Kvůli financím mě má sestra odsoudila
Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
Dluhy za svobodna sice do SJM nepatri, ale pri nesplaceni jiz, dle NOZ, mohou obstavit i ucet manzelky, coz drive nebylo mozne.
@halina0101
@somalicats holky, jenom na zamyselni. Zakladatelka byla s partnerem, který zpusobil, ze se zadlužila. Ted ma jiného partnera, který by prevzal jeji zavazky a v pripade rozchodu zase dluzil on...nedava mi to logiku. Je to podle mne klin-klinem, porad by někdo za nekoho prebiral v pripade nesplaceni zavazky. To k nicemu nevede.
Ja nevidim nic zle na tom se se sestrou rozumne domluvit. Pokud jsem rozumne cetla, sestra ruceni prevzala a mezitím mela zakladatelka i jiného partnera. Ted nejde o to, ze nechce rucit, ale o to, ze se boji, ze po porodu nebude mit zakladatelka z ceho splácet. Ta ale zase tvrdi, ze splácet bude mit z ceho.
Partnera bych do toho vůbec nezatahovala. Je to o jednoduche komunikaci. Pokud zakladatelka vi, ze bude soucasne na rodicovske pracovat a bude schopna splácet dluhy a zaridit si hlidani, tak to staci jen rozumne sestre vysvětlit. Pokud se situace zmeni, nejde zase o nic jiného, nez to sestre vysvětlit a probrat moznosti, které by byly v takovem pripade mozne. Predpokladam, ze mela k sestre otevreny vztah, proto do toho i jeji sestra s rucenim sla.
@linee Ja nerikam, ze nemas pravdu.Ale vidim to i z pohledu sestry, ktera se boji, ze treba otehotni a porad tam bude hrozba dluhu, ktery by ji treba mohl zlomit vaz.Proto, pokud to nastavajici otec mysli vazne, mel by prevzit i on zodpovednost, samozrejme osetreno notarskou smlouvou, pro pripad rozchodu se zakladatelkou.
A tady jsme u otazky, jak vazny vztah nastavajicich rodicu je, jak jsou spolu dlouho, jak si veri.Byt zakladatelkou, odklame maximum, abych sestru alespon castecne uklidnila rezervou pro priklad nesplaceni, kazdopadne ona je ta, ktera za ni ma prijit a nastinit ji, jak to bude resit, treba i v pripade, ze zustane na dite sama.Cehoz se podle meho sestra celkem opravnene boji.
@cattus Nezlob se na mě, ale já se vůbec nedivím sestře, že má strach. Pokud to tak už bylo, že byly potíže se splácením...Teď jsi těhotná, nevím, jestli pracuješ nebo ne, ale kdykoliv můžeš skončit na neschopence, pak mateřská, rodičák, to není žádný zlatý důl. Neříkám, že to nezvládneš, ale na druhou stranu chápu obavy Tvojí sestry.
@linee Pokud zakladatelka už dopředu počítá s rozchodem, tak pak je jasné, že se do splácení partner nepohrne. Pokud ale spolu chtějí utvořit rodinu, tak je logičtější, že si dluhy pořeší sami a nebudou do toho tahat nikoho dalšího.
Jinak to, co píšeš, je v pořádku, souhlasím, ale za svojí sestrou měla jít hned a vše s ní probrat. V tuhle chvíli se obávám, že si ty vztahy dost pohnojila.
Zatáhnout do toho partnera není tak jednoduché, když je v insolvenci. Protože teď nesmí žádného z věřitelů zvýhodňovat a je jasné, že věřitelů je více, jinak by insolvence neprobíhala. Kdyby za ni dluh zaplatil partner, tak to půjde jen s jejím souhlasem, čemuž podle mě brání ins. předpisy. Dalo by se to ještě udělat tak, že banka by se zbytkem dluhu nastoupila na sestru a partner by půjčil přímo sestře. Pohledávku by měl partner vůči sestře z titulu půjčky a dál by měla sestra pohledávku vůči zakladatelce z titulu regresu. Tuto pohledávku by postoupila partnerovi, takže sestra by byla z obliga a partner by měl jenom pohledávku vůči zakladatelce. Udělali by si splátkový kalendář a v případě rozchodu by zakladatelka mohla započítávat pohledávky na výživné na pohledávky z dluhu. Akorát by to chtělo pak důvěru mezi partnerem a sestrou.
@somalicats Taky si myslím.
Když jí sestra šla ručit, nejspíš na tom spolu byly velmi dobře.A pak je tedy od zakladatelky velmi zbabělé, že se neumí postavit své situaci. (neřeknu třeba kdyby ručila např. tchýně) takhle je to její sestra. Má vědět o jejích trablích, dokud teď splácela. Když otěhotněla měla ji to otevřeně říci. A každopádně nastínit jak si to představuje dál.
Určitě by dítko mohlo poznat tetu a s fungujícími vztahy neteřinky může nakonec otěhotnět i sestra.
Ještě s tím přítelem novým otcem..jak na tom zakladatelka je. Každopádně je na partnerovi jak se k jejím dluhům postaví. Zakladatelka nemůže od něho očekávat že to dobrovolně převezme jen tak. To já bych neudělala.
Ikdyž spolu budou žít bude stejně partner přispívat na živobýtí a na splácení...
A pokud bych byla v situaci zakladatelky a věděla bych že si může nynější partner vzít úvěr. Nabídla bych mu že uděláme spolu smlouvu, že budu splácet jemu. Přijde mi to fér. Stejně budou mít společné přijmy, ale partner se nebude cítit do ničeho tlačen a využit.
Zakladatelka má před sebou kopec napravování 😉 Ale určo to zvládne..když se do teď se vším vcelku poprala, až na tu sestru 😖
@somalicats
@halina0101 ale zakladatelka nikde nepise,ze s partnerem treba nepocita.Chapu i sestru,ale vse jde vysvetlit.Nevidim duvod si se sestrou nepromluvit a domluvit se na tom,ze az sestra otehotni,bude se to pode situace dale resit.Tady se pak jenom nekdo domniva a pod.Myslim,ze zakladatelce bylo vse vysvetleno,dalsi prispevky jsou uz len domnenky co by kdyby...sestre se reakci nedivim,reagovala bych stejne,ale jen proto,ze za mnou nikdo neprijde a nevysvetli mi,ze byla situace probrana s partnerem a dohodnout se co dale,popr.ji uklidnit,ze pocitam se splacenim dluhu dale.Jednou je zakladatelka tehotna,konci 3.mesic,takze reci (ted myslim dalsi prispivatele),aby sla na potrat nebo nedomyslela nasledky jsou zbytecne a prichazi pozde.Jednou je to tak a jde o to to jenom normalne sestre vysvetlit.Zbytecne se kolem toho dela bublina.Pokud nemela zakladatelka problem pozadat sestru o ruceni,tak nevidim problem s ohledem na situaci sestre tozumne vysvetlit,jak mini do budoucna situaci resit.Nic mene,nic vice...
@melodygirl Príspěvky jsem docetla jen sem a jsem rada,ze jsem konečně narazila na příspěvek,který zakladatelku tématu neodsuzuje!!! Ano,měla dělat vše pro to,aby se do dluhu nedostala a podobně, ale kdyz uz se stalo, tak jak píše,snaží se tak proč hned takové odsuzovani?!?
Ja se její sestře nedivím, ano musí to byt hrozné nervy...... Ale říkám si,jestli se v té její reakci neobjevuje i "zlost" z toho,ze je sestra těhotná......
@cattus Nebojte se, dejte tomu čas, sestra se s vámi zase určitě začne zase bavit! Myslím si, ze oznámení vašeho těhotenství ji vzalo a potřebuje si to prebrat. Ale ja věřím tomu, za vas přítel podpoří a zvládnete to a vše se uklidní. Hlavně vy buďte v klidu,myslete na miminko a držte se!!!!
No, můj názor je takový. Pokud jdu ručit, tak do toho musím jít s tím, že jednou budu možná platit. Pokud toto riziko nést nechci, tak prostě nepůjdu ručit nikomu ani vlastní matce. Tolik jedna strana mince. Druhá strana mince, je jasné, že když najednou mám platit, jsem naštvaná, no a na koho jiného být naštvaná, než na toho, kvůli komu ta situace též vznikla, tj. na dlužníka. Takže to, že ti poslala drsnou sms (či dalších pár) je zcela normální reakce. Nikdo by nebyl rád, kdyby nad ním visel Damoklův meč se splácením a ona potřebovala prostě nějak své emoce vyventilovat.
Řešení pro vás je hodně spolu komunikovat. Ona musí vidět a vědět, že tebe celá situace mrzí a že děláš všechno pro to, aby ona nemusela nic platit. Jakmile se budeš kontaktu s ní vyhýbat, bude ona žít v nejistotě, jestli teda něco děláš nebo ne a ani vlastně nebude vědět, že tebe samotnou ta situace štve. Takže otevřeně o tom mluvit, snažit se, nesedět s rukama za zády, nenechat na ní ležet břímě či jen vidinu placení dluhů za Tebe, protože pořád je to tvůj dluh (ano, právně je i její, ale tys ho udělala).
Držím palce, ať se vše zlepší. 😉
@cattus je dobre, ze se snazis dluh srovnat, sama to vidim kolem nas, nekteri na to kaslou a trpi cela rodina...kolik ještě dluzis ci mas to na dlouho? nekdy je mozne splátky třeba na cas upravit, snížit a pak zase navysit. nekdy pomuze i prevod dluhu z banky do banky, pozeptej se...je blbi, ze se tohle stalo a neukočírovala jsi to včas, jinak ty parchanti vždy prodaji nemovitost za smesne peníze a vždy dluh zustane. skoda, ze jsi dům neprodala včas sama, ale jasny, to uz je blbost ted resit..
sestre se asi budes muset postavit tvari v tvar , promluvit si, rict, ze jsi dite neplanovla, ale ze ho preci nechces anemuzes zabit -- ze i ji moc prejes miminko a mrzi te, ze ona ho nemela dřív -- nebo něco podobného. ty ani nikdo jiny nemůže za to , ze prave u ni to nejde..... ale smutne to je a nikomu to nepreji....
dluh musíš zaplatit sama, jinak o sestru asi prijdes.... prachy jsou dneska proste moc dulezite a sestra ma proste strach, ze to bude muset platit ona. sidila by tak svou rodinu a neb se třeba i dostala do problemu, třeba by ani nemohla tolik splácet...... nedivim se, ze ma strach. ja osobne bych nikdy nikomu nerucila, je to fakt strasne osemetne..... uz fakt, ze to tenkrat udelala je důkazem, ze ji na tobe moc zalezi..nesmis ji zklamat, ju?
co třeba nejakou pracicku na doma?
jinak materska ti klesne -- asi na 5500 mesicne ( ono je to kazdy mesic malicko jinak), pak rodicak budes mit přes 7000 kc. bydlet budes s přítelem? pak zalezi kolik bere on.. třeba budete mit nárok na porodne, přídavky na deti, nejaky doplatek na bydleni apod. to chce zjistit. kazdopadne tvůj dluh nikoho nezajima a ten musíš nejak zvladnout sama.bude to hodne tezke, budes muset hodne setrit, zkus nejaky privydelek.... no nezavidim ti tvou situaci...hlavne se snaz kojit, to hodne usetris, plenky bud hold ty nejlevnejsi ( tesco, albert) nebo i latkove obyc..... no jen ty věci pro mimco jsou strasne drahe -- potrebujes postýlku, kocar, obleceni, vanicku apod...... vse hledej na bazarcich -- ja nebyla uplne ve tve situaci, ale udelala jsem to také. to hodne usetris, kazdopadne koupit to musíš. tam ti pritel ci rodina, znami budou muset pomoci urcite...
ted ale zatimchodis do práce a c když to nepujde a skoncis na marodnim? tam ti také klesne prijem, jak pak budes dluh splácet? to ti tu castku nejak upravi? to se preci také muze stta... vse si rychle zjisti, je to dulezite...
kazdopadne preji hodne sil, drzim palce a doufam, ze to zvladnes, nemas to lehke, ale za chyby se plati a vychovne je to moc dulezite..
@cattus 300000 uz není tak zavratna castka,jde splácet i docela dlouho, je t o pak na domluve s bankou.....to uz urcite zvladnes..
@cattus me po precteni dalsich prispevku mi pripada, ze ses opravdu poučila a snazis se zodpovedne vse resit... to je dobře.... jinak pokud je ti 33 , nedivim se, ze s i dite chces nechat. me je 32, prckovi 7 mesicu a nikdy bych neverila, ze je t o tak uzasne mit dite. ted lituji, ze jsme do toho nesla dřív... po tech nasich peripetiich v zacatku.....
@cattus ja také nechapu, proc všichni radi prevest dluh an pritele... on s tim preci nemá a nemel nic spolecneho a nevidim důvod, proc by pak pripadne mel něco odnest-- ikdyz vim, ze to zvladnes...... kazdopadne by s tim ani nemusel souhlasit...a nedivila bych se. muze te mit preci rad sebevic ,ale ani on nevi, co se muze mezi vámi pokazit.....proste jen seber odvahu a zajdi za sestrou, pak splacej dal co nejvic to pujde a tim s e vse vyresi, ne?
@andelka teda nevim, proc se do pani tak navazite. Neplanovane otehotnet neni zrovna problem, ja cekam neplanovane uz treti dite, jen mam to stesti ze jsem za prve 3 deti chtela, za druhe se "zadarilo" az v manzelstvi a treti ze jsme to ustali, i kdyz dite vetsinou prijde v tu nejmene vhodnou dobu, predevsim financne. Dluhy mame a kdyby vse slapalo podle planu, tak uz davno zadne nemame, aneb mame oba vysoke prijmy, ale na ty deti by asi nedoslo, mam byt totiz napul neplodna a coz je ironie k tomu, ze vzdy otehotnim pres nejaky typ antikoncepce. Pokud jdu nekomu rucit, tak to neni legrace protoze si na sebe beru zavazek, ze kdyz se cokoliv po, a ze to se muze stat vzdycky, tak ten dluh budu muset platit ja. Jedine, co si myslim, ze bylo spatne je, ze pani nenasla odvahu to se setrou resit naprimo vcetne oznameni tehotenstvi, tim v jejich ocich ztratila duveru, kdyby to resily jako sestry, bylo by to snazsi. Ja bych asi taky byla cita a vnimala takovehle chovani jako na ruceni dluhu sem ti dobra, ale na to byt ti sestrou ne a hluboce by me to urazilo, to bez diskuse. Sestra tam navic muze mit takovy ten pocit, jak je zivot nefer, ze ona nemuze otehotnet a predpokladam pro to ma podminky a sestra lita z pruseru do pruseru a tehotna je a jeste neplanovane. Jinak jsme tu vsichni hrozne chytri, ale kazdy kdo ma SMJ se vystavuje stejnemu riziku jako rucitel, kazdemu muze jednou rupnout v kouli aneb zivot je riziko a pokud chceme rizika eliminovat, tak to snad ani abychom se nevdavaly a nemely deti, ze, ale jaky by ten zivot pak mel smysl.
@cattus dovolim si take reagovat. V prvni rade drzim palce, at mas klidne tehotenstvi a zdrave s spokojene miminko. Ja osobne si myslim, ze k financim, ses postavila spravne i s ohledem na sestru, u ostatnich moznosti by totiz uz sestra musela neco platit. Uvidis, jak se ti podari uhrat ten zbytek a zda ti na nej jeste nenavali nejake dalsi pokuty a poplatky, budu drzet palce. Co si mysli, ze je nestastne, je jak ses postavila k te sestre. Ona si mozna na sebe vzala lehkomyslne zavazek na cela desetileti, ale predpokaldam ,ze jste spolu mely aspon nejaky vztah a ten si teda svym chovanim ohledne tehu hodne podryla. Chapu, ze to pro tebe je ted tezke ,cloumaji s tebou hormony, ale zkus se odhodlat si to s ni vyrikat a obrnit proti pripadnym vycitkam, je to prirozena reakce, ale rozhodne bude lepsi se snazit o to ten vztah aspon nejak udrzet, vyrikat si to, nastinit financni plany, i kdyz ty jsou v teto chvili velmi mlhave, nicemu z toho co si planujes nemusis nakonec pres nejlepsi vuli dostat, nevis co bude, ale muzes udelat maximum v tvych silach pro to, aby k zadnemu vyhroceni situace nedoslo. Psalas, ze mas partnera, pokud se ti tentokrate podaril ozvolit lepe, snad te podrzi, vzdyt to miminko mate spolu a financne se zacne na spolecne domacnosti vyrazneji podilet. Splatkovy kalendar bych dohodla co nejnizsi s ohledem na tom, ze budes jednou na rodicaku, doplatit to muzes driv vzdycky obracene je to ale nekdy dost velky problem. Ono banky naslibuji hory doly, ale kdyz dojde na lamani chleba, tak nez pristoupi ke splatkovemu kalendari ,tak si namasti kapsy vsema moznyma pokutama, tot ma zkusenost. Manzel prisel o praci, brali jsme si uvery na vzdelani a pomoc rodicum - zdravotni zalezitosti, co to pro nas bylo, oba vysoke prijmy, jenze jsme jeste v najmu, no a kdyz mi koncila materska, manzel prisel o praci a ja na rodicaku a to teda zacal byt problem, nasetreno jsme meli na vydaje na pul roku, ale muz byl bez prace pres rok, co se mohlo po se po, pracka, lednicka, auto atd a nebylo to hezke, musela sem se vratit brzo do prace, muz musel zustat s detmi doma nez nasel novou praci a ze ji nemel zrovna v tom hluchem obdobi, po vecer sem prodavala jeste second hand, manzel se snazil ,ale v te dobe nevydelal ani korunu, investovany cas do snahy privydelat si se mu vraci az ted, ale ted uz praci ma.... Ale takove veci se proste deji, takze bojuj, snad uz to ze sebe co nejdriv setreses a budes mit klid a krasnou rodinu, ono jednou je clovek dole, pak zas nahore 🙂, ale hold neni nic horsiho nez dluhy, to je vecna hrozba, stres a nicitel vztahu...
Pristi tyden mam schuzku s insolvencni spravkyni a chci s ni celou situaci probrat. V praci jsem se uz predbezne domluvila ze by mi zkusili zaridit vedlejsak na par hodin denne a mozna bych mohla.mit i dite s sebou protoze bych pracovala uplne oddelene od celeho provozu.
Mluvila jsem i se sestrou sice po telefonu ale mluvila. Omluvila jsem se ze jsem ji to nerekla ja sama. Ale ze hledam moznosti jak si vydelat i pri rodicaku abych mohla splacet dal. Ted si v praci beru porad nocni a prescasy abych vydelala za tech pul roku nez pujdu na materskou co nejvic abych co nekvic umazala z dluhu. Exekuce se mi odecita procentuelne takze cim vic vydelam tim vic zaplatim.
@cattus jak si pořád bereš noční, těhotné přeci práci v noci ze zákona dělat nesmějí, to si podle mě žádný zaměstnavatel s ohledem na možné kontroly nedovolí... zvlášť tedy velká firma jak mekáč nebo KFC, kde jak jsem pochopila pracuješ....
@cattus jen opatrne s tou praci, ja to také prehnala a rodila jsem o 2 mesice dřív. tak ty 4 první mesice to není takovy problém, ale pak uz fakt pozor....
@postolka007 ne ne mekac ani kfc.. zatim je to v pohode. Ale uz se pocita s tim ze casem se mi budou smeny prsouvat vic smerem k rannim. Coz mi nevyhovuje ale neda se s tim nic delat. A neni ti jen kvuli penezum ale i kvuli tomu ze partner dela pouze nocni a pres den spi a takhle bychom se uplne mijeli. Takhle pri trose snahy sevidime aspon par hodin denne, v nejhorsim vedle sebe jen usneme,protoze ja zacinam o nekolik hodin driv nez on a musim chodit spat driv.
@linee vzala to docela dobre. Ale tu vycitku tam porad citim. Slibila jsem ze kdyz to jen trochu pujde prijedu a promluvime si osobne.
@marketa11112 zatim se citim dobre. Jen ta vedra me uplne nici. A jak rikam vim ze to neni na porad. A brigadu bych mela 2-3dny na 4 hod.
Mám bratra jako ty. Dluhy, ostudu mi dělá s peněz a teď čeká taky dítě. No fakt super sourozenec. Chápu jak se cítí tvá sestra. Je mi ji lito
@cattus mě fascinuje, jak píšeš, že ona z toho má JEN nervy... každý plánuje rodinu a počítá kačky aby vyšel.... no a ona ještě musí myslet na to, že jednoho krásnýho dne bude musel platit za Tvé chyby!!
možná že i dík těm nervům, které má kvůli tobě se mimčo nedaří! takže bych být tebou stáhla ocas, šla za ní osobně se omluvit, říct jí o těhotenství, moc a moc se jí omlouvat a říct jí, že chápeš její obavy a třeba se jí zeptat, zda s něčím nepotřebuje pomoct, nebo jestli něco nechce, já osobně bych jí klidně ještě šla dělat uklizečku!!
@cattus Nebojte, určitě to vyřešíte. Pro sestru je to asi o to těžší, že jste těhotná a jí to nejde. Ale vidíte, když jste byly v kontaktu, zvládla to dobře. Snažte se dluh splatit jako dosud. Určitě máte blízké vztahy, nenechte si je zničit a snažte se se sestrou mluvit....
Nechápu, proč tady spousta maminek zakladatelku odsuzuje. Dokonce ji tady někdo píše, že lepším řešením by bylo přerušení těhotenství. ☹ Nechápu, proč lidi povyšují ty papírky zvané peníze nad lidský život.... Jasně, peníze potřebujeme, ale zakladatelka není v situaci, že by dítě nebyla schopna uživit a žila v nelidských podmínkách. Navíc jsou na dítě dva, dítě má otce. Co je dluh 300 tisíc oproti jednomu celému lidskému životu.... Fakt nechápu ty odsuzující komentáře. Do problémů se může přece dostat každý.
Zakladatelko, v životě se stávají hrozné věci, buďte ráda, že momentálně řešíte "jen" dluh.... Važte si zdraví a života. Určitě to zvládnete zaplatit, přestože to pro Vás teď bude složitější. Přeji hodně štěstí. 😉
@valik No to je sice hezké, ale zkus se vcítit do role její sestry, nejspíš by jsi také neskákala radostí a nepoplávácala zakladatelku po zádech. To mi věř. Já totiž v roli ručitele jednoho nezodpovědného páru byla také. A i když se vzpamatovali a vše nakonec splatili, ubralo mi to pár let života a zažila jsem pár měsíců bezesných nocí. A můžu ti říct, že kdyby v té době otěhotněli, teď to napíšu sice hnusně, ale je to realita, byla bych pěkně vytočená a řešila bych také pouze svou situaci a ty "svoje papírky" a ne další život.
@cattus Držím ti palce, ale bude to chtít dost času a trpělivosti a dalšího k narovnání vztahů. Rozhodněsnaha umořit dluh bude významným krokem. Sestru nejlépe pochopíš tak, že se pokusíš vžít do její situace.
@ilonne Já se dokážu vžít do situace její sestry. Ta ji ale na potrat neposlala! To zmiňovaly některé zdejší diskutérky....
Mám bratra a kdyby byl ve stejné situaci jako zakladatelka, stejně bych ho měla ráda a přála bych mu a jeho dítěti to nejlepší. Určitě bych se mu snažila pomoci. Jasně, že bych řešila i sebe. Ale pokud by se snažil situaci řešit (zakladatelka to nehází za hlavu), tak nevidím jediný důvod, proč ho odsuzovat. Natož se dost nehezky vyjadřovat o bytosti, která se ještě ani nenarodila. A navíc, podle toho, co zde zakladatelka napsala, to její sestru sice naštvalo, ale ke přetrhání rodinných vazeb nedošlo.... Alespoň ne zatím. Já chápu situaci její sestry, určitě to není příjemné. Já jen nedokážu jen pochopit, že někdo se hned ohání potratem kvůli penězům....
@ilonne Chci tím také říct, že je pochopitelné, že třeba někdo ztratí důvěru ve člověka, který bere drogy, není schopen dostát slibu, doma krade, podvádí, neustále lže, znovu a znovu selhává.... I když je to příbuzný.... Pak se někdy stane, že nad ním zlomíte hůl....
Ale situace zakladatelky mi prostě nepřipadá tak odsouzeníhodná, jako tady některé maminky odsuzují.... Snad jsem svou myšlenku popsala dobře. Já věřím, že to zakladatelka zvládne a neumím si představit se za pár let probudit s tím, že brácha mi sice dluh splatil, ale rozhodl se raději vzdát dítěte, abych nebyla v riziku. Prostě taky je důležité, aby zakladatelka se sestrou mluvila, probraly to... Těžko se mi to vysvětluje, snad to je srozumitelné...
tato věta se mi moc líbí-
Sestru nejlépe pochopíš tak, že se pokusíš vžít do její situace.
@valik to je právě to, co nechápete, a ty papírky jsou opravdu důležité, pokud chcete žít kvalitní život, nevím, co si namlouváte, tohle opravdu nesnáším

@marcicek84 Podle NOZ se obávám, že v určitých případech i to, co rozjel jeden z manželů před svatbou, půjde i za tím druhým. Dřív to neplatilo, to je pravda. Jinak já ale měla na mysli dluhy, které napáchá manžel během manželství.