Když žena žádá o ruku muže

90janka
16. únor 2017

Ahoj, je tu někdo z žen, která žádala o ruku muže nebo se na to chystá? Nedbala na tradice a vydala se vlastní cestou?

Abyste chápali, v srpnu se nám narodí prcek. Přítel si mě chce vzít, ale má složitou situaci v rodině. Rodiče jsou rozvedení, táta má ženu, s přítelovým bratrem nemluví a nestýkají se. Je to pomalu dvacet let ale pořád jsou na to háklivý. V případě, že bychom naplánovali svatbu a pozvali je, jsou tu dvě možnosti, kvůli kterým se přítel k žádosti nemá.
1) buď z jeho rodiny nikdo nepřijde
2) přijdou všichni, ale dojde k hádce a výstupu
- A to přítel nechce, říká, že to bude náš den a nechce, aby byl zkažený. Další věc je, že se jeho macecha s tátou (tam je ten problém) naštvou kvůli tajné svatbě. Nechci žít podle jejich pravidel, zvlášť když se s námi nechtějí stýkat, protože čekáme mimčo a nejsme svoji. Taky kvůli kecům, že miminko bude parchant a že je to strašná ostuda.
Nejlepší východisko a moje přání je mít tajnou svatbu, hezky na máj, lásky čas, kdy jsme se dali i dohromady a před porodem zároveň.

A moje otázka, jak bych ho měla požádat? Prstýnkem a romantickou večeři? Přijde mi to takový moc .. holčičí. Miluje auta, tak mě napadlo ho vzít na motokáry, ale s tím prstýnkem váhám. Neměla byste některá tip?
Díkys

dzogobela
16. únor 2017

Chapu Te a drzim palce. Ja si to predstavit nedokazu. Prstynek bych nedavala, to by asi bylo fakt divny, aby mel chlap zasnubni prsten 😀 Ale rozhodne bych ho zadala nekde v soukromi, abyste byli sami, protoze jinak se muze stat, ze bude pro smich. Manzel ma kamose, ktereho pozadala pritelkyne a kluci si z nej do dneska utahujou, v dobrym, ale stejne... Nakonec stejne pozadal on ji a az pak byla svatba. Aby to nebral jako nejakou potupu, ze je to jeho "prace", zadat o ruku 🙂 ale je to jen muj nazor, treba to tak nema 🙂

eldrag
16. únor 2017

Za prve nebrat se kvuli diteti, ale proto ze se oba milujete. 😉 na rodinu se vykqslete je to vas den. Svatbu bych jim oznamila bez datumu casu a mista. Pokud budou chtit prijit zeptaji se kdy a kam.... zadost o ruku klidne bych mu nejakou jizdu na motokarach nebo v aute zaplatila, domluv se s personalem obsluhou na necem urcite ti pomuzou a vyjdou vstric originalnimu pozadani.

lv
16. únor 2017

Já nevím, když jste o tom mluvili a on nechce kvůli potížím s rodinou, jestli najednou po tvé žádosti chtít bude..
Spíš než žádat o ruku, bych to s ním probrala, tu tajnou (já ji měla a super).

majaaa82
16. únor 2017

V nekterych vecech jsem naprosto svobodomyslna, v nekterych ctim tradici. A zadost o ruku patri do toho druheho ranecku. Myslim, ze by to mel udelat kluk. Pripadala bych si divne, kdybych mela zadat ja. Ale je to vec nazoru... pokud ho chces o ruku pozadat, udelejte si svatbu dle sebe, klidne tajnou.

monix94
16. únor 2017

Nemyslím si, že to, že přítelova rodina je "rozhádaná" je důvod k tomu, aby o ruku žádala žena muže. Vždyť i když muž požádá ženu o ruku, tak si mohou vybrat z varianty 1) nevěsta, ženich svědci nebo 2) svatba s celou rodinou. A pokud byste se rozhodli, že budete chtít pozvat příbuzné, nemyslím si, že to že žena požádá muže o ruku zabrání tomu, že ženichova rodina nedorazí nebo že se nepohádají. Vůbec v tom nevidím žádný rozumný důvod. Jediné co mě napadá je, že si přejete svatbu natolik, že nechcete čekat až se váš partner rozhodne stejně.

zuzineckah
16. únor 2017

ačkoliv já bych do toho nešla, tak tě chápu a obdivuji, že za to umíš vzít 👍🏼 pokud miluje auta, tak bych ho vzala na okruh, domluvila rovnou úředníka s pravomocí oddávajícího, dva svědky, nechala ho svézt a jak by vylezl z auta, postavila bych ho před hotovou věc - něco jakože dnes začne vaše životní jízda 😉myslím, že při té euforii a kouzlu okamžiku by to mohlo vyjít a všem byste pak jen rozposlali oznámení, že jste se vzali 😂 prostě bych crcání se zásnubami úplně vynechala 😂
ALE - musíš si hodně upřímně odpovědět na otázku, zda to, co jsi vypsala výš jsou opravdu relevantní a jediné překážky, proč se svatbou přítel otálí. Být si jistá - jako v případě mnoha mužů - že to není jen kýbl výmluv, které mají jediný cíl - nevlézt do chomouta😉

90janka
autor
16. únor 2017

Milujeme se a nebýt sporů, jsme dávno svoji. Přítel, ačkoliv je chování macechy a táty jakékoliv, je má rád a přijde mi, že se zasekl a neumí se teď rozhodnout, právě ze strachu, aby je ještě víc nepopudil. Motokáry má rád ale nechtěla bych to udělat veřejně, aby to cizí slyšeli. Jenže žádat s prázdnou se mi taky úplně nechce. 🙂

msimankova
16. únor 2017

To je pomerne caste, ze rodina neni uplne harmonicka soucast svatby, ale trochu se divim priteli, ze nechce zacit zit po svem. Prober to s nim a vysvetli, ze tajna svatba je fajn a je to vas den, vas zivot, ostatni clenove rodiny maji zase sve, kdy mohli ukazat, jak jsou sikovni. Mozna bych zadost nechala na nem, aby se necitil neschopne, uvidis, ze mu to pujde samo, kdyz bude vedet, ze svoji rodinou se trapit nemusi. 🙂

japona
16. únor 2017

@90janka Rozhadana rodina jsou výmluvy. Kdyby se chtěl ženit, tak se ožení. Zadat o ruku chlapa by mi přišlo trapne. Spis bych se ho snažila nakopnout (obrazně🙂), aby svatba byla "jeho" nápad..

petule284
16. únor 2017

Nechci být zlá, chápu, že v těhotenství s ženskou caplujou hormony.....ale požádat chlapa o ruku? To jako vážně a se vší parádou? Tohle by mě v životě nenapadlo se takhle ponížit. To už je lepší se na svatbě racionálně domluvit. Jinak doporučuju dát dítěti příjmení po sobě, pokud svatba nebude než se narodí. Je to mnohem praktičtější pro běžný život.

la_amanita
16. únor 2017

Pak se nemáme divit, že muži se nezapojují do péče o domácnost a děti, když pořád čekáme, až nás požádají o ruku. Nevím, co je divného na tom, pokud v tom po několikaletém vztahu a navíc v těhotenství! začne jednat žena.

pincola
16. únor 2017

Nežádala bych o ruku chlapa. Je v tom takové moc: "tys mě nepožádal, tak halt musím já"....jak píší holky, probrala bych s ním to téma. Ať se svobodně vyjádří, jestli svatbu chce nebo ne. A pokud ne, počkala byh a pak to téma otevřela znovu. Ono tou žádostí tomu dáš takový punc, že mu jakoby bude muset být blbé odmítnout. A pak s tím naloží spíš podle své povahy, než podle toho, jestli fakt to manželství založit chce. Já ych ti nedělala. Spíš bych navázala, že po kom se jako malý bude jmenovat a že ty navrhuješ, že po tobě, protže k doktorkám budeš chodit ty. To se vsaď , ře to se mu nebude líbit. Tak bych nadhodila svatbu a uvidíš.

kulistice
16. únor 2017

@la_amanita nemyslím si, že muži se nezapojují do péče o domácnost a děti, proto, že žena čeká na žádost o ruku, ale to je trošku jiné téma...

@90janka Na jednu stranu chápu vaši snahu o to muže požádat o ruku, ale na druhou si myslím, že byste si spíše měli promluvit o tom, že vy svatbu chcete a toužíte po ní a probrat možnosti...nevím, zda žádost o ruku pomůže přítelovi k rozhodnutí si vás vzít..abyste pak nedopadla špatně a on nevypadal jako "podpantoflák"..i když vy si můžete připadat moderní, tak pořád u většiny chlapů převládá názor, že by měl být muž ten, kdo žádá...možná to přítel přijme, ale co jeho kamarádi třeba? Mám ráda, když si umí žena dupnout, ale pořád podle mě ve společnosti převládají určité "stereotypy"....

la_amanita
16. únor 2017

@kulistice
Ve zbytku svého příspěvku krásně dokládáš. proč si to myslím.

fallingstars
16. únor 2017

Já jsem tedy docela emancipovaná, ale chlapa o ruku bych prostě nežádala, a už vůbec ne v tomto případě, kdy se ohání těmito důvody. Když je tak zmítán ohledy na svou rozhádanou rodinu, jsi si jistá, že to bude překážka jen v tom, zda si Tě může vzít? Já bych takového chlapa tedy za muže nechtěla...je to přece váš život. Navíc jeho rodina je rozhádaná desítky let, kdyby to byla nějaká čerstvá situace a on doufal v nápravu, budiž, ale tohle mi spíše taky připadá, že to je buď výmluva nebo jakási berlička... být Tebou, tak si to rozmyslím. Navíc, Ty tou žádostí tu rozhádanou rodinu nevyřešíš, stejně budete muset vyřešit, jak se vezmete...kdyby si Tě tak moc chtěl vzít, přijde s tajnou svatbou sám. V tomhle bych fakt netlačila na pilu.

A když už, tak za mě rozhodně nedávat prsten, asi nic, co je spojeno s klasickou žádostí o ruku. Vlastně ani nevím, jak bych to dělala, mě to připadá, jako bych mu tím řekla, že když na to nemá koule on, musím je vzít do hrsti já...😒

jooann
16. únor 2017

Já nejsem člověk, který si potrpí na gesta. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem zvedla telefon a s větou "tak si představ co sem teď zjistila" jsem to budoucímu otci řekla. Přišlo mi fér, že to bude vědět od stejné chvíle jako já.

A stejně tak jsme probrali svatbu. Bude? Nebude? Máme na to? Chtěla jsem prostě znát jeho názor. A vlastně mi přijde krásný, že jsem takovýhle parťáci.

Nikdy bych nepožádala, je to podle mě ponižující - žádat/prosit chlapa, ať si mě vezme - protože neznám chlapa, který by v takové situaci řekl NE - těhotné přítelkyni? No to by musel být sebevrah. A toho si přece každá ženská musí být vědoma a tím pádem je to dost zákeřný.

Moc hezky to udělali moji kamarádi. Už skoro spali a ona povídá - tak kdy mě konečně požádáš o ruku? Přítel vyskočil, vyndal ze skříně prstýnek a zeptal se jí 🙂 To je podle mě hezký. A pokud se k tomu nemá, tak bych to racionálně, bez velkých gest probrala.

Toť můj názor a přeji hodně štěstí a hodně sil u porodu!

kulistice
16. únor 2017

@ la_amanita Tak co se týká žádosti o ruku jsem asi trošku staromódní a ráda bych, kdyby mě přítel o ruku požádal, ale vím, že si mě vzít chce, takže na to romantické gesto čekám 🙂 Co se týká péče o domácnost, myslím si, že by do ní měl být muž zapojen hned o začátku..mám štěstí, že mám báječného přítele, který byl už z domova (a to si myslím je hodně důležité) vychováván k tomu, že doma pomáhá, takže rád vaří, klidně pověsí prádlo a umyje nádobí...v něčem si ale myslím by jako "muž" být měl např. žádost o ruku ;)

metallico_mondo
16. únor 2017

Já na požádáni chlapa nevidím nic divného 🙂. Já toho svýho požádala bez prstýnku jen jestli si mě vezme a reakce? Div si necvrnknul nadšením a prstýnek sem dostala já od něj nečekaně týden po. V červni budem svoji čtvrtým rokem 😉

urtica
16. únor 2017

Ahoj. Možná by stálo za to podotknout, že ne všichni muži jsou "žádající tipy", ne všichni si na to potrpí. Osobně jsem spíš příznivec otevřeného a upřímného rozhovoru - svatba ano-ne? kdy? jak by měla vypadat? Nevypadá to, že by se situace v maželově rodině měla změnit, takže máte dvě možnosti - buď žít podle představ rodiny - tak, aby byly všichni (kromě vás) spokojení, anebo žít vlastní život podle vlastních představ....

urtica
16. únor 2017

Jinak mě trochu zarazila zmínka o dětech-parchantech. V dnešní době, kdy třetina lidí žije v nesezdaném svazku, někdo ještě požívá tohle označení...???

kika_21
16. únor 2017

@90janka Nežádala bych ho. Svatbu bych tajnou nedělala, udělala bych ji veřejnou. Jsou to dospělí lidé, pohádají se tedy mimo svatbu. Pokud vědí, že to nedají, tak tam nepůjdou-nebo ano?Pak to bude legrace, ale Tvoje věc to není...A ani přítelova.To bychom nesměli nic-máme opravdu velkou rodinu-nejen my sami, ale i naši sourozenci a naši předkové mají komplikované vztahy. Myslím, že rodiče by měli vědět, že je svatba jejich dětí.No a jaké si to tam udělají, takové to oni budou mít...🙂

brambora28
16. únor 2017

Mě teda požádal manžel, a byla to samozřejmě hrozná romantika.. Večeře, kytice, prstýnek, pak koupel v Bali vaně... A jsem za to moc ráda, bylo to fakt krásné, upřímné.. Ale kdybych měla volit mezi těmi dvěma možnostmi teď, po 4 letech, vůbec bych se nezlobila, kdyby mě požádal jen tak, při koukání na televizi, při večeři doma nebo při grilování na zahradě.. V tomto případě je prostě důležitý to, že to ten člověk udělá a proč to udělá - protože toho druhého miluje.. To, jak to udělá, je už takový bonus.. A právě způsob jak to udělat, bych tím spíš v tvém případě - žena žádá muže udělala tak, jak vy dva žijete, fungujete, co máte rádi.. Takže myslím, že než nějaké večeře a prstýnek by mohl ocenit upřímný rozhovor, vyznání lásky a pochopení zakončené tím, že by sis moc přála, aby byl tvým mužem a ty jeho ženou..
Co se týče názorů na svatbu a rodičovství rodiny, se kterou se nestýkáte, na ty se opravdu upřímně vykašli.. Nemusíte mít utajenou svatbu, udělejte svatbu takovou jakou si přejete a s lidmi, které milujete a kteří jsou Vám upřímně blízko.. Pokud mezi nimi nebude jeho bratr, se kterým se nebaví, tak tam prostě nebude.. Taky jsem na svatbu nezvala svoje tety, strejdy atd., protože se s nimi prostě nebavím, a upřímně toho vůbec nelituji a je mi to úplně jedno.. Měla jsem tam lidi, které jsem chtěla, a byl to náš nejkrásnější den 🙂

baris
16. únor 2017

@90janka já jsem toho svého taky "dotlačila" k žádosti o ruku. A vůbec mu to neublížilo 🙂 a to jsme už manželé 11let.

Já bych možná ně něho nešla přímo s žádostí o ruku, ale spíše bych mu řekla - máš něco v plánu 1.května? Ne? Tak už jo - bereme se. 🙂

kika_21
16. únor 2017

@baris Já jsem hrozná, ale bála bych se, že řekne, že ne. Tak to bych raději nic neřekla-sebevědomí asi 0, co?🙂

90janka
autor
16. únor 2017

Moc děkuju za názory, vážím si jich. Možná semnou víc než obvykle cloumají hormony, proto asi chci "tlačit na pilu".
Přítel si mě chce vzít, ale mám pocit, že pořád čeká na nějaký signál, nebo důkaz, že jeho rodina to zvládne jako dospělí rozumní lidé a zřejmě je chce na obřadu.
Jenomže bohužel, jeho tatínek s macechou nejsou moc rozumní. Jsou to tvrdohlaví sebestřední lidi, kteří umí být dost oškliví, jakmile se děje něco, co se jim nelíbí, nebo někdo nežije podle jejich pravidel. Musím říct, že přítel s tátou nebo mámou nežije už hodně dlouho, byl a je samostatný, ale toto je věc, na které mu zřejmě dost záleží a je fakt, že i když bych ho ráda dohnala do chomoutu, nechci ho tím ještě víc vystresovat. Doma pohámá, není to žádný podpantoflák, ale je pravda, že nevím proč na ně bere takové ohledy. Jeho táta byl tolikrát v nemocnici a doslova na pokraji smrti, že ani to ho nedonutilo k nějaké pokoře, nebo k respektu k životu ostatních. A je dost ovlivněný svoji ženou a ta je trochu na hlavu a ze starý školy. Takže slovy jako nemanželský, parchant atd. zrovna nešetří. Taky přítel těžce nese, že se nebyli ani podívat v našem novém domě, protože by to byla ostuda, kdyby se scházeli s nesezdaným párem, který čeká dítě. Jsem si ale víc než jistá, že jiný problém než oni tam nejsou a že si mě opravdu chce vzít, bohužel tátou je v téhle věci dost ovlivněný. Zřejmě bych neměla tak šílet a ztěžovat mu to, a měla bych mu nechat prostor, aby si to v sobě vyřešil sám.
Ale opravdu díky za vaše zprávičky 🙂

craki
16. únor 2017

Ja sveho muze pozadala o ruku. De facto.
Ale to bylo tak, ze on me pozadal nekolikrat (vzdy jen tak obycejne, treba na gauci) a ja rekla Ano, ale az nekdy.... Tak se muz nastval a rekl mi ze az budu chtit, mam mu rict. Tak jsem mu rekla kdyz me drzel na naruci v bazenu v Las Vegas 🙂 Prstynek mi potom koupil on, protoze chtel.

Ale k tve situaci. Zalezi jestli to opravdu chces jenm kvuli blbym kecum v rodine ohledne mimca. Do toho bych nesla a vykaslala se na ne.
Zalezi prece jak to mate vy dva.... Jestli chcete oba. Rodina prece u toho nemusi byt, nebo jen nekdo. Hrozne zalezi na tom co vas drzi zpatky... Mimco prece uz dneska neznamena, ze se musite brat hned...
Taky to muzete udelat tak, ze udelate jednu velkou, treba narozeninovou oslavu at vsichni prijdou, a tam jim oznamite, ze uz jste svoji a tady to ted oslavite. Nebo obrad muze probehnout tam (matrikarky jsou velice vstricne v miste konani obradu).
Taky si to muzete naplanovat tak ze se vezmete na dovolene a to, ze tam nikdo nebyl, muzete ukecat financema....

Je asi milion moznosti jak to udelat, ikdyz je rodina rozhadana, ale dulezite je to co chcete vy dva. S tim souvisi i to, jestli pozadat chlapa o ruku nebo ne. Klidne ano, ale musis vedet jak to bude pokracovat, jake mate predstavy..

P.S. Ten muj mel choutky si me vzit hned ve Vegas, ale ja rekla ne, ze pro me to je proste oslava a chci u toho mit vsechny 🙂

kika_21
16. únor 2017

@90janka Ale vždyť kdo mluví o parchantech, ten nemá všech 5 pohromadě-tak klíííídek.Ono to dobře dopadne. I s tou svatbou-ať už bude kdykoliv.💃

japona
16. únor 2017

@90janka Udělejte to jako kamarádka, jejíž pritel se sám nebyl schopen rozhoupat a pozadat ji, i když věděl, že by svatbu chtěla. Nechtělo se mu nic zařizovat a komplikovat si život. Když otěhotněla, na jedné oslavě na dotaz, po kom se bude jmenovat dítě, s klidem odpověděla, že oni dva svatbu neuznávají a ze dite se bude jmenovat SAMOZŘEJMĚ po ní. Měli jste vidět ten jeho výraz! A za dva měsíce byla vdaná..🙂)

tulena
Autor odpověď smazal
Zobraz
kika_21
16. únor 2017

@japona No a když neřeší-myslím , že mého muže by ani nenapadlo řešit jméno-bylo by mu to jedno. Naopak nechtěl křestní jméno po sobě. Jméno není u nich tradice-děda si vzal první ženu, po ní měl jméno, pak druhou-tchyni-a ona má teď to jméno-no myslím, že kdyby nechtěl, jméno je to poslední...Ale asi všude ne.