Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí
Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?
@ikarkulka Jinak kulturním rozdílem se rozumí i způsob výchovy dětí 😉 a pokud je absolutně jiný, pak se může stát, že k odebrání dětí dojde...Celou zdejší diskuzi nesleduji (není to moje povinnost, řekla bych, přečetla jsem si úvodní příspěvek prezentovala svůj pohled na věc ) , takže pokud jste sem dala odkaz na ten samý článek, pak jsem ho patrně přehlédla. O případu nevím nic, než co bylo prezentované v mediích. Z toho je těžké si udělat objektivní názor, protože obě strany neříkají vše.
Názor nemám. Matky je mi samozřejmě líto, doufám, že své děti dostane zpátky a v Čechách se jejím případem budou zabývat příslušné úřady, aby se zajistilo, že děti budou vyrůstat v dobrém prostředí.
To je vše, co si o tom myslím...jako Češka žijící v cizině, vím, že si člověk prostě musí dávat bacha a tím spíš, když jde o děti...
@takarazestinusakur Však cokoli na jeho blogu, co bylo zveřejněno později, je novější.
Vím, co se rozumí kulturním rozdílem, zvlášť když se bavíme o juvenilní justici, sociálce a dětech.
O případu nevím nic, ale obě strany neříkají vše 🙂
Ale děkuji za názor. Pokud budete chtít, tak na začátku jsem uvedené různé odkazy, i v průběhu diskuse, nebo mohu dodat 🙂
@ikarkulka Právě, že ty novější články jsem od něj četla, ale že by obrátil o 180 jsem nezaznamenala 😉 proto se ptám, zda jste četla něco novějšího.
V předchozím příspěvku jste psala, že pro kulturní rozdíl vám děti neodeberou. Jenže výchova je o kulturních rozdílech. Každý národ vychovává trošku jinak. Mohla bych vyprávět, jaký je rozdíl mezi japonskou a českou výchovou...a právě proto, pokud plácám dítě v zemi, kde se neplácá, tak můžu počítat s tím, že mě někdo udá...na odkazy se kouknu, jakmile bude trošku čas, nechci to číst ve spěchu... 🙂
Souhlasím "obě strany neříkají vše" dokonce mám pocit, že ta norská strana neříká nic...
Promin, ale tohle mi neda..jestli je pravda jak rikas, ze jsi cetla nekolik clanku a videla nekolik videii a jsi k tomu vsemu lhostejna..tak jsi velmi necitliva a neempaticka a uprimne ti nerozumim...
Staci ze dve tri videa na toto tema, tykajici se jinych rodin a clovek zacne jinak uvazovat..
Pises, ze te velmi udivuje, ze se nekdo stavi na stranu pani Michalakove a pritom ji nikdy nevidel? ! To jako vazne? V tom pripade by mela hodne malo osob na sve zastani...
Kdyby maminka s otcem se nejak velmi provinili, predpokladam, ze tak prisny stat s ohledem na ochranu deti by zakrocil jeste jinak. Byla by obvinena, mozna ve vazbe, probihal by soud apod. Nic z toho se nedeje. policie vsechna obvineni stahla a sama policie je na strane Michalakovych.
Tady uz vse padlo, ale tvoje reakce me donutila napsat, protoze to me hodne neprijemne prekvapilo.
A velmi neprijemne me prekvapila lhostejnost i jinych. Mela jsem prilezitost byt u jedne z petic a po dobu 2 hodin, kdy se lidem vysvetlovala situace ji podepsalo 18 lidi...
a nejednou byla slyset veta:" me to nezajima"...kde to jsme? Takovy vztek jsem dlouho nemela.
@tarra27 Jak jsem psala, nemám na to vyhraněný názor. U některých případů bych zakázala styky úplně , takže těžko soudit jak je to v tomhle konkrétním případu, když nevidíme do spisů a máme jen to, co pustí sama máma od těch kluků.
@ikarkulka Kouknu se na ty odkazy, ale nevěřím, že je to celé komplot proti matkám v Norsku . Plus to, že když někam jedu žít, tak si zjistím jejich zákony, pravidla a pak bud je budu dodržovat anebo jedu žít jinam anebo jsem doma . Opravdu těžko soudit .
Jinak jsem proti odebírání dětí kvůli hloupostem typu - pohlavek, zakřičení. To je zhovadilost a ti, kdo tyhle pravidla prosadili a uvádějí do praxe by si zasloužili ... Ale tenhle případ prostě neznáme do hloubky :-/ A kluků je mi moc líto.
I kdyby k něčemu docházelo v rodině, jako že tomu nevěřím, nemá BV právo rozdělit bratry, upřednostnit cizí lidi- pěstouny před vlastní rodinou např. děda či teta chlapců. Dovolit matce vidět své děti 2x do roka, nemoci mluvit český, nemoci své děti obejmout, nemoci se jich dotknout, nemoci se rozplakat, nemoci vyjádřit své city beru jako zhovadilost nejhrubšího zrna, bezcitnost, tupost, která se nedá ničím omluvit. O Kapitánovi nemluvím, PAC ten je neschopnej, jenom hledá záminky, proč něco nejde. Naštěstí máme i schopnější lidi jako Tomáš Zdechovský, Petr Mach či Jitka Chalánková, kteří jenom nežvani, ale také něco dělají.
Bože ochraňuj nás před zavedením juvenilní justice u nás, kde za rouškou konání dobra ve jménu dětí jsou páchány zvěrstva na dětech, rodičích.
@adelka21
Víš já si opravdu umím představit kdy bych byla pro aby matka děti ani nemohla vidět - nikdy a kdy děti pro jejich dobro rozdělí. Umím si takové důvody představit . Ale to bych předpokládala, že bude matka/ otec napřed sedět až zčerná, což tady není. Matka si běhá na svobodě a bojuje za svoje děti.
Přála bych si abychom měli dost informací abychom mohli říci - je to tak a tak. Jenže nemáme ☹
Postupně dočítám celou diskusi...
Je to nechutné, co se děje. I kdyby byla matka vinna, nikdo nemá právo rozdělit sourozence!! Existuje mezinárodní úmluva o právech dítěte.... Norsko o tom asi neví... ☹
paní ministryně je pro mne velkým zklamáním ☹ mám z ní dojem, že všechny výroky apod. jsou takové, aby se zalíbila... komukoli.... vrcholem, poslední kapkou, kdy jsem nad ní zlomila hůl, bylo, když neprodloužila výjimku klokánkům....
četla jsem pár článků a BV je spíš dobrý obchod pro pěstouny, hodně pěstounů-málo dětí do pěst.péče, tak je odebírají ikdyž k tomu není důvod.
Včera byla dobrá reportáž v Reportérech ČT
@alisek přesně... jakmile někdo řekl něco proti paterčatům, hned je bránila, i když neměla pravdu.... sbírá body oblíbenosti a potřebovala by profackovat, aby se probrala....
vlastně my všichni týráme a zneužíváme děti.... otírám dceru po koupání, utírám jí zadek... občas ji plácnu po zadku když zlobí....
tahle kauza mě ujisitla, že radši budu sedět doma na zadku a nikam s dětmi nepojedu....
Osobně si myslím, že ani soud ani krajská komise nerozhodne vrátit děti matce, protože si děti už u pěstounů zvykly a norské instituce tudíž budou argumentovat, že je to proti dobru dětí. Podobně to uvádí i na svých FB stránkách i její právník Pavel Hasenkopf, kde vysvětluje, proč paní Michalákova ještě nepodala žalobu k norskému soudu, jak ji k tomu nutí pan Kapitán a podobní. Viz odkaz níže:
https://www.facebook.com/notes/pavel-hasenkopf/...
Dnes už samozřejmě bude fakt, že jsou děti zvyklé u pěstounů a návrat k matce a do ČR bude pro ně další trauma. Pokud je tedy u pěstounů netýrají a bylo by to pro ně vysvobozením. Ale to přece nemůže znamenat, že matka "zklapne kufry a řekne, tak jo, tak tam zůstaňte". Tady by bylo potřeba, aby k vráceným dětem přidali i balík peněz coby odškodné, aby rodina měla na kvalitní psychologickou péči.
Pomůže jedině diplomatický nátlak, aby je museli vydat na nátlak našeho státu. Případně vlastní norská revize, což ale vzhledem k tomu jak jsou hrdí a věří institucím, je nereálné.
Na ta videa s odebíráním dětí se vůbec nedívám, protože na to nemám. Stačí mi číst články k dětem Michalákovým a zvedá se mi tlak.
Nejvíc mě zaráží přístup českých zástupců - pana Kapitána, paní Tominové. Když nemají možnost nahlédnout do spisu, tak ať aspoň nevykládají, že na tom něco musí být když to říká norská velvyslankyně. A ta řekne, že to říká, protože Banervent musel mít důvod. Ale nemluvila s nimi, nic o tom neví, ale pouze VĚŘÍ této instituci.
@hakunamatata
Me neni jedno pokud se s detmi nebo s jinymi zivymi tvory zachazi tak, ze jim to ublizuje... dotyka se me to a ano mam dokonce i nejake emoce ...
Ale bohuzel me v dnesni dobe nepresvedci par videii a vypovedi lidi na kameru, ci v novinach ...
Nikde netvrdim ze deti urcite odebrany nebyly... Pouze rikam ze je to muj nazor.
A tim, ze vetsina uradu funguje hlavne tak jak je to pro ne nejvyhodnejsi a nejjednodussi , pripada mi postavene na hlavu aby neco tak sloziteho a rifkantniho jako juvenilni diskuze existovalo.
Je spostu precpanych detskych domovu, kojeneckych ... kazdy chce spise male miminko, tak proc by se odebiraly z uplnych rodin starsi deti ? Ktere pak nejspis maji psychicke problemy ...
Je tolik lidi co by za miminko z detskeho domova dostalo miliony a NIKDO by se v tom nepitval , komu bylo dite dano ... takze v mych ocich logicky - kapsa namastena jeste vice a bez risku ...
K cemu by tem lidem co chteji deti byli takovi psychicky naruseni jedinci ?
Ze se deti davaji zlocincum ? Aha to jsou vsichni takovi lide neplodni , ptz je mnohem jednodussi zaplatit cizi dite nez si jedno udelat...
Jak uz jsem psala , nepreji nikomu nic zleho, pokud se tohleto opravdu deje je to smutne a opravdu si nepreju aby neco takoveho pokracovalo.
Ale bohuzel jak uz jsem psala , myslim si take, ze media dokazou uplne obracet realitu, klamat lidi . Media byvaji casto podplacena ... V mediich je nejjedodusi vytvorit fiktivni zpravu.
Treba chteji odvest pozornost od jeste horsich veci ...
Az se s nekym takovym sejdu , kterym bylo opravdu dite odebrano a budu mit moznost tuto osobu vyslechnout , videt v ruce fakta a udelat si svuj nazor na vec. Mozna ze budu mluvit uplne jinak .
Takhle nohuzel ne ...
Vracím se ještě k argumentu, tuším @jancip, že JUDr. Zdeněk Kapitán v jednom rozhovoru prohlásil, že děti by byly pravděpodobně odebrány i u nás.
Vysvětlení je na snadě - lidé jako Kapitán, Marksová atd. protlačují zákon, jako je v Norsku, i u nás. U nás už zákon platí od ledna 2013, odkaz jsem dávala ze začátku diskuse, ale teprve ho uvádějí v život.
V praxi to pak vypadá takto
http://m.denik.cz/denik/c/vzali-mu-milovane-det...
http://www.hledamerodice.cz/
http://m.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/299523-s...
http://www.klaus.cz/clanky/3181
Je zajímavé si toto dát do souvislosti.
Opravdu před tím chceme dál zavírat oči? Stále máte pocit, že to není pravda, že "tam něco muselo být", že se vás to netýká?
@veronicka89 Tady jde videt, ze o tom pripadu opravdu nemas nacteno dost...nezajima te to a jde to na tvem pristupu videt...i ostatni,co rikaji,ze nemaji fakta...ten spis k dispozici je...jedno je jasne, kdyby matka nebo rodice klukum ublizili tak,jak se pise v tom spise(vzdy je to udani z druhe ruky), takze pozor holky i na vas by si sousedka urcite neco vymyslela....tak by nezila na svobode a nepracovala v materske skolce a nevychovavala dceru sveho pritele a rozhodne by takto nebojovala o sve deti...opravdu mrknete treba i na tu reportaz CT v Reporterech...prumerne inteligentni clovek musi jednani Barnevernu odsoudit...pani,co zije v Japonsku @texetka ...ji ty deti nebyly odebrany za placnuti..to jste spatne cetla..odebrali ji je na zaklade obvineni ucitelky z MS...ktere se neco nezdalo...proste jak kdyby jste nekoho nastvala a on zavolal socialce a vy si sla pro deti do MS a ony tam nebyly...a za tri mesice po odebrani by s vami dva psychologove spolupracujici se socialkou a zijici spolu jako par delali rozhovor a psali posudek, proc deti nemuzete mit...po te, co byste byla psychicky uplne na dne a vase deti to same...protoze presne tak to bylo...to jsou vsechno dohledatelna fakta.
neprala bych to zazit ani nejvetsimu neprateli, ale nekteri lide by asi neco podobneho opravdu potrebovali zazit, aby jim doslo o co tady jde...diky Bohu za to, ze mame stale mezi sebou lidi, jako je pan Hasenkopf, pani Chalankova, pani Bokova, pan Zdechovsky, Mach atd....
Snazim se hledat vice informaci ...
Ale je tam vzdycky tolik blabolu , kdyz je to tak strasne utajovane odkud jsou potom ta cisla ?
Veta jako socialni urednici berou v techto zemich maly plat apod ... to jsou takove blaboly
...
Pusobi to pak cele na me strasne neduveryhodne ...
Ps ten spis Vam doma taky muzu vytvorit ...
Uz toho tu necham, doufam ze vy ktere tomu verite , ze se aktivne zapojujete proti temto pripadum .
Nebudu tady 20x psat , ze si nepreju pro nikoho nic spatneho ...
Ale na toto tema je vytvorenych tolil nesmyslnych clanku a videii , ze to bohuzel tem co by trosku smysl davaly ubira na verohodnosti...
@klariks co bych potrebovala zazit bych si z dovolenim rada urcila sama ... 😉
@klariks Ano, na Reportérech zaznělo jasně, že stížnosti chodily z mateřské školky a už delší dobu a nestalo se to ze dne na den, jak popisovala matka, že jí jeden den odvedli děti...to jste asi přeslechla, že? Tím, že děti plácala v zemi, kde plácání je zakázáno a je navíc ošetřeno zákonem, sama maminka BV nahrála na smeč, takže když se vymyšlené obvinění ze sexuálního obtěžování nepotvrdilo, stále mohli tvrdit "ona bije děti a proti zákonu"...proto jsem psala o tom, že plácat děti v zemi, kde se neplácá je risk...Dohledatelná fakta taky tvrdí, že největší problém byl v manželovi paní M. a jak to u nich doma fungovalo, tak to neví nikdo z nás...proto pro řadu lidí je těžké se postavit jen tak na stranu paní M.
Sama pracuji ve školce (studovaná učitelka s praxí jak v Čechách, tak v zahraničí), takže asi tuším, proč paní učitelky jednaly, tak jak jednaly. BTW v cizině může jako učitel pracovat naprosto každý. Např. v Japonsku jsem tu potkala jako učitele v mateřské škole bývalého vyhazovače z nočního klubu...takže být v cizině učitelem není žádné terno 😉 učí každý, komu to dovolí.
"paní co žije v Japonsku" zažila případ, kdy na jinou Češku volala sousedka policii, že chce zabít své dítě, protože si všimla, že dítko - 2leté běhá na zahradě nahaté, s kloboučkem na hlavě (bylo léto). Musela na policii vysvětlovat své "kulturní rozdíly" a zachránilo ji jen to, že má manžele Japonce, nicméně sociálka je přišla zkontrolovat hned další týden, což jen potvrzuje můj názor, že člověk si musí dávat bacha...a upřímně kromě své lítosti, která bude mamince odebraných dětí platná asi jako mrtvému zimník, nemohu nabídnout nic víc...
Jsem pro to, aby se kauza prověřila, ale nemám dostatek informací, abych se přiklonila na jednu nebo druhou stranu...
Tomu, co předkládají média, už od jisté doby nevěřím - vyzdvihnou jenom to, co chtějí.
@elvira Mám stejný názor. Matky je mi samozřejmě líto, doufám, že své děti dostane zpátky a v Čechách se jejím případem budou zabývat příslušné úřady, aby se zajistilo, že děti budou vyrůstat v dobrém prostředí.
Napisu zde prispevek , co se k tomuto tematu moc nehodi...
Mam jeden velky problem vzdy po prijezdu do ČR .
A tim jsou obchodni domy ...
To co vidam u kazde druhe rodiny je k placi a to se me dotyka nad tim opravdu doma premyslim!!!
Pisu tady o neuveritelnem chovani k detem. O silene komunikaci mezi rodicmi a detmi . O biti deti, pouzivani sprostych slov. Nesmyslnych argumentu . A naproste neschopnosti vychovavat dite ...
Nejhorsi na tom je ze je to opravdu skoro kazda druha rodina ...
A bohuzel me opravdu nazajimaji pomery v rodine , co dite delalo predtim ani jak se matka vyspala.
To je proste nrpripustne !!!
@veronicka89 bohužel Vám nemohu dát za pravdu. cituji "Na modrem konikovi je neco okolo 28 000 maminek
Myslim si ze kdyby se neco takoveho delo nekdo by to zde zverejnil ???" Opravdu stačí jenom zkusit vyhledávač a najít si, že dokonce před více jak rokem tu vznikla podobná diskuze.
"Pokud neco nazaziju na vlastni kuzi, nebo nemuzu neco videt nebo s nekym primo komunikovat, jsem bohuzel skepticka ..." Takže dokud uvidíte v reportáži, že někde hořelo, tak tomu neuvěříte, dokud se sama nespálíte, dokud nebudete mít tu osobní zkušenost? 😅
Je od Vás velmi milé, že nikomu nepřejete nic špatného, to mě opravdu potěšilo.
@ikarkulka děkuji za obnovení tématu, přispívala jsem do starší diskuze, nechtěla jsem duplikovat, ale obnovení, oprášení tématu jenom pomohlo 😉 děkuji
Myslím že tohle je opravdu velmi závažné téma, kterým by se měl zabývat každý... Na druhou stranu, nic není černobílé...
Ještě naše generace (=generace součastných rodičů) byla z velké části doma mlácená jako žito. Kolik mých přátel vypráví o pásku, vařečce a strachu z toho, že jim rodiče namlátí, když udělají něco špatně. Troufám si říct, že na valné většině z nás to nezanechalo výraznější problémy nebo traumata, které by ho nějak zásadně ovlivnila po celý zbytek života. Na druhou stranu, v dnešní době se děti nemlátí a kdo to udělá, tak vybočuje z nějakého standartu. Já své děti téměř nebiju - když už, tak v případě, že udělá něco co ohrožuje jejich zdraví nebo život (vletí na silnici, hází kamenem po sestře...) nebo při naprosto zásadnímu prohřešku proti pravidlům (lež do očí). Je pravda, že občas křičím. Kdybych žila v době našich rodičů, asi bych byla za exota, protože tělesné tresty tehdy byli naprosto běžnou součástí výchovy...
Na druhou stranu, přesto, že dneska jde standart výchovy spíš tím "správným směrem" - tedy vysvětlovat, řešit problémy mluvením, názornou ukázkou a příkladem, režim, stát, předpisy a já nevím co vše - kontrola dětí - se nás snaží donutit se chovat ještě vzorněji, žít pod tlakem a strachem, že člověka, kterému "uletí ruka" a potrestá dítě plácnutím přes zadek ihned budou nahlašovat sousedé, které prostě rodinu nemají rádi, protože jí třeba já nevím, závidí auto, nový dům nebo jim jejich pes chodí kadit před bránu.
Proti tomuto je opravdu potřeba se bránit. Já nechci žít pod tlakem a strachem, bát se systému a neustále se ohlížet, jestli mně někdo nesleduje, jestli svoje děti vychovávám dobře a nedělám něco špatně, bát se, že mi je někdo sebere a já je nebudu moct vídat... A nejde jen o tělesné tresty, jde i o obecné předpisy... Jen čekám, kdy někdo zakáže rodičům, aby chodili doma nazí, že to je sexuální obtěžování...
No a pak je tu druhá strana mince. Ta černá.
Kolikrát se vám stalo, že vám bylo nějakého dítěte skrz chování jeho rodičů líto? Dítěte souseda, známého, spolužáka ve školce nebo třeba dítěte, které jste potkali na ulici... Řev, výčitky, ponižování, tresty... Já sama jsem ve svém životě několikrát uvažovala o volání policie skrz absolutně nevhodné chování (matka své malé dceři nadávala do ku...v a de...ů, byla na ní extrémně hrubá a protivná, holčička plakala, nevěděla co udělala špatně a matka se k ní chovala jak onuci...). Jsou tohle případy, které by se měli řešit? Měla by tu být nějaká ochrana dětí ke kterým se rodiče chovají opravdu hrubě a škaredě? Jsem bytostně přesvědčená, že každý člověk si během vteřiny vybaví i takové případy... A proto si myslím, že určitá kontrola a pravomoce by tu být měla. Na ochranu těchto dětí... Vlastně i za rizika, že se do síta dostanou i slušní rodiče, protože lepší je doma přežít návštěvu sociálky a zabránit tím byt týrání jediného dítěte, než si "chránit svůj kobereček" a přehlížet, jak se jiní chovají ke svým potomkům...
A teďka si protiřečím... A vím o tom. Myslím si totiž, že jediné řešení by bylo, aby fungoval dobrý systém - takový, které děti ochrání a zároveň nechá rodičům velkou možnost se bránit a rozhodovat o svých dětech. Kontrola? Proč ne... Ale v rozumné míře a rozumnými lidmy... Je správné, že například lékaři nebo učitelé ve školách můžou nahlásit případné problémy na sociálku, ale ta by to měla řešit v klidu - dojít na návštěvu, poptat se v okolí a udělat si vlastní obrázek... Je špatné vládnout z pozice strachu ("když budeš bít svoje dítě, sebereme ti ho), ale je třeba rizikovým skupinám dopřát dohled a jakousi podporu.
@ikarkulka ahoj karkulko, pozname sa este z mojej svadby tak aspon dovod pozdravit si 🙂
zachytila som ze tak ako si sa z modreho konika stiahla tak si spat s touto temou a velmi som nechcela prispievat, lebo sa ma to tyka
na rozdiel od inych tak mam pocit, ze sa ma to tyka i ked nezijem v norsku....lebo ak norsko vyhlasi ze i dovolenkujuce deti z inych krajin su majetkom Norska tak mam hned i diky temperamentu tlak napraveny a hned i chut im v Tatrach zabavit aspon batohy nech pocitia aspon kus ake to je, ked sa niekto z nicoho vlupy do sukromia a tvari sa ze je za sekundu najmudrejsi..
okrem tohto pripadu, ktory som schvalne vypichla - dovolenkujucich deti sa ich juvenilna justicia tyka rovnako....pre ktory si myslim ze by sa to mohlo tykat aj cechov, zijucich v cesku ...nie ako pise @veronicka89 ze nevidela nebola tak sa jej to de facto netyka.
..ale ako ju citam v dalsich prispevkoch co tu ma s @hakunamatata tak musim napisat iba to co pred par rokmi ked som sledovala slovenske kauzy....nejde o pani Veroniku necitlivu, ale len juvenilnou justiciou sa nezaoberajucu, takze jej a pod. to nemozete mat za zle.
Ano clovek logicky chce verit, ze musi najprv spravit priestupok a az tak sa voci nemu zakroci..a to pri baveni sa o justicii pada...ano su pripady kde je evidentne dokazane, ze clovek nemusi spravit zhola nic a moze byt voci nemu zacate stihanie
ja za seba tieto pripady uz druhym rokom nesledujem pravidelne, jednak sa ma dotykaju tym, ze zijeme v zahranici a jednak profesne...pretoze rovnako ako Veronika i ja by som sa kolkokrat nechala ustipnut za to, ze toto moze byt realita
ano ja nic nemam proti rychlym akciam, ak je evidentne preukazatelne jasne, ze niekde moze dochadzat k tyraniu....modriny, ktore nasiel lekar, socialna anamneza rodiny at. ale potom to predsa cele ma prebiehat inak...v prospech dietata....tak aby bolo chranene bezpecie deti...a co uz je bezpecneho na Tom, ze dieta ma zakazane hovorit materinskym jazykom, ze je zamerne vylucene zo spolocnosti ktoru pozna, ktora je prenho znama a teda bezpecna, ze su rozdelovany umyselne surodenci, ze su do popredia davany uplne cudzi ludia, ktori su hned lepsi nielen ako vy ale cela vasa rodina a dokonca nielen ako ta...ale ako cela spolocnost Ceska....kedze napr. deti Boorovej boli miesto babicky radsej zverene do starostlivost pestunov, co v danom pripade Bola MATKA A SYN! ano takato divna kombinacia vyhrala pred babkou! A de facto i pred akymikolvek inymi slovenskymi pestunmi.
ale spat k tvojim otazkam @ikarkulka
- ano t.t. juvenilna justicia poznam a netesi ma to...je Vela ludi ako veronika, ktory tomu vobec neveria, mavnu rukou a idu dalej ...ale je Vela veci, ktore o tejto lupeznickej organizacii vysli na povrch a nesvedcia o jej krase a uslachtilosti bohuzial.
severska je asi najhorsia a ta finska este predstihuje norsku, tam sice nemate ziaden pripad, slovensko tusim stale ma...ale tam tolko cudzincov asi nie je? neviem, ze sa to teda tyka a to fest i finskych rodin
Pripad slovenskych chlapcov, je inak spracovany JOJ televiziou a tusim v archivoch to stale je a mal by byt i funkcny...tam su i criepky natocene z preberani deti, pricom ked si to dobre pamatam, tak nik nevedel ze ti dvaja su slovenska televizia a reporteri.
Pytas sa ci pozname pripad, ja osobne uz velmi nie...ze by som citala aktivne a sledovala co sa s nimi deje,...ako som pisala dotyka sa ma to, potom ma to velmi zamestnava a velmi zlosti...teda pre klud duse nie nesledujem, ale kopu inych podobnych poznam a sledovala som to velmi pozorne, v zmysle snazila som sa dopatrat co najviac informacii co sli a myslim ze jo, ze je potreba s tym cosi robit.
Co ma udivuje trosku je to, ze ani raz sa neozvala ani jedna VS a jej katedry socialnej prace, ktorych je snad milion a to ani ceske ani slovenske...toto ma fascinuje najviac...ze nik z nich nedal de facto nejaky svoj pohlad na to,...ako by to malo byt a ako sa to uci a kde je teda ta realita a co je na takom odobrani ''ukazkovom'' v mnohych pripadoch take ukazkove a top pre dieta ze nik nevystupi, ze je to cele absurdne a deti poskodzujuce v prvom rade.
A kedze si tu pisete rozne pribehy - ceske malo medializovane ale vraj nejde len o pani MIchalkovu...slovenske medializovane a i kopa deti Bola vratena...nielen Boorove....polske...tie su asi najzaujimavejsie s ohladom, ze este stale ide o krajinu podobnu nasej ale je ich Vela, ziju v roznych krajinach eu a tie ich pripady su niekedy fakt hrozne...napr. pripad ukradnuteho a naspat vrateneho polskeho dievcatka ...niektore ruske pripady, kde fakt nic dokazane nebolo....ale za mna snad najviac pripad ktory je de facto z mojho mesta..neviem ako ho poznas ci vobec...ale v rovnakom case ako Boorova sa zAnglicka vratili usli 2kosicania s babatkom..uplne som sa v Tom pravdaze videla...moje mesto, mladi ludia, ktori sa snazili zalozit si rodinu v zahranici, mat pracu, byvanie....vsetko im slo az sa im narodila dcerka...dievcatko malo tusim nejaku vyrazku (to uz si nepamatam uplne presne _ ale de facto rodicia pecujuci, milujuci ), ktori zasli na pohotovost si de facto sami mohli za to, ze o dieta takmer prisli...jednoducho v nemocnici zacali byt robene uplne nezmyselne vysetrenia ako rotgen pluc, ktory preukazal ze babatko bolo tyrane...zas uz neviem ako to bolo uplne presne v case ale oni de facto utiekli v hodine HA z nemocnice kde pre ne prisiel kamarat s autom, kde otec stihol zbalit len par tasiek a inak cely ich majetok ostal v Anglicku...autom usli az spat do Kosic i ked mali obavu z trestneho stihania....viem to, lebo pani tusim pisala bud na fb stranku vratte deti domov...alebo na konika a pointa?
Prisli domov, kde sa podla rady de facto sami prihlasili na socialku kosicku, ktora okrem milujucich rodicov nic nezistila....a sli k slovenskym doktorom ktory nenasli ziadne zlomene rebra!...tak tam uz trosku otazniky o kompetencii anglickeho zdravotnictva a socialky mozu mat i vacsi skeptici a i ti najvacsi skeptici mozu zacat verit, ze sa to v europe asi fakt deje len tak...ked sa doda sprava ze slovensky nalez slovenskej socialky nikoho nezaujimal! teda ake ve prospech ditete, ktore vraj malo otcom lamane rebra...slo tusim o polrocne deculko....oni vobec slovenskej strane nic nehlasili ...uz jednoducho vedeli ze dieta adoptovane nebude, tak to nechali tak...cca polrok na to sa objavil takmer rovnaky pripad....obaja poliaci, tusim ditko odobrane a dalsi rovnako prekopirovany pripad slovensky otec a polska matka...ale neviem ako to dopadlo....
takze asi tak, pytas sa preco to u nas s borovymi zaujimalo tolko ludi a v CR sa nedari dvihnut take povedomie...myslim ze odpovede su ako od Iva Mozneho zo sociologie rodiny....toto je pre vacsinu cechov zijucich Doma velmi daleky a abstraktny pripad, ktory sa da hodit do autu tak ako tu pisu kocky....mali poznat kulturne rozdiely a tusit do coho idu....
rovnako tak je fakt ze nie ste tak emotivny...teda tazko na abstraktnu emocnu vlnu naladis ludi, ktori maju svojich starosti dost...a ktori de facto veria, ze si jednotlive rodiny, pripady za to mozu sami
no a ste obcas velmi hnipopisi...(tusim je to cesky ok vyraz na to) ked na stranku fb vratme deti domov pisali najma ceske maminy, ze kosicanom malo byt odobrane dieta uz len za to, ze dieta nie je zapnute v autosedacke..ano utekali, pomahal im kamarat bezdetny, teda sedacku nemali....ale toto boli nielen potrehy ale i cela tema....lebo viem ze som nad tym mracila celo velmi dlho, ako niekto pri fotke, ze uz sme Doma moze riesit prave toto a nejak vobec ho nezaujima ze ako je mozne, ze nejaka nemocnica ''objavi'' polamane rebro ( nie pidi kosticku) ktore kosicky rotgen neobjavi!
Kazdopadne drzim palce nech sa podari deti pani Michalkovej vratit domov a ak si v Tom nejak viac involved a deju sa nejake aktivity i na protest voci tomu obecne, tak pisni, budem Rada za spravy .
...a uz len po caru dodavam, kedze sme na modrom konikovi, kde niekedy i male odlisnosti v nazoroch urobili velke zlo...tak len pridam, ze info o Tom, ze ste menej emotivny a kus viac rypavy sa v Tom, kde je pravda ''objavovali'' uz pred 2-3rokmi ceski a slovenski psychologiva, psychoanalytici a sociologovia, ktori boli nejak dopytovani preco CR nema zaujem o podobnu aktivitu a podobnu stranku na fb ako slovaci....vtedy ste tusim ani nemali taky nejaky pripad, ktoreho by sa krasne chytalo....Bola tam nejaka pani romska a byvala narkomanka a bolo evidentne ze tej ani nik pomahat nechce....zas nechcem aby to znelo nejak rasisticky...ale tak sme zde a mne niekedy vadi i vietnamske oznacenie bezne tu...tak to len pro sichr nez si tu vypocujem ze si to mozem pisat na slovenskeho konika..
ale mala som chut ti to napisat, kedze som si na prvej strane precitala tvoje
Chtěla jsem tímto rozproudit diskusi a hlavně to ještě více medializovat.
Na Slovensku byl na chlup stejný případ, s rodinou Ivany Boorové, jen se to stalo v UK. Jakmile se o tom veřejnost dozvěděla, těch lidí, vyjadřujících podporu a aktivně se zapojujících, byly desetitisíce. A to má Slovensko méně obyvatel než ČR.
U nás se to dá počítat na stovky.
Snažila jsem se to přinést i sem, na koně, protože vidím, že je tu hodně lidí, kteří se dokáží za někoho postavit, vyjádřit účast a tak dále. Bohužel asi jen, pokud se to týká zde registrované členky.
Pekny den vsetkym!
@veronicka89 - no jo, no - ono všude na západě je tráva zelenější a tady , v Buranově mlátí každá druhá rodina děcka a sprostě jim nadává...
Upřímně nevím, v jaké společnosti se pohybuješ ty, ale většina lidí v okolí děcka nemlátí, nejsou sprostí, vychovávají láskou a pochopením, vysvětlují...
Jo, sem tam některý plácne děcko přes zadek, když už neví co by - holt máme jiné kořeny, takže tu hodně lidí vychovává tak, jak jejich rodiče - žádná rozvolněná západní výchova.
Ne, nejsem zastáncem tělesných trestů, ale v okolí znám opravdu snad jeden případ, kdy je to pro mě na hraně...
Mj. rozhodně tě nehodlám strašit, ale možná se třema háďaty na krku při nákupu v obchodním domě bys nebyla taky učebnicová matka, co děcku donekonečna vysvětluje, že opravdu na ty láhve nemá sahat, protože by mohly hapat. 😀
@veronicka89 No, nevím, já v ČR žiju, ale nevšimla jsem si, že by každý druhý v obchodních domech své děti bil nebo na ně sprostě řval. Ano, jsou tací, ale rozhodně to není každý druhý. Takže tenhle problém neexistuje, protože jsem ho nezažila na vlastní kůži/neviděla na vlastní oči...

Kdo chce byt lhostejny, lhostejnym zustane...nas se to netyka, mne by se to nestalo...ja sedim doma na zadku a nikam necestuji...lidi si to vsak bohuzel nedavaji do souvislosti...a budou se divit, az se to stane treba nekomu znamemu nebo dokonce jim...juvenilni justice neni jen tak nejaky pojem, kteremu vetsina nerozumi...staci cist a zajimat se a clovek pochopi, oc tu bezi...a zetakovyto byznys s detma by se za oar let mohl rozjet taky u nas...sci fi?bohuzel ne, pokud se nezacnem zajimat a branit!