icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

jancip
28. led 2015

@atinkaa Se Sobotkovou, i jeji maminkou Koluchovou (ktera v teto oblasti delala asi jeste vice), Zezulovou, jsem se setkala. Myslim, ze prave ony preferuji spise nasi tradicni nahradku. K tomu severu hodne vzhlizel Macela (byvaly reditel na MPSV) a mlade holky kolem neho, ktere byly ze severu nadsene. Jinak, kazdy odbornik rekne, ze vytrzeni ditete z rodiny, je neskutecny zasah do jeho duse. Pak uz ale vidi jinak tu hranici, kdy je pro dite pro nefunkcnost rodiny mensi zlo, aby bylo vytrzeno, nebo aby bylo ponechano. Proto se pak treba i velmi ruzni znalecke posudky...ale to jsme tak trochu odbocily

somalicats
28. led 2015

Osobně nehodlám řešit, jestli je nebo není paní Michaláková vinna, na to nemám dost informací, ale znovu opakuju, že je s podivem, že pokud by vinna byla, že by už dávno nebyla potrestána.

Co mi ale vadí hodně, je přístup úřadů. Jde přece o cizí občany, chlapci mají české pasy a jsou občany ČR. V případě, že bylo vysloveno jakékoli podezření, které by opravňovalo odebrání dětí, tak měli být primárně kontaktováni příbuzní a děti měly být umístěny k nim, dokud se celá situace nevyřeší. Kdyby Barnevernet jednal skutečně pouze a jen v zájmu dětí, tak je neumístí do norské cizí rodiny, neoddělí sourozence poté, co si pěstounka začne stěžovat, že jsou chlapci nezvladatelní, neodmítne kontakty příbuzných, nezakazuje dětem mluvit česky na setkáních s matkou... Bohužel tenhle případ nedopadne dobře, ať se stane tak nebo tak, ale je dobře, že se o tom mluví, protože stát se to může skutečně komukoliv.

jancip
28. led 2015

@somalicats To ma svoji logiku, jenze podle jedne mezinarodni umluvy (nevzpomenu si ale, ve ktere to je), resi tyto pripady soudy te zeme, kde deti fakticky pobyvaji. Kdyz je napr. podezreni, ze nejaka maminka napr. ukrajinka, co tu s detmi zije, a ktere maji podle ni obcanstvi, deti tyra, resi to ceske soudy a urady. Nikdo ty deti nevezme na Ukrajinu. Pro ty deti to muze byt trama. Nikdy tam nebyly, nikoho tam neznaji, neznaji to prostredi.

somalicats
28. led 2015

@jancip jo, takže je v pořádku, že budou takové děti umístěny do české rodiny, ideálně každý sourozenec do jiné, a bude jim bráněno v kontaktech s ukrajinskými příbuznými? To pro ty děti trauma nebude? Já netvrdím, že by ty děti musely být nutně hned převáženy jinam, ale primárně by měly být tyhle problémy řešeny v kooperaci se širší rodinou.

somalicats
28. led 2015

@jancip plus ještě jeden postřeh: sama mám 2 děti, je mezi nimi velký věkový rozdíl, ale i přes to moje starší dcera má mladší moc ráda, pomáhá mi s ní v rámci svých možností, mladší ji sama vyhledává, je na ni již citově navázána. Kdyby se cokoli stalo a děti by skončily beze mne, nedovedu si vůbec představit, že by měly být ještě odděleny. Sama máš dítě jen jedno, počkej, až jich budeš mít víc a uvidíš a zažiješ na vlastní kůži ty vztahy mezi nimi, tak pochopíš, že rozdělit sourozence může být skutečné trauma, mnohem větší, než když jdou všichni pospolu do cizího prostředí. A pochopíš, že bys sama ani jako matka nechtěla, aby děti byly od sebe v případě nějakého průšvihu odděleny, protože v sobě navzájem mají tu poslední jistotu. Tohle není vyčteno z knih, to je realita života.

jancip
28. led 2015

@somalicats nepodsouvej mi to, co jsem nerekla. Samozrejme ze neni v poradku, kdyz jsou deti rozdeleny, a kdyz je braneno v kontaktech. Psala jsem jen, ze prislusnost soudu se resi dle faktickeho bydliste ditete. Nic vice, nic mene.

somalicats
28. led 2015

@jancip Napsalas, že ty děti na Ukrajině nikdy nebyly a nikoho tam neznají. Jenže to nemusí být nutně pravda. Proto jsem rozvedla tu svou reakci tak, jak jsem ji rozvedla, protože i tak by to mohlo být chápáno. Z čisté logiky věci bych v případě problémů v rodině cizích státních příslušníků prostě řešila vzniklou situaci ve spolupráci s tou stranou, jejíž občané jsou členové dané rodiny, a v případě, že v tom daném státě jsou příbuzní, kteří mají o děti zájem a chtějí pomoci, tak by měli být na prvním místě oni. A až kdesi daleko daleko vzadu pěstouni v zemi, kde se problém řeší.

jancip
28. led 2015

@somalicats tak to sis opravdu domyslela, takze na to budu nahlizet tak, ze jsi to ani nenapsala. O zachovani sourozeneckych vazeb se v CR snazi i v pripade, ze se deti neznaji. Napr. po te, co je jedno dite dano do NRP, se matce narodi dalsi dite, a pokud je potreba umistit taky do NRP, tak je snaha ho umistit k prvnimu sourozenci.

ikarkulka
autor
28. led 2015

@jancip V tomto případě ale chlapci rodinu i české prostředí znají. Takže padá další důvod.

duzame
28. led 2015

Také by mě zajímalo, jestli jsou stejně kriticky hodnoceny i pěstouni, u kterých tyto děti končí. V jednom dokumentu zaznělo, že stačí kdesi na úřadě vyplnit formulář a je to(tedy myslím teď v Norsku).

somalicats
28. led 2015

@jancip Primárně tu ale řešíme Norsko, a to je to, co se tady spoustě lidem nelíbí. To, že v ČR zůstanou sourozenci spolu, je fajn. Ad mé domýšlení - napsala jsem, co jsem napsala a za tím si stojím. Musíš se vyjadřovat jednoznačněji, pokud nechceš, aby byly Tvé myšlenky špatně nebo nepřesně interpretovány.
Ad Tebou zmíněná NRP - jestliže se matce narodí další dítě a zůstane u ní, vrátí se zpět i to, které je v NRP? Ptám se proto, že mi připadá naprosto nelogické, aby žena, které "je dovoleno" vychovávat jedno dítě, se nemohla starat i o své další. V případě, že je nutné jí i další dítě odebrat, tak fajn, to, že je dítě umístěno k sourozenci, mi připadá logické a přirozené.

tarra27
28. led 2015

@duzame tež jsem to slyšela a videla v dokumentu, že dokonce invalidní duchodce co žije sám dostal chlapce do péče....

tarra27
28. led 2015

@somalicats přesne....u nás mají deti 3 a 2 roky a bez sebe nedají ani krok,mají k sobě neskutečně blízko, vše chtejí delat spolu a chodit spolu ven doma na pohádku, na hřiště, do herny, do bazenu.....vždy řekne, že pojede maminka tatínek a jedna i druhá a těší se...., i sladkosti si rozdelí a večer když zhasneme, jedna druhou vola nebo se probudí a volá jmenem aby se ujistila, že s ní je v pokoji....i občas behen dne k sobe běží a obejmou se, dají si pusu a tto je nikdo neučil a řeknou si že se mají rády....a to jsme jim ani jednou neukázali my nebo nenavadeli je........neumím a ani nechci si představovat, kdyby je nekdo oddelil.....normálně se mi chce brečet jen na to pomyslím.....

a pokud žena má jen jedno dítě, nikdy si to nedkáže představit.....

jancip
28. led 2015

@ikarkulka S tou Ukrajinou to byl jen priklad....ta podstata mela byt to, dle ceho se ridi prislusnost soudu, ze nejde dle mezinarodni umluvy o obcanstvi, jak tu nekdo zminoval, ale o fakticke bydliste. O tom, komu mely ci nemely byt deti svereny, vubec nepolemizuji....ze jsou v techto pripadech prehlizeni pribuzni je spatne, to jsem ale psala drive.

ikarkulka
autor
28. led 2015

@duzame
@tarra27
Asi o stránku nebo dvě zpět jsem dávala za sebou cca 4 odkazy, jeden z nich byl na web ČT, pořad Události v regionech. Reportáž o tom, jak na severní Moravě hledají pěstouny. Přihlásit se prý může každý.

jancip
28. led 2015

@somalicats Co se týče sourozenců, tak se vyjadřuji opravdu jasně, i v tom příkladu s Ukrajinou není jediný náznak, že by měli být sourozenci rozděleni. Navíc v předchozích svých příspěvcích jsem psala, že rozdělení sourozenců je přešlap. Takže si opravdu dovymýšlíš nesmysly a takto pak vnikají hloupá nedorozumění a osočování.
K Tvé hypotetické otázce. Pokud se matce narodí další dítě a zůstane u ní, pak záleží na mnoha okolnostech. Pokud jsou starší děti v osvojení, nevrátí se (osvojení nelze zrušit), pokud jsou v PP (někdy se vrátí, někdy ne). To je případ od případu. Nicméně pokud jsou děti v PP, rodina by se teoreticky měla sanovat tak, aby se do ní děti vrátit mohly (někdy to jde, někdy ne). Ale to je už mimo téma.

jancip
28. led 2015

@tarra27 Další taková, co nečte pořádně

evaamy
28. led 2015

Je to neuvěřitelné! Mám pár otázek: koho ne/mám volit, aby se to nedostalo i k nám? Jak zjistím, že už to u nás je? Nebojíte se, že když se budete angažovat v případu, že si vas nekdo "vyhledne" a pak vam sebere dítě? K případu paní Michalakove: co její manžel? Co dělá v Norsku, jak dlouho tam žije? Není to kradení děti taková "šikovná" protipristehovalecka metoda? Jaký je poměr ukradených děti z norských rodin a z pristehovaleckych?

mmmk
28. led 2015

@evaamy To tezko rict, jaky je pomer pristehovalci vs. Nori, protoze i dost tech deti pristehovalcu uz ma norske obcanstvi, coz celou statistiku asi zkresluje. Deti pristehovalcu bohuzel do toho jejich systemu padaji proste proto, ze neakceptuji ty norske predpisy a zakony. Nejaky placnuti pres zadek, prip. spani ve spolecne posteli. Dite odeberou okamzite pri podezreni na fyzicke tyrani nebo sexualni zneuzivani.

jancip
28. led 2015

@ikarkulka Přihlásit se může každý, ale každý naštěstí neprojde....Tohle je snaha o nalezení dostatek pěstounů, aby právě dle některých nebyly potřeba ústavy.....Bylo to a je to strašně odbornou veřejností kritizováno, protože nechce přijmout severský systém. Ta vlna odporu laické veřejnosti se ale měla zvednout před třemi lety, teď už je to schváleno. ......nicméně i přesto jsem přesvědčena, že se děti u nás neodebírají zbytečně, aby mohly být dány pěstounům. To by nedávalo ani žádný smysl. Navíc to jde proti našemu trendu, že původní rodina má být maximálně sanována,a by ty děti pryč jít nemusely.

ikarkulka
autor
28. led 2015

@jancip Tak to je snad jasné, že ne každý projde. Mne i tak zaráží, že to podávají takto - přihlásit se může každý - vnímám to tak, že jich chtějí nalézt co nejvíce a že se tu rozmáhá to, co na severu.

Jak vidno i dnes, veřejnost je zcela lhostejná. Co já vím, tak proti tomu lidé bojovali, ale bylo jich málo a úřady je ignorovali.
A ono pak nejde o to, jaký systém tu celkově máme, ale jak si ho bude konkrétní člověk vykládat a jak moc bude aktivní. Zneužitelné je všechno.

jancip
28. led 2015

@evaamy Těžko říci, koho volit. U nás a na severu je zatím podstatný rozdíl v tom, že v ČR náhradní rodinná péče spadá pod stát, na severu je už více v rukou "soukromých agentur". Těžko říci, zda to dojde i k nám. Někdo je skeptický a říká, že to k tomu spěje. Nicméně děti Ti opravdu někdo jen tak neveme. V tomto jsou obavy zbytečné.

rennca
28. led 2015
ikarkulka
autor
28. led 2015

@jancip Nechápu, jak to můžeš tak jistě tvrdit. Viz teď ten klatovský případ. Obavy nejsou zbytečné, obavy jsou na místě.

jancip
28. led 2015

@ikarkulka Nikdo si Tě opravdu nevytipuje jen tak, a nesebere Ti jen tak děti....to prostě vím

jancip
28. led 2015

@ikarkulka Ta kampaň takto podaná a souběžně s tímto případem je opravdu zarážející. Nicméně to není nic nového. Takových kampaní bylo za posledních 15 let (co si já pamatuji) mraky. Ale fakt záleží na podání. Např. když to bylo postaveno tak, že jsou ústavy plné děti, které nikdo nechce, proto se hledají pěstouni, tak to nevzbuzovalo žádné pobouření.

ikarkulka
autor
28. led 2015

@jancip S tím nesouhlasím a neshodnu se s tebou na tom. Spěje to k tomu a ukazuje se to i na případu Michalákových a neochotě úředníků a naopak jejich snaze co nejvíce věcí ututlat. Nikdy není 100% jistota. Čím dál tím víc se tu otevírá prostor pro takové jednání.

mmmk
28. led 2015

@jancip Kdyz se jim necim znelibis, neco si najdou. Neockujes, pujdes! Zadny jinakosti! Jsi ty a tva rodina vegan, jsi jasna. Atd. atd. Kdyz si vemu, co v okr. Hodonin sedi na socialce za jezibaby, nezda se mi to vubec nerealne.

tarra27
28. led 2015

@jancip to je zduvodnení - to prostě vím.... 😨

Strana