icon

Kvůli financím mě má sestra odsoudila

cattus
28. črc 2015

Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?

akankeo
9. srp 2015

@medwidkowa me prijde, ze se tahle diskuse zcela zvrhla. Pani sve zavazky doposud plni a neplanuje s tim prestat, tak proc tolik trpkosti a zla. Ano, stat se muze cokoliv, ale trista tisic jjsou oproti ruceni za hypoteku jiz jen drobne, takze se evidentne vse ubira spravnym smerem...A ze jsou lidi blbi, zaruci se nekomu a pak maj hruzu z toho, ze to budou platit? A k cemu jinemu se rucenim asi tak zavazuji, to neumi cist? Kdyz delam zavazek, tak snad znam i mozne nasledky a pokud vim, ze se pri nich budu klepat, tak bych do toho snad nemela jit... Jedine co mi pripada opravdu spatne resene byla to komunikace se sestrou ohledne tehotenstvi, ale i kdyz ma clovek pohodlnou zivotni situaci, tak s nim hormony cvici na vsechny strany, takze se to vcelku da i pochopit narozdil od tech reakci tady. Jestli mate negativni zkusenost, proc si to nevyresite s temi, kterych se tyka, protze s kym trima vztek, ten si to dodnes nevyresil...

medwidkowa
9. srp 2015

jenže nazývat sestru blbou, že jí šla ručit? ach jo, a ta dotyčná, co není schopna splácet tedy v uvozovkách blbá není? Já jsem v klidu, pomohla bych jen rodičům nebo manželovi, jenže kdyby se dostali do úzkých a nemohli splácet, byla bych blbá v uvozovkách? Prostě bych pomohla jen z toho důvodu, že svědomí by mi nedalo...hold, takové mám cítění

valik
9. srp 2015

@medwidkowa Chápu význam peněz pro lidský život ve 21. století, ale neposuzuji kvalitu života podle jejich množství. Přesně nerozumím tomu, co nesnášíte a co si namlouvám. Každá máme asi jiné životní hodnoty, které jsou ovlivněny tím, co jsme si v životě dosud prožily.

medwidkowa
9. srp 2015

samozřejmě, on Marek Eben nadarmo nemluvil o tom, jak se život jeho manželky zlepšil díky tomu, kolik musel investovat ze svých peněz na věci základní potřeby v době její nemoci, aby aspoň částečně mohla být soběstačná, proto jsem silně alergická na kecy, že peníze nejsou v životě důležité, tím nemyslím vás, ale všeobecně

valik
9. srp 2015

@medwidkowa Jistě, peníze jsou do jisté míry důležité, ale myslím si, že se jejich význam mnohdy přeceňuje. Rozhodně v této diskuzi....

medwidkowa
9. srp 2015

no až přijdou peněžní problémy, tak pak babo raď a pak mluvme o přeceňování peněz, každý chce někde bydlet, zdravě jíst, důstojně žít, na to peníze prostě jsou nutné, tím už nemám co dodat, nechci v tom pokračovat, jsem pragmatik a vidím některé osudy lidí kolem sebe, kterým ty peníze schází, takže tak..

akankeo
10. srp 2015

@medwidkowa Tady jde o princip, kdyz se k necemu zavazu, tak mam jeste pred tim nez se k tomu zavazu dobre rozmyslet, jestli jsem schopna tomu zavazku dostat a ne se stresovat kdyz jde pak do uzkych... Pokdu se ti, kterym rucite dostanou do uzkych, tak vy uz jste jednou prislibila, ze to za ne splatite. V uvozovkach je blby pak jen ten, kdo s takovou moznosti nepocita, protze pak k tomu zavazku nema pristupovat a rucitele jednoduse delat nema. Vzdyt i kdyz si chcete vzit uver u banky, tak ona do zavazku pocita zavazky Vase i zavazky za ktere rucite, proc asi, protze se kdykoliv muze stat, ze je budete muset splacet vy. Zde se setra rozhodla rucit za hypoteku za barak. Co by delala kdyby jeji sestra nedejboze zemrela? To by ze dne na den musela spalcet splatky za hypoteku a dedicke rizeni se casto tahne i rok a do te doby nelze s nemovitosti nijak nakladat a dany zavazek resit jinak nez splacenim... Furt se tu pretrasa hodnota penez, ale o te to neni, je to o tom, ze lidi se zavazou k kde cemu a pak se divi, kdyz musi plnit to k cemu se vazali, v dnesni do be to plati ve vsem i v blbem manzelstvi, jeden den se clovek zavaze v dobrem i zlem a hned jak se ukazou problemy, tak bere nohy na ramena a pokud ne, tak ho okoli odsoudi, ze je blbej, ze to neudelal...

medwidkowa
10. srp 2015

to je problém v rodině, někdo z rodiny se dostane do úzkých, v tomto případě manžel utekl a na ní zbyla hypotéka, poprosila tudíž sestru o pomoc a pak jsou dvě cesty pro sestru , pomoci nebo ne, podle některých, když ano- jsi blbá, máš počítat s důsledky, nebo nepomoci- jsi rozumná
rozhodnutí podle charakteru, každý podle svého pohledu...za mne nikdy nebudu tvrdit, pomohla - je blbá, takže pro mne tito jedinci, kteří jí tak titulují, jsou bezcharakterní a svědčí to o dnešní společnosti- samozřejmě, není to rozumné, to bezesporu....

akankeo
10. srp 2015

@medwidkowa ja se tady obracela na ty jedovate reakce, obe dve akterky jednaji podle sveho nejlepsiho svedomi, pani co zalozila tuto diskusi je v prekerni situaci a dle meho soudu ji pomerne dobre zvlada, jini by se pokusily o osobni bankrot aneb dluhy by musel splacet i veritel. Nic z toho se tady zatim nestalo a nyni bude dluh umoren do vyse 300000, hypoteka byla predpokladam kolem milionu, klidne o rad vys, takze to je sakra rozdil. Ale misto aby se psalo k veci, tak se tu resi hodnota penez a kdo koho do ceho navedl a jeste pekne jedovate a k tomu se neda napsat nic jineho, nez ze lidi jsou blbi, pokud jsou prekvapeni, ze jejich rozhodnuti ma take nasledky. Podepsat rucitelsky zavazek neni zadna sranda a pokud ho podepisu, tak bych pak nemela plakat nad vydelkem, kdyz to budu muset platit bylo to sakra moje rozhodnuti, nikdo mi pistoli u hlavy nedrzel. A nad tim vydelkem tu placou prispevatele. Jsme tu dospeli lide, casto matky od deti a neumime rict ne pripadne nest nasledky nasich rozhodnuti? Takove chovani pripada bezcharakterni me A jake deti to potom vychovame? A hodnotit lidi podle dluhu? Cozpak vime na co si je vzali a v jake situaci byli? Tady se lidi do pani navazeji jako kdyby se zadluzila kvuli nakupu nepotrebnych veci, je snaha o zaopatreni se tak nezodpovedna? Zivot se umi po kazdemu, ale je jenom na nas, jak se k tomu postavime a jestli se poucime a budeme zase chytrejsi nebo jestli se budeme litovat a plivat jed vsude kde muzeme.

medwidkowa
10. srp 2015

Jak vychovávat děti, když vidí, že ani ve své rodině nepomůžeme blízkým? Hlavně to je opravdu charakterní, nevím jak vy, ale já mám hodně vyvinuté svědomí, bohužel tedy...
vždy! si budu vážit lidí, co pomohou skutkem ne kecama, bohužel takových moc není

akankeo
10. srp 2015

@medwidkowa pokud pomahate nezistne, pak je to jiste spravny krok, ale vetsina lidi to uz dneska neumi, ohanej se prave svedomim a dobrym umyslem a kdyz pak ten komu pomohli nesplni jejich ocekavani, tak ho v podstate zacnou bud citove vydirat, nebo pomlouvat kudy chodi, s pomoci to nema moc co spolecneho, spis se snahou nekoho ovladat a hrat si na pana Boha. Ale i toto nebude pripad sester z diskuse, takze uz se radsi nebudu take vzdalovat od tematu

kacca11
10. srp 2015

@medwidkowa otazka je, jak moc je charakterni pomoci jednomu cloveku a dostat tim do rizika dalsi lidi. Spousta lidi za kazdou cenu pomaha a neohlizi se kolem sebe, vrhnou se bezhlave do rizika a pak dostanou do problemu nejen sebe, ale i dalsi sve blizke. Sestra mohla odmitnout rucit hypoteku, nebylo by na rom nic bezcharakterniho, ani by to nemuselo znamenat, ze by nepomohla vubec, mohla pomoci jinym zpusobem.

Podle me je bezcharakterni tvrdit o nekom, kdo odmitne pomoc, ze je bezcharakterni. To je strasne povrchni tvrzeni.

medwidkowa
10. srp 2015

@kacca11 taky mohla odmítnout sestra pomoct ,to je pravda, pak by tu dotyčná nevyplakávala, ale žila někde na ubytovně spásy či ubytovně, jinak nepotřebuji, aby mne někdo nazýval bezcharakterním, takže nemám o čem dál s vámi psát, přes to nejede vlak, nejvíc keců o morálce mají ty, co si nejvíc chrání svůj zadek, že

cattus
autor
10. srp 2015

Aktalni situac. Dnes jsem mluvila se spravkyni. Prodej domu se stale protahuje, ceka se na slozeni posledni casti platby. Ve chvili kdy se tak stane ukonci konkurs. A az ve chvili kdy bude konkurs pravoplatne ukonceny muzu podat navrh na osobni bankrot. A lze to i v pripade ze vim ze pujdu na materskou pripadnea materske ci rodicovske dovolene jsem.
Verzi aby si partner vzal pujcku a dluh tim umoril naprosto zamitla, ze zbytecne dluhem zatizi nas oba. Ze bude lepsi kdyz mi partner nez aby splacel svoji pujcku financne pomohl abych byla schopna splacet oddluzeni.
Oddluzeni mi orientacne spocitala na 3200-+ a nebylo by to ma celych 5 let.
Neni to moc ani malo ale myslim si ze bychom meli byt schopni to splacet. Praci pri roricovske mi schvalila. Uz jen pro to ze se aspon dostanu mezi lidi.
Ted uz jen se domluvit se sestrou kdy za ni budu moci dojet a promluvit si s ni. Nejspis ji ted budu muset dat jen info po telefonu aby vedela ze je to zvladnutelne, protoze dnes mam jediny den volna v celem tydnu a od zitra jedu nocni ci odpoledni smeny az do nedele. Sestra ode mne bydli hodinu cesty busem a v tomhle vedru bych asi nezvladla jet rano po smene za ni a behem poledne zase zpet a rovnou do prace.

medwidkowa
10. srp 2015

to odlužení je nejschůdnější řešení, u nás v práci to tak mají 3 lidé, těch 3200 není ještě tak strašná částka

minerva
10. srp 2015

@cattus Zní to dobře, držím ti palce, aˇt to všechno zvládneš v pohodě 🙂

kacca11
10. srp 2015

@medwidkowa sama to slyset nechces, ale o jinych mas zaludrk to psat. Co vic k tomu napsat, zoj si dal ve sve cernobile jednoduche pseudomoralce. Clovek jako ty, co se nedokaze nad problemem zamyslet, se me nemuze dotknout.

Kdyby ji tehdy nesla rucit, treba by ji vypomohla jinak, treba by se ke splatkam dostal exmanzel, ktery z toho vyklouzl bez koruny navic.

medwidkowa
Odpověď byla odstraněná
nina2000
10. srp 2015

@cattus Hodně štěstí, sil, lásky a zdraví! Hlavně pozor, aby ses nepřetížila a nemělo to vliv na zdravotní stav Tvůj a miminka. Pamatuj si, že dluhy se dají případně oddálit, ale vývoj miminka už ne 😉 V tomto období je někdy nutné být troch sobec.

A holky, co s tím nesouhlasíte, tak se zkuste zamyslet nad tím, jak by asi splácela dluh, když by se kvůli splácení "TEĎ" odrovnala na "POTOM".

kacca11
11. srp 2015

@medwidkowa uz na me nereaguj, dekuji.

akankeo
11. srp 2015

@medwidkowa vy ale opravdu nejste soudna, pokud dojde k oddluzneni, tak za zavazky, za ktere se ruci, plati rucitel a pochybuju, ze se tohle zmenilo od doby, co jsem to resila, cili v tomto pripade by do toho ta sestra tedy opravdu spadla...

akankeo
11. srp 2015

@akankeo tak a ted se musim eda omluvit, neprecetla jsem si predchozi prispevek, kde se veci uz opet hybaji k lepsimu @cattus, gratuluju, za chvili bude vyreseno a predpokladam, ze sestra uz je opet klidnejsi 🙂

medwidkowa
11. srp 2015

@akankeo já nejsme soudná? já dluhy v životě nedělám, takže asi tak ani takové lidi nechápu, není to můj styl života, myslím, že je tu dost lidí, kterým takový způsob života přijde standartní, naučte se tolerovat to, že někdo to nepochopí

nalja
14. srp 2015

Ráda přidám svoji zkušenost. Jsem taky starší sourozenec, který se díky dluhům toho mladšího dostal až na úplné dno a tím myslím, že už jsem neměla ani na jídlo pro svého syna, díky tehdejšímu příteli dnes manželovi jsme to zvládli. A já za to svoji sestru nenáviděla, ptala se jak mi to mohla udělat, proč mi to neřekla, proč to nechala zajít tak daleko, proč mi ubližuje ??? Sestra má dluhy neustále ale snaží se splácet i tak se občas v noci vzbudím hrůzou, že se to zopakuje ale už spolu zase vycházíme......Přesto všechno kdyby se stalo, že by měla miminko, byla by ze mě ta nejšťastnější teta 🙂 Vášně pominou, vzduch se pročistí a časem se i důvěra obnoví, sice bude záplatovaná... ale sourozenecké pouto je hodně silné pokud jste měli k sobě blízko už předtím.

carmenz
17. srp 2015

Přežít se dají opravdu horší věci, to mi věř a v rodině dusno pomine, to mi také věř. Chce to prostě čas, jen netlač na pilu. Držím palce vaší rodině, aby jsi se ty dostala ze svých problémů, měla jsi zdravé a krásné dítě a tvé sestře se podařilo miminko.

svetlanap
18. srp 2015

@cattus To co se stalo, stalo se a nelze to odestát, jen zmírňovat škody. To, že se tu bude řešit, jestli je (promiňte ten výraz) blbá zakladatelka nebo její sestra nebo někdo další, to na situaci naprosto nic nemění. Cattus se snaží a nepoleví v tom, i na mateřské a rodičovské se dá pracovat, znám pár lidí, co zvládají i s malým dítětem. I když sestru možná taky trochu chápu, zvlášť s ohledem na to, že jí se mimi nedaří, tak bych řekla, že nejdůležitější je se nestresovat. To nenarozené miminko za nic nemůže, takže přeji klidné těhulkování, super přítele po boku a ono se to srovná.

vo_da
25. srp 2015

@cattus Nebuď smutná a hlavně se netrap. Víš, možná že jsi za sestrou měla jít Ty, říct jí všechno Ty. Když bys s ní o situaci mluvila, sestra by byla klidnější. Opravdu - mluv s ní. Nevyhýbej se jí. A uvidíš, že se vztahy zlepší. Nejhorší je, když má sestra pocit, že je Ti to jedno. Když s ní nemluvíš, ten pocit má. Tak seber odvahu, hlavně s ní o tom mluv. Zkus mi uvěřit, že to je to nejdůležitější.

vo_da
25. srp 2015

@nalja Naprosto se s tím, co píšete, ztotožňuji.

vo_da
25. srp 2015

@akankeo Přeji vám, aby vás v životě žádná těžká situace nezaskočila. Člověk nikdy není připraven na vše.

akankeo
26. srp 2015

@vo_da dekuju, ale to asi opravdu nejde, vzdyt o takovych situacich zivot je a jde jen o to, jak s nim nalozit, kdyz tyhle chvilky prijdou...

Strana