icon

Krize rodiny ve společnosti

dracula
25. led 2015

Musím to sem napsat, ačkoliv třeba někdo se mnou nebude souhlasit. Chodím na MK dlouho, ale musím konstatovat, že je vidět na MK zcela jasně to, co je vidět v celé společnosti - velká krize rodiny. Plno dětí je dnes v takové situaci, že nepoznají "normální fungující rodinu". Mnohé smutné příběhy zde na MK mě dovedly k této úvaze. Poslechněte si výpovědi feťáků a dalších závisláků v různých dokumentech. Většinou jejich výpovědi začínají tím, že vypráví, jak se dostali na zcestí. Málokterý z nich řekne, že žil v harmonickém rodinném prostředí. Chybu osobně já nevidím ve fetujících náctiletých, ale v jejich rodičích. Někdy se říká, že parta udělá v období dospívání svoje a nelze to ovlivnit rodinou. Jenže já tomu nějak nemůžu uvěřit, protože pakliže je člověk veden správně z rodiny, má zdravé sebevědomí a cítí se pevně a má rodinné zázemí, tak ho fetující kamarád neosloví. Prosím udělejme všechny tady co nejhezčí prostředí doma pro své děti, čímž nemyslím zahrnout je mobily, tablety atd., ale láskou a pocitem bezpečí. Někdy mě při hlubším zamyšlení je smutno, protože si raději nechci představovat, jak mnohé děti budou moci vychovávat jednou své děti ve fungující rodině, když ani netuší, jak by měla vypadat.

Strana
z3
siberianka
25. led 2015

nejlepší jak někdo hodnotí něčí situaci a ví o ni úplný prd a háže do jednoho pytle... možná kdyby se dostal do situace ve které jsou právě ti co dotyčná považuje za "odpad" tak by mluvil jinak... rozuměji !

marketnieuw
Autor odpověď smazal
madre1
25. led 2015

Čím méně má rodič času na dítě,tím větší je riziko,že se začne svěřovat se svými problémy kamarádům nebo si je začne zlehčovat požívání drog(někteří rodiče nedostatek času pro děti,kompemzují vysokým kapesným-hlavně,ať máme od těch dětí klid a neotravují nás ☹ ).Je úplně jedno,z jakého prostředí pochází,jestli ze sociálně slabého nebo ne.Proč si myslíte,že nejvíc dětí utíká z domova nebo páchá sebevraždý ve dnech,kdy se dostává vysvědčení?
Protože si jich rodiče celý rok nevšimnou,nemají vůbec páru o tom,jak se jim ne/vede ve škole a pak "najednou" místo naivně očekávaního vyznamenání zjišťují,že je dítě na propadnutí a následuje trest 😖

kamino
25. led 2015

@tarra27 ono je to tezke..jak maji deti chapat kompromis a nejakou rovnovahu,kdyz v okoli neni a nebyly k tomu vedeny...ja rostu,kdyz jsem venku a pozoruju deti a jejich maminky. Dite priskne druheho po hlave kvuli lopatce a maminka je pysna,jak si to jeji dite dokazalo vydobyt.. Misto,aby se snazila vysvetlit,ze to jde i jinak.. Nemluvim o malych detech,ale od nejakych 4 let uz dite chape hodne.. A kdyz se toto bude podporovat,protoze " je dobre,kdyz ma ostre lokty "" tak se pak nejakemu kompromisu bude tezko ucit,nebo padne na zadek a protoze ho nekdo s ostrejsimi lokty vyhodi ze sedla a komplexy si bude lecit na svem okoli.. Ale to uz hodne odbocuji,i kdyz to pak s rodinou nakonec stejne souvisi.. Jak s puvodni,tak budouci..
Dalsi aspekt je nezralost.. Ted je obrovske mnozstvi ruznych lakadel,zabavy a je pravdou,ze dite je koule na noze. At si to chceme priznat,nebo ne. A ruku na srdce,urcite je kazde z nas smutno,kdyz znami lici,jak se byli bavit a ja sedim doma s prckem.. ano miluju svoje dite,ale v koutku duse zavidim. Stejne to ma ten chlap,kteremu ale obcas chybi jakykoli pocit zodpovednosti a asi si nevzal s srdci mou oblibenou vetu z Maleho prince o ochoceni a zodpovednosti. On se citi jak ve vezeni,neklid narusta a uz se schyluje ke katastrofe. Je moc a moc rizikovych faktoru a je moc zpusobu jak je resit,ale nic neni jen tak..vse ma nejakou pricinu a dusledek. .

dracula
autor
25. led 2015

Jen jsem si všimla, že tu většina z Vás chápe jako nefunkční rodinu rozvedené manželství. Já to takto nevidím. Znám rodiny, kde děti jsou spokojené i po rozvodu. Já tou nefunkční rodinou myslím třeba i rodinu, kde oba rodiče věnují minimum času dítěti. To je bohužel dnes velký fenomén. Lidi neumí být mnohdy pospolu. Tam také děti nemají kde nějaký vzor pro budoucí život brát.

paullet
25. led 2015

Nesouhlasím s hlavní myšlenkou tvýho příspěvku.
Lidí, co se dostali na "zcestí" jsem poznala i dík své práci hodně a většinou to byli naopak děti z úplných rodin, jejichž rodiče na ně měli veliké nároky, byli drženi zkrátka atd.
To, že děti vyrostou dejmetomu bez otce neznamená, že neznají rodiné vzory - mají přece prarodiče a praprarodiče.
Dnešní společnost je naopak lepší v mnoha věcech - není svázána konvencemi (co by tomu řekli lidi), neodsuzuje plošně samoživitele, nebo homosexuály etc. a i proto se v ní dětem, hlavně těm "jiným", žije nepoměrně lépe.

kamino
25. led 2015

@dracula presne tak,to je dalsi fenomen.. Bohuzel.. Nezajem rodicu,nebo zase prilisny.. Kde najit zlatou stredni cestu?

tarra27
25. led 2015

mě připadá, že se tady nekdo chytá za slovo.......já si nemyslím, že je vpořádku za každou cenu zustat, ale myslím si, že se musí snažit - oba snažit.ˇPokud muž chce odejit, nebudu ho přece držet za nohu....na druhou stranu si nemyslím, že všechny rozvody jsou o tom, že chlap chce honem pryč, když je doma klid a pohoda...to si nemyslím, v tom vztahu je neco blbe a nemyslím si, že pokaždé má pravdu žena...někdy stačí se podívat očima muže.....pkud žena vyhrava, nepustí ho na koníčky, který má rád, telefonuje mu do práce a 10minut.....není se čemu divit, že chlap pak skončí jinde....každý chlap chce mít klid, navařeno, uklizeno a sex....samozřejme nekdy přijdou problemy.....to je všude, ale po většinu času musí doma být atmosfera OK....

ano, je to případ od případu....

ale vždyt toho chlapa vám nikdo nepřidelil.....nektere ženy ze sebe delají chudáka, jak ona se snaží a on je hajzl, ale když si pak poslechnete druhou stranu, on nesmí na fotbal, nesmí v pátek na pivo, doma mu na uvítání nikdo nedá pusu, dostane max držkovku, kde je tak dlouho.....netvrdím, že je to tady nečí případ, ale myslím si, že často bývá chyba na obu stranach....

nepřišla jsem se sem dohadovat, napsala jsem pouze svuj názor.....všem přeji, aby takové věci nemuseli řešit a deti měli spokojené....

tarra27
25. led 2015

@petrakol mžná se chtel vás zbavit, možná jsi v právu víc, ale chyba je vždy na obou stranach....a navíc, vždyt ti toho chlapa nikdo nepřidelil.....vybrala sis ho sama....netvrdím, že on není hajzl, třeba je....a ano je to případ od případu.....ale často by ženám prospelo kdyby hledaly chyby nejen u partnera, ale i u sebe

petrakol
25. led 2015

@tarra27 Děkuji. Víš zřejmě víc než já. Jsi opravdu neuvěřitelná.
Možná tě to, že máš rozvedeného manžela, ovlivňuje víc, než si myslíš.

petrakol
25. led 2015

@tarra27 A že je můj bývalý manžel "hajzl" si opravdu nemyslím...

tarra27
25. led 2015

@petrakol nemáš zač. At se ti daří.

PS psala jsem možná.....

nnell
25. led 2015

@tarra27 to co tu popisuješ jako ideál, tak to podle mě není rovný vztah dvou dospělých lidí. Beru, že to tak možná máte nastavené, pokud vám to oběma tak vyhovuje, prosím. Ale nepodsouvej nám tu, že žena se má přetrhnout, aby s ní muž milostivě zůstal... Tak by to fungovat nemělo 😉

tarra27
25. led 2015

@nnell ale tohle jsem nikde nenapsala....jen ze se musí snažit oba - jak muž tak žena....a pokud chci kritizovat svého muze, mela bych se podívat jeho očima na moje chování a sama se zastavit a zamyslet se, zda nedělám něco blbe i já....

PS to ze se chovám mile neznamená ze se pretrhnu....je to o tom jak se chován k člověku když ho mám rada a mám s nim děti.....pokud doma neustále trucujete a děláte hry kdo z koho, tak to je mi lito.,ale něco je asi blbe.

Prectete si znovu moje příspěvky.

nnell
25. led 2015

@tarra27 my se asi každá bavíme o jiné situaci, ty osobně o tom, jak si udržet spokojené manželství, já o tom, když už to manželství/partnerství jde do kopru a ten chlap se nesnaží. V tu chvíli ty tvoje rady už dle mého postrádají smysl. A pokud ten chlap své chování změnit nechce, tak má žena volbu to trpně snášet, aby s ní zůstal, nenechat si to líbit a riskovat, že muž odejde a nebo odejít sama. A to je s dětmi v každém případě dost těžký výběr...

marketnieuw
Autor odpověď smazal
tarra27
25. led 2015

@nnell asi jsme se každá bavila opravdu o meče jiném. Samozřejmě když chlap dělá dusno,tak se ho zeptam, co se děje a pokud sama mám čistě svědomí, ze dělám maximum a on si ze me dělá doslova prdel, tak rozhodne není moji povinnosti zustavat nebo mu lézt do zadku....za me jsme stručně výstižně si to vyrikat, pokud to nejde někdy je rozchod řešení.....ale nemyslím si,ze to je ve všech případech rozvodu....

Me by zajímalo, a nemyslím to zle, kdy 8let Normané funguje té proč najednou ne....prostě někdo v tom vztahu nemohl byt spokojeny....mi nevykladej,ze vše je v pohodě a v patek přijde muž domu a od te doby dělá dusno. A to nebes jak útok....ale já s myslím, ze to je nespokojenost a problémy delší dobu.....a pokud je to možné řešit to hned co nejdřív....

ivular
25. led 2015

@tarra27 Opravdu si myslíš, že ženy, které zůstaly s dětmi samy, si to takhle přály? Že se jim nezhroutil celý svět, když zjistily, jak moc se spletly v chlapovi? Že by se nerozkrájely na tisíc kousků, jen kdyby bylo možné s daným mužem aspoň trochu "normálně" fungovat?
Neber to prosím tak, že chci být útočná. Jsou to upřímné otázky, protože jsem myslela, že alespoň minimální vhled do této problematiky mají i lidé bez osobní zkušenosti.

petrakol
25. led 2015

@tarra27 nepustí ho na koníčky, který má rád, telefonuje mu do práce a 10minut.....není se čemu divit, že chlap pak skončí jinde....každý chlap chce mít klid, navařeno, uklizeno a sex....samozřejme nekdy přijdou problemy.....to je všude, ale po většinu času musí doma být atmosfera OK....

Můj ex manžel měl koníčky - je velký sportovec, často jezdil na kole, ve svém volnu třeba i 5 hodin v kuse, nijak vyjímečně, po mém návratu z práce odcházel na tenis, kde také trávil několik hodin - opět nijak vyjíměčně. S klukama na raftu atd.
Do zaměstnání jsem mu nevolala nikdy, volal mi on.
Klid doma měl, synovi jsem se věnovala já, uklizený bylo taky a vadilo mu to, atmosféra se u nás řídila podle něho...

Jak už bylo napsáno: nejlepší je, jak někdo hodnotí něčí situaci a ví o ní úplný prd.
Život není černobílý.

tarra27
25. led 2015

@ivular nevěru to útočné, neboj. Určité si to nepraly, každá vstupujeme do vztahu s tím, ze je to napořád a nemyslím si, ze by se někdo cíleně chtěl rozvádět. Myslím si, ze se musí snažit všichni a někdy to opravdu nejde jinak vyřešit než rozchodem....ale myším si,ze nekde by se to zachránit dalo...jiným slovem ze ne všechny manželství musely skončit rozvodem....někde se zachránit daly....

tarra27
25. led 2015

@petrakol moc nechapu, proč všechny moje slova smerujes pouze k sobě....už jsem několikrát uvedla, ze to nemusí byt tvůj případ...ze někde to jinak nejde. Pokud ty sama jsi přesvědčena ze jsi udělala maximum a muž odešel stejně, tak mas možná pravdu. Me nemusí s přesvědčovat, možná presvedci sama sebe.

Mějte se pěkně.

petrakol
25. led 2015

@tarra27 Me by zajímalo, a nemyslím to zle, kdy 8let Normané funguje té proč najednou ne....prostě někdo v tom vztahu nemohl byt spokojeny....mi nevykladej,ze vše je v pohodě a v patek přijde muž domu a od te doby dělá dusno.

Tak tohle jsem si tedy vztáhla na sebe. Jinak reaguji na to, co píšeš. Co je na tom divného?
Nepřesvědčuji nikoho, natož sebe samu. S bývalým manželem jsme srovnaní.

nnell
25. led 2015

@tarra27 a kde je ta hranice, kdy už je dusna moc? Ono to přece nepřijde najednou, znáš, jak je to s tou žábou, prostě ten chlap postupně přihřívá vodu a tobě to trvá dlouho, než si všimneš, že se vaříš... Někdy si toho nevšimneš vůbec... Za mě to prostě není tak jednoduché paušalizovat a přeju ti, aby ses jednou nevzbudila s tím, že jsi x let žila s někým, koho vlastně neznáš a kdo dělá něco, čemu bys nikdy nevěřila... Je to škola života a taky pokory nesoudit něco o čem nic nevím 😉

tarra27
25. led 2015

@petrakol no tak na to jsi mi neodpověděla....

Doporucuji pořádně si přečíst příspěvky, místo kopírování....a pokud takto reagujes na všechno i v partnerství ci manzelstvi, tak.....no raději nic. Hodně štěstí.

Všem přejí at maji spokojene děti i partnerství/manzelstvi.....

tarra27
25. led 2015

@nnell není to pokaždé snadné ....a nevím odkud ty soudis me, když Nevis, co jsem si prožila já 😉

ivular
25. led 2015

@tarra27 Nechci tvrdit že ne, ale abych pravdu řekla, pohybuju se v kruhu maminek samoživitelek docela dost (kromě různých příběhů z okolí a skupiny tu na MK docházím i k psycholožce, která se těmto maminkám dlouhodobě věnuje a mnoho příběhů mi i vyprávěla) a vlastně si neuvědomuju žádný případ, kdy by se žena neprala o záchranu vztahu jako lvice. Spíše naopak - zejm. od té psycholožky vím o případech, kdy se ženy praly (a trpěly) až moc dlouho a moc intenzivně. A co bylo výsledkem? Zničené zdraví dané ženy (psychické i fyzické) a zničená psychika dětí... Nevěřím tomu, že paní psycholožka (s letitou praxí) přeháněla, když mi říkala, že právě tyto ženy tvoří valnou část klientů psychiatrických oddělení.

nnell
25. led 2015

@tarra27 nejsem si vědomá toho, že bych tě kdekoliv soudila, pokud máš ten pocit, tak se omlouvám, nebylo to tak rozhodně myšleno 😉

kacca11
25. led 2015

Myslím si, že velké procento nefungujicich rodin nefunguje úplně zbytečně. A jako nefungující rodinu myslím to, když rodina nefunguje, ať už je to po rozvodu či rozchodu nebo ne. Nemyslím tím rodiny, kde se dva rozumné rozvedli a na obou stranách s dítětem dále fungují, to sice není ideální, ale není na tom nic špatného.

Souhlasím s @tarra27 v tom, že spousta rodin nefunguje jen proto, že se nikdo nesnaží o to, aby fungovaly. Jeden si druhého neváží, chlapi pomlouvají ženské v hospodě, ženské na ně nadávají na netu nebo u kaficka. A proč? Kvůli úplným malickostem a nepodstatnym věcem, ale zásadní problémy spolu odmítají řešit. Ne, že by to nešlo, ale nechce se jim, je jednodušší bez ohledu na kohokoliv odejít o dům dál a tam dopadnout zase stejně a pokračovat.

Ono když člověk chvilko pozoruje, co se píše sem na modrého konika, tak se nestačí divit, jak to u mnohých doma chodí. Na jedné straně tu jsou ženské, co tolerují alkoholismus a sklony partnera k násilí, postezuji si a řešit nic nechtějí a na druhé straně ty, co své partnery tituluji velmi nehezkymi slovy naprosto zbytečně, ale řešit s ním danou věc, to taky ne. Rozvedení si dělají naschvály, spousta lidí si z každého vztahu odnáší nové dítě a s každým novým partnerem to pak dopadá stejně. Nedivím se, že pak někdo získá takový pocit, jako třeba @tarra27.

To neznamená, že spolu dva mají zůstávat jen kvůli dětem, že si mají nechat s.t na hlavu. Jen, že by měl člověk přemýšlet než něco udělá a myslet při tom i na ostatní. V mém okolí je většina párů alespoň jednou rozvedená. Část to udělala rozumným způsobem přijatelným jak pro ně, tak pro děti. Část, ač se snažila, doplatila na špatný výběr partnera a z toho jim plynou další problémy. A část se rozvedla úplně zbytečně nebo si dítě pořídili už do nefungujiciho vztahu.

majvik
25. led 2015

nečetla jsem celou diskuzi ale jenom zakládající příspěvek a chci k němu dodat že bohužel znám jednoho feťáka z "fungující" rodiny. Rodiče se brali někdy kolem revoluce, měli nejprve jednoho syna, brzo druhého, za pár let dceru a za dalších zhruba deset let další dceru. Žijí slušně na vesnici, oba rodiče i nejstarší syn pracují, dcery úspěšně studují - starší na vysoké škole, dokonce všichni chodí pravidelně do kostela a přesto druhý syn je již několik let nezvěstný... Na střední škole začal nespíš "z machroviny" kouřit, přešel na trávu a postupně snad prý na pervitin. Začal hrát automaty. A protože na vesnici nebylo moc možností žít tímto životem, odešel s nějakými kamarády do Prahy kde snad bydlí ve squatu. Od té doby se občas prý v nějakém návalu snahy o polepšení ozve rodičům, ale za pár dní o něm vždy zas není ani památky... Proč se tady o tom rozepisuji... chtěla jsem říct že ani fungující láskyplná rodina vše nezachrání, ale určitě je takovýchto případů jako jsem popsala podstatně méně než těch z rodin "rozpadlých". Nezbývá nám tedy než naše drobečky zahrnout láskou, ale i slušnou výchovou a doufat že to jednou ocení🙂

tarra27
25. led 2015

@ivular ale já netvrdim, ze rozvod rovna se katastrofa nebo ze zena si ma nechat vše líbit jen pro klid v rodině.....

Také to je tak dobře vybírat partnera, doma se snažit i když nehrozí rozvod, chovat se slušne, snažit se pochopit muze a dělat doma prima atmosféru v rámci možnosti.....ale neznamená to, ze mi můj muž řekne ze jsem Blba a já to v klidu přejdu....

Holky letim....mějte se tady hezky, všem přejí vše dobre, at mate prima chlapy a i spokojeně děti a doufám,ze někdo moje příspěvky pochopil....

Strana
z3