icon

Každý chceme něco jiného

darinada
24. črc 2016

Ahojte holky, založila jsem si tento důvěrný nick proto,abych se poradila.... S manželem jsme se brali, když jsem otěhotněla, tehdy jsme spolu byli 7měsíců. Nastěhovala jsem za ním do velkoměsta, sama pocházím z Moravy a mám tam i zázemí.
Máme krásného chlapečka,říkejme mu David. Teď má tři roky. Naše manželství od počátku prochází mírnou krizí. Již měsíc po svatbě si manžel psal s nějakou mladou žabkou a říkal mi,že je to má přímá konkurence. Byla jsem v 7měsíci těhotenství. Ustáli jsme to. Poté si psal zhruba před rokem s bejvalkou, na intimnější úrovni. Znovu jsme to ustáli. Já se s tím tedy vyrovnávám hůř,ale drží mě při životě syn a má práce. Nechci rozbíjet rodinu.
Jde o to,že bydlíme na bytě a oba dva chceme dům. Já velkoměsto nemám zrovna v lásce a ráda bych se vrátila domů. Manžel to rezolutně odmítá. Prej jsem si to měla rozmyslet dřív, než jsem za ním lezla.... v tom má nejspíš pravdu, jenže jsem byla zamilovaná a znáte to, zamilovaný člověk nehledí napravo či nalevo. Navíc mě v té době nenapadlo,že by měl být proti,když na Moravě studoval a říká,že to tam má rád. Opírá se teď o maminku,se kterou dodneška (je to jedináček) nepřestřihl pomyslnou pupeční šňůru a má ji teď jako berličku, že ho maminka potřebuje a on ji přece nemůže opustit. Přátele tu téměř nemá, je to počítačový blázen,co nikam nechodí. Abych to upřesnila, maminka je soběstačná,59letá ženská,která si žije dobře a má spousty přátel. Zpackala si život s manželovým otcem a za 40let se s ním není schopná rozvést. Jsou na sebe sprostí a nenávidí se.
Já jsem manželovi od provopočátku říkala,že si v Praze nezvyknu a budu se chtít vrátit domů. Nenamítal. Začal až teď,když si máme vybírat lokalitu. Nabídla jsem mu,že bychom bydleli na Moravě a protože má úžasnou práci a suprovou šéfku, nabídla mu,že by dělal týden z domu a týden by byl v práci. Tím bychom mohlí zabít dvě mouchy jednou ranou.... týden by byl s námi na Moravě, týden by byl s maminkou v Praze,které bychom nechali náš byt..... ovšem můj muž to rezolutně odmítl s tím,že jsem uplně blbá a že to neexistuje..... já nevím,co dělat.....přijde mi,že mu záleží jen na tom,co chce on a že to,co bych si přála já,je mu u zadku. Poraďte prosím.... podotýkám,promluvit si s ním v klidu nelze, rozčiluje ho jen,když o tom začnu.

Strana
z6
mymetka
8. srp 2016

@darinada no jo, tak to máš těžké, to i navenek může vypadat, že jste fungující rodina, ale já bych asi takhle žít nedokázala s vědomím, že partnerovi vlastně jen vadím a nemám v něm oporu, to podkope každého, je to jen otázka času a psychické výdrže, pokud odejdeš, tak stejně budeš mít výčitky vůči malému, pokud neodejdeš tak vůči sobě, nevím není to lehké no

rybamrazena
8. srp 2016

@yorii Na Moravě chcípl pes. A jak dlouho jste z té Moravy utečená? Vždycky mě strašně baví tady ty pózy - do 18 jsem bydlela na dědině, ale pak jsem šla studovat do Prahy, jsem tu sedmým rokem a když se vrátím do toho našeho vidlákova, tak jsou tam všichni neuvěřitelně hloupí! Pes chcípl tam, kde se lidi neumí bavit. Že je zakladatelka sobecká? A že stát zajistí samoživitelku? Tak jo. 😀 😀 😀
@darinada Pojď zpátky mezi nás hlupáky, bude to jen horší, lidi se nemění.

urtica
8. srp 2016

@darinada Tak záleží, co je to to "napůl" (pokud ženská bere 10 000,- a chlap 40 000,- a každý z nich přispívá 5000,- ,není to napůl...). Každopádně, peníze v manželství jsou ze zákona společným jměním a oba partneři by si měli žít na stejné živ. úrovni...
Co si představit pod pojmem "co je navíc",, co si představit pod pojmem "věnuje"...?

Jak už bylo řečeno "Dobrý táta",neznamená jen parťák, dobrý táta znamená i dobrý vzor. Zatím jste konflikty držela mimo syna, ale čím bude straší, tím víc bude chápat a vnímat.

@konik_mischel A už asi pětkrát tu bylo řečeno, že ano, samozřejmě...ale v případě že otec je ochlasta a násilník jde svým způsobem o výjimečnou situaci.
Nevím, nakolik problémový je partner tazatelky a kam by byl až schopen zajít, ale existuje důvod, proč mají azylová centra skrytou adresu. Tihle pánové mívají pak často i soudně velký problém dostat se ke svým dětem - právě z toho důvodu, že ne vždy je jejich styk s dětmi považován za přínosný pro dítě.
Takže ano - na důvodu rozchodu fakt záleží.

Věřte, že nenadržuju ženám - už jen proto, že tím problémovým rodičem v mojí původní rodině byla matka a já si přála odejít s otcem.
Kdyby mi to stejné vyprávěl chlap - že jeho žena chlastá a je agresivní - bez sebereflexe a jakékoliv ochoty to řešit - poradím mu, ať se snaží dítko urvat do vlastní péče.

@rybamrazena Jééé, a víte, že já mám opačnou zkušenost? Většinou mi nikdo nechce přiznat, že je z Prahy, ale každý jmenuje to své staré a původní rodiště, přestože už tam 15 let nežije - protože on přece není "ten Pražák" 🙂.
Včetně mě - jak na to přijde, hrdě se hlásím k Hradci 🙂.

rybamrazena
8. srp 2016

@urtica 🙂) V běžném provozu to tak je, ale tady na MK se některé tak vymezují, až se nestačím divit. A pak je potkám na vesnické akci (si představte, že na dědině může být nějaká akce!!!) a mají kolem sebe tlupu kolegů z Prahy. Ehm... 😀

darinada
autor
9. srp 2016

@rybamrazena To víš,ze se vrátím 😀

darinada
autor
9. srp 2016

@urtica Napůl znamená,ze já mam 15,manžel 28 a davam na vše půlku. A ještě jsem si schopná odložit. Na pripad nouze. Můj muž d i ode mě občas půjčuje. Např na PC 30tis.

lajla
9. srp 2016

@darinada no já bych vzala nohy na ramena a utíkala pryč, jen by se zaprasilo...
Vzor máte ve své tchýní, a jestli chcete tak dopadnout...to by Vám mělo otevřít oči

hz
10. srp 2016

@darinada tak ted jsi mi zkazila vsechny iluze, ze v Praze je blaze-myslela jsem, ze pracovnici v bance maji vysoke platy, a to zvlaste v nasem hlavnim meste...?

hejsa
10. srp 2016

😀 Známá dělá v bance a kdo si myslí,že mají hoch-platy a jistotu - mýlí se! Možná manažeři a vedoucí/ i když ani ti jistotu nemají!/.Řadový pracovník je vždycky ten,kdo je poslední...možná před uklizečkama... 😖

urtica
10. srp 2016

V Praze bývají vyšší platy - ale taky vyšší náklady...známí se takhle odstěhovali z Prahy do Krkonoš, kde provozují penzion a životní úroveň prý stejná, spíš o něco lepší než v Praze...

brunetka11
10. srp 2016

@hejsa vedoucí poboček rozhodně ne, jde jen o vrcholový management a už dávno to není, co třeba před cca 8 lety

anelamates
10. srp 2016

Vyšší náklady v čem? maximálně v nájmech bych řekla.

urtica
10. srp 2016

@anelamates Pracovala a žila jsem tři roky tady (v Hradci) a tři roky v Praze. Rozdíly nejsou jen v nájmech - i když to je asi ta nejcitelnější položka. Třeba tady v Hk jsem jezdila celý rok na kole, vůbec jsem nemusela využívat MHD - v Praze jsem se bez lítačky pochopitelně neobešla.
Pokud si chcete během polední pauzy zajít na oběd, tak v Praze jsou ceny cca o třetinu vyšší než tady. To samé kavárny, vinárny apod. Služby, zábava, koníčky to všechno je v Praze také citelně dražší....a to nemluvím o cenách nemovitostí. Platově jsem si v Praze polepšila cca o 50%, ale žila jsem si viceméně na stejné úrovni.

Samozřejmě záleží i na stylu života - pokud budete chodit jen do práce a z práce a obědy si nosit s sebou, asi to tak velký cenový rozdíl nebude.

karlajasmine
10. srp 2016

@anelamates ještě třeba v restauracích / hospodě / vstupy na různé atrakce...

karlajasmine
10. srp 2016

@urtica jj přesně.. Když jedu na Moravu tak se nestačím divit jak je všechno levné.

anelamates
10. srp 2016

Ale o tom to právě je - člověk, pokud porovnává životní náklady, pak by do nich asi neměl započítávat věci zbytné - což jsou právě ty kavárny a restaurace a vstupy. Já porovnávám pouze nájmy - kde je Praha drahá, dále energie - všude plus mínus autobus stejné, potraviny - nejdražší bohužel na malých vesnicích se špatným spojením, náklady na školy a kroužky pro děti - zase plus minus stejné, oblečení, boty Praha lepší - více možností, no a služby - tady záleží hodně na výběru např. kadeřníka, manikůry, pedikůry. Takto to myslím.
A co se týče cen nemovitostí, tam je to totiž prosté - pokud je nižší příjem, pak ty nemovitosti vycházejí zase nastejno - je nutno přepočítávat na řekněme počet měsíčních příjmů v daném oboru a v dané lokalitě - řekněme Hradec 2000 příjmů bankovní úřednice, vesnice - cca totéž. Pak je to k porovnání. Nelze vzít byt 1+1 Praha a 1+1 Horná Dolná.

anelamates
10. srp 2016

Jinak to porovnání nemá žádnou vypovídací hodnotu, je to stejné, jako když např. dodavatel elektřiny porovnává cenu elektřiny u nás a v Německu, což mne pokaždé rozpálí doběla. Bud at uvede, jak dlouho u nás vyděláváme na kW a jak dlouho v Německu, nebo at mlčí.

urtica
10. srp 2016

@anelamates "pak by do nich asi neměl započítávat věci zbytné"

Já mám spíš pocit že by do toho měl právě započítávat všechny reálné náklady.

Ony ty kroužky taky nejsou nezbytné.
Jo potraviny a oblečení se moc nelíší, s tím souhlasím.

karlajasmine
10. srp 2016

@anelamates Tak ty kavarny a rodinne vylety sice nejsou nezbytne ale kazdy z nas do nich rad zajde... byl by to smutny zivot, kdybychom kazdy den jedli domaci obed u pocitace a s kolegami do restaurace nikdy, a po praci honem domu, nez si zajit obcas s kolegy na pivo... Samozrejme, ze se to zase nemuze prehanet..

brunetka11
10. srp 2016

@anelamates No jak se to vezme - školkovné lze také nazvat "zbytným". Akorát, že na severní Moravě kamarádka platí 350,-Kč, další úpí u 650,-Kč - my jsme po "proškolení" u soukromé školky (ale zase na druhou stranu byla výborná) vděční těsně za Prahou za "jen" necelých 16 stovek...
Za kroužky platí kolem pětistovky, my se za jeden pod tisícovku nedostaneme, spíše patnáct a více za půl roku.
A bohužel pro nás jsou nezbytné, vzhledem k potřebám a zájmům dětem, plus naším dojížděním za prací do Prahy.

anelamates
10. srp 2016

Ovšem pak těžko cokoliv srovnávat - jsme zase u toho, koolikrát kdo považuje za nutné jít za měsíc do vinárny, kina či si pokoupit nové boty. A navíc to co považuje jeden za nutné, to ten druhý považuje za zbytečné, co stačí jednomu, nestačí druhému. Prostě srovnávat jak kde je levně či draho je velmi těžké. Nelze napsat - na Moravě je lacino, pokud tam nežiju z jejich příjmů. Je to stejné, jako když např. přijede do Prahy anglický turista a je v šoku nad nízkými cenami třeba piva.

fallingstars
10. srp 2016

@darinada Mě na tom všem zaráží jedna věc. Tchýně je podle Vás evidentně slaboch, když nedokázala odejít z funkčního manželství, ale upřímně si myslím, že máte našlápnuto jít v jejích šlépějích... A nejde ani tak o to, kde budete bydlet, to je vlastně detail, který se v normálně komunikujícím páru vyřeší domluvou / kompromisem (byť třeba po několika plamenných debatách 😀 ). Ale o celkový vztah, který s manželem máte.
Je hrubý, asi se umí dost napít a pak pod vlivem nezvládá emoce (opakovaně), vztahuje na Vás ruku (!!!), mamánek, podle něj jste za ním "přilezla" (jako jak si tohle vůbec může dovolit říct? 😠 ) a navíc se nechal nachytat s vypisováním jiným a ještě Vám v klidu řekne, že je někdo Vaše přímá konkurence... Respekt nula. Co ještě potřebujete...? 😅

martiina_k
10. srp 2016

@anelamates ač s tebou většinou s názory souhlasím, tak tady teda nesouhlasím. Ono když člověk žije fakt jen z ruky do huby, jak jsme žili před přestěhováním, kdy nám po zaplacení všeho nutného zbyly 4000 na celý měsíc, ze kterých jsme museli s manželem vyjít, tak jsou samozřejmě všechny kavárny, divadla, aquaparky apod. zbytné a museli jsme se jich vzdát. Takže se stejnou režií bychom asi vyžili i v Praze. Nicméně po přestěhování a zvýšení našeho životního standartu chodíme jednou týdně na squash, já chodím na nehty, na kosmetiku, na pedikúru, 1-2x měsíčně jdeme do restaurace, vyjedeme na nějaký výlet... to vše by v Praze bylo o hodně dražší. Nehty bych za 300 asi neměla, v Praze bych se asi pod 600 nedostala (možná u Vietnamců, ale tam bych určitě nešla), kosmetiku bych měla asi taky dražší, než 500 a o to všechno se ty výdaje zvyšují. Navíc kroužky pro děti a školní akce budou v Praze stopro dražší, než na vesnici... takže sice v Praze asi co se týče platů je blaze, ale ten životní standart je tam daleko vyšší, co se nákladů týče.

somalicats
10. srp 2016

@anelamates Krouzky v Praze 1200 - 1500 za pololeti, na vsi 200 - 300 za pololeti.

slimacikmia
10. srp 2016

Docela ste odskocili od povodnej temy zeny... Myslim, ze to sem nepatri.

anelamates
10. srp 2016

@martiina_k Problém je skutečně v tom, že vy zahrnujete věci zbytné do nákladů. Na základě toho se opravdu nedá srovnávat. Co byste řekli kupříkladu na matku samoživitelku, která bude požadovat od státu nebo nevím koho placení nezbytností typu nehty, kosmetika, masáž squash s tím, že jsou pro ni nezbytné. Asi by vás to rozesmálo. Ale je fakt, že tohle je OT. Prostě základní životní náklady jsou s vyjímkou nájmů v Praze stejné. Kroužky, restaurace i ta kosmetika jsou zbytné - nakonec co první omezí matka samoživitelka, které chlap neplatí alimenty?

martiina_k
10. srp 2016

@anelamates no tak nesrovnávej životní náklady matky samoživitelky a srovnávej životní náklady průměrné rodiny, která má dvě děti, žijí průměrný život, tj. matka chodí na nehty, nebo na kosmetiku, nebo s holkami na kafíčko nebo si zacvičit (každá samozřejmě, co je pro ní přitažlivé), děti chodí na kroužky, otec má taky nějakou zálibu (posilovnu, hospodu, co já vím?) a oba chodí do práce, pouze s tím rozdílem, že jedna rodina takto žije v Praze a druhá někde na maloměstě nebo na vesnici. Tak pochopitelně ty náklady v Praze, na stejný život budou o dost vyšší, takže i s tím vyšším platem na tom můžou být hůř, než na té vesnici...
Abych nebyla až tak úplně mimo téma @darinada vůbec nechápu, jak můžete mít rozdělené finance. Vím, že to tak má spousta lidí, ale já si to teda moc neumím představit. Píšeš, že máš 15 a manžel 28 tisíc a jedete napůl. Takže ty dáš např. 14 on taky 14, ty odložíš tisícovku a jemu zbyde 14 000 měsíčně. Doma servis, dvakrát do měsíce se "stříská", vyčítá ti každý prd.... pak tě chytne pod krkem... Myslím, že nemáš na co čekat. Jeslti máš na té Moravě rodinu, která tě přijme, tak prostě běž a nerozmýšlej se. Z počátku budeš mít kde bydlet, práci si taky najdeš, s manželovým platem budou i alimenty slušné a zvládneš to určitě.

karlajasmine
11. srp 2016

@anelamates tak ještě je potřeba brát v úvahu, že v Praze je všechno dal, musí se jezdit MHD nebo autem, na malych městech se dá vsude dojít pěšky.

anelamates
11. srp 2016

Podívejte, já to všechno chápu, ovšem pravda je, že pokud srovnáváme, nemůžeme počítat do srovnání nákladů na běžný život věci typu koníček a nehty.
Protože řekněme takto - ano, menší město, levnější služby. Ale - kde budu, když budu jezdit ke kadeřnici do Prahy, protože ta moje na malém městě se mi nelíbí, totéž nehty, do kina taky do multikina do Prahy, a děti budu posílat na soukromou ZŠ OBĚT MIMO. a PAK BUDU NAŘÍKAT NA TO, ŽE MÁM NÍZKÉ PŘÍJMY A JAK MNE ŽIVOT NA MALÉM MĚSTĚ VYSÁVÁ FINANČNĚ. i PŘESTO, ŽE CHLAP DĚLÁ, JÁ DĚLÁM, ALE ON MÁ NÁROČNÉ KONÍČKY - TO JEHO LETADLO ŽERE PRACHY. Omlouvám se za velká písmena , přecvakla jsem omylem.
Pak mi jistě každý řekne, že mám žít úměrně příjmům, a ted co dál, když budu trvat na tom, že toto jsou dle mne nezbytnosti života. Pro mne. Pro vás luxus. Stejně jako je pro matku samoživitelku luxus ta kadeřnice na malém městě - nebo pro rodinu s mámou na mateřské se třemi dětmi.
Snad chápete, co tím chci říci. Do nákladů na život by skutečně měly patřit tyto - bydlení, jídlo, oděvy a drogerie a to je tak všechno. Vzdělání, ale nikoli zábava.
Prostě a jednoduše - jiné věci považuje za nezbytné kupříkladu paní Nečasová, jiné máma na mateřské se dvěma dětmi, která žije z platu manžela traktoristy. Proto pro srovnání nelze tyto "nezbytnosti" započítávat.

somalicats
11. srp 2016

@anelamates I tyto pro Tebe "nezbytnosti" lze zapocitavat, jen musis srovnavat srovnatelne. Priklad: dcera chodila od 1.tridy na keramiku. 1.trida jeste na vsi na horach, 300 kc za pololeti. Od druhe tridy v Praze, ja samozivitelka s alimenty, ketamika 1300 za pololeti, vydelavala jsem na castecny uvazek vic, nez na horach na plny, takze nebyl problem to i v te Praze zaplatit. Oboji krouzek v ramci zakladky. Naklady na bydleni jsou v Praze vysoke, celorocni litacka je nutnost, protoze pesky tady neprojdu pul mesta. Ale ty platy u kvalifikovanych jedincu jsou tomu odpovidajici.

Strana
z6