icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

ikarkulka
autor
27. led 2015

@veronicka89 Můžeš být konkrétní? Která videa jsi viděla, kde ti přišlo, že jsou bláboly a proč? Nebo které články jsi četla?

Jaká utajovaná čísla máš na mysli?

alisek
27. led 2015

zajímavý názor, líbí se mi ikdyž je od Klause ml.
http://www.novinky.cz/komentare/359620-komentar...

polaks
27. led 2015

No keď nad tým človek uvažuje rozumne tak mu musí dôjsť,že žena,ktorá ubližuje svojím deťom nebude celú vec medializovať a určite nebude toľko rokov bojovať o navrátenie detí,ľudia čo svojím deťom ubližujú obvikle nechcú,aby sa ich deti vrátili,možno chvíľu po tom,ako im to dieťa vezmú zabojujú,ale časom sa s tým zmieria a urobia si ďalšie,alebo sa na to proste vykašlú...je to bohužiaľ tak...
lenže žena čo stále bojuje,nemôže byť až taká zlá...a na druhej strane,ak aj existuje niečo čo je v spise utajené,súd môže vydať príkaz na odtajnenie a toto by snáď neriskovala,ak by tým deťom fakt ubližovala,snáď by nechela,aby sa o tom dozvedela celá európa....potom uvažujte ďalej,dieťa,ktoré má strach z vlastnej matky,nenamaľuje obrázok,kde je celá rodina pohromade! Či sa pletiem??? A ktorý normálny štát rozdelí súrodencov?? Žiadny,každá krajina sa normálne za svoje deti postaví a snaží sa nechať deti pohromade,keĎ už prišli o rodičov,tak aby aspoň o seba neprišli..Toto je proste cielené rozdelenie,aby deti na seba zabudli a mohli naďalej zostať v rodine pestúnov...

veronicka89
27. led 2015

@ikarkulka http://www.antijujuagency.org/2014/07/proc-jsou...

Ja zde nikoho konkretne neurazim ani neodsuzuju .
Nelibi se mi ze pri nesdileni vasich nazoru , se zde najdou osoby ktere mi arogatne a s vysmechem odepisuji.

K teto problematice si budu snazit hledat fakta, ktere me mozna presvedci ...
Ale do teto diskuze se uz opravdu zapojovat nehodlam.

atinkaa
27. led 2015

aspon criepky toho co som nasla
http://nadacia.joj.sk/matky-v-nudzi/dokument--b......
http://www.joj.sk/televizne-novinky/bez-deti-ne...

a ku kosickej rodine toho bolo dost na slovenskom koniku, a tu aspon trosku o nich
http://www.cas.sk/clanok/238908/rodicia-utiekli...

kocicinka
27. led 2015

@ikarkulka V čem přesně spočívá ten nový zákon, který protlačují? Nevíte někdo? Bohužel nemám čas na to, prostudovat si všechny odkazy, stačilo by jen v kostce. Má být zrušené OSPOD a v rámci úřadů a zaveden nějaký jiný úřad? Co já si pamatuji, tak bití dětí chtěla kriminalizovat Džamila Stehlíková před lety, ale neprošlo jí to, upřímně si ani nedovedu představit něco takového zde, v ČR, kde je stále silný patrný pozůstatek Rakousko- Uherské výchovy. Nejen naši rodiče, ale ani učitelé v době nedávno minulé, s námi nejednali zrovna v rukavičkách, to by museli pozavírat půlku rodičů a učitelů a odebrat spousty dětí.....
Od záměru zrušit ústavy a zavést profesionální pěstounskou péči se upustilo pro nedostatek zájemců o pěstounskou péči ( většina neplodných párů chce jen miminko) .... budu ráda za nové informace. Na ten projekt MPSV jsem se zběžně dívala, ale nepřišlo mi na něm nic závadného, ale jak píšu, dívala jsem se jen zběžně. Jsem sociální pracovnice( tedy už léta mimo praxi díky dětem) tak by mě to zajímalo....
Paní Michalákové bych ráda pomohla, ale nevím jak ☹ . Jen mi přijde zvláštní, proč se o děti nepere i jejich tatínek, média o něm nic nepíší, jen o matce......
Bratry prý rozdělili, protože jsou dohromady nezvladatelní( haha, měli by se přijít podívat k nám). No, a proč se tedy potom paní Michalákové diví, že jim občas nějakou lupla a křičela na ně.

mmmk
27. led 2015

@veronicka89 Nemyslim, ze by kterakoli reakce na tebe byla arognantni. Je si treba uvedomit, ze kdyby pani Michalakova cokoli zatajovala, nebudou se hnat ji pomahat zadara Hasenkopf a europoslanci. Kdyby se cimkoli provinila a fakt ten skraloup prave mela, nemyslim, ze ona by mela svedomi s tim jit do medii, pac ty taky vyhrabou na kdekoho cokoli. Ona neni pohadkar Kramny, ona se o ty deti sama nepripravila, oni ji je vzali, ona pristoupila na podminky, co stanovili a oni ji je stale nevratili. Protoze pestounstvi je byznys.
Neodsuzuju te za to, ze tomu neveris. Ona spousta veci cloveku docvakne, az opravdu to dite ma. Ten pocit strachu o vlastni dite, ze ti ho nekdo veme, ze ti onemocni, proste ta bezmoc, ze nemuzes nic, to zenska prave pozna, az se stane matkou. Zkusenosti jsou neprenosne 😉

evulina77
27. led 2015

holky mě jen děsí, že by mi někdo mohl sebrat děti, jen tak z hodiny na hodinu. Ruku na srdce, komu neujely nervy a někdy nezakřičel? Neplácl po zadku dítě za něco, co se prostě nedělá a na nic jiného nereaguje? Nemyslím, že ztřískal dítě vařečkou nebo proutkem, nebo mlátil jeho hlavou o zeď apod.? To je přes čáru a je to týrání, to je jasné. Já občas zvýším na svoje děti hlas (snažím se být klidná, ale někdy to prostě nejde), ale miluju je a pokud by mi je někdo za tohle chtěl vzít, jen proto, že může, je fakt hustý. Je to dle mého zásah do mých rodičovských práv. Proč bych se měla bát svoje děti pořádně umýt? Proč bych se s dětmi třeba nemohla koupat? Proč bych se s dětmi nemohla mazlit? Protože to někdo nedělá a příjde mu to divný, neznamená, že je to špatně. Nejsem pedofilní, své děti miluju, ale ne se sexuálním podtextem. Sex mám se svým partnerem a jsem po téhle stránce spokojená. Nevím, je to hodně divná doba a nic dobrého to nepřinese.

somalicats
27. led 2015

@evulina77 Asi tak. Pokud mi dítě letí jak splašené po ulici, tak na něj houknu - kvůli tomu bych o něj měla přijít? S roční dcerkou se občas koupe i tatínek - dělají vlny ve vaně, blbnou, malá je spokojená, protože má hodně vody - no to bychom asi oba už i seděli... Když nejsem doma, stará se o ni tatínek včetně utírání zadečku a mazání - to je evidentně taky problém (viz poslední blog A. Ruščáka, který v Norsku žije a jejich praktiky sleduje).

Pokud se s dětmi někam přestěhuju, tak je vedu ke kultuře té země, kde žijeme, ale jen do určité míry. Nikde není řečeno, že v té zemi musíme strávit celý život, že se třeba jednou do rodné země nevrátíme. A proto nevidím důvod, proč bych i v zahraničí nemohla vést děti i k vlastní kultuře. Neříkám, že bych pleskla dítě venku, ale pokud mu lupnu jednu na zadek doma, je to čistě moje věc. JIná situace by byla, kdyby dítě chodilo do školky/školy zbité, tam je na místě zasáhnout, ale pokud dítě nevykazuje skutečné známky týrání, tak nemá nikdo právo nahlížet rodině za dveře jejich domu.

Co se tohoto případu týče, tak tam je pro mne řada nesrovnalostí - kdyby matka děti skutečně týrala, sexuálně je zneužívala, tak už dávno sedí. Nebyla by podávána hromadná žaloba na Norsko dalšími evropskými státy, které problém s odebíráním dětí řeší také. Chlapcům by nebylo bráněno ve styku s dalšími příbuznými (dědeček, teta), nebylo by jim bráněno mluvit česky a nebyli by okamžitě rozděleni. Pokud by Norsko nemělo co skrývat, není nic jednoduššího, než se spisem seznámit naše orgány péče o dítě. Dle toho, jakým způsobem to norské úřady tají, tam nebude asi vše v pořádku z jejich strany...

klariks
27. led 2015

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=804...

@takarazestinusakur Sve litosti muzete vyjadrovat kolikrat chcete...jak sama pisete, ta nikomu nepomuze...ja opravdu cinim a spou s @ikarkullka a dalsimi maminkami jsme zalozily na FB udalost Vlaštovky naděje pro Denise a Davida viz odkaz v uvodu meho komentare....staci vyhledat a pomoci treba alespon takto...

to, ze byla matka nekolikrat upozornena rika zase jen barnevern...Matka si nekolikrat stezovala na ucitelku MS, protoze nerespektovali prani matky a doporuceni lekaru a nevychazeli jim vstric...znelibila se a pani ucitelka jednala hned nasledujici den...nevim, jake clanky o pripadu ctete, ale asi spis ty bulvarniho charakteru..zkuste www.echo24.cz a podobne... znovu pisu a existuje cerne na bilem prohlaseni z norske policie, ze Michalakovi se niceho, z ceho byli obvineni nedopustili a presto jim deti nevratili...pani Eva s detmi jiz 4 roky nezije...jedine, proti cemu se v Norsku provinila je jejich zakon o tom, ze dite nesmite ani vychovne placnout ...a ted si odpovezte - je tento trest adekvatni? je normalni, ze jsou kluci kazdy v jine rodine, prestoze se miluji a chteji byt spolu? je normalni, ze ani dedecek, ani sestra s nemi nesmi mluvit na uz tak omezenych schuzkach cesky? tak za tohle my tady bojujeme!!!a nebudem psat, ze je nam to lito...tohle totiz neni normalni...

klariks
27. led 2015

@takarazestinusakur Sve litosti muzete vyjadrovat kolikrat chcete...jak sama pisete, ta nikomu nepomuze...ja opravdu cinim a spou s @ikarkullka a dalsimi maminkami jsme zalozily na FB udalost Vlaštovky naděje pro Denise a Davida ....staci vyhledat a pomoci treba alespon takto...

to, ze byla matka nekolikrat upozornena rika zase jen barnevern...Matka si nekolikrat stezovala na ucitelku MS, protoze nerespektovali prani matky a doporuceni lekaru a nevychazeli jim vstric...znelibila se a pani ucitelka jednala hned nasledujici den...nevim, jake clanky o pripadu ctete, ale asi spis ty bulvarniho charakteru..zkuste www.echo24.cz a podobne... znovu pisu a existuje cerne na bilem prohlaseni z norske policie, ze Michalakovi se niceho, z ceho byli obvineni nedopustili a presto jim deti nevratili...pani Eva s detmi jiz 4 roky nezije...jedine, proti cemu se v Norsku provinila je jejich zakon o tom, ze dite nesmite ani vychovne placnout ...a ted si odpovezte - je tento trest adekvatni? je normalni, ze jsou kluci kazdy v jine rodine, prestoze se miluji a chteji byt spolu? je normalni, ze ani dedecek, ani sestra s nemi nesmi mluvit na uz tak omezenych schuzkach cesky? tak za tohle my tady bojujeme!!!a nebudem psat, ze je nam to lito...tohle totiz neni normalni...

klariks
27. led 2015

pro ty, které to zajima a chteji pomoct

ve čtvrtek se koná v Praze pochod maminek(nejen maminek) jako vyjádření podpory paní Evě boji za své dva chlapečky

https://www.facebook.com/events/156725198352347...

a zde Vlaštovky naděje pro Denise a Davida

https://www.facebook.com/events/813279302079288...

ikarkulka
autor
27. led 2015

Pavel Hasenkopf byl právě svou nadřízenou z tohoto případu odvolán, resp. bylo mu odebráno právo paní Michalákovou nadále zastupovat. Co k tomu dodat? Křišťálově čistý případ, že?

jancip
27. led 2015

@ikarkulka Ty si opravdu myslis, ze Ti dva jsou pro odebirani deti? Je videt, jak moc malo o tom vis. Je totiz presne opacny trend. Odebrat nekomu dite je hodne ale opravdu hodne slozite. Kolikrat socialni pracovnice ani nespi a jdou se strachy do rodiny, kde je to uz velmi za hranou, zda se detem neco nestalo. V soucasne dobe je totiz velmi silny tlak na sanaci rodiny, coz je samozrejme spravne, pokud to uz ale neni za hranou, coz prave mnohdy opravdu je.....Ta novela o SPO je uplne o necem jinem. Vznikala roky, jeste za minule ery MPSV, tedy pred tema dvouma. Je tam vice zmen, ale to nejpodstatnejsi v tomto kontextu je profesionalni PP. Temer celou odbornou verejnosti to bylo kritizovano (Klaus to v podstate shrnul, byt se s nim jinak nazorove rozchazim), psaly se pripominky k navrhum, jezdilo se na MPSV do ruznych pracovnich skupin, ale bylo to k nicemu. Tlak ze zahranici a tlak nekterych politiku a nekterych nestatek byl silnejsi a proste to proslo. Ted se s tim museji vsichni zainteresovani nejak srovnat a modli se, aby jsme ten system neprevzali ze severu cely. Protoze se uz nejakou dobu ukazuje, ze vubec neni tak idealni (a to vubec ne kvuli temto pripadum).....A tim se vracim na zacatek. Neschvaluji, co se stalo, je tam mnoho preslapu, ale protoze mam s medii a v teto oblasti zkusenosti, vim, ze si nemuzu udelat jejich prostrednictvim nazor na konkretni pripady. To nejde, je to velmi ale opravdu velmi s ohledem na to, co jsem psala drive, zkreslene. Proto nebudu stat za temi, ktery krici, at se deti vrati matce, ale za temi, kteri krici, at se pripad radne prosetri (treba i v CR) a dle toho se jedna.

jancip
27. led 2015

@hansed to, ze neprodlouzila vyjimku Klokanum je naprosto opravnene a duvodne....vis proc? Znas kontext? Nebo jsi jen podlehla medialni masazi?

ikarkulka
autor
27. led 2015

@jancip Promiň, momentálně nevím, co ti na to odpovědět. Předpokládám, že takhle nějak probíhá jednání Evy s úředníky. Ano, nic jste neudělala, ale my to musíme prošetřit (= něco na vás najít) a do té doby budou kluci tady.
Je hrozné, když se z lidsky zcela jasného případu stane závod o nejlepšího pracovníka roku.

mmmk
27. led 2015

@ikarkulka Co ti na ten mail odpovedela Marksova? Jestli odpovedela? Chtelo by to napsat Babisovi. Treba by ji zacaloval z te sve nadace nejake fakt dobre pravniky v Norsku. Oni si ani papalasi na Hrade neuvedomuji, jak velky plus by si udelali u obyc. lidi, kdyby ty deti dostali zpet k matce. Nevim, proc do toho nejdou i za cenu konfliktu s Norskem. Cim je Norsko pro Cechy dulezite, ze se jim leze do zadku a nechce se tim nikdo zabyvat?

somalicats
27. led 2015

@jancip Prošetřit ano, ale v případě odebraných dětí to nemůže trvat 4 roky, proboha, kde to jsme? Ty děti měly být už dávno tady, a rodina klidně pod dozorem, ale takhle se na tu kauzu dá skutečně koukat jako únos a nucená adopce dětí s českým občanstvím v zahraničí.

hansed
27. led 2015

@jancip kontext neznám, mediální masáž mě téměř minula, protože zprávy vidím párkrát do měsíce.... nevím, proč jim výjimku neudělila...

jancip
27. led 2015

@atinkaa Tak nejak postupne docitam....Jsi prekvapena, ze se nevyjadruje zadna skola a nedava nejaky 'navod', jak postupovat? Studovala jsem dve skoly v tomto oboru a s politovanim musim rici, ze skola preda velmi obecne poznatky, vubec do problemu nevidi...setkala jsem se pouze s tim, ze se obcas zada stanovisko pravni fakulty, jenze pak je jen vice pravnich odlisnych nazoru (oficialni z MPSV, od ochrance lid. prav, z fakulty). Coz dokazuje, jak je vse slozite i po pravni strance a to tam pak jeste zasahuje psychologicky a socialni aspekt.

hansed
27. led 2015

@veronicka89 a proč do obchodních domů chodíte, když tam máte takový problém? Až budete mít dítě, které má období vzdoru, popovídáme si. Nebo až těch dětí budete mít víc, aspoň dvě tři 😉 protože před bitvou je každý generál.....

jancip
27. led 2015

@kocicinka Ta profesionalni PP i pres odpor schvalena byla. Je snaha zrusit ustavni peci, zatim nerealne. OSPODy zachovany jsou, byly upravene nejake pravomoce. Zmeny jsou v osvojeni. Obavy jsou, ze nahradni pece bude po vzoru severu v rukou soukromych agentur, coz by pak bylo spatne kontrolovatelne a mohlo by to zavanet obchodem. Ale to je zatim nerealne...jsou to obavy do budoucna

lenam
27. led 2015

@mmmk Protože od nich odebíráme teď nechci lhát, ale buď 1/3 nebo 2/3 plynu. Vím, že tam byla /3. 😒 Tak hlavně asi tento důvod a pak nevím.

Klatovský případ je pro mne ponaučení, že nikdy nebudu své děti nechávat samotné s nějakými doktory apod. a vždy budu přítomna vyšetření (zatím po mne tedy nikdo nechtěl, abych místnost opouštěla) a doufám, že se nikdy nikde nesetkám s takovými aktivními krávami.
A jinak k norskému případu. Tam je vidět ta strašná bezmoc. Paní má problémy ve školce, syn v cca 7 měsících má neustále písek v plíně, sedřený zadek s opruzeninami, ztrácí se jim oblečení, u druhého syna nerespektují ve školce dietu, trpí na reflux. Ona si stěžuje a oni ji udají na sociálce. Mám se i tady začít bát říci ve školce, škole apod. své připomínky ve strachu, aby na mne neposlali sociálku a nevzali mi děti? A vyšetřovat to budou jak dlouho? Do jejich 18ti let, do kdy budou dostávat pěstouni na děti peníze?

jancip
27. led 2015

@polaks I rodice, kteri velmi ublizili detem, casto pripad medializuji a o sve deti bojuji, takze tohle urcite neni voditko pro to, zda rodic diteti ublizil ci nikoliv.

madrilena
27. led 2015

@anetka1701 můj názor je, že stát by měl zasahovat do chodu rodiny jen v extrémních případech - kdy je na dítěti patrné, že je týráno.... soudit někoho podle toho, jak se chová k dítěti mi nepřijde ok - co když to byl jeden jediný případ? Co když je jinak matka milující a holčička je spokojené dítě? To ty jako člověk zvenčí neposoudíš; chování lidí ovlivňuje spousta aspektů, třeba ta holčička nechtěla jít domů a maminka třeba měla jít do práce, kde je ve zkušební době - tohle prostě nikdo, kdo s rodinou neposoudí; nezastávám se hnusného chování k dětem, určitě to není správné, na druhou stranu jsem už takových odsudků četla mnoho /ano, četla - pouze na koníku); myslím si, že většina matek své děti miluje a určitě na své děti nechce být ošklivá; na druhou stranu věřím i, že děti dokážou být dosti zákeřné a zlé; pak se někteří snadno nechají strhnout; můj syn, když se narodila dcera, dostával naprosto příšerné hysterické záchvaty a dcera brečela hlady; syna jsem samotného nechat nemohla, protože měl tendence se sebepoškozovat a poškozovat i ostatní... věř tomu, že mě stálo hodně síly to ustát (představ si, kdyby to malé miminko křičelo 45 minut hlady - dokážeš to?); a vím, že třeba moji rodiče by se se mnou nemazali a dali pod studenou sprchu nebo mě seřezali (no, tak to taky bylo); tahle zkušenost je ale nepřenosná a rozhodně si nemyslím, že by stát měl připravovat lidi o děti, protože byli v těžké situaci a někdo je slyšel...

veronicka89
27. led 2015

@hansed 😅

ikarkulka
autor
27. led 2015

@lenam No právě, ono nejde jen o to nenechat děti samotné u lékaře. Nemůžeš je nechat samotné nikdy a ani doma s nimi nejsi v bezpečí. Stačí aktivní sousedka. A vlastně stačí i aktivní pracovnice sociálky, co si vás prostě vyhlídne.

tarra27
27. led 2015

@ikarkulka neplýtvej energii vysvetlováním tam, kde to pochopeno být nechce....nemá to smysl. 😉
smutne je,kolik maminek to nechá absolutně chladné a jinými slovy "kdo ví jak to tenkrát bylo a kdo ví jak to je ted"....bodejt, jich se to netýká 😝 tak proč nenacházet další a další výmluvy, proč zrovna já se nezastanu byt jen vyjadřením podpisem na petici nebo i tady na fc....soucit s druhým člověkem chybí.....
jak jsem psala, podmínky, ktere maminka dostala jsou katastrofální, nejsou absolutně se zájmem dítěte i když ji nikdo nic neprokázal...navíc ona chtela setkání nahravat, proč nesmí??? proč si nesmí nahravat to, že její díte ji chce a má rádo a proč není záznam jak jednají zamestnanci v místnosti na p. Michálkovou??? ano pro me tam je nejasnost otec, proč nehájí deti a svoji ženu....ale za to, že otec toto nedelá nemůže matka dětí. Dítě má právo na svoji rodinu, matku a matka na své děti....kde to žijeme, že se kradou a znemožnuje se s nimi stýkat....co udelala tak strašného??? Tak pokud je to natolik závažné, že deti nesmí mít u sebe, tak proč ji neodsoudili??? a to je pořád dokola....případů je daleko daleko víc.....a ano, každá kdo žije v jine zemi si musí zjistit co a jak....ale pardon, me by nenapadlo, že tohle je v dnešním svobodnem světe, v Evropě!!! možné.....

ikarkulka
autor
27. led 2015

@mmmk Nic, psala jsem jí dnes a včera nebo předevčírem.
Babišovi už jsme psali taky, taky bez odpovědi.

Strana