dovcu. Porad chteli aby jsme byli jako rodina a deti meli vse, tak jsme se vsemu podridili. Pritel tedy chodi zadarmo jako dobrovolnik vypomahat jako kuchar nebo ucit ucne ( take zadarmo) aspon se muze trosku svemu remeslu venovat a zacal fotit jidlo. Kolikrat jsme premysleli o navratu domu, ale nemame kam. Rezervu mame, ale na navrat domu. Tak se prizpusobujeme, jak jen to jde. Ted mam par dni pred terminem ( miminko bylo uz neplanovane) zjistila jsem to az v tretim mesici, takze jsme vse museli prekopat. A premyslim o sterilizaci. Tablety jsem mela a nevyslo to.
@jancip To jistě. V zásadě se ale asi shodneme, že.
Za mne - vzhledem k tomu, za jakých okolností byly děti odebrány, že byly rozděleny, jak probíhá či neprobíhá kontakt s rodiči i sourozenci navzájem, že nebylo vzneseno žádné obvinění, že matka nemá problém se zveřejněním celého spisu, ale kdo to odmítá, je BV, že nečerpám info z Blesku, tn.cz apod., ale z oficiálních zdrojů, vzhledem k tomu, kdo se za paní Michalákovou postavil, tak prostě nemůže být můj názor jiný než ten, že je to obchod s dětmi.
@jancip No pokiaľ viem ja celý spis bol zverejnený už v roku 2011 a bol kompletný,až potom sa z neho zrazu stal utajený spis!A v celom spise nebol žiadny dôkaz o tom,že by deti boli zneužívané,pôvodný verdikt na koniec znel,že deti odoberajú za pohlavky a nie zneužívanie,lebo to nebolo dokázané. Aspoň tak si to pamätám ja...
Kdo nevěří, zde velmi poučné video. Pro silné povahy.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/114274380...
@ikarkulka Shodneme se v tom, ze je tam spoustu nejasnosti a asi se shodneme i na tech zakladnich velkych 'chybach'. Neshodneme se v tom celkovem pohledu. Ja si stojim za tim, ze proste nemame veskere informace (informace od jedne strany nejsou nikdy objektivni), takze to nemuzeme posoudit jako celek a nelze vyvodit, zda deti mely ci nemely byt odebrany.
@polaks A kdo ten spis zverejnil? Pokud matka ci jeji pravnici, jsme porad tam, jak pisi. Nehlede na to, jestli to v Norsku funguje obdobne jak v CR, muze mit spis utajenou slozku, ktera neni dostupna ani zakonnym zastupcum ci pravnikum, takze v takovem pripade by ani matka nemela kompletni dokumentaci. Pokud to zverejnil urad, pak nechapu...ceske urady to udelat nesmeji.

pana prezidenta Klause jsem nikdy nemusela, ale strasne mu dekuji za vetovani tohoto zakona..mam z toho husi kuz,i co pise. Dekujumu za to, ze si tyhle veci uvedomoval a u nas to (zatim) neni jak v Norsku.
Urcite stoji za precteni pro vsechny rodice
http://www.klaus.cz/clanky/3181