icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

tarra27
27. led 2015

@ikarkulka stačí nepohodnout se se sousedem nebo maminkou na pískovišti....a jsou všichni v pr.....

holky já tady nemužu diskutovat, mě to neskutečně s*re....vůči dětem a i vůči rodičům, širší rodině....

jancip
27. led 2015

@ikarkulka A to je ten zasadni rozdil mezi nami, Ty to vidis jako jasny pripad, kdy matka nic neudelala, ja na zaklade svych zkusenosti jsem v soudech opatrna, protoze nekolik medialnich pripadu jsem zazila a vim, co dokazi. Tim ale nezavrhuji to, ze neni mozne, ze je to jeden velky slusne receno prusvih. S jistotou ale nevime ani to ani ono a nepomohou ani vsechny odkazy, co davas.

ikarkulka
autor
27. led 2015

@tarra27 Já jsem nad tím přemýšlela. Uvedu příklad - jedu na dovolenou do Itálie, tam se na pláži zamiluju do Itala, je to oboustranné, rozhodnu se tam s ním zůstat. Je nám třeba kolem dvaceti, v tu chvíli rozhodně neběžím k internetu nebo na úřad, aby mi řekli, jak to tam mají s dětmi, co se smí a co ne.
Za pár let se ty děti rozhodneme mít, už tam nějakou dobu žiju, znám zvyklosti, opět mě nenapadne sednout k netu a zjišťovat, co a jak.
Tenhle argument mi teda přijde úplně mimo. Nedokážu si představit, že každý, kdo se rozhodne žít v zahraničí a mít tam děti, si nejdřív zjišťuje, jaké jsou tam zákony ohledně sociálně-právní ochrany dětí. Prostě mít děti je přirozené, vychovávat je je přirozené, nenapadlo by mě si nejdřív zjišťovat, že jsou na to nějaké regule.
Samozřejmě jiná situace je arabský svět například, ale Evropa?

ikarkulka
autor
27. led 2015

@jancip Jak je možné, že někdo vyšetřuje matku 4 roky?

mmmk
27. led 2015

@ikarkulka Aktivni sousedka? Staci, ze moje dite chytlo na navsteve na Morave salmonelu, kterou jsem resila primo na miste s detskou lekarkou a laborkou. Bohuzel bylo nutne kontrolovat to i po navratu do DE, kde mi detsky lekar rekl, ze me musi nahlasit na socialce!!!, ze ma dite salmonelu. Rekla jsem mu, ze jestli on me na socialce, ja jeho na hygiene, ze sestry neneosi predpisove obleceni. Mavl nad tim rukou, ze to stejne tak muze udelat vlastne i laborator, ktera ten vzorek vyhodnoti. Ze to teda necha na nich. Tak je to dva roky a nikdo se neozval 😅 Ale nemecka socialka je myslim velice umirnena. Oni pry nedelaji zadne prepadovky, chodi vzdy ohlasene a predem daji seznam veci, co budou kontrolovat. A deti z nahradni rodinne pece i vraceji.

jancip
27. led 2015

@ikarkulka ano, i to je spatne...myslela jsem si, ze takove prutahy jsou jen u nas, ale bohuzel jak je videt, je to i na severu, takze dalsi dukaz o nedokonalosti systemu.

ikarkulka
autor
27. led 2015

@jancip Ale pochopila jsi vůbec, o co nám jde?

lenam
27. led 2015

@ikarkulka @ikarkulka A teď si vezmi, co děti všechno řeknou ve školce/škole.... Dneska jsem zrovna říkala v práci kolegyním, manžel odjede na služební cestu a co já s dvěma malýma klukama? Můžu je osušit po koupání, a co přetahování předkožky ve vaně a následné čištění a sušení pindíka? A pak si budeme číst pohádky v posteli a usneme tam a co jako mám dělat? A to neříkám, že kluci nechodí spát k nám do postele v noci. A prdění na břicho, nejoblíbenější věc. Manžel mi říká, ještě, že jsem chlap, když převážně tu hygienu dělám s nimi já JENŽE, v Norsku a v UK byli z pedofilii obviněni právě muži a měli také kluky. Asi se začneme bát se jich dotýkat, protože co když to řeknou ve školce a oni na nás zavolají Policii. Jako ty ženské v Klatovech alespoň jedna z nich měla mít v hlavě rozum a říci, že informace o spaní ve společné posteli v 5ti letech je asi normální a vůbec v dnešní době, kdy se rozvíjí kontaktní rodičovství a sušení od tatínka mi přijde tedy naprosto normální.

A poslední věc, pokud to vyšetřuje Policie a nebo i v tom případě Slováků v UK soud a jsou buď zproštěni viny a nebo se to uzavře, že je to nepodložené a Policie to uzavře, tak jako co řeší sociálka? To je Policie? To mne na tom štve nejvíce. Ti lidi nebyli za ty činy odsouzeni. Můžeme si myslet co chceme a můžeme tady spekulovat, zda tam něco bylo nebo nebylo, ale oni jsou prostě před zákonem nevinní a pak mají právo na své děti.

atinkaa
27. led 2015

@jancip pozri ja neviem co presne a kde si studovala ty - ja mam skoncenu socialnu pracu a takmer celu psychologiu a jo otvorene prekvapena som
sama som na skole ucila a za mna ak by som bola veduca katedry, tak je podla mna na mieste sa do diskusie ake prebiehali na Slovensku na jojke zapojit...pretoze ano ludia ktori to nestudovali musia byt jemne povedane confused z toho co sa deje....ved si precitaj niektore komenty tu od holiek co sa o to nijak extra nezaujimaju...ano ludia veria ze za tym cosi je, nie preto, ze by boli necitlivi ale preto, ze je to v podstate dobre verit v institucie, ktore sme si vybudovali na to, aby pomahali, nie aby do ludi rypali a inak nerobili nic

ono totiz kopa tych pripadov ako zo zleho sna su - pozrela si ten kosicky ktory som tu davala? absolutne nic slovenska soc. pracovnicka ani v nemocnici nikto nic nenasiel, k ziadnemu tyraniu nedochadzalo

dalsia vec ak si pozerala tie pripady...vacsina deti, ktore takto k adopciam idu su z uplne obyc rodin, deti zdrave, obvykle biele a ak sa da cosi vytknut tak soc. zazemie - aj preto pristahovalci, kde to nie je uplne tip-top

ale zas ak si studovala soc. pracu, je toto dovod na odobranie deti? ze ktosi spi s rodicmi v posteli? alebo ze otec kupe dieta?
ako jo, zas mam viac ako 10rocnu prax v roznych instituciach a jo viem ako funguju media aj kto za nimi je (z inej kauzy, ktora sa nas priamo dotykala, viem ako Ceska zurnalistika funguje alebo zas aby ma ktosi nechytal za Slovo prevazne Ceska)

dalsia vec, pripad teraz aktualny z CR jo je potreba venovat pozornost tomu, co dieta hovori ale logopedka po zmieneni sa o spolocnom kupani urobi taky ''cirkus'' a oni deti hned vyjmu z rodiny? ako vazne myslis, ze nie su ine rodiny v CR ktore by bolo treba mat viac na oku a viac sanovat?
a to je presne to, co je zvlastne aj v Anglicku...teda neviem ako velmi silno sa zmenili ale ako poznam podmienky ja, tak je tam kopa rodin, kde nefunguje takmer ziadne stravovanie okrem fast foodov, povedzme si uprimne anglicanky varit nevedia,....kopa rodin,ktore som zazila pocas svojho studia, by si socku na krku zasluzili ibaze v takychto vyslovene hranicnych nie su - neobjavuju sa tam, to su napr. rodiny kde sa objavuju drogy, kde fakt sa ludia pohybuju v nejakych kriminalnych cinnostiach tak tam jednoducho soc. pracovnicku nenajdes ani keby ju volali denne ..ved inak by nemala londynska socialka netusim ako dlho to mrtve dievcatko velky pripad pre londyn - ale uprimne tam to nevedeli predikovat? matka neprisposobiva, cely cas na drogach, tam to akoze nevedeli?
a ono ktosi pride na pohotovst v anglicku a ma mat Problem? lebo ma vediet ze anglicania na pohotovost nechodia!? ze je to krajne podozrive chodit tam castejsie?
niektora tu pisala o kulturnych rozdieloch....jo vymysleli EU beru za to mesacne platy cez 7tisic eur....mas moznost sa zamestnat kde chces,zit kde chces (jo zas pre hnidopichov viem, ze norska sa to netyka) ale ostatne krajiny ako Anglicko?
Ako je mozne, ze mas ambasadu, kde sedia ludia co nie su schopni urobit nic? ako je mozne ze mas politikov, ktori nerobia za tie prachy zhola nic, ja som mala statnice v 2002 a uz vtedy sme sa ucili ze vsetky tie veci by mali byt prenosne, spojene...komunikujuce a blabla
su tu nejake dokumenty, ktore sa tykaju prav dietata....neviem si uplne predstavit, ze je toto v zmysle ochrany prav dietata,...ze ta prestahuju nic netusiacu niekam do certa...neviem si to predstavit ani teraz ako dospela..ze len tak ktosi pride a bez pripravy ta niekam odvlecie....a ze nemas absolutne ziadnu moznost s tym nic urobit

Takze ak sa pytas ze preco katedra a studenti...tak minimalne preto, aby bolo jasne deklarovane, ci tie veci, ktore sa tam ucis idu ruka v ruke s tymi absurditami ktore sa potom deju....a povedzme si uprimne obvykle len ludom, ktory doveruju instituciam:
- kopa rusiek same kontaktovali ten ich urad a chceli pomoc, nie vziat deti...
- detto kopa ludi jo veri, tomu, ze ak mam vyrazku, tak sa mozem obratit na lekara bez toho aby vysledkom bol nevyziadany akoze rotgen, kde akoze zistia cosi co nezistil nik ani predtym ani potom

Pises ze tie pripady nemozes poznat a teda sa neda povedat ake boli....uprimne, si myslim, ze z mnohych i len criepkov je jasne ze sa im urad co vytvorili vymkol spod kontroli a uz funguje sam o sebe....bezi dla vlastnych pravidiel a podla vsetkeho su v Tom prachy ktore sa dostavaju....nielen z norska...ved tieto veci prichadzaju postupne, plateni pestuni nie su v cesku novinka od vcera ved natama - nahradni tata a Mama tu je a uprimne stat sa nimi nema ziadne take pravidla a kontroly a zistovania ako ked chces byt pestunom ci adoptivnym rodicom riadnym...teda toto je nejaka riadne pokrutena paralela a uz len preto by stalo za to, aby sa k nej ktosi vyjadril.

A ja si paradoxne od pana prof. Matejcka nepamatam ani cesku a slovensku nohu v zmysle odbornikov, ktori by cosi na margo profesionalnych adopcii povedali a pritom by mohli.
Samotny pan profesor, ako fakt osoba na mieste na nich hovoril, ze nie su nicim dobrym a ze vesnicky ktore vznikali i ked ako ustavna pece su daleko lepsie a dovod? - stale zazemie, co znamena aj moznost stalej citovej vazby pre deti....z takych kolujucich detusikov po starostlivost pestunov sa totiz stavaju len batuzkari, ktori nemaju moznost vytvorit si citovu vazbu....pretoze ta im ublizuje, ak ju maju a oni su nuteni ist dalej tak trpia,...ak si ju nevytvoria tak im to neublizi....a nutno povedat ze taketo deti v anglicku do 18teho roku vystriedaju viac ako 10rodin - koncia ako narkomani, prostituti...nic dobre z nich nerastie a vie sa to...tak na co to je dobre? a teraz mi povedz ci toto nie je hodne aspon jednej diplomovky a Studie aj ked je mi jasne ze z Norskych fondov by to asi dotovat neslo😉

tak asi tak...ono to moze vyzerat zmatocne...ale myslienok okolo tejto temy je tolko ze je to skratkovite po sebe uz necitam..nemam cas, ale za tym co pisem, si stojim, je chyba ze sa Komora soc. pracovnikov k tomu nevyjadri a neurobila to ani slovenska ked sa riesili Boorovy a je to na skodu....lebo ludia su prekvapeni a ludia bezni myslim, ze Stoja o presne taketo informacie o Tom ako sa to robi...co sa deje...a preco sa to deje..ak to vobec nejaka soc. praca a nejaka katedra je schopna vysvetlit😉

Pekny vecer ti prajem a kockam @ikarkulka @klariks drzim palce nech tie aktivity nevyjdu nazmar a nech pride co najviac ludi. ja myslim, ze ti dvaja maluskavci Stoja za to 🙄

ikarkulka
autor
27. led 2015

@lenam V tomto duchu jsem dnes psala Marksové - že jsem s dětmi (dvěma kluky) na mateřské já, tedy jim i většinou ty zadky utírám já, koupu je já, oni mi zase doma zvědavě čučí na prsa a tak, no prostě klasika, nic pedofilního ani nepřirozeného, zná to každý rodič.
A tak jsem se teda ptala, jestli je to v pořádku, nebo zda máme děti odevzdat rovnou. A nebo jak to mám teda řešit.

A ještě jiné dotazy, ale to je jedno. Jsem z toho teď taková unavená a pesimistická.

tarra27
27. led 2015

@ikarkulka tak mě by zajímalo, kdy chodí do školky, do školy a jak se učí atd....to asi ano, ale nenapadlo by me, že me nekdo sebere det a budu je moct vídat 2x za rok....tak předpokládám,že tedy když je nezneužívám. nebiju hlava nehlava, miluju je, staram se o ne se svým mužem jak nejlíp můžu, že toto nastane....

a nejvíc me desí, jak všichni mlčí...jich se to netýká....jak nevíme, jak to bylo.....Na netu vypovídaly i děti....kluk, inteligentní, nevím 13let??? jak zavolal tomu muži z Polska....a to není sám...a proč by si to vymýšlel?

jedna vec je, zda je p. Michálková vinna a druhá věc je právo dětí na mámu....na bráchu, žít s bráchou....kdyby se B. choval llidsky, dovolil ji vídat se a mluvit s nima, říkat, jak je má ráda, nerozdelil by deti....a nebylo by tolik případů....řeknu OK...ale toto je nehoráznost.

A upřímně, pokud B. nejedná čestne a v zájmu dítěte, proč věřit jeho obviněním?? To je jako nekolikanasobnemu vrahovi věřit, že ted, opravdu nezabíjel....i když tam byl.

lenam
27. led 2015

Toto mi poslal můj táta: V polském městě Środa Wielkopolska odebral soud rodičům 1,5-letého chlapce a dal jej do pěstounské péče. Důvodem bylo úmrtí jejich mladšího 5-ti měsíčního synka. Maminka cestovala autobusem, dítě měla v nosítku a při vystupování zjistila, že dítě nežije. Po odebrání staršího syna soudem jsou oba rodiče v péči psychologů.
Stručný překlad článku v příloze. To je snad epidemie minimálně děsná jak ebola.
TVN 24 není bulvár ani hoax.
http://www.tvn24.pl/.../po-smierci-5-miesieczne......

ikarkulka
autor
27. led 2015

@atinkaa Promiň, četla jsem ten tvůj román (myšleno v dobrém, rolovala jsem stránku odspodu, s tím tvým prvním příspěvkem, a hned mi bylo jasné, že je od tebe, jsi taková spisovatelka a máš čitelný rukopis 🙂), ale nemám teď sílu na vše odpovídat. Jdeme s dětmi něco péct, potřebuju se odreagovat.

tarra27
27. led 2015

@ikarkulka utikej a tady už se nevysiluj...napsala jsi dost. |Mě to taky stve.....

pajule
27. led 2015

A co chlapi na MD? Ti jsou zcela jistě pedofilové všichni, podle některých lidí, protože utírají zadek, sahají citlivá místa a dokonce se dívají, koupou, utírají. Hnus tyhle názory!!!!!!
Víte, i jako učitelka v mateřské škole bych se nepozastavila nad spaním v posteli s rodiči, prděním na břicho, utíráním ručníkem a pod, protože to prostě normální je a někdo se nám snaží podsunout, že ne a někomu už asi vymyli mozek natolik dostatečně(nejmenovaná logopedka z Klatov), že donášejí naprosto zkratově a unáhleně na sociálku. Tohle se snad řeší v první linii s rodiči, dětskou lékařkou, mateřskou školou a pak teprv se sociálkou!Protože dětská lež, fabulace a překroucení skutečnosti je naprosto normální jev, takže asi nebudeme věřit všemu co nám děti řeknou,ale nejdříve si ujasníme informace, popovídáme si s rodiči a pak teprve donášíme na sociálku.
@atinkaa ve všem souhlas a pokud má někdo pochyby o vině matky, nechť si pochybuje dál, ale tady nejde o rozsudek vinen nevinen......tady jde o způsob rozdělení dětí, znemožnění komunikace s bio- rodinou a počínání Barnevernetu a jeho souputníků zde v ČR. a dále také o hrozbu fungování těchto manýrů juvenilní justice v ČR.
A pokud budeme jen slepě přihlížet jak se nám hroutí normální životy a nad zdravým rozumem vítězí nějaká juvenilní justice, jsme národ hloupých a slepě věřících blbečků.

madrilena
27. led 2015

@anetka1701 a pak myslím si, že dítě, které je týrané (vyjma sexuálního zneužívání) se dá při troše pozornosti učitelek či lékaře poznat; takové děti totiž jeví určité známky chování; takže třeba zakřiknuté dítě může být varovný signál; málo sebevědomé dítě může být signál, ale i i agresivní dítě může být signál

jancip
27. led 2015

@hansed Proc jim neudelila vyjimku? Sice off topic, ale zkusim strucne. Dle zakona o SPO mohou byt zrizovana zarizeni pro deti vyzadujici okamzitou pomoc. Jsou to zarizeni pro deti, ktere se nahle ocitly v nejake krizove situaci, ktera je okamzite potreba resit a je na kratkou dobu (zakonem nebylo stanoveno na jak dlouho) Napr. matka musi byt nahle hospitalizovana a nema nikoho, kdo by se o deti postaral, matka ma nastoupit do vezeni a je potreba preklenout dobu, nez si deti nekdo prevezme do pece (i takove situace jsou, ze sirsi rodina nefunguje okamzite), apod. Za tyto deti jsou vyplaceny pomerne vysoke statni prispevky. Vodickova papirove zridila Klokany v tomto rezimu (kvuli statnimu prispevku), byt povahou se jedna spise o DD rodinneho typu. Deti tam nejsou prijimany jen v obdobnych pripadech, co jsem zminila, ale jsou tam v podstate umistovany jako do DD, tedy na dlouho. Hodne se o tom diskutovalo a byla dlouhodobe za to kritizovana (nejen statem, ale i organizacemi, co tato zarizeni provozuji) a byla upozornovana, ze se nejedna o zarizeni pro deti okamzitou pomoc, ale o jiny typ zarizeni. Neslysela na to. Takze v podstate kvuli temto pripadum, se do zakonu pridala lhuta, jak dlouho deti v techto zarizenich mohou byt. Kterou ale deti v Klokanech presahuji (protoze jsou do klokanu prijimany z jinych duvodu, nez co stanovuje zakon pro tato zarizeni a pro narok na statni prispevek). Vodickova Klokany muze provozovat v jinem rezimu (prakticky by se pro deti nic nezmenilo), ale to ona samozrejme nechce. Plus je tam dalsich veci kolem toho....snad se mi to podarilo vysvetlit trochu srozumitelne.

frapik
27. led 2015

Těžko dělat závěry bez znalosti všech skutečností, ale tento případ mě dost vyděsil. Opravdu tak málo stačí, aby byly děti odebrány? Vždyť jak už bylo uvedeno výše stačí jedna pomstichtivá sousedka a co člověk zmůže? Mám z toho husí kůži.......

tarra27
27. led 2015

@pajule přesně!
a ohledne spaní s detmi v posteli a staraní se o deti - koupání, přebalování.....cílem je přece mít blízký vztah otec matka a díte jako rodina....to že otec pomáhá je naprosto vpořádku, že čte detem pohádky a leží s nimi v posteli taky...nechceme mít přece armádu nebo deti jako roboty, bez citu.....a že to tahle čůza logopedka posrala, to teda posrala....a jen kvůli tomu, že ona a její muž pokud mají deti,a nežije sama... že ji s ničím nikdy nepomohl a neumí si představit normálně fungujícího otce je věc druhá....nevím jak se ji bude spát po tom, co tuhle tragedii zavinila.....a proste zavinila. Holčika bude žít s dojmem,že měla být potichu a tatínek by žil....už ted se ji po nem stýská a bodejt ne....tátu ji nikdo nenahradí.....to je taky případ.....proto já říkám, dnes každý s každým prdem leze po doktorech, po vyšetřeních, chybí trocha rozumu a individuáního přístupu!!!! dítě není ze stroje.....a že mu neco nejde ve stejnem veku jako jiným vůbec neznamená, že je neco špatně...na druhou stranu matka, co dítě veze v 5ti letech na doporučení k logopedce se určitě o své dítě vůbec nestara..a otec je zneužívá....hned prd sociálka.....i když tady k detem mohli.....ale chlap a celá rodina bude mít škraloup, možná vyhazov z práce a podle reakcí tady - kdo ví jak to tam bylo.....si už nikde neškrtnou, nemluve o kamaradech ve školce, ve škole....zrale na šikanu.......dementi.

Jak je tohle vůbec možné??? ..

tarra27
27. led 2015

a holky už fakt jdu. mě to tady vytáčí a zase mě bolí hlava.....
vy co sedíte u pc a říkáte, kdo ví jak to je, nezapomínejte, že do podobne situace se mužete dostat taky...a zcela jiste vás nepotěší kmentáře typu nemáme všechny informace....a kdo ví co máma delala.....a já jsem doma v teple a nebudu nikoho hodnotit, soudit.....asi tam ale neco být muselo.
ted at je to jak je to, potřebují zastání a podporu. šmitec.

nazdar.

ikarkulka
autor
27. led 2015

@pajule Viděla jsem ve školce na nástěnce - Nevěřte všemu, co vám děti o školce doma říkají. My taky nevěříme všemu, co nám říkají, že se děje doma. 🙂

Jinak díky, šla jsem sem zrovna napsat, že mým cílem (nebo naším cílem) nebylo se hádat nebo někoho přesvědčovat, nutit. Chtěla jsem to sem prostě napsat a pro případné zájemce, kterým to není lhostejné a chtějí se aktivně zapojit, uvést pár směrů, kam se můžou vydat.

jancip
27. led 2015

@atinkaa Jen strucne. Asi se nebudeme dohadovat, kdo ma vice nastudovano a vetsi praxi. Aby to nevypadalo, ze se vykrucuji, tak i ja mam vystudovany socialne-pravni obor a socialni a specialni pedagogiku. Od puberty jsem jezdila na pobyty s nahradnimi rodinami a detmi z DD a od teto doby se teto oblasti venuji a stejne jako Ty jsem prosla spoustou zarizenimi (statni i nestatni). A to nejen v ramci skolni praxe, ale i pracovni....takze si myslim, ze mimo nejsem.
Samozrejme ze by urcite nebyl od veci nazor odborniku z kateder. Ma zkusenost je ale tristni. Ti 'odbornici' tam znaji veci povrchove, do hloubky problemu prilis nevidi. (U mnoha zkousek jsem si vystacila s tim, co znam z praxe a oni se divili, odkud to vse vim). Proto se mozna nevyjadruji (nic vice jsem tim rici nechtela). Pokud je situace na Vasi katedre jina, jen dobre.
Samozrejme ze spolecne koupani ci spani by nemelo byt duvodem k odebrani ditete. Nic takoveho jsem ani nepsala. A i ja doufam, ze dostaneme rozum, a nebudeme vse prebirat ze zahranici. V opacnem pripade bych asi i ja sedela, az bych zcernala.
Matejcek byl odbornik s velkym O a v CR se z neho porad cerpa. A nenapada me zadny jiny odbornik jeho formatu. Proto neni mozna z venku videt, jak byla prof. PP kritizovana, protoze ti odbornici uz nejsou tak znami. Koho treba za odbornika v teto oblasti povazujes Ty?

atinkaa
28. led 2015

@jancip jani ja sa vobec s nikym na vzdelani nedohadujem, dala som to tu preto, lebo verim ze takych ludi ako zde pani Veronika, ktory tomu jednoducho nemozu uverit je vela - malo to byt v zmysle, ze ja o tom ako to je, ma byt povedomie mam zo skol a predsa ma to rozhodilo - skus pozriet tie odkazy co som tu dala na jojku, ta to tocila a fakt to bolo velmi velmi silne - nechcem napisat megasmutne - preto som zde dala tie skoly a napisala ze verim, ze ludia nemusia byt ani necitlivi, len je de facto zachranne verit tomu, ze sa tam isto cosi dialo a ze tie deti neodobrali len tak ...ja ked som pozerala Boorovych, tak som si cely cas vravela, ze ak nic, tak ta pani, ich Mama nie babka je nejaka ''zvlastna'' Jednoducho hlava hlada chyby na strane tych ludi, lebo je to lahsie tomu rozumiet..inak clovek vobec nechape ako za takych okolnosti mozu ublizovat prave detom, za ktore vraj bojuju - pretoze to je najabsurdnejsie.

Odbornici,...no uprimne som od 2010 doma a citam viac anglicku a snazim sa i nemecku literaturu ako cesku ..takze ani neviem kto aktualne by mohol byt odbornikom na dusu deti v CR ...ale jo zaujimala by ma napr. i taka pani dr. Krejcirova co by na to povedala, skusa pri atestacii, venuje sa detom...myslim ze by to ludi mohlo zaujimat...ako take vytrhnutie z bezpecneho prostredia vidi ona. Alebo aj pani Dr. Sobotkova, ta sa sice venuje rodine a a teda by to mohlo byt v sirsom Kontexte ale jo i od nej by ma bavilo si to precitat.

A mozno i od niekoho kto sa adopciam v CR venuje...napr. Dr.Zezulova, sama ma adoptovane deti, tak co by na tento ''divoky'' styl povedala.
Myslim, ze ludia by za nejake nasmerovanie...ak by nebolo len politicke boli vdacni, tak to citim ja.

@ikarkulka moja nie je tam nic na co by si musela reagovat, len ze vam prajem nech akcie vyjdu co najlepsie, chlapci si to zasluzia 😉

..a btw. ja viem ze ked sa rozpisem, tak je i Platon v kapse...ale toto je velke tema a je vela co o tom napisat.....a uz vam tu supnem iba jeden link - okrem polskeho pana co vie ukradnut deti spat, je dobry i tento pan, pri slovenskych pripadoch tusim pomahal i Boorovej myslim - pan je z Monaka http://forced-adoption.com/contact/ pomaha rodinam najma financne, kedze ako som pisala, nejde o nejake socialne trosky ktore takto o deti zvlastne pridu ale obvykle len su to chudobny ludia, ktori nemaju povedomie na koho sa obratit, on im pomaha dost

a viac je mozno i tu na slovenskej stranke, ktora vznikala v tom case kedy to cele Slovensko sledovalo na JOJKe http://www.detivsieti.org/?page_id=1012

Pekny den holky.

atinkaa
28. led 2015

@mmmk nechcem ti brat iluzie ale ked sa dial pripad boorovych tak som googlila Jugendamt a jeden pripad mam celkom v hlave...bohatsia ruska rodina a dievcatko skolopovinne odobrane kvoli tomu ze nechodilo do skoly, Mama nahlasila domacu vyuku..dieta malo ucitelky i na francuzstinu...nic im nepomohlo...a doteraz tusim nie je dobojovane...ja myslim ze tu su prave take tie ''ine pripady''ktore idu na tu priamu adopciu....ze je to cele nejake divne ohladne tych pripadov...ten ma zaujal, lebp tam prave tie peniaze nehrali rolu....ale zas nerozumeli dobre nemecky

mmmk
28. led 2015

@atinkaa Ja ti nevim. Moje dobra kamaradka je spec. pedagog a s Jugendamtem spolupracuje velmi uzce. Dokonce se tam ptala na jednu holcicku tady ze sousedstvi, bydleli jsme driv vedle nich. Jeji matka ji porodila, ale nechtela ji, takze ji soud sveril do pece babicky. Matka te holcicky vyrustala v pestounske rodine, protoze byla nezvladatelne agresivni + mela x dalsich vychovnych problemu, takze mi neni jasne, proc tu holcicku sverili do pece babicky, ktera svoje 4 deti absolutne nezvladala. Pak ta matka porodila druhou holcicku, ktera sla hned do pestounske rodiny ve vedlejsi vesnici. Matka ji muze navstevovat prakticky kdykoli, kdyz si zavola a nikdy to neudelala. Jsou ji dva. Starsi holcicka byla asi pred rokem a pul sverena do stejne pestounske rodiny, ve ktere vyrustala jeji matka. Vis, i jsem se bavila se sousedy, proc ta holcicka byla u te babicky. Kolikrat jsem ji videla v zime v 10 vecer litat v puncochacich a triku po ulici, kolikrat jsem videla, ze sedi sama doma za oknem a jeji babicka s pritelem prijizdeji odnekud autem (byly ji asi 2 roky). Byla strasne zanedbana (ve 2,5 letech nemluvila ani slovo, pila jen mliko z flasky), prakticky nikdo se o ni nestaral, podle sousedu z vedlejsiho bytu ji i zrejme bili.
Nedavno jsem se bavila s pani z charity, co tu rodinu zna. Holcicka pry v pestounske rodine udelala obrovsky skok, mluvi, pije, hraje si s ostatnimi detmi, chodi do skolky. Tak mi rekni, proc tak dlouho byla u te babicky, ktera evidentne nemela zajem?! Taky tu starsi holcicku nikdo z biologicke rodiny nenavstevuje, ac smeji 🙄

mmmk
28. led 2015

@atinkaa Domaci vyuka v DE podleha dost zasadnim a velmi prisnym pravidlum. Ac se tomu treba v CR dost hazi klacky pod nohy, je jednodussi to zaridit. Tady u nas maji Rusi kvuli tomu svoje vlastni vzdelavaci centrum pro deti, kde jsou ruzne krouzky, doucovani apod. v rustine a vyslovene tam pisou, ze je to alternativni vzdelavani k domaci vyuce.
Tady je to celkove husty s tou skolni absenci. I dite s rymou musi mit omluvenku od lekare. Jsem rada, ze se nas to zatim netyka.

atinkaa
28. led 2015

@mmmk ani nevies ako velmi vdacne ti to uverim....lebo mi odlahne...uprimne mam dve bambulky, venujem im vsetko a vdacne, lubime ich...ale jak mi pride spolu s dalsou kontrolou u lekara upozornenie s jugendamtu, co posielaju aby si na kontrolu nezabudla vopred, tak mam kus sucho v krku a to viem, ze nie ze nerobim nic nelegalne.....ale ze robim vsetko tip-top si dovolim tvrdit a i tak sa citim asi ako ked chodili ludia do DDR a boli prepasany zaclonami...ked si videla cesky genialny Serial o Tom ako sa zilo za totality..tak snad mi rozumies a presne z toho strachu mi je smutno...ked si predstavim tych ludi, co veria systemu, pytaju sa, radia sa a vysledkom je odobranie deti 😅 🙄 😠

mmmk
28. led 2015

@atinkaa Uprimne, zustat v Chemnitz, asi bych se bala vic. Vsak jsem tu psala, ze kvuli synove salmonele, kterou chytil v CR (a nikdo z rodiny ani kamaradu ale zadne podobne potize nemel), nas chtel pediatr nahlasit na jugendamt. Nastesti to neudelal a laborator taky ne. Co jako? Prisli by a rekli by nam, ze si mame myt ruce, coz stejne delame? 😅 U nemecke kamaradky Jugendamt byl, praskla je nemocnice, ze byli v jednom tydnu s obema detmi v nemocnici s urazem. Sice nikdy predtim na Notfalbehandlung nebyli, ale jeden rozsekly ret na siti a rozbita hlava po padu na roh stolu se sesly v jednom tydnu. Tak hned podezreni na tyrani 🙄
Prosim te, zmeni zdr. pojistovnu. Nam ten pripominaci papir chodi od AOK BW a jeste je tam poukaz na darek, co si muzeme vyzvednout u nich nebo jsou v te obalce naplasti s obrazky 🙂

duzame
28. led 2015

Jsem dost překvapená, že tu skoro nikdo nediskutuje(když to porovnám s diskuzemi o prkotinách typu -kde udělám dětem nejlepší nar. párty apod). Mě jako mámě se při zmínce o paní Michalákové a jejím a dalším takových případech dělá úplně mdlo. Jen při představě, že by to hrozilo i tady. To si fakt všichni myslí, že když to není můj soused a příbuzný, že je to tak nějak jedno?
Co třeba koncentrační tábory, to bylo taky ok, když se to mojí rodiny netýkalo? A nemáme se jako lidé snažit pomáhat ostatním i když je neznáme jen proto, že jsme taky lidi.
Myslím si tedy osobně, že paní Michaláková není vinna, ale i pro pochybovače, co těch dalších tisíce, možná desetitisíce rodičů, kterým jsou v Norsku ročně děti takto ukradeny, opravdu si někdo může myslet, že jsou všichni úchylové.....A pro tu slečnu co tu píše z Rakouska, tak aby taky rychle nepoznala, že na "západě" máme pořád nálepku méněcenných lidí z východu.....(žila jsem v zahraničí 6let, tak vím o čem mluvím)

tarra27
28. led 2015

@duzame přesně!!!! a je to 9tis nových deti každý rok - odebrané...

Strana