icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

veronicka89
26. led 2015

Jelikoz jsem si par clanku precetla, videla i videa .. musim rict , ze mi nektere veci prijdou az moc komplikovane ...
Tudiz na juvenilni justici neverim. Neverim na ni ani v norsku ani v jine podobe v cesku.
Verim pouze v to ze si myslim ze je opravdu tezke urcit hranici mezi ,,tyranim,, ci jako ted ta afera pedofilii a koupani deti apod.

Myslim si, ze je strasne tezke dokazat a odhadnout zda je opravdu pravda, co rika , dite, lekar nebo rodic, psycholog...

Nejvetsi problem je , ze neni tolik socialnich pracovniku , system neni dokonaly a bohuzel ne vsechno se da uhlidat a ne ze vseho se da vycist opravdu PRAVDA ....

Dale si myslim, ze at uz z duvodu priznani chyby , nebo tim, ze by to bylo slozite to ne vzdy jde vratit zpet...

Ale udivuje me ze se treba nekdo stavi na stranu te pani z Norska kdyz se sni nikdy nazivo nebavil a ma veskere informace jen z medii ... Jak VY vite ze deti netyrala, at uz psychicky ci jinak? Jak muzete hodnotit ciziho cloveka ? O kterem jste videli nejake reportaze a trosku neco pocetli?

😉

Na modrem konikovi je neco okolo 28 000 maminek
Myslim si ze kdyby se neco takoveho delo nekdo by to zde zverejnil ???

Nechci se nikoho dotknout , ani nepreju nikomu nic spatneho 🙂

jancip
26. led 2015

@veronicka89 velmi trefne...jak lze hodnotit maminku na zaklade nekolika reportazi ci clanku?..to se tu snazim celou dobu rici. Stejne tak trefne je to s tou 'pravdou'. Hrozne tezko se vyvozuje. A s tim souvisi i ta pomyslna hranice mezi tim, co je jeste v poradku, a co je jiz tyrani. I v ramci jedne kultury je ta hranice nejasna. Na toz pak, kdyz dojde k nejakemu stretu kultur.

ikarkulka
autor
26. led 2015

@veronicka89 Asi o tom moc nevíš - rodiče žádné detaily zveřejňovat nesmějí, proto se o tom ani nemluví. Paní Michaláková je jedna z mála, která se rozhodla to risknout.

Neviděla jsem nějaká reportáže a nepočetla si trošku. Zabývám se tím už několik let.
Jednou jsem taky pochybovala, důkazy chybělo, vytrženo z kontextu. Jenže takových případů je tolik, že není možné, aby si to všichni vymysleli.

Tady na MK se tím bohužel nikdo příliš nezabývá, ale to neznamená, že se to neděje. MK není žádná extra průkazná skupina.

jancip
26. led 2015

Tim samozrejme nerikam, ze je vse v poradku. Neni a rozhodne prosetrit by se to melo.

ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Znovu zdůrazňuji, že nejde o několik reportáží a článků.

Proč si tedy nezjistíte fakta? Odkazů tu padlo spoustu, vše se dá dohledat.

ikarkulka
autor
26. led 2015

Kromě toho - co presumpce neviny, to neexistuje?
Paní Michaláková nebyla z ničeho obviněna ani za nic odsouzena.
Pro mě je tedy nevinná.

jancip
26. led 2015

@ikarkulka Protoze ty fakta, pokud nejsi primo z uradu ci soudu, ktery se pripadem zabyva, nemas jak zjistit. To je to, co se tu snazim celou dobu rici.

veronicka89
26. led 2015

@ikarkulka

Pokud neco nazaziju na vlastni kuzi, nebo nemuzu neco videt nebo s nekym primo komunikovat, jsem bohuzel skepticka ...

tarra27
26. led 2015

@ikarkulka souhlasim.navíc p michalkovou nikdo neodsoudil........není možné tolerovat ze vas někdo narkne a seberou vám jen tak dítě/děti.....a dají vám podmínky jako ji......to je neakceptovatelné.

Kdo nemá děti nikdy nemůže říci kdo ví jak to bylo/je......ale chápe zenu jako matku která bojuje.....a to co ji udělali a nejde ji je otřesné.

Všichni a všechny bychom měly stát za ni a zadalsima,které toto neštěstí potkalo.

tarra27
26. led 2015

@veronicka89 tak bud rada ze nejsi v její kůži nebo ze jsi to nezažil a....

Podívej se na odkazy, opravdu si myslis ze ty mamyadeti si to maji důvod vymyslet?

ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Ale spousta těch faktů je veřejných 🙂

jancip
26. led 2015

@ikarkulka ono samotne odsouzeni neni podminkou toho, aby byly deti odebrany. Je spoustu pripadu, kdy rodice za nic odsouzeni nejsou, presto jim jsou deti opravnene odebrany.....i kdyz tady je na tom samozrejme pripad postaven, ze pani byla obvinena, ze deti byly zneuzivany, coz se neprokazalo......jenze my nevime, zda a v pripadne co, je tam dalsiho....matka to nerekne, urad nemuze.

tarra27
26. led 2015

Holky já tady končin nebo se nás......

ikarkulka
autor
26. led 2015

No, nebylo vlastně mým úmyslem někoho přesvědčovat.
Odkazy jsem dala, kdo chce, pošlu další, je toho spoustu. Ale kdo opravdu chce, propracuje se k tomu sám.

Ty negativní a pochybovačné názory čtu denně. Do jisté míry je chápu, taky jsem tomu kdysi nevěřila.
Taky ale čtu, jak to pak člověku všechno secvakne, zapadne do sebe. A jiní lidé mají dost empatie, že jim ani nepotřebuje nic secvaknout.

jancip
26. led 2015

@ikarkulka to je porad dokola🙂 a kdo je zverejnil?

jancip
26. led 2015

@ikarkulka to neni vubec o empatii, ale o zkusenosti....

tarra27
26. led 2015

@jancip bud se provinila a oni musí mít důkazy a usvědčit ji....a nebo neprovinila ......nic mezi tím není....

Jak ti může byt odebráno dítě když ti nedají vinu???

Ne na tohle já nemám. Stěžujme si na ty nahoře když ani my ženy nejsme schopny se podržet pochopit a neodsuzovat.

veronicka89
26. led 2015

@ikarkulka

Pokud by mi slo o deti, myslim , ze by zadny rodic nehledel na to komu CO MUZE rict a KOMU NE ...

Troubila bych to do sveta na vsechny strany ...

A to ze MK neni nejaky duverohodny zdroj - No pro me neni ani jedno medium duveryhodny zdroj .

Uz zde do teto diskuze prispivat nebudu 🙂 nepotrebuju nekomu 20x rikat muj nazor 🙂 ani nikoho o nem presvedcovat .

Je to muj nazor , ale je take, mozne ze je to jinak.

Doufam ze se nekdy ukaze PRAVDA.

😎 😉

ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Právní zástupci například. Její právní zástupci.
https://www.facebook.com/pavel.hasenkopf.5?fref=ts

ikarkulka
autor
26. led 2015

@veronicka89 Jen dovětek - když by ti šlo o děti a někdo by ti vyhrožoval, že jestli cekneš, zbaví tě rodičovských práv, dětí dají pod novými jmény k adopci a ty se s nimi už nikdy v životě neuvidíš - nemůžeš nikdy tvrdit, že by ses zachovala tak a tak.
Je spoustu rodičů, kteří podlehnou, jsou zticha a doufají, že se to vyřeší.

jancip
26. led 2015

@ikarkulka no, prave...a to je to, na co upozornuji. Strana matky bude vzdy jen selektivne vybirat, co zverejni...takze je to jednostranny pohled.....druha strana nic zverejnit nesmi.

ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Četlas něco z toho, na co jsem odkázala?

jancip
26. led 2015

@tarra27 Nevim presne, jak to vysvetlit. Proste ne vzdy jsou rodice trestne odsouzeni, a i presto jsou deti odebrany. Napr. matka byva prokazatelne opila, doma provozuje prostituci, deti jsou hladove, spinave, s nikym nespolupracuje, a i presto nemusi byt za zadny trestny cin odsouzena, ale deti v rodine ponechany nejsou.....ale jak jsem psala, toto je na tom obvineni ze zneuzivani postaveno....jenze my nevime, co je ci neni tam dalsiho, vychazime jen z jednostrannych informaci....a opet opakuji, tim samozrejme nepopiram, ze je tam spoustu nesrovnalosti a urcite si to vyzaduje radne prosetreni.

jancip
26. led 2015

@ikarkulka ten fb mi nejde zobrazit...ale to nemeni nic na tom, co jsem doposud psala

ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Tak to je pak těžké.

takarazestinusakur
26. led 2015

Faktem je, že ani jedna strana neříká všechno, takže je těžké si udělat názor, aby někomu nebylo ukřivděno. Nikdo z nás celý ten spis neviděl a lidi, kteří ho viděli říkali, že pro odebrání dětí důvod byl, ale na druhou stranu ti samí lidé říkají, že sociálka si stála na svém i přes výsledky vyšetřování policie. Lže se nebo minimálně zatajuje na obou stranách.

Je nutné si uvědomit, že pokud žiju v jiné zemi, tak si musím zjistit, jak to tu funguje a snažit se vyhnout problémům, které způsobují tzv. "kulturní rozdíly". Tím neříkám, že by neoprávněné odebrání dětí a snaha o adopci neexistovala, jistě se najdou lidi, kteří by v těchto sférách neměli pracovat, lidi, kteří si dělají z adopcí byznys...zda je to tento případ, netuším. Matky mi je líto, doufám, že své děti dostane zpátky a v Čechách se jejím případem budou zabývat příslušné úřady, aby se zajistilo, že děti budou vyrůstat v dobrém prostředí.

Narazila jsem na článek o situaci v Norsku. Pán tam žije a vychovává své děti a jeho pohled na věc je celkem střízlivý: http://andrejruscak.blog.idnes.cz/c/400489/Jak-...

klariks
27. led 2015

tak si prectete i dalsi blogy pana Ruscaka...je to on, kdo zorganizoval vyjadreni nesouhlasu na biatlonu v NovemMeste na Morave...protoze on v tom zije, on se styka s lidmi, kteri jsou podobne postizeni a maji problemy z Barnevernem... no a dnesni reporteri...tady nenio cem mluvit..uvod v podani oana Wollnera je rozpacity a nepochopitelny, protoze nasledna reportaz mluvi jednoznacneve prospech maminky tech kluku..to musi pochopit kazdy inteligentni clovek, ktery ma kouska citu...chapu, ze kdo pripad nesledoval, tak jako ja uz skoro ty dva roky a pronika do toho az ted, zda se mu to nerealne a snazi se hledat, kde co matka udelala spatne...ale kdyz tak sleduji maminky v parcich a na piskovistich tady u nas...kazda by o svedite prisla...a proc? protoze jediny uznany duvod, proc by na sebe pozornost socialky mohla strhnout bylo vychovne placnuti...a nejhorsi na tom je, ze posudky na stav. deti a matky byly delany at tri mesice po odebrani deti...jak bysme se asi chovaly my?byly bysme uplne na dne a nebyly schopne niceho a dva nezavisli psychologive by s nami delali rozhovor....a ted vyslo najevo,ze nezavisli nejsou-pracujj pro Barnevern a navic ziji spolu uz od roku 2011 v jednedomacnosti..nebo alespon jsou ve vztahu-jak maji uvedeno na FB

ikarkulka
autor
27. led 2015

@takarazestinusakur Odkaz na blog Andreje jsem dávala už v úvodu. Tento článek je téměř rok starý. Teď už Andrej tak střízlivý není 🙂

Kulturní rozdíly ale jistě nejsou důvodem pro odebrání dětí.

Lidé, kteří ten spis viděli, říkají, že v něm nic není. Ti, kteří říkají, že důvod pro odebrání byl, ten spis neviděli. Viz např. dnešní reportáž Reportéři ČT.

ikarkulka
autor
27. led 2015

@klariks Díky, Klári, nechtěla jsem to tu vůbec zmiňovat - ty psychology atd. Ani nevím proč. Myslím, že kdo to sleduje, ten o tom ví. Ostatní stejně zase budou hledat, co by zpochybnili.

Je prostě asi těžké uvěřit, že v Norsku nepatří děti rodičům ale státu. Snad se nevzbudíme pozdě.

Strana